Formula 1'de Para Konuşmaya Devam Ediyor

yazar:

kategori:

Sponsor desteği olmayan mevcut Formula 1 pilotlarından Kobayashi, Kovalainen gibi isimler gelecek sene koltuksuz kaldılar ve bu isimlerin yanında Petrov ve Senna da henüz koltuk bulamadılar. Son olarak ise deneyimli Timo Glock’un maddi sıkıntılardan dolayı Marussia ile yollarını bir anda ayırması paranın ve sponsor desteğinin önemine dikkat çekti.

Formula 1 teknolojik açıdan ilerlemesiyle beğeni toplasa da yeni teknolojiler aynı zamanda yeni maddi harcamalar anlamına geliyor. Bu yüzden takımlar her türlü ödemelerini karşılamak ve hayatta kalmak için özellikle son dönemde maddi destekli sürücülere yöneliyorlar.

Marussia Mac Chilton ile anlaştığını duyurdu. Chilton’un sponsor desteklerinin olduğu biliniyor. Glock ise maddi desteği olmayan bir sürücüydü ve bu ayrılıkla takım yeni bir sponsor destekli sürücü arıyor.

Caterham da aynı şekilde Charles Pic’in yanında sponsor getirisi olan bir sürücü istiyor.

Ancak sponsor desteği Formula 1’de sadece günümüzde önemli olmadı.

3 defa dünya şampiyonluğu yaşayan Niki Lauda 1970’li yılların başında Formula 2’de March ile yarışmak için iyi para ödemişti. Aynı şekilde Michael Schumacher’in de 1991’de Jordan’la yarışmak için paraya sahip olunca daha rahat duruma geldi.

Son dönemin sponsor destekli olan sürücüleri ise önemli işler yapmayı başardılar. Maldonado geçtiğimiz sezon İspanya’da kazanırken Sergio Perez Mclaren’de Lewis Hamilton’un yerine geçti.

 


Yorumlar

  1. Motorsporların da sürücülerin para ödemesi, sponsor bulmaları kadar normal birşey olamaz. V1'de yarışmak için 15-20 bin arası ödersiniz, Porsche Cup 'da 60 bin üzerini ödersiniz. Cebinizden ödeme yapmadan basit bir ralli etabına dahi katılamazsınız. Daimi Ralli (IRC, S1600) mücadelesini kişisel zenginliğiniz kaldıramaz mutlaka şahsi sponsorlar bulmak durumundasınız. Bulamıyorsanız siz yoksunuzdur. Basit bir open whell mücadelesin de bir çocuk diğerlerinden farklı olarak milyonları aktarabiliyor yeteneği olağan üstü olmasa bile bu da onu çok yeteneklilere karşı tercih edilir yapar. Edilebilir demiyorum bakın. Motorsporları elit bir dal, halk olayı değil At yarışları, yetiştiriciliği gibi.
    Ayrıca F1'e yeni girecek bir mühendis iseniz ve doğal olarak çok özelleşmiş olunamayacağından firma katma değerinize bakar ve bu sadece iş olarak değil. Sponsor veya teknik dal da bir anlaşma getiren kişi laptop'u yada pompayı kapar.
    F1'de motorsporların da 30 yıldır sponsorlar yarışıyor zaten ne kadar çok para ödüyorsanız o kadar iyi araçların üzerin de yer alma şansına sahip olursunuz bu da sizi onların üzerin de hızlı yapar.:)

  2. Rüyamda gördüm sponsorlar yarışıyordu

  3. Yakında sponsor destekli mühendisler, mekanikerler ve takım patronları bile görürüz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir