Renault, Vettel'in Yakıt Robotundaki Bir Sorundan Şüpheleniyor

yazar:

kategori:

Red Bull pilotu, sıralamaları 3. tamamladı ama aracında sadece 850 ml. yakıt kaldığı için (1 litre olmalıydı) diskalifiye edildi ve Pazar günkü yarışa en geriden başladı.

Sıralamanın son seansında hem Red Bull hem de Renault, Alman pilotun aracına yeterli yakıtın konulduğuna inanıyordu; dolayısıyla neden böyle bir sonuçla karşılaştıklarına hemen cevap bulunamadı.

Red Bull ve Renault’nun etkinlik sonrası yaptığı incelemede aracın ne motorunda ne yakıt sisteminde mekanik sorun bulundu ne de son seans turlarında aşırı yakıt tüketimine rastlandı.

Bu durumda Renault, Vettel’in aracında kullanılan ve takım içinde robot olarak adlandırılan yakıt ikmal donanımında bir hata olmasından şüphe ediyor.

Renault Pist Operasyonları Sorumlusu Remi Taffin, Red Bull’dan son raporu beklediklerini ama yakıt ikmal donanımının eksik yakıt koyması ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Autosport’a konuşan Teffin: “Çok ayrıntılı bir inceleme yürüttük. Cumartesi sıralamadan Pazar sabahına kadar öğrendiklerimize bakınca, açıkçası depoda bir parça eksikliğini olduğunu fark ettik.”

“Rakamları kontrol ettik; yakıt robotu ile neler yapıldığını inceledik ve her bir sayısal değer gösteriyor ki, (o zamanda depoda) yakıtımız olmalıydı”

“Bu yüzden şimdi Red Bull, doğru yüklemeyi yapıp yapmadığını kontrol için tedarikçisi ile birlikte robotu inceliyor. Bu inceleme devam ediyor.”

Bununla birlikte Taffin, önceki yarışlara göre Abu Dhabi’deki sıralamada farklı bir strateji belirlemediklerini; yakıt harcamasının da normal seviyede olduğunu belirtti.

Taffin: “Kendimizle ilgili her şeyi kontrol ettik ve hiçbir soruna rastlamadık. Bu yüzden şimdi yakıtın depoya girip girmediği üzerine incelemeyi bekliyoruz”

Öte yandan Renault yetkilisi, Vettel’in pite dönüş turunda verilerin yeterli yakıt kalmadığını gösterdiğinde yakıt sisteminde bir arıza olabileceğini tahmin edip Red Bull’a aracı durdurmaları gerektiğini söylediklerini; çünkü motora zarar verme riskini göze almadıklarını açıkladı.

Taffin: “O anda gereken yakıt seviyesinde olduğumuzdan emindik. Bu yüzden kollektör seviyesine kadar düşmesine anlam veremedik”

“Diyafondan kısa süreli görüşme yaptık. Garipti; böyle olmaması gerekiyordu.”

“Yakıt sisteminde bir yerlerde sorun olduğunu düşündük. Daha sonra da komiserlere durumu izah ettik ve kuru çalışan bir yakıt pompası ile devam edemeyeceğimizi söyledik. Çünkü motorun bozulmasına neden olabilirdi.”

“İşte bu yüzden Red Bull mühendisleriyle konuyu tartıştık; aracı durdurmalarını söyledik”


Yorumlar

  1. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus

    Renault Sport F1 yeni fabrika takımları olarak Red Bull'u seçti. Ayrıca motorlarını kullanan her takımda yeterli mühendis bulunduruyorlar.

  2. Halloldu sanırım 😉

  3. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Benim anlamadığım bir motor üreticisi bir takıma motor sağlıyorsa, onun sıralama turu veya şampiyonluk mücadelesi hesaplarına etki etmesi normalmi.

    Renodan direktif geldi diyorlar, nerden geliyor bu direktif. Gridde Reno diye bir takım yok. Reno, başka takımlara da motor veriyor, hatta patlayanlar bile oldu, onlara neden motoru durdurun diye uyarıda bulunmuyorlar. Nerden gördüklerini de bilmiyorum ayrıca.

  4. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan
    Ömer Faruk Erdoğan · Vladivostok
    Tam bir pislik. Böyle bir pislik hayatımda görmedim.
  5. Elbette serbest değil. Gözden kaçan olursa lütfen uyarın

  6. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Gökhan abi facebook yorumlarına müdahale etmiyomusunuz.Sövmek serbesmi.

  7. Yok, eskiye dönmeyecekler. Yeni ürettikleri alternatörleri kullanacaklar. Renault öyle açıklamıştı

  8. alternatörleri de bitti red bullun. sene başındaki alternatörlere dönmek zorundalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir