Pirelli, Nisan Ayına Kadar 2014 Anlaşmasını İstiyor

yazar:

kategori:

Pirelli’nin 3 senelik anlaşması sene sonunda tamamlanıyor ve gelecek sene için yeni bir anlaşmanın imzalanması gerekiyor.

Pirelli’den Marco Tronchetti Provera, Formula 1’de resmi lastik tedarikçisi olmaya devam etmek istediklerini söyledi.

Paul Hambery ise “Neler olacağını bilmemiz lazım. Takımlar için de bu önemli çünkü 2014’te çok fazla şey değişecek.” dedi.

Turbo V6 motorlara geçilip, downforce ile araç ağırlıkları çok önemli seviyede değişince arka lastiklerdeki tork gücü de değişecek.

 


Yorumlar

  1. şu lastiği 2010 öncesi yapında tasarım ve diş kalınlığını.sonra adamım demeye yüzünüz olsun.

    şu lastiğin saçmalığına bakın nemli pistte bile tutunamıyor.hay ben böyle tasarımın.

    http://www.racinginfocus.com/rif/gallery/f1-2012/pirelli-tyre/Pirelli_Cinturato_Intermediate-GREEN.jpg

  2. Eyvallah. Aslında buna, talep edilen limit performans ve ikmalin de kaldırılması ile pitstop'ların birden fazla olması arzusu neden oluyordur. Şöyle ki Pirelli şunu diyor biz gayet yumuşak ve test ettiğimiz araç ile beklenen seviyede dayanıklı hamurlar üretiyoruz ancak artık limitler de dolandığımızdan sizin çok ayrı karakteristiklerinizde ki araçlarda çok farklı sonuçlar üretiyor. Biri lastikleri daha dayanıklı kullanabiliyorken diğeri daha çabuk parçalıyor. Biri önlerden daha fazla verim alıyorken diğeri arkaları yıpratıyor vs vs. Benden bir standart görünüm istiyorsunuz ama o zaman şu standardı gelin uygulayalım……
    Buna sebep de "eskiden de her aracın farklı bir anlayış, karakteristikte yürüdüğünü biliyoruz" ancak downforce limitleri bu kadar yukarıda değildi. Bu çılgın hamurlu lastikler için evet bir avantaj ancak bir araç için bileşke oturmadığında da büyük sıkıntı. Başlangıç tasarımı, sezon üretimi konusu olduğu için de (araçlar) o sezonu kurtarmak yani çözüm üretmek çok zorlu.
    Ben açıkçası Pirelli'den önce ki soft ve hard'ların bunun ürettiklerinden daha performanslı olduğunu düşünmüyorum. Hatta gelişim açısından Pirelli'nin anlayışını, Michelin anlayışına tercih ediyorum. Bu derece seçimler ile diğer lastik üreticileri de sorun yaşamaz mı bence yaşarlar ancak bu nispetle olmayabilir. Olmayabilir ancak bu performans düzeyinde de olmayabilir. Bu biraz seçim, firma bakışı işi Bridgestone, Michelin tedarik işin de yaklaşımı biraz daha farklı tutabilirdi. Tabi bunlar bizim için afaki şeyler çünkü net bir kıyaslama imkanımız açıkçası yok. 4-5 büyük üreticinin de araların da teknik seviye farkı olduğunu düşünmüyorum. Lastikler konusunda global bileşen gelişim süreci var ve hepsi bunu hem takip ediyor hem de sağlıyorlar.

  3. Eskiden aracın karakteristiği ve pilotun sürüş stiline göre ağırlık dengesinin değiştirildiğini biliyorum. Pirelli'nin dayattığı sabit ağırlık dengesi olayına bir anlam veremedim. Dünkü lastikler farklı ağırlık dengelerinde düzgün çalışıyordu da pirelliler mi çalışmıyor? Bunu anlayamıyorum.

  4. He şunu tam ifade edemedik belki teknik veya üretimsel yada performans bandında seçimler ağırlık dengesini belirliyor. Regul. 'na bağlanma sebepleri adalet yönüyle de teknik, limitler yönüyle de teknik. Bundan kısaca şunu kapmalıyız ciddi değişim geçirecek yukarı da saydığımız 2 kanun dan sebep bazı diğer temellerin değiştirilmesi gerekiyor. Bunu da en iyi onlar biliyor tabi biz anca olanı okuyoruz.:)

  5. Neyi kast ettiğini çok anlamadım ama önemli değişiklikler de ağırlık dengesi zaten değişiyor. Makinelerin dünyasın da bu süregelen bir hedefleri yakalama yada tutturma süreci bu. Toplam ağırlık kuralı motor regul. gibi değişimler de değişiyordu hatırlıyorsanız bu ağırlık dengesi yada ağırlık ilintili konularla direkt ilgili değil ama ilintisi yüksek konular. Ayrıca bu yıl 2014'ün son hazırlık evresi buna paralel kısmi değişim uygulamalarını göreceğiz kısaca bu mealden de bakmak gerekiyor bence biraz olaya. Tek başına lastik üreticisi karar mekanizması olmuyor aslında olması da mümkün değil hiçbir zaman zaten. Takımlara belki amiyane tabirle bırakılmıyor gibi görülebilir ancak bu devrimlerin karar ve uygulama standartlarına mühendisler yani takımlar karar veriyor aslında federasyon liderliğin de. Pirelli takımların yürütemeyeceği bir lastik üretemez malum onlar da ortak çalışma içerisindeler. Kuru laf ile söylediğimiz yada onların da ifade ettiği birkaç kere bir nokta var hani kendilerin den ne isteniyorsa onu hazırlıyorlar tabi bu bileşenler konusu olduğundan ve her tekniğin bir kültürü de olduğundan beklentiler yada ana setupların dışın da bir hal oluşabiliyor. Aslında sezon öncesi araçları da o yılın referans lastikleri ile hazırlıyor bu adamlar. Tabi arada sıkıntılı olan konu referansların ilginç farklılıklar göstermesi ve üreticiden yine yeni değişimler istenmesi.
    Malum makinelerin dünyasında 4 şart, kanun, ana nokta bulunuyor Aero, Motor, Pilot, Tire. Bunların hepsi bir birine temelden bağlı. Tire tek başına bir değişken değil hani. Bunlar dan 3'ü arasında yani belirleyicilikte Human/Pilot faktörü sadece gözardına atılabiliyor. Malum insanları dikkate almıyorlar ancak yine de devre dışı olmadığından ana nokta olarak saymanın dışın da tutamıyoruz ancak üretim yönüyle öyle değil tabi. Lastiklerin binek otomobiller yönüyle de dünya insanlarının ekseriyeti tarafından önem derecesinin tam anlaşılamadığını düşünüyorum ve son 6-7 yıl da çok ciddi gelişim sağlandı. HDD'ler gibi en yavaş gelişen alan sanılıyor oysa.:)

  6. Aracın ağırlık dengesine neden müdahale ederler anlamış değilim. Pirelli öncesi dönemde böyle bir kural var mıydı bilmiyorum. Bu kadar önemli bir detayı takımlara bırakmamak çok saçma geliyor. Şimdi ancak crossweightleri değiştirebiliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir