Mercedes: "Bütçemizi Arttırma Niyetimiz Yok"

yazar:

kategori:

 

Daha önceki haberlerde yeni üye Niki Lauda’nın tavsiyesi ile Mercedes’te bütçenin artacağı öne sürülmüştü.

Bild gazetesi, Alman takımın bütçesinin 200 Milyon €’ya dayanacağını yazmıştı ki bu şekilde Red Bull, McLaren ve Ferrari baş edebilecek seviyeye çıkacaktı.

Ama Die Zeit’e konuşan Zetsche: “Bütçemizi arttırma niyetimiz yok”

Bununla birlikte Zetsche, Mercedes’in çıtayı yükseltmesi gerektiğini de kabul etti.

Zetche: “Mercedes, Formula 1’deki en iyi motor olarak bilinir. Yani performans kaybı, aracın diğer parçalarında olmalı”

“Kesinlikle daha iyi olmalıyız; en yakın zamanda”

 


Yorumlar

  1. adamin biyiklar super..

  2. Sağlam bir paketleri olsa bile güncellemenin devamlı olması şart.Bu da para gerektirir.Akıllı harcamalarla bu işin üstesinden gelebilirler.Hayır sağlam araçla başlayıp ilk 5-6 yarış kazanılsa bile devamında güncelleme hızı yetersiz kalırsa sağlam baltalarlar.2009 daki gibi değil durumlar artık devler kuralların tamamen farkında.Bu sene gördük güncelleme konusunda ne kadar yetersiz olduklarını.Sağlam kadroları bile olsa Rbr nin Newey-Prodromou-Marsjall 4 lüsünü devirebilecek kadroları yok.Rbr bu kurallarda aştı kendini.akışkanlara resmen hakim adamlar istedikleri gibi yönlendirip maksimum seviyede randıman alabiliyorlar.
    Mercedes in bu kurallarla seneye de başarılı olamyacağı apaçık belli.Motor gücünü ön olana çıkacağı aerodinaminin çok kısıtlanacağı 2014 te iş yapmaları daha muhtemel.Ancak değişikliklere tepkileri çok ağır kalıyor.Bu konuda gelişirlerse turbo döneminin ilk senesinde 2009 a benzer şampiyonluk alabilir Ross un ekibi.Pilot ikilisinde hiç bir şekilde sorun yok ziyadesi ile iyiler.

  3. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Sebebini bilmiyorum ancak bu iş bir yıldır daha gözle görülür hale geldi; Mercedes F1'den çekilmeyi gündeme getirdi, takım bir şekilde ikna etti ama takım yönetimi de işin farkında, başarısızlıklar markaya zarar veriyor, baskı altındalar. Diğer taraftan teknik ekibe de aynı baskıyı uyguluyorlar ama bu baskı sanırım teknik ekip üzerinde de bir bıkkınlık yaratmış. Dediğin gibi Brawn bile çok istekli konuşmuyor.

    Bu proje başladığında büyük umutlar vardı, Schumacher spora geri döndü, bir önceki yılın şampiyon takımına sahiptiler ve dahi diyebileceğimiz Brawn'a sahiptiler. Bunlar Mercedes'i çok fazla umutlandırdı ama işler yolunda gitmediği sürece de sanırım takım içinde sertleşmeler yaşandı. Bu sertleşmeler yüzünden takım bölünmüş bile olabilir. Brawn ve Mercedes yönetimi arasında sorunlar olduğuna dair söylentiler vardı bir ara, sanırım onlar doğru. Brawn istediğini rahatça yapamıyor gibi, yönetim her işe burnunu sokuyor. Brawn da bu koşullarda çalışmaktan pek memnun değil gibi. Mercedes de artık harcanan paralardan sıkılmış olmalı ki her işe karışmak istiyor gibi.

    Benim aldığım duyumlar ve açıklamalardan görebildiğim senaryo böyle, büyük ihtimalle de Mercedes'i bölen bir anlayış var içeride, tam olarak bu senaryo olmasa bile. Pilotlar da bile bu bölünmüşlük hissini görüyorduk, Nico ile Schumi'nin çok da yakın olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bir takımda iki uyumsuz pilot varsa sorunlar çıkar, onlar ise hiç sorun yaşamadılar, hatta bence aynı takımda yarışan 2 pilota bile benzemiyorlardı, farklı takımların pilotları kadar uzaklardı.

    Mercedes her ne oluyorsa bunu bir an önce çözmeleri, kendi içlerinde birbirlerine güvenmeleri gerekiyor. Takım olmak için bunu yapmalısınız, takım olmak ile şirket olmak arasındaki fark budur; bir şirket içindeki her türlü çıkar çatışmasına rağmen başarılı olabilir ama bir takımda çatışmaya yer yoktur.

  4. takım içinde bazı sorunları var gibi gözüküyor ve bu sorunun para ile çözüleceğini de sanmıyorum.

    Hımm. Mühendisler arası iletişim veya idare ile ilgili sorunlardan mı bahsediyorsun?

    Bir şey daha ekleyeyim, Brawn bir süredir daha mı az konuşuyor, daha mı isteksiz gibi görünüyor?

  5. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Mücadele yakınsa para tabii ki etkisini gösteriyor, RBR'deki para hiç bir takımda yok, doğal olarak istedikleri parçaları üretebiliyorlar, zamanları yoksa ürettiriyorlar, dış kaynaklardan ücreti karşılığında en iyi hizmete ulaşıyorlar. Danışman olarak pek çok akademisyenle, mühendisle dışarıdan ortaklıkları var, bu hizmetler hep parayla dönüyor. Takım içi personel kısıtlaması paranız olduğunda geçersiz oluyor, istediğiniz hizmeti satın almak mümkün.

    Ancak Mercedes'in bunlardan önce takım içindeki sıkıntılarının daha büyük olduğunu düşündüğüm için paranın çok önemli olmadığını belirttim. Sonuçta onlar da Mercedes'in başka imkanlarından faydalanıyorlardır diye düşünüyorum. Dışarıdan mutlaka destek alıyorlardır ancak takım içinde bazı sorunları var gibi gözüküyor ve bu sorunun para ile çözüleceğini de sanmıyorum.

  6. Haklısın. Elbette kaliteli mühendislerle çalışmak şart. Ancak bu seneki gibi sıkı bir şampiyonada başı çekebilmek için arada podyuma çıkmak ve belki birkaç yarış kazanmak için gerekli yatırımdan daha fazlasına ihtiyaç var.

    Bu sene Red Bull'un getirdiği güncellemeleri biliyorsun. Sezon öncesi testlerde epey sıkıntı çektikten sonra bambaşka bir araçla sezona başladı. Avrupa yarışlarına girilirken büyük egzoz güncellemesi bir kerede çalışan güncellemelerinden biri daha oldu. Sonraki ufak tefek görünen ve muhtemel görünmeyen güncellemeler ile birlikte sessiz sedasız DDRS'i yaptılar, test ettiler ve kimse uyanmadı 🙂 Mercedes ve Lotus bu sisteme çok zaman harcadığı için gelişim gösteremediklerini söyledi. Peki Red Bull bunların hepsini birden nasıl yaptı? 🙂

    Şu an Lotus ve Mercedes'te Newey'den çok aşağı kalmayacak mühendisler olduğunu düşünüyorum. İş biraz da paraya bakıyor demek istiyorum.

  7. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Red Bull'un bir kaç yarış kullanıp çöpe attığı parçalar mı? Peki Ferrari'nin üretip, sonrada çalışmadığı için çöpe attığı parçaları ne yapacağız 🙂

    Ama diğer taraftan şunu söyleyebilirim ki, iyi bir takım başarılı olmak için çok para harcamak zorunda değil, elbette harcayacağı para çok ama bugün üst sınıf takımların harcadığı paralar kadar değil. Toyota gibi para saçanlar vardı ama ne oldu? Brawn GP'nin bütçesi ne kadardı peki? Hadi diyelim ki Brawn'ın aracı önceki yıl Honda tarafından hazırdı, hiç mi gelişim olmadı? Bunları da geçtim bu yıl Sauber Mercedes'ten eminim çok daha az para harcamıştır, ama Mercedes'i gözlerine kestirmiş durumdalar.

    Kısacası ne kadar para harcadığınız değil kimlerle çalıştığınız ve tesislerinizin kalitesinin ne olduğu önemli. Doğru imkanlarla, doğru kişileri bir araya getirirseniz daha az bütçeyle daha fazla başarı mümkün.

  8. Ya siz ne avanak adamlarsınız marka imajınız yerle bir olmuş,herkesin alay konusu olmuşsunuz hala maliyet peşindesiniz bu kafayla sizden bi cacık olmaz zaten, 2014'e fazla bel bağladınız ordan da bir şey çıkmayacak bence.

  9. Tam aynı şeyleri ben diyecektim.

  10. Haydaaaa 🙂 Lauda %30 bütçe artırımından bahsediyordu.

    Bu işler gerçekten parayla oluyor. Newey gibi bir deha tasarımcın da olsa, adamın istediği parçaları üretemediğin sürece hızlanamazsın. Eminim bu sene Red Bull'un 1-2 yarış kullanıp çöpe attığı parçaların haddi hesabı yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir