Mclaren İçin MP4 28'in Evrim Olma Seçeneği Yoktu

yazar:

kategori:

2013’te kurallar geçen seneye oldukça benzer olduğu ve asıl radikal değişiklikler gelecek sene olacağı için takımların genel olarak geçen seneki araçlarını geliştirmeye devam etmesi bekleniyor.

Ancak Mclaren tek bir sene benzer kurallarda devam edilecek olmasına rağmen 2013’te bazı cesur değişikliklere imza atmış. Takımın bunu yapmasındaki neden ise sene içerisinde daha fazla gelişime müsait bir zemin oluşturmak.

Mclaren MP4 28’in ana değişikliklerinden birisi ön tarafta çekme kollu (pull rod) süspansiyonun kullanılmış olması. Bu sistemi geçen sene Ferrari’nin kullanmasının ardından Mclaren de aynı yönde adım attı. Bir diğer önemli değişiklik ise şasi yüksekliği. MP4 28, selefi MP4 27’ye göre daha yüksek ve araçta basamaklı burun var. Ancak Lotus’un aksine Mclaren bu basamağı izin verilen panel ile saklamayı tercih etmiş.

Mclaren mühendislik bölümü başkanı Tim Goss, MP4 27’nin gelişim kapasitesinde sona yaklaştıklarını hissettikleri için böyle önemli değişikliklere yöneldiklerini söyledi.

Pull rod süspansiyonu değerlendiren Goss “Bizi bu konuda ikna eden şey aslında çok fazla araştırmaydı. Araçta yeni bir şey gördüğünüzde her zaman bunu neden yaptıklarını sorarsınız.”

“F1’de bir başkasının konseptini kopyalamak mümkündür ancak bu tam anlamıyla çalışmaz. Öncelikle bunun nedenini tam olarak anlamanız lazım.”

“Biz de bu sisteme baktık ve niçin kullandıklarını anlamaya çalıştık. Bir süre sonra aracımıza faydasının olabileceğini anladık ve bunu başarmaya çalışacağız.”

“Aerodinamik açıdan faydasını gördük.” dedi.

Egzoz açısından Mclaren yine Red Bull’un geçen seneki sistemine göre biraz farklı tasarım tercih etmiş. Aracın arka bölümünde karoser ciddi anlamda kesilmiş ve araç ile egzoz performansı için hava akışının optimize edilmesi yönünde tasarım yapılmış.


Yorumlar

“Mclaren İçin MP4 28'in Evrim Olma Seçeneği Yoktu” için bir yanıt

  1. Fernando 4LonSo  <<<<  avatarı
    Fernando 4LonSo <<<<

    Bakalım bu değişiklikler ne kadar işe yarayacak ve ferrari ile mclaren redbull durdurabilecekmi göricez..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir