Grosjean: "Formula 1, Acımasız Bir Dünya"

yazar:

kategori:

İsviçreli gazete Le Martin’e konuşan Fransız pilot bunu dile getirdi.

Grosjean: “Evet. Ama tepe noktası için bu normal bir şey. Aynısı banka ve saatçilik için de geçerli. Merhamet duygusu yok. F1’deki koltuklar sınırlıdır ve burada hiçbir zaman hediye edilmez”

26 yaşındaki pilotla yapılan bu söyleşi, kazalara çokça karıştığı 2012 sezonu sonrasında koltuğunun risk altına girdiği haberlerinin ardından yapıldı.

Son söylentilerde Lotus koltuğu için Heikki Kovalainen ve Kamui Kobayashi’nin de adı geçmeye başladı.

Bunlardan Japon pilot, Sauber’deki koltuğunu kaybettikten sonra bir site açtı ve orada bağış toplamaya başladı. 2013’te koltuk bulmak için Kobayashi’nin şimdiye kadar topladığı para 775.000 €’ya ulaştı. Bu para, Japon pilotun koltuk bulamaması halinde taraftarlara geri ödenecek.

AFP haber ajansına konuşan Kobayashi: “Sadece 5 gün geçti ama muazzam bir destek oldu.”

Öte yandan Kovalainen, Caterham’da kalma şansının az olduğunu; çünkü parasal destek aramayacağını belirtmişti.

f1news.ru’daki haberde Kovalainen: “F1’in dışında beni ilgilendiren pek fazla bir şey yok”

“Ama bazen, daha fazla F1 pilotunun ralli denememesine şaşırıyorum. Gelecek sene neler olacağını bekleyip görelim. F1’in dışında da bir hayat var”

Söyleşide 2012’de çıkardığı dersler sorulan Grosjean: “Çok şey; düşündüğümden de fazla.”

“F1 dünyası hayal ettiğimden daha zor. Geri döndüğümde karşıma dağlar çıktı”

“Tırmanmaya başladığımda da, gerçekten ne kadar yüksek olduğunu gördüm”


Yorumlar

“Grosjean: "Formula 1, Acımasız Bir Dünya"” için 27 yanıt

  1. 1 ben gokhan falan degilim 2 adam gibi yazma olcutunun belileyicisi sen misin? 3 su simarik simarik uslubunu degistir 4 ortada bir copluk varsa senin zirvalamalarina bir goz atmani tavsiye ederim 5 ona buna saldiriyorsun yok yazi stilinden yok imla kurallarindan buraya insanlar makale yazmiyorlar bilimsel bir icerigi de yok buradaki yorumlarin zirvalamalarin cope gidince eksikligini boyle mi gidermeye calisiyorsun? bu defa yanlis kayaya carptin klavye canavari karsinda akademik yazismalar da yapan kitabi baskiya girecek bir yazar var adam gibi yazmayi senden ogrenecek degilim!

  2. ha bak anla diye yeni bir açıklama yapıyorum.

    sene 2007 – hamilton'un ilk yılı, 1 sezon boyunca alonsodan daha iyi performans gösteriyor. ilk yarı dahil.

    sene 2009- grosjean'ın ilk yılı. 7 yarış boyunca alonsodan çok daha kötü performans gösteriyor.

    bu iki kişi de aynı takım arkadaşına sahip oldu. anlayamadığın nokta şurası ben ''grosjean neden kazanmadı'' demiyorum. takım arkadaşıyla kıyaslıyorum. F1de birinin hızlı olup olmadığını öğrenmek için şampiyonluklarına bakılmaz takım arkadaşlarıyla mücadelelerine bakılır. bunu kavrayın artık.

  3. valla size her detayı açıklamaktan sıkıldım. hamilton 2009 da ne yaptı, aracından yine maksimumu çıkardı. grosjean 2009'da ne yaptı, aracından maksimumu çıkaramadı. araçtan maksimumu çıkaramayan adam hızlı değildir. alonsodan 0.3 yemek hızlı olmak değildir. ben 2009da grosjean neden zafer kazanmadı demedim dikkat edersen, neden madem o kadar hızlı olmasına rağmen alonso'nun gerisinde kaldı dedim. mclaren hamiltonu nasıl yetiştirdiyse reno da grosjeanı öyle yetiştirdi. reno programından geliyor o çocuk hatırlatırım, o da testlere katıldı. de-da'ların nerde ayrı nerde bitişik yazılacağını da öğren bi ara.

  4. Adamın kralısın kardeşim.

  5. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Sen de Alonso'yu nasıl acımasızca biçmiştin kalkışta! Adam podyuma oynayacakken sıfır çekti sayende. Belki de şampiyonu değiştirdi senin takozluğun

  6. yarışı detaylı izlersen bir önceki virajda dumanlar çıkıp temas olduğunuda görürsün.ayrıca doğrudur 2009da tam yarıştı.ne olursa olsun çaylak birinin podyumlar alması şans değildir. şuanki gridde en iyi pilot klasmanında ilk 5 e girer.

  7. Söylediklerine katılamam kendince uydurup dizmişsin buraya ama Söyleme hakkını sonuna kadar desteklerim ve yorumuna saygı duyarım benim düşüncelerim bunlar sonuna kadar arkasındayım. Romain kaliteli bir pilot bu sene gösterdi Hataları oldu olmadı demiyorum İkinci sezonunda bunları telafi edebilir.

    Bir takım çaylak yarıştırıyor sa bazı sonuçlarına katlanmalı ve onu doğru yönlendirmelidir. Lewis son 6 yıl içerisinde gelen en iyi pilottur. Lewisin çaylak sezonunda başladığı araba ile hiç bir çaylak başlamadı. 2005-2006 yılların da testlerin sınırız olduğunu hatırlarsak Lewis bir çok resmi olmayan teste çıktı buda büyük bir avantaj. Bir pilotun altında ki araba ne kadar iyi olursa o kadar az hata yapar Mp4 22 gibi bir arabayı bu sporu yakından takip eden bilir yanlış anlaşılmasın Lewisin başarısı tek araba paket değildi ama bunun da çok büyük etkisi vardı. Çaylak sezonun da önler de olan pilot 2009 yılında usta sezonun da neredeydi bunu da sorayım?

  8. Oncelikle Grosjean 2006 yilindan beri cesitli serilerde takip ettigim bir pilot 2008 boyunca Nelson gitsin o gelsin diyip durdum Renault icin 2009'da keza oyle ancak 2009 F1'e giris tamamiyla hataydi.Asagida bir arkadas Alonso ile karsilastirmis kotu arac bahane olamazmis test yasagi bahane olamazmis zirvalamis zirvalamis yahu tecrube diye bisey var hadi onu gectim araca alismak diye bisey var bilmem farkinda misin Spa'da galibiyet mucadelesi veren Fisichella bir yaris sonra Ferrari ile son siradan oteye gidemedi Raikkonen o aracla Spa'yi kazandi e bunu da acikla bi zahmet Fisichella yavas miydi bir yaris once yaris kazaniyordu be el insaf F1 araci kullanmak F1 oyunu kullanmak kadar kolay degil senin kucumsedigin kadar basit degil o isler Hamilton Hamilton demissin Hamilton gibi bir pilot kolay kolay yetismez adam kac yasindan beri Mclaren himayesinde tipki Messi gibi yetistirildi elbette bir Hamilton degil Grosjean zira onun kadar sansli da olmadi Hamilton F1'e girdiginde Gp2 araclari ve F1 araclari arasinda fark yok denecek kadar azdi simdiki GP2 araclari ile F1 araclari farkli dunyalarda KERS var agir depo var sasi farkli motor farkli DRS var var oglu var…Grosjean Hamilton seviyesine ulasabilir mi? Bunu bilemeyiz ancak Lewis gibi geriye dustugunde oldukca saglam birsekilde yukselebiliyor ornek mi Austin,Kanada Austin'de takim izin verse Raikkonen'i bile geride birakacakti son siraya dusmesine ragmen..Saf hiz mi var demissin yahu hic mi bu yil adamin siralama sonuclarina goz atmadin daha ilk yarisa 3.siradan basladi takim arkadasi dunya sampiyonunu geride birakti Alonso ile karsilastirmissin biraz da Kimi ile karsilastirsaydin keske ee tabi full sezon yaristigi aracla asagi yukari 10 yillik yaris tecrubesiyle,daha ilk defa F1 aracinin direksiyonuna oturmus-R29 gibi Renault tarihinin acik ara en kotu araci-test yapmamis araca asina degil GP2 dan gelmis bambaska bir araca oturmus bir pilotu yenmek cok zor bisey degil mi yahu adam iki kez dunya sampiyonu olmus birakta bu sartlardaki birini yensin yani! Kesinlikle amacim polemik yaratmak falan degil ama okadar simarikca seyler yazilmis ki birinin dur bakalim demesi gerekiyordu ayrica Fernando Alonso bizzat kendi agziyla gazetecilerin caylak bir takim arkadasin var ona yardimci oluyor musun? sorusuna Telemetri verileri ve geri bildirimleri ust duzeyde yeteri kadar hizli onun benim yardimima ihtiyaci yok cevabini verdigini de hatirlatirim Fernando Alonso arkadasin tabiriyle Grosjean'i ezdigini(!) ne guzel dile getirmis degil mi?

  9. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    ee o zaman caterham,marussia hiç yarışmasınlar nasıl olsa araçları ne olursa olsun hızlı olamayacak,yarışmasınlar.

    Bu nasıl bir mantık ? Tecrübesiz bir pilot hızlı olsa ne olacak.Vettel'in 2010'daki hataları,Grosjean ve Maldonado'nun 2011-2012 hataları.Tecrübeli olsa bunlar başlarına gelmez heralde ???

  10. kirk kusur yasiyla Schumi yillar sonra koltuk buldu Rubens 36-37 yasina kadar koltuk buldu 35 yasinda sampiyon olabilecek bir arac vardi altinda ne sacma bir yorumdur bu elbette tecrube onemlidir F1'de 2005'teki Alonso ile simdiki Alonso bir mi? ha simdi bir dersin ama Alonso kendi agziyla eskiye oranla cok cok iyi oldugunu itiraf etti simdi bunu da inkar edersin sen

  11. öğrenemediniz gitti mi? 🙂 kim bu ya. sen kimsin? hızdır herşey. hızlı değilsen F1'de olamazsın. tecrübesi yeterdi madem 20 sene süren barrichello ve schumi neden koltuk bulamadı?

  12. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    herşey hız demek değildir,öğrenemediniz gitti

    adam 12 sene sürdü tecrübesi yeter

  13. ha, alonso'nun 2 şampiyonluk ve 14 yarış kazandığı 29 kez podyuma çıktığı 2 senede aynı araçla sadece 2 yarış kazanabilen, 7 kez podyuma çıkan ve 0 şampiyonluk kazanabilen fisichella mı? şu bildiğimiz yavaş fisichella hani. grosjean test yapmadı diyelim, ilk 3 yarışı test say, son 4 yarışta gene bişey yapamadı? tam işinize gelen şeyi yazmakta öyle profesyonelsiniz ki. bu sene ilk 10 yarışı test say, son 10 yarışta yine kazalara karıştı, yine hatalar yaptı.

  14. Sen de acımasız bir pilotsun

  15. Ekleme yapmak gerekirse Romain Grosjean'ın hızlı bir pilot olduğunu, ama Raikkonen'in diğerlerine göre biraz yavaş bir pilot olduğunu düşünüyorum. Sadece yarış hızı ve istikrarı iyi Raikkonen'in. Bariz en hızlı araç olmazsa pole alabileceğini sanmam. Ama Grosjean belki alır.

  16. ya şöyle yorumlar yapmayın valla ya. valensiyada lastikleri bitmiş hamilton geriye düşüyordu zaten sen ne geçişinden bahsediyorsun. tur başına 1sn hızlı olduğu lastikleri bitmiş aracı bi zahmet geçiversin.

    r29 kötüymüş ee 🙂 alonsoda brawn gp'mi vardı, alonso'da da aynı reno vardı. nasıl yani şu mu alo ve grosjean brawnda yarışsaydı gro her yarış pol mü alacaktı nasıl bir mantık bu? alonso'nun çok gerisinde kalmadı mı? sadece 1 sıralamada alonsonun 1 sıra arkasındaydı. diğerlerinde hep 3 sıra fark 4 sıra fark. tüm sıralamalarda en az 0.3 saniye fark. bu mu hız.

    hamilton 0 tecrübe ile 2007'de ne yaptı? bu crash-kid'i büyük isimler arasında saymadan önce 4-5 defa düşünün.

    20 yarış boyunca düzelmeyen adam için 1 seneyi daha riske atacak reno ha? 🙂 burası kunduracı dükkanı mı 1 sene daha çalıştır işe yaramazsa gönderirsin, ne kadar kolay sizin için 1 sene daha tut demek dimi 🙂 şampiyonluk reno'nun 2. pilotuna bağlı bile olabilir, zaten milyonlarca dolar grosjeanın kötü performansı yüzünden kaybettiler. tam 26. yarış startı aldı, hala kaza yapıyor. bu adama yeterince şans verildi, kullanamadı. umarım kobi yada kovalainen gelir.

  17. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Maldonado ya dikkat 😀

  18. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Grosjean 2010'da tam sezon yarışmadı,Almanya'dan sonraki yarışlara katıldı.2 tane podyumu dışındada bir başarısı yok.2009'a sadece hızlı başlamıştı,sonradan düşüşe geçti ve F1'e gitti sonrada.Rosberg konusuna gelince F1'de olmuş olan olayı diyorsun galiba,öyle birşey hatırlayamadım

  19. F1 Gerçekten'de çok acımasız bir dünya İlk sıralama turuna çıktığı 2012 Avustralya GP de aracını üçüncü sıraya taşıdığını unutmayalım. Yarışta başına neler geldiğini biliyoruz kendi hatası olmadan. Elbette çaylak olduğu için çok basit hatalar yaptı ama yeri geldi Lewis Alonso Kimi gibi isimlerle çok güzel mücadeleler verdi. Lewisi Velencia da geçişi çok güzeldi mesela. Sıralama turlarında Kimi gibi pilot ile mücadele ettiğini de unutmamak gerek.

    Hızlı Cesur Korkusuz kumaşı sağlam bir pilot zamanın da Alonso nun övgüsünü almış bir pilot R29 gibi bir paketle Alonso dan çok geri kalmıyordu Alonso ise öğreteceğim bir şey yok Romaine elimizde ki paketle sıfır tecrübe ile iyi iş çıkarttığı dediğini unutmadık.

    Takıma zararı çok oldu bunu görmezden gelemeyiz Kimi gibi sıfır hata ile yarışan, takım da bir pilot daha olsaydı markalar da İkincilik üçüncülük mümkündü. Ama bunu düşünen bir takım vara çaylağın ilk sezon yapacağı hatalara açık ve hoş görülü olmalı ve gelecek sezon için bir şans daha vermeli yine aynı hatalar devam ederse o zaman biletini kesersin bu pilot ikinci bir tam sezonu hak ediyor. Bazı şeyleri düzelttiğin de eminim ki F1 de söz edilen gözde pilotlar arasına girecektir.

  20. bu çocuğun hala saf hızı iyi diyenlere şaşıyorum 🙂 2009'da bu çocuk alonso'nun yanında 7 yarışa katıldı. nerdeydi saf hızı? saf hız dediğin şey her zaman aynıdır gelişmez sonradan öğrenilmez. yetenektir. yani 2009da yavaştı 2012'de hızlandı diyemezsin.

    bu sene özellikle sıralamalarda zayıf olan raikkonen'in yanında güçlü göründü sadece. bu çocukla ilgili tüm yanılgının sebebi bu.

    2009'da alonso'nun yanındaki sıralama turlarına bakıyoruz; 7 yarış yarışmış hepsinin sıralamaları;

    Romain Grosjean;

    European 14
    Belgian 30 Aug 2009 Renault 19
    Italian 13 Sep 2009 Renault 12
    Singapore 27 Sep 2009 Renault 18
    Japanese 04 Oct 2009 Renault 17
    Brazilian 18 Oct 2009 Renault 13
    Abu Dhabi 01 Nov 2009 Renault 19

    alonso'nun grid ve yarış pozisyonlarına bakıyoruz (ha burda yarış pozisyonlarını görmezden gelebilirsiniz saf hız mı diyorsunuz sadece sıralama sonuçlarına bakın)

    European 8
    Belgian 30 Aug 2009 Renault 13
    Italian 13 Sep 2009 Renault 8
    Singapore 27 Sep 2009 Renault 5
    Japanese 04 Oct 2009 Renault 16
    Brazilian 18 Oct 2009 Renault 10
    Abu Dhabi 01 Nov 2009 Renault 15

    ve gördüğümüz gibi saf hızı müthiş(!) olan bu arkadaş, tüm 7 sıralamada geçilmiş. şimdi daha 7 yarışta ne bekliyorsun diyenler çıkacak 2007'yi hatırlatırım. hamilton'la kıyaslıyorsunuz ya hani.

  21. grosjean ın kumaşı aynı hamilton gibi.saf hız açısından en iyilerden biri.hatırlayın 2010 da eşit şartlar altında gp2 de ezip geçmişti herkesi.son yarışta rosberg ile mücadele ederken temas yaşadılar ve yanılmıyorsam o virajdan önce lastiğini kestirdi ve kendi kontrolünün dışında spin atıp yd oldu.bu adamı f1den atmak çok büyük bir hata olur.hatta ben gp2 de yarışırken korkmuştum bu adam f1 e geçerse diğerleri ne yapar diye.ritmini bulduğunda vettel ve schumi gibi domine edecektir.

  22. kobi gelsin. bu adam hızlı değil.

  23. 1-2 hatadan sonra derhal biletiniz kesiliyorsa bu gerçekten acımasızlıktır. Ama Grosjean 1-2 hata yapmadı, neredeyse Allah'ın her yarışında yaptı.

    Formula 1 acak en iyi pilotların en iyisinin yarışabildiği bir dünya. Eğer ki hatalarınızdan ders çıkaramayıp aynı hataları tekrarlamayı sürdürüyorsanız bu spora tutunamazsınız.

  24. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Önümüzde ki sezon olaylardan uzak durupta, gerçek performansını sergilerse; işte o zaman bir daha koltuk tehlikesi altında kalmaz.

  25. Aynen, 1 sene daha sans verilebilir, aslen hizli bir pilot, ozellikle siralamalarda trafik yokken.

    Arkadas Trafik konusunda biraz sorunlu, dedigin gibi carpa carpa adam gecmek yok 🙂 sezon bitmisken 1 ay istanbul trafiginde takilsa bu problem kalmaz bence 🙂

  26. Bir sene daha şans verilmeli bu adama. Sonra sepetlersiniz.

    "F1 dünyası hayal ettiğimden daha zor. Geri döndüğümde karşıma dağlar çıktı"

    "Tırmanmaya başladığımda da, gerçekten ne kadar yüksek olduğunu gördüm"

    Tabi F1'de GP2'deki gibi çarpa çarpa adam geçmek yok 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir