Raikkonen: "Aracı Biz İnşa Etsek, Mühendise Gerek Olmazdı"

yazar:

kategori:

Fin pilot, Lewis Hamilton gibi üst düzey pilotların gittiği takımların araçlarının rekabet seviyelerini arttıracağına da inanmıyor.

Raikkonen: “Bu doğru olsaydı, artık mühendislere ihtiyacımız olmazdı. Saçmalık”

“Elbette bizler pilot olarak düşüncelerimizi söyleriz; mühendisler de dinler. Onların ortaya çıkardıklarını deneriz ve işe yarayıp yaramadığı görürüz”

“Ama pilotlara, aracı nasıl inşa edeceklerini sormaları gibi bir durum yok”


Yorumlar

“Raikkonen: "Aracı Biz İnşa Etsek, Mühendise Gerek Olmazdı"” için 22 yanıt

  1. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus

    Bana yazmışsın, burada çıkmış.

    Ben asla kendime beğeni vermem. Bunu yapanlar gibi karaktersiz değilim. Buna inan. Beni başkalarıyla karıştırma.

    Düşüncelerimi beğenmeyebilirsin, hakkındır elbet. Düşünceler farklı olmalı ki bir tartışma olsun.

  2. Görkem Yılmaz  avatarı
    Görkem Yılmaz

    o değilde senin kendine verdiğin 41 beğeni nedir? yıl olmuş 2013 schumacher senin gibi mühendis sananlar var işte. ''aracı geliştiriyor'' derken anladığın buysa senin sorunun. ikide bir schumacher'e dokundurma yapıp duruyorsun zaten. objektifmişin gibi görünmeye çalışma. slipstream ve Dağlıca Nehir yeterli cevabı vermiş.

  3. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus

    Yapılan iğnelemeyi doğru anlayıp tartışmaya katılabilecek 2 kişi ancak çıktı. Diğerleri taş atma peşinde. Bu site bitmiş gerçekten.

  4. pilotların aracın gelişimine katkısı sezon içi testlerin olduğu dönemde önemli bir faktördü ve o dönem çalıştığı aldo costa, rory byrne, stefano domenicali, ross brawn, chris dyer vs isimlerin hepsi şuminin bu konuda çok iyi olduğunu söylemiştir. burada mesele pilotun mühendisin işini yapması değil, mühendisleri kendi sürüş stili doğrultusunda yönlendirmesi ve pilotajla araç arasındaki "mükemmel" uyumu yakalamak. pilotların senede 15 gün test yapabildiği bugünün f1'inde ise bu eskisi kadar kritik bir özellik değil. bi de bi efsaneyi öyle ettirgenlik ekleyerek yok edemezsin, üzgünüm. 🙂

  5. yavaş araçtan neyi kastediyorsun bilmiyorum ama schumacherin kariyeri 2000-2004'ten ibaret değil. 91'de çaylak haliyle nelson piquet'yle aynı hızı yakaladı. 92'de çekiş kontrolsüz ve düz vitesli arabasıyla senna'dan daha fazla puan aldı. 93'te yine zayıf bir arabayla bitirdiği bütün yarışları podyumda bitirdi. 96'da traktör ferrariyle 3 yarış kazandı. 97 ve 98'de rakiplerinin arabası bariz daha hızlıydı ama son yarışa kadar şampiyonluk kovaladı. 99'da mclaren yine daha hızlıydı ama michael katılabildiği yarışlarda en çok puan alan adam oldu. 2005'te en hızlı 3. arabayla sezonu 3. bitirdi. 2006'da şampiyon olmadan en çok yarış kazanan adam oldu. yeterli mi? ayrıca ferrari 2000'de ferrari mclarendan 1 değil, olsa olsa 0.1 saniye daha hızlıydı. 2003'te de 1sn filan fark yoktu. hatta ferrarinin bridgestone lastikleri yüzünden çok yavaş olduğu yarışlar vardı ve michael buralardan iyi puanlar çıkarmasını bildi.

  6. schumiye bağlamayın arkadaşın yorumunu alonsoyla ilgili konuşmus 3 senedir ferraride ve araçta en ufak gelişme yok diyor

  7. olaya basit bir yaklaşım sergilemiş kimi…ifadeleri yanlış değil…hemen herkes hayatında araç kullanmıştır kullanmayada devam ediyordur. kullanırken bazen kulağımıza bir ses gelir veya araç sürerken farklı bir his verir normal bir durum olmadığını anlarız aracı tamirciye götürürüz neler olduğunu anlatırız. o da ya hemen gerçekten ustaysa cevabını verir. yada araca binip bir deneme yapar…
    olayın ana hatları bu…elbette detaylı bir şekilde her sürüşten sonra bu oldu şu oldu buraya çekti kaydı vs.vs. ne kadar geri bildirimde bulunursa pilot o kadar aracı geliştirmiş olur veya gelişime katkısı olmuş olur. bu arada atlamamız gereken çok önemli bir husus varki bence işte gelişime katkı sağlama meselesi burada başlıyor….doğru geri bildirim…eğer pilot bu konuda en ufak bir hata yaparsa işte bu 1 saniyenin ömür demek olduğu f1 de başarısızlığı getirir.
    sınırlı testlerin olduğu günümüzde geri bildirim bence hayati önem taşıyor…yanlış bir bildirim olanıda kaybettirebilir…

  8. Aşağıda bazı yazılan yorumlara hitaben bazları yanlış yorumluyor hala. Kenan Sofoğlunu bilen böyle konuşmaz sonuçta. Adam Supersportta nasıl gidiyor Superbıke da nasıl gidiyor.

    Aracı kullanamıyor diye birşey olmaz bir kere. Kullanamıyor dediğiniz adam yarış kazanıyor o araçla. Sadece diğer adamdan daha iyi kullanamıyor olur. Bu da mevcut aracı kendine adapte etmeyle ilgilidir.

    Son olarak zaten gerekli olanları yazdım düşüncesindeyim. Siz her pilot aynı kullanıyor diye düşünüyorsanız benim yapabileceğim birşey yok açıkçası.

    F1 kültürünü bırakın motorsporu kültürünün artmadığı burdan belli zaten yapacak birşey yok.

  9. Kimi çok doğru söylemiş.

    Aracı yapacak olan pilot değil hiç bir zamanda olmadı.

    Geri bildirimi iyi olan pilot diye bir kavram var ve bu ülkemizde yanlış anlaşılıyor malesef. Geri bildirimi iyi olan pilot aracı geliştiriyor demek değildir. Bu şekilde dersek yanlış olur.

    Pilotların sürüş tarzları vardır. Pilotlar buna göre geri bildirim verir. Mesela inşa olmuş bir aracı yeni kullanmaya gelmiş bir pilotu düşünün. Aracı kendine adapte etmeye çalışır çoğu pilot. Sürekli mühendisi ile ayar çalışmaları yapar. Sürüş sitilini anlatır. Ben böyle sürüyorum araç böyle olursa daha hızlı giderim şeklinde(kısaca).

    Birde takımda ilk senesini geçirmiş bir pilot vardır. Takım mühendisleri onun isteklerini dinlemiş ve aracın inşa ederken mevcut kurallar la birlikte pilotun daha hızlı olacağı şekilde araç tasarlarlar. Buna örnek Shuminin yıllarca Ferrari den istediği arkası dengesiz Ferrariler olduğu gibi. O zamanlar Çekiş kontrol sistemide vardı ve sonuç muazzam şekilde şampiyonluklarla geldi.(tabi bu görünen kısmı)

    Bazı takımlar özellkle bu McLaren için geçerli çok katıdır bu araç tasarımlarında. Bir tarzları vardır ve bu doğrultuda araç yapılır. Yapıldıktan sonra iş pilot mühendislerine kalır. Araç çok duyarlı olduğundan her şekle girer ve pilotlar rahat şekilde kendilerince ayarlamaları yapar. Bu Ron döneminde olmuyordu genellikle. Şimdi oluyor. Eskidende kısmen aynı idi. Ama o zaman sadece aracı hızlı kullanana göre yaptırırdı Ron. Yani Kimi. Her zaman sadece araç fren balansı iyi olsun ve hızlı + dayanıklı olsun isteyen bir pilotur Kimi. Bu yüzden Newey zor kullanan araçlar yapmıştır McLaren da.

    RB de tam tersi. RB6 çıktığında Vettel zorlanıyordu kısmen. Bundan sonra ki senelerde tek ona odaklandı Newey ve onun sürüşüne göre dur – kalk ı iyi yapan araçlar yaptı ve kazandı.(kısaca)

    Yani sadete gelirsek Shuminin Mercedeste niye başarızı olduğu kısaca çıkıyor. Çünkü onun devri kapandı. O çekiş kontrol sistemi varken ki şekilde sürmek istiyordu aracı ama bu sadece arka lastikleri daha fazla asşınmasına neden oldu. Hızlı gidemedi. Hatırlarsanız 2005 deki aracın da kısmenki problemi buydu ve 2006 da arka kımını ve aracı komple değiştirdiler.

    Lewis tam tersini isteyeceğinden Mercedes Lewis le başarıyı yakalayacaktır. Çünkü 2010 da Nico ile iyi iş yaptılar. Nico ile Lewis arasında pek fark yok yani Button la Lewis kadar yok. Bu onlara avantaj sağlıyacak. 2013 de ki araç bu seneninkinin evrimleşmişi olursa Lewis yandı bence. 2014 de uçma ihtimali yüksek.

    Görücez bakalım.Button McLaren ı Vettel in RB si Alonsonun Ferrarisi. Şimdide Lewis in Mercedesi olucak.

    Bu pilotların çoğu kendi sürüş sitillerince geri bildirimi kolay anlaşılan pilotlar. Şuan ki takımalrıda bu bildirimleri alıp uygulayacak türden.

    Bu konuda en şanslı Button ve Vettel bence. Çünkü onlar bu işi tutturdu. Ama Alonso altına bence hala istediği bir aracı alamadı. Lewis de 2013de alamayacak düşüncesindeyim.

    Kimi yi unutmamak lazım tabi.

    Viraja girerken dikkat edin aracın ön tarafını hazırlayan biridir. Yani ondan direksiyon da sıkıntı çekti bu sezon. Çünkü hala Alonso dönemindeki o hassas olmayan direksiyonlar vardı. O takımın çözüm bulamayışı daha önce öyle bir istek istemeyen pilotlarıydı hep.

    Bu prob çözülürse ki bence kolay oda işin içinde. Çünkü şu gridde araçta en az sorun çıkaracak isim Kimi dir. Adam yıllarca sadece hızlı ve dayanıklı olsun istedi bu kadar :)))

  10. Burak Yüksel avatarı
    Burak Yüksel

    Kurt kocayınca köpeklerin maskarası oluyor ne yazıkki..

  11. hayır aşağıda tonla laf anlattık yukarıya ''öyle değil böyle'' tarzı yorum yapmış sanki biz "pilotun aracı geliştirmesi"ni pilotun oturup kanat çizmesi sanıyormuşuz gibi. o yüzden pilot araç geliştirmez diyormuşuz gibi gösteriyor. sonra biz de paintte resim çiziyordu sanıyorduk deyince terbiyesiz biz oluyoruz 🙂

    ayrıca fernando'nun yukarıdaki önerisi yine pilotla alakalı bişey değil. reno'da gördüğümüz sistemi uygulayalım demiş bunda pilot geliştirmesi yok. başka takımda gördüğünü ferrari'ye söylemiş. bunu kendi kafasından icat edip mühendislere şöyle şöyle yapalım deme gibi bir durum yok.

    bu mühendislerin hepsi üniversite okumuş ve son derece profesyonel kişiler. yani bu üniversite bile bitirmemiş pilotların bu adamlara öğretecekleri bişey yok. ancak bişeyler önerebilirler. herkes kendi alanında uzman mühendisler nasıl şu virajı şurdan al demezlerse pilot da al şu kanadı şöyle yap demez.

  12. ''Felipe Massa aracın ön tarafında bir takım ayar değişiklikleri yapıp birden bire tüm sorununun çözüldüğünü söyledi''

    işte bu dediğin şey araç setup'uyla alakalı. yarıştan yarışa sıfırdan ayarlanan şeyler. demek ki massa kendi ayarını bulamamış. bunun aracın gelişmesiyle alakası yok. o dediğin aracı kendine uydurma işi pilotun kendi setupını bulmasıyla alakalı. kendine uymayan setup yaparsa yavaş kalabilir. ama aracın gelişmesinin, veya aracın geliştirilmesinin sürücü stiliyle ilgisi yoktur. sürücü stiline göre araçta ayar yapar.

  13. Söylediklerinize katılıyorum
    Ayrıca cevap veren arkadaş sizin söylediklerinize paralel yorum yapmasına rağmen,neden aksini düşünüyormuş gibi ciddimisin!! kelimesini yazmış ben anlayamadım.
    Raikonen gibi bir pilotun aksini idda etmesi beklenemezdi
    adamın elinde olsa bırakın fikir beyan etmeyi evinde ps3 ile yarışlara katılırdı

  14. açıkçası başarısız sarkastik cevabından pek bir şey anlamadım, yazdığım yorumda seninle alakalı bir detay mı ilgini çekti? ciddiyim tabi ki, çünkü ciddi ciddi aracı oturup pilot tasarlıyormuş havasına bürünen insanlarda var…

    diğer yandan teknik konularda ne kadar bilgilisin bilmiyorum ama araç sadece rüzgar tünelinde geliştirilmediğinin farkında olduğunu varsayıyorum, o sadece oyunun bir parçası, pilotun verdiği her geri bildirim önemli, denge açısından, lastik kullanımı açısından, ve tabi ki hız açısından. verdiğim örneği tekrarlayacağım, Felipe Massa aracın ön tarafında bir takım ayar değişiklikleri yapıp birden bire tüm sorununun çözüldüğünü söyledi, ve ön sıralarda yarışmaya geri döndü, işte aracı geliştirmenin püf noktalarından biri, kendine uygun ayarı bulmak… aracı kendine, kendini araca adapte etmek

    o kadar yazdım ama anlaşılmıyor, anlamıyorsun demiyorum, çünkü ben yazdıklarımda başka bir şeyden bahsederken, bana gelen cevaplar genelde daha farklı şeylerden oluyor… pilotun kabiliyetlerinin değeri son yıllarda azalsa da hala pilotlar hem teknik açıdan hemde pilotaj açısından kilit noktadalar. şimdi teknik dedim ya, allah aşkına bir sivrizeka çıkıp "teknik bilmeselerde olur" gibilerinden giriş yapmasın, oradaki teknikten kastım tamamen farklı bir şey ve tekrardan anlatmayacağım, önceki yorumu okumak isteyen okuyabilir, örnek isteyende resme baksın, üşenmedim ekledim 🙂

  15. ciddi misin? biz de aracı pilot geliştiriyor dendiğinde pilotun paintte ön kanat çizdiğini zannediyorduk!

    elbette herkes biliyor pilotun mühendislerin işini devralmadığını. zaten araç geliştirme konusunun bununla alakası bile yok.

    aracın genel downforce üretiminin çalışmaları herzaman devam eder. çünkü downforce fazlasının hiçbir zaman zararı olmaz F1'de. çünkü azaltmak kolaydır. bunun dışında, pilot da pist üzerindeki olaylara göre feedback- geri bildirim verir. yani aracın arkası çok kayıyorsa der ki aracın arkasına daha fazla downforce üretecek parçalar lazım. ki bunu 20 F1 pilotundan 20si de söyleyebilir. aracın genel olarak neye ihtiyacı olduğunu. rüzgar tünelinde de görülür. zaten bu gibi sorunlar çoğu zaman araç setup'ı ile çözülür. arka kanat ayarı yüksek yapılarak vesaire.

    pilotun geri bildirimlerinin aracın gelişme hızıyla alakası yoktur. aracın gelişmesi mühendislerin yeteneğine bağlıdır. en iyi geri bildirimleri de verse pilot aracın gelişmesi mühendis iyiyse olur, diğer yandan pilot hiç geribildirim vermese de takımdaki mühendisler iyiyse araç gelişir. adamların önlerinde rüzgar tünellerinden elde ettikleri yüzlerce sayfa veri var. redbull 3 senedir hızlanıyor vettel mi geliştiriyor bu aracı? ya da 2008'den sonra vettel 2009'a geçti de araç vettelin gelişiyle mi hızlandı? kurallar birden değişti redbull ilk senede coştu bu da gösteriyor ki mühendislerin aslında aracı geliştirmek için aslında pilot geri bildirimine bile ihtiyacı yoktur. o geri bildirimden tonlarca fazlasını gösteren rüzgar tüneli verileri ellerinde var zaten.

  16. Öncelikle araçda bazı şeyler olacak iyi bir temel iyi bir mühendislik grubu bunların üzerine bazı pilotlar araç gelişiminde faydalı olabilir schumacher gibi büyük tecrübelere sahip bu sporda efsaneleşmiş yağmur gibi hassas koşullarda özel yetenekleri olan pilotlar bu konuda faydalı olabilir bundan şu anlaşılmamalı schumacher aracı tek başına geliştirdi v.s bu tamamen saçmalık hiç bir pilot bunu yapamaz.Mercedes gp gibi oldukça kötü bir temelde ilerlemeye çalışan ve gene yetersiz kaynaklarıyla yetersiz çalışanları ve yetersiz mühendislik grubu olan bir takıma kimse bir sey veremez.Ferrari yılları farklıdır oradaki en dikkat çekici nokta ferrari gibi köhne bir takımın schumacher le birlikde uzun da bir aradan sonra iyi bir temelin üzerine iyi bir mühendislik çalışan potansiyeliyle birlikte bunların üzerine daha önceden benetton da rekabetçi ama diğerlerinden asla hızlı olmayan bir araçla 2 defa şampiyonluk yaşamış kendini göstermiş ispatlamış potansiyel geleceği dikkat çeken bir ismin katkıları da elbette olmuştur ve diğerlerinden hızlı olmayan bir araçla ilk ferrari şampiyonluğu gelmiştir bu çok özeldir iyi bilmek iyi konuşmak gerekir diğerlerinden 1 sn hızlı araç söylemini schumacherin tüm kariyerine yaymak yetersizlikdir.Gün gelmiştir rekabetçi ama en iyi olmayan araçlarla büyük başarılar elde etmiştir gün gelmiştir evet diğerlerinden daha hızlı araçla başarılar gelmiştir ki bu schumacher in suçu değildir ama totalde bir gerçek vardır kimsenin yaklaşamayacağı tamamen schumacher efsanesinin ne olduğunu bizlere gösteren onun pilotaj kalibresini bizlere yansıtan araç faktörünü devre dışı bırakan bir gerçek 68 pol 91 yarış zaferi işte bu schumacher i herkesten ayıran gerçektir onu efsaneleştiren bir dönem diğerlerinden hızlı olan aracı kullanması değil araç gelişimi katkısı v.s değil bu dur.bu kadar az pol sayısına göre elde edilen başarı gerilerden gelip yarış kazanma yeteneği onun gerçek pilotajını göstermektedir örneği de yoktur eğerki 68 polde yani ilk sıradan kalkmanın verdiği büyük avantajla schumacher 60/70 arası yarış kazanmış olsaydı biz buna tamamen araç hızı derdik ama bu rakam gösteriyorki tarihin en fazla geriden gelip yarış kazanan pilotu schumacherdir kimsede böyle bir oran göremezsiniz böylesine eşsiz bir yetenekden yok arkadasım bu çok net heleki ilk sıradan start almasına rağmen bunu yarış galibiyetlerine çeviremeyen hızlı araçlarına rağmen bunu başaramayan pilotları gördükçe bütün bunlar çok daha anlam kazanıyor.Örneğin rosberg genel olarak startları kötü bir pilotdur startları iyi olmayan kalkışda iyi yer tutamayan pilotaj zekası iyi olmayan bir pilot yarışı iyi bir yerde bitiremez asıl amaç olan yarış kazanma noktasında bir yere gelemez tıpkı webber gibi işte bu bize pilotaj farkını gösterir.Kimi pilotlarda vardırki en başlarında schumi gelir geridende kalksa kendisini yukarılara taşıyabilir bu sizi büyük pilot yapar ve tarih her zaman kimin en iyi olduğunu yazar orda yanılgı olmaz.Schumacher koca bir ansiklopedi gibi burada üç beş kelamda anlatmak mümkün değil bu yüzden dünyada f1 in zaman zaman önüne geçmiş hic bir pilota yapılmayan müdahalelerde bulunulmuş f1 in izlenme oranlarını düsürdüğü gerekçesiyle emekliliğine davetiyeler çıkarılmış herkesden farklı dev bir isim.Bana göre rekabetçi bir araçla dönseydi o yaşına rağmen ki hadi ilk yılı özellikle çıkmak gerek o yaşda o aradan sonra kimse bir sey yapamaz ama bu yıl tam kendini bulmuşken yağmur resitalleri sunarken o araçla monaco da herkese parmak ısırtırken o kötü 3 yarışta bir yolda kalan araçla hiç dönmemeliydi efsane kesinlikle rekabetçi bir araçla o yaşda şampiyonluğa oynayabilirdi bazen hayat böyledir yanlış zaman yanlış yer:) ama onun bitmek bilmeyen enerjisi pozitifliği çalışkanlığı yaşına rağmen sıralama ustası rosberge kafa bile tutması bunlar inanılmazdı tesekkürler efsane yaşattıkların fazlasıyla yeterli seni görmek dahi bizler biz fanların için unutulmazdı.

  17. zaten hiç bir pilot, önüne bilgisayarı alıp aracın üzerindeki hava akımını analiz etmiyor, yada rüzgar tünelinde çalışmıyor, bunu yapmaları mümkün değil –Nico Rosberg hariç–

    öte yandan pilotun paketin bir parçası olması ve kimi'nin dediği gibi takıma tavsiyeleri ile yol göstermesi oldukça kritik öneme sahip. Senelerdir -aracı geliştiren pilot- kavramı da zaten bunun üzerine kurulmuş durumda… aracı iyi geliştiren pilot bu tavsiyeleri verebilen, takıma yol gösteren pilot oluyor. Bu da sadece yetenek değil tecrübe ve takım çalışması ile ilgili bir şey.

    Kısacası Kimi istemeden de olsa -aracı geliştiren- pilotun tanımını yapmış. Her pilot bir tavsiye veriyor, ama işe yarayanı var, yaramayanı var. Schumacher'e yapılan bu yakıştırma bence doğruluk payı içeriyordu, fakat unutmayın o zamanlar Ferrari her yarış arasında Schumacher yada diğer pilotlarının biriyle kendi pistinde test yapma şansına sahipti, daha çok fikir sahibi olma şansı da doğuruyor bu tabi…

    Yorumun bu kısımdan aşağısı Alonso ile alakalı, istemeyen direk okumasın derim…

    Alonso'ya da bu yakıştırmayı yapanlar ve bunu farklı ve yine yanlış anlayıp eleştirenlerde yok değil. Ben açıkçası bu konuda iyi olduğunu düşünüyorum, ama en büyük özelliği mühendisler ile çalışma isteği ve azmi, takımlar artık gerçek test yapamadığı için ayarları vs. simulatörde deniyorlar, bir çok pilot artık orada vakit geçiriyor takım için, Alonso'nunda bunu yaptığını biliyoruz çünkü twitter'dan paylaşıyor bu tarz şeyleri… tabi simulatörden hoşlanmayan pilotlarda mevcut, onların "aracı biz inşa etmiyoruz" "ben pilotum sürerim" açıklamaları beni şaşırtmıyor…

    bir diğer konu ise Alonso son 5 senedir neredeydi madem geliştiriyordu aracı meselesi, işte bunu söyleyen insan, -araç geliştiren pilot- ile mühendisi birbirine karıştırmış oluyor, pilot tavsiye verir, fikrini söyler, ama senin rüzgar tünelin sıkıntılıysa, yaratıcı mühendisin yoksa, yada gelişimde hatalar yapıyorsan hesaplamalarında bunu pilota bağlamak oldukça -basit- bir düşüncedir ki, bunu düşünen insanın düşüncesinin altında başka bir kasıt aramak gerektiğini düşünüyorum. Alonso'nun Massa'nın 8 ayda çözdüğü ayarları sezon başında çözüp, aracı sezon başından beri maksimumunda kullanması -araç geliştiren- pilotun bir başka yansımasıdır… araç geliştirmek demek eline kağıt kalem alıp aracı tasarlamak değildir, pilot açısından.

    tabi siz Alonso'dan yada başka bir pilottan F-duct, coanda egzoz yada ne bileyim yeni bir ön kanat bekliyorsanız, o sizin probleminiz…

    son olarak, eğer yüklemeyi becerebildiysem fotoğrafa bakmanızı öneririm, bizzat F1.com'dan kestim… aksi taktirde ; http://i48.tinypic.com/2lwtbfo.jpg

  18. O arkadaş birine taş atmışsa,o taşın önce Alonso'ya olup olmadığına bakmak gerekiyor.Ondan sonra kime olduğuna bakıp cevap verilebilir 🙂

  19. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Raikkonen son noktayı koymuş.

    Button'ın da takım arkadaşına oranla yavaş kalmasının sebebi, aracın Hamilton'ın stiline göre tasarlanıyor olmasıymış. Geçenlerde bir üye dile getirmişti bunu. Kim inanır buna? Kadir İnanır. 🙂

  20. Forza Ferrari avatarı
    Forza Ferrari

    bu taş schumiye sanırım. açıkcası ben de böyle düşünüyorum. schumacher kesinlikle yavas araçla iş yapabilecek bir pilot değildi bunu zaten son 3 sene gördük. onca mühendisi fabrika çalışanını bi yana bırakıp aracı schumacher bu hale getırdı veya schumı olmasaydı ferrari bu gunlere gelemzdı gıbı sözler çok saçma. schumacher olmasa emınım rubens en az 3-4 şampiyonluk alabilirdi o araçla. 2000-2004 arasındaki yarışları iyi izleyin tur bası en az 1 sn hızlı bır aracla sampıyon oldu schumacher. hatırlayın ferrari her yeni sezona bir önceki yılın arqacıyla başlardı, misal 2004 sezonuna 2003 aracıyla baslar bu sürede 2004 aracaını gelıstırır sezonun ortalarına dogru 2004 aracı gelır ve kımse tutamazdı ama. bu iş 2005 te tutmadı 2005 sezonuna 2004 aracıyla baslayan ferrarı reno karsısında cok gucsuz kalmıs ve 2005 aracını gelıstırmede yeterlı zamanı bulamamıstır 2006 da da aynısı olmustur ama daha yakın olabılmıstır renoya 2006 da. gordgumz gbı schumacherın de daha az mucadelecı aracla neler yapabıldıgını ozamanlar da gorduk. Kötü pilot değildi tabiki çok başarılı efsanedir ama kimse insan üstü bi yeteneği olduğunu felan düşünmesin

  21. bunu da defalarca söyledik böyle haberler çıkana kadar inkar ettiler. şimdi sessiz sedasız pilotların araç geliştirmediğini öğrenip bu konuyu birdaha açmayacaklar.

    bu ara bir de şu var: araç x'e göre geliştirildi y süremiyor mevzusu. yakında bunun hakkında da bir açıklama gelir, böyle bir saçmalığı savunanlar da artık susar. bu pilotlar kartingden beri değişik araçlar sürerek F1'e geliyorlar. yani herşeyde hızlı oldukları için F1deler. kartingden f3000'e geçen birinin araç bana uymuyor dediğini duyan oldu mu? veya f3000'den gp2 ye geçen birinin aracın sürüşüne uymayıp yavaş kaldığını? ya da 2008 ve öncesi dönemlerde GP2 aracı ile f1 aracı arasında baya fark vardı. uymayan oldu mu? hayır. birsürü halk arasında söylenti dolaşmakta. F1 kültürü arttıkça bunlar da yok olacaktır.

  22. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus
    Raikkonen: "Bu doğru olsaydı, artık mühendislere ihtiyacımız olmazdı. Saçmalık"

    Aracı geliştirdiği söylenen nice "efsaneleştirilen" pilot var. Kimisini gördük son 3 yılda…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir