İstatistiklerle 2012 Sezonu

yazar:

kategori:

 

20 yarışlık sezon göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Daha dün Avustralya yarışı yapılmış bugün son yarış Brezilya GP’siyle kapanış yapılmış gibiydi. Gerçekten enteresan, zevkli ve bazı yarışlar bir okadar sıkıcı bazı pilotlar için hüzünlü bir sezonu geride bıraktık. Şampiyon belli oldu Sebastian Vettel, peki ya istatistikler ?

Galibiyetlerle başlayalım. Bu sezon en çok galibiyet alan pilot 5 galibiyet ile Sebastian Vettel oldu. Onu 4 galibiyet ile Lewis Hamilton, Onuda 3’er galibiyet ile Jenson Button ve Fernando Alonso takip etti. Red Bull’un Avustralya’lı pilotu Mark Webber sadece 2 galibiyet alırken, Mercedes’den Nico Rosberg, Lotustan Kimi Raikkonen ve Williams’dan Pastor Maldonado 1’er galibiyet alarak takımlarına 25 puanı kazandırmış oldular.

 

Takımların galibiyetlerine gelirsek, 7 galibiyet ile Redbull ve Mclaren ilk sırada. Bu iki takımı 3 galibiyet ile Ferrari, 1’er galibiyet ile Mercedes, Lotus ve Williams takip ediyor.

 

Motorların galibiyetlerinde ise Renault motoru kullanan takımların 9 galibiyeti bulunuyor, Mercedes motorları 8, Ferrari Motoru kullanan takımların ise 3 galibiyet bulunuyor.

Pol pozisyonlarında pilotlarda Lewis Hamilton 7 pol pozisyonu ile zirveyi kimseye bırakmamış durumda. Sebastian Vettel 6, Fernando Alonso ve Mark Webber 2, Nico Rosberg, Pastor Maldonado’yla birlikte Jenson Button 1’er pol pozisyonu ile sezonu tamamladılar.

 

Takımların pol pozisyonunda ise Mclaren ve RedBull 8’er galibiyet ile buradada ilk sıradalar. Bu iki takımı Ferrari 2 pol pozisyonu, Mercedes ve Williams ise 1’er pol pozisyonu ile takip etti.

 

Motorlarda ise Renault ve Mercedes’in 9 pol pozisyonu ile ilk sıradalar. Ferrari motorları ise sadece 2 pol pozisyonu alabilmiş durumda.

En hızlı turlar’a gelirsek Sebastian Vettel 6 kez en hızlı turu atarak burada’da zirveyi kimseye bırakmıyor. Onu Kimi Raikkonen, Nico Rosberg ve Jenson Button 2’şer en hızlı tur ile takip ediyor. Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Mark Webber, Nico Hulkenberg, Bruno Senna, Sergio Perez, Romain Grosjean, Kamui Kobayashi ise 1’er en hızlı tur ile sezonu tamamlıyorlar.

 

Takımlarda RedBull 7 en hızlı tur ile liderken onu Lotus, Mclaren ve Mercedes 3’er en hızlı tur ile takip ediyor. Sauber 2, Williams ve Force İndia ise sezonu 1’er en hızlı tur ile noktaladılar.

 

En hızlı tur atan motorlara gelirsek Renault motoru kullanan takımların 11 en hızlı tur ile ilk sırada olduğunu görüyoruz. Mercedes motorları 7 ve Ferrari motoru kullanan takımları ise 2 en hızlı tur ile 2012 sezonunu tamamlamış oldular.

Podyumlarda ise Fernando Alonso 13 podyum ile ilk sırada bulunuyor. Sebastian Vettel 10, Kimi Raikkonen ve Lewis Hamilton 7, Jenson Button 6, Mark Webber 4 kez podyuma çıkmayı başardı. Romain Grosjean ve Sergio Perez 3, Nico Rosberg ve Felipe Massa 2, Michael Schumacher, Pastor Maldonado ve Kamui Kobayashi ise sezonu 1’er podyum ile noktalamayı başardılar.

 

Takımlarda toplamda Ferrari 15 kez podyuma çıkmayı başarırken, Red Bull 14, Mclaren 13, Lotus 10, Sauber 4, Mercedes 3 ve Williams 1 podyumla sezonu tamamladılar.

 

Motorlarda ise Renault 25 kez podyum sevinci yaşarken, Ferrari 19 ve Mercedes ise 16 kez podyuma çıkmayı başardılar.

 

En çok tur tamamlayan pilot ise Kimi Raikkonen. Raikkonen, 1.191, Massa 1.178, Ricciardo 1.175, Vettel 1.162, Kovalainen 1.153 tur tamamlamayı başardılar.

 

Takımlarda ise RedBull,  2.293 ile lider, Ferrari 2.273 tur, Toro Rosso ise 2.223 tur tamamlamayı başardılar.

 

Motorlarda Renault 8.526, Ferrari 6.470 tur, Mercedes 6.364 ve Cosworth 3.938 tur tamamlamayı başardılar..

En çok tur lider giden pilotlar sıralamasında ise Sebastian Vettel 368, Lewis Hamilton 229, Fernando Alonso 216, Jenson Button 136, Mark Webber 66, Nico Rosberg 48, Kimi Raikkonen 44, Pastor Maldonado 37, Nico Hulkenberg 30, Sergio Perez 12, Romain Grosjen 4, Paul Di Resta ve Felipe Massa ise 1 tur lider gitmeyi başardılar.

 

Takımlarda RedBull 434 Tur lider gitmeyi başarırken, Mclaren 365, Ferrari 217, Mercedes ve Lotus 48, Williams 37, Force İndia 31 ve Sauber 12 tur lider gittiler.

 

Motorlarda ise Renault 519, Mercedes 444 ve Ferrari 229 tur lider gitmeyi başardı.

 

Tablolar StatsF1’e aittir.

 



Yorumlar

  1. Teşekkürler! gerçekten güzel olmuş özellikle grafikler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir