2013'ün 6. Aracı – Red Bull RB9 Tanıtıldı

yazar:

kategori:

Son 3 senenin şampiyonu Red Bull, bu sene aracını tanıtan 6. takım oldu. Infiniti ile sponsorluk bağlarını arttıran Red Bull, bu kapsamda renk tasarımında bazı yenilikler yapmış ve mavi ile mor renk karışımı bir ton kullanmış.

Açık bir şekilde geçen sene şampiyon olan RB8’in gelişimi olan RB9’da ekstrem olmasa da basamaklı burun kullanılmaya devam edilmiş. Ancak burun ortasındaki yarık bu sene kullanılmamış.

Red Bull RB9, 2005’te Jaguar’ı almasından sonra Red Bull’un hazırladığı 9. Formula 1 aracı oldu.

Red Bull RB9 ilk olarak Jerez’de salı günü piste çıkacak ve ilk sürüşü Avustralyalı sürücü Mark Webber gerçekleştirecek.

Sebastian Vettel ve Mark Webber ikilisi takım adına art arda 5. sezonlarını geçirecekler ve takım art arta 4. şampiyonluğu kazanmayı hedefliyor.

Takım Patronu Christian Horner “5. sene de sürücü kadromuz aynı olacak. Tüm kilit teknik alanlarda devamlılık olacak.”

“Bir kez daha tüm kupaları Milton Keynes’e getirme konusunda sıkı bir kararlılık var.” dedi.


Yorumlar

“2013'ün 6. Aracı – Red Bull RB9 Tanıtıldı” için 47 yanıt

  1. Ulan çok güzel olmuş be. Özellikle morcivert bitirmiş olayı.

  2. ön kanat yine esnektir.

  3. tüh tüh tüh tüh 41 kere maşallah 41 kere woooooow

    ufukta vettele 4. şampiyonluk yolu göründü

    yelkenler fora tam yol ileri

  4. Osman ERENER avatarı

    söylemeyeyim dedim ama acayip çirkin olmuş bence..hani bir sauber'in yanında cidden çok göze çarpıyor..he tabi çirkin ve hızlı olur büyük ihtimal orası ayrı..

  5. Konuyla alakasız olacak ama Pirelli ile ilgili güncel bir haber olmadığı için buradan paylaşmak istedim. Pirelli 'nin 2013 lastikleri ile ilgili bir videosu.
    Sert lastiğin rengini değiştirdikleri iyi olmuş , yakın çekimler dışında orta sertlikle farkı anlaşılmıyordu.
    Bu arada daha önce bahsi geçtiyse bu videonun kusura bakmayın , ben sitede hiç görmediğim için paylaşıyorum.

  6. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Rüzgar sürtünmesinde (drag) dediğin aynen geçerli, referans alan olarak aracın ön yüzeyinin iz düşümü alınarak temel bir hesap yapılır. Buna ek olarak daha detaylı bir inceleme yapmak gerektiğinde işin içine aero giriyor, ki işin zaten asıl koptuğu yer orası 🙂

    Araç yüksekliği ve aracın eğimi gibi etkenler aracından altından geçen havayı ve doğal olarak da downforce üzerine bir etki yaratır. Aracın yüksek olması yada alçak olmasındaki etken aracına altındaki hava akımını etkiler, havanın izlediği yol, aracın altındaki basınç değerleri, akışkanın hızı, akışkanın debisi gibi etkenler denkleme dahil olmaya başlar. Bu denklemde aracın altında zemin etkisi sayesinde ne kadar downforce kazandığımızı bize gösterir. Bir de rake diye bahsedeceğimiz aracın eğimi konuya dahildir, aracın ön ve arkasında yerden yüksekliği farklılaşabilir ve böylece akışkanın basıncı ve hızıyla oynayarak daha fazla df üretmek mümkün hale gelir.

    Burun kısmına gelirsek, benim kanaatime göre basamaklı burun yerine gizlenmiş haldeki burun daha mantıklı, böylece burun üzerindeki akışkanın daha rahat akması sağlanır. Elbette bu hava akımı pilotun kaskındaki vizörle karşılaşacaktır ve bu yüzden etki azdır, ancak burun üzerinden geçen akışkan kısmen aracına yanlarına akmaya başlıyorsa, bu kısmı havanın da akımı bozulduğundan küçük de olsa bir kayıp olabilir. Bir de basamaklı burun sayesinde havanın gidiş yolunun yükselmesi durumu mevcut, ön kanattan geçen yükselen hava daha sonra alçalarak arka kanadı besler, bununla ilgili bir çok video var, onları bulabilirsiniz. Basamaklı burun da bu şekilde bir etki yaratabilir mi, bunu CFD'de incelemek lazım ama bir takım bu şekilde bir sistem tasarladıysa vazgeçmek istemeyebilir. Diğer taraftan burundaki bu kademenin gizlenmesi ile aracın üzerindeki hava akımları değişeceği için bu işle tekrar uğraşmak istemeyen takımlar aynı sistemle devam edebilirler, sonuçta basamağı gizlemek için belli bir mesai ayrılması gerekiyor. Ferrari aracın tasarımında büyük değişiklikler yaptı, en azından aero anlamında, bunu arka pakete bakarak bile görebilirsiniz, çok dar bir yapı görüyoruz. O sebepten Ferrari zaten sıfırdan başladığı için kamufle etmek onlar için sıkıntı olmamıştır, zaten mesai harcamaları gereken bir alandı, ancak RBR için aynısı geçerli değildi, bu yüzden bu burunla yarışmak onlar için zaman kazanmak anlamına gelebilir. Tabii bunlar benim görüşlerim.

    RBR'nin sidepodunun arkasında tam anlamadığım bir kısım var, sidepod arkaya doğru kıvrılıyor ve zeminle birleşiyor ancak o kısım ilginç bir şekil almış, sanki sidepod içindeki hava bir boruyla aracına zeminine aktarılıyor gibi bir görüntü var, elbette böyle bir şeyin mümkün olmadığının farkındayım ancak onun ne işe yaradığını, içinde ne olduğunu merak ediyorum. Yine aynı kısmın sidepod ile arasında bir girinti var, bir ölü bölge oluşuyor, oradan geçen hava akımının da CFD'de nasıl olduğunu merak ediyorum, yanal rüzgarlarda türbülans oluşturma riski var gibi geldi, ancak CFD'de böyle bir şey çıksaydı o şekilde üretilmezdi, demek ki bir bildikleri var diyorum.

    Sidepodun bittiği arka kısımdaki bu detaylara girmişken, benim aslında en çok hoşuma giden detaylar Ferrari'deydi. Geçen yıl çalışmayan AcerTube sistemi küçültülmüş ve duyduğum kadarıyla çalışan bir versiyonu var artık. Fikir temel olarak sidepodun yanından geçen aşağıya yönlendirilmiş hava ile üstünden gelen havayı ayrı tutma üzerine kurulu. Geçen yıl RBR bu iki hava akımını da sidepodları arkaya doğru iyice alçaltarak birleştirip, difüzörü beslemek için kullanıyordu ancak Ferrari farklı bir mantık ile ilerliyor. Onlar sidepodun arkasında, yandan gelen havanın geçmesi için yeterli bir yer bırakmış ve bu hava ile difüzörü besliyorlar büyük ihtimalle. Sidepodun üzerinden geçen hava ise motor kapağının arkasında yükselerek arka kanadın altından geçiyor. Bu hava akımı arka kanat altında bir alçak basınç alanı yaratarak arka kanattan alınan verimi arttırmak için kullanılacaktır diye düşünüyorum. Geçen yılki çözümden daha az karmaşık ve egzozdan kaynaklı sorunlar yüzünden çalışmayan acertube kısmında artık geçen yılın 2. yarısında kullandıkları klasik egzoza benzer bir çözüme gidilmiş. Böylelikle riske girmekten kaçınmışlar, akıllıca olduğunu düşünüyorum.

    Sauber ise kesinlikle muhteşem olmuş, özellikle gizli gibi gözüken ama gizli olmayan basamaklı burun oldukça yaratıcı bi çözüm. Hem yeni bir burun tasarlamaktan kurtulmuşlar, hemde yan açılardan kötü durmuyor. İlk anda farketmesemde, sonradan çok dikkatimi çeken sidepodları ise önemli bir adım bence, sidepodları küçülmesi dayanıklılık sorunu riski arttırabilir, bu bir gerçek ancak anladığım kadarıyla Sauber bunu yaparken dayanıklılıktan etkilenmemeye özen göstermişler. Sidepodların bu kadar küçülebileceğini düşünmezdim, RBR'nin de küçük girişleri olsa da, sidepodlar şişkin ve içeride daha alçak bir basınç alanı oluşturarak sidepodlardan havanın emilmesini sağlamışlar gibi duruyor, yani vakum etkisiyle küçük olan girişten normalden fazla hava emiliyor. Sauber ise böyle bir çözüm değil, tümden yeni bir şey yapmış, sidepod baştan sona dar, yani bir vakum etkisine ihtiyaç duymadn bunu çözmüşler, nasıl çözdüler acaba 🙂

    Neyse ben yine çok uzattım, herkese iyi geceler, ilk testlere kadar sabırsızca beklemeye devam

  7. şimdi ben bu adama cevap yazamayacakmıyım sınırlamamı getirildi.alttaki yorumumu çıkış yapmadan nickimle yaptım neden nickim çıkmadı.o kadar yorum yaptım hepsi güme gitti niye

  8. hacı ben teknikten sana göre hiç anlamam ama normal bir insan olarak yazabilirim.fizik kuralları dahilinde tabiki.ancak kastettiğim şey yada şeylerin (malibirand@twitter ruhu şad olsun şey kelimesini çok kullanırdı) şemasını çizemiyorum bu ortamda !

  9. birde ufak detaylar fazla ama birkaç tane daha var.ben ne kadar tarif etsemde anlaşılması güç şema olmadığı sürece şemaları nasıl çizerim bilemiyorum ve bu rb9 en çok c32 ye benziyor benmi benzetiyorum oda meçhul

  10. ben bana göre değil işin fiziği ve mekaniğine göre haklı olabilirim ancak. Teoriyi bulan falan ben değilim tabi ki. Demek istediğim sana göre bana göre diye bir şey yok, işin mekaniğine göre söylemin yanlış, şasi yüksek olunca aracın referans alanı değişmiyor bu yüzden rüzgar direnciyle bir alakası yok. Aerodinamik olarak getirisi götürüsü olabilir farklı tasarımların, ama benim anlatmaya çalıştığım bu değil, senin yazdığından da bu anlaşılmıyor…

    Ben ilgili formülü daha önce tasarım yaparken kullandığımdan dolayı biliyorum, aracın dik kesit alanı önemli, şasi yüksekliğininde bununla direk bir alakası yok, çünkü şasiden yüksek pilotun kafası var orada, o olmasa motor kapağı var 🙂 Ayrıca platipus bildiğin sürtünme katsayısını arttıracak bir şey, az da olsa. F1 araçlarının kanatlardan dolayı 1 ve üzerinde sürtünme katsayısı olduğu + 800 beygire yakın motorları olduğu için çok etkileyecek bir şey değil… konuyla ilgiliysen konuyla alakalı sürtünme katsayısı, sürtünme direnci yada ingilizce olarak drag coefficient sözcükleriyle arama yaparak detaylı bilgi sahibi olabilirsin (bende uzman sayılmam bu konuda)

  11. şasinin yüksekliğininde elbetteki getirisi olduğu kadar götürüsüde vardır aynen pasif drs de oldumgibi.ancak şasi yüksekliğinn uç noktası ile (maksimum yükseklik ve minimum yükseklik) arasındaki uzunzuk ve denge çok önemli tabiki.sende haklısın bende.tabi bana göre

  12. şasinin yüksekliği ile rüzgar sürtünmesinin arasındaki ilişkinde hata var, ki şasi yüksekliği olarak burundan bahsettiğini tahmin ediyorum, gerçi öteki ihtimallerde de hata devam ediyor. Rüzgar direncinin alan ile olan kısmı tamamen referans alanıyla alakalı, referans alanı da araca önden baktığında aracın en kalın bölgesi oluyor, pilotların oturduğu kısım, motor kapağı ve emme manifoldunun oluğu kısımların yüksekliği ise zaten standart, emme manifoldunun eninden dolayı (pilotun kafasının üzerindeki hava girişi) bir alan değişimi olabilir, ama bu da çok ufak olacaktır, yükseklik ise izin verilen maksimumda muhtemelen. Aracın en olarakta maksimumda olduğundan emin olabilirsin, diğer etkende lastikler, onlarda aynı, yani aynı marka üretiyor, sidepodlar değişiklik yapabilir belki ama onlarında en kalın kısmı lastiklerin arkasında kalıyor, direk bir etkisi olacağını sanmıyorum.

    Hayır başka bir şey düşündüysen belirt, açık kapı bırakmış olayım, bende insan olarak hata yapıyorumdur belki.

    Newey'in zeki hamleleri hakkındaki düşüncen ise süper 😀 adam eminim beni böyle kopyalıyorlarsa bende tam tersini yapayım demiştir 😀 Bir de bu yüksek burun olayı ve üst panel geçen sene Mclaren'in düşük burunla olması olayına benzer bu gidişle demedi deme. Sezon başı Mclaren başladığı düşük burunu modifiye edip bir miktar yukarı kaldırmak zorunda kalmıştı performans için. Oysa sezon başında bazı Mclaren taraftarları düşük burunun performansını övüp övüp bitiremiyordu. ki Red Bull düşük buruna sahip değil, yoksa geçen seneki Mclaren gibi platipus olmaması beklenirdi, Red Bull'un burnu sadece burnu ekstrem şekilde kaldıran Mclaren ve Ferrari'den biraz daha düşük

    Platipus'u kapatmamalarının sebebi de Lotus'un dediği gibi 200 gramdan değil, rüzgar tünelinde o kısma yatırım yapmaktansa başka şeylere yoğunlaşmak, ki kötü bir düşünce değil, başka alanlardan kazanç elde edilebilir, ama ileride kapatırlarsa şaşırmam…

  13. ve bir daha 9 ayın çarşambasını bir araya getirdim ama pasif drs getirisi olduğu kadar götürüsü olan sistem rb9 da pasif drs yok !

  14. ayrıca şimdiye kadar tanıtılan arbalar arasında arka kanadın en uçüst kısmı düz olan yukaıya doğru ivmesi olmayan e21 ve rb9 e21 den bu açıdn şüphelenmştim acaba tek araç bumu diye ama rb9 da böyleyse sorun yok demeki.james allisona güveniyorum.son bir şeyde sırt kısmı kamber açısı (kask üstü kamerasından arkaya doğru olan kısım e21 ve mp4-28 de köşegen değil kambur ama diğer arabaların hepsinde köşegen.ne anlama geliyorsa bende bilmiyorum !

  15. rb9 esas oğlan olduğundan incelenmeye değer son 5 yarışın 4 ünün galibi.şasi o kadar yüksek değil diğerlerine göre buda bence rüzgar sürtünmesinin minimum değerleri açısından avantaj.ön burnun en uç kısmı geçen sezonki gibi farklı kıvrımlı değil düz (ferrari eski kıvrımı kopyalamış ama newey düz bir çizgi belirlemiş bu sezon ters köşeye yatırmaya yöelik çok zekice bir hamle hatta çok kurnazca siz beni kopyalayın ben kopyalarınızın her zaman bir adım önündeyim gibi))önde burnun üst kısmında geçen sezonki gibi newey in tabiriyle pilot serinlemesine yönelik yarık yok.düşük burun korkulacak bir şey değil demekki lotusta görünce tedirgin olmuştum (ferrai kapatmış o burnu maclaren de yükseltmiş) ama demekki dezavantajı yok.arka kanat görüntüsü yok bu nedenle bunu çözmek imkansız ne imkansız çünkü görünen bir foto karesi bile yok.zaten esas mesele arka pakette.en dikkat çeken özellik side pod ların (yan açıdan) geçen sezona göre daha şişkin değil daha sıska ve daha uzun değil daha kısa olması bir nevi sauber c 32 gibi bu çok dikkat çekici.

  16. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    araç görselliği açısından ise ferrari uzun zamandan sonra bu sene etkiledi beni ama yinede favorim olamadı sadece mclarenle eşit tutuyorum, sonra redbull ve sauber geliyor.

  17. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    ferrari'nin tanıtımı aklıma geldi. Araçların benzerliği açısından değilde, aynı türden tasarım yapılmış gibi. Yeni renk tasarımları gelmiş, geçen seneki araç üstüne gözle görülür bazı yenilikler eklenmiş, ferrari'de biraz daha fazlaydı ama benzettim açıkçası. Tanıtımlar hiç etkilemez ama tanıtımlara göre favorilerim mclaren,redbull ve ferrari. Bakalım pistte neler olacak 😀

  18. mükemmel video mükemmel!

  19. Sidepod kanatçıkları çok ilginç gerçekten.

  20. Şimdi sıra Mercedes'te 😀

  21. Pardon yansimaymis, ama iyi fikir olabilir kartal gagasi sekli 🙂

  22. Keloğlan gene güzel iş çıkarmış bakak görek neler olacak bu sezon

  23. JhackRapunzel  avatarı
    JhackRapunzel

    Müsait biri varsa lacivert olan bölümleri araçta ki mor ile renklendirebilir .

  24. Görkem Yılmaz  avatarı
    Görkem Yılmaz

    paketlenişini yediğim makinesi. sidepodlar da infiniti sponsoru güzel duruyor. renklere diyecek yok zaten.

  25. JhackRapunzel  avatarı
    JhackRapunzel

    Burun çok hoş olmuş biraz kuzgun nun gagasını anımsattı bende, şu lacivert yerine komple mor olsa daha hoş olur

  26. desene Red Bull da lansmanı eline yüzüne bulaştırdı…

  27. e o zaman niye lansman yapmışlar ki, kendi kendilerine ev lansmanı yapsalarmış 🙂

  28. Birde burnu gosteren 3. resimde burun kartal gagasi gibi duruyor, gercekten oyle mi acep???

  29. Arac son 4 sezonda o kadar cok Mor derece elde etti ki kendisinin de Mor`a donusmasi kacinilmaz di :))

    Hayirlisi olsun bakalim, bu sezon Agresiflikte Ferrari Redbull ile yarisiyor, bakalim pistte durum ne olacak 🙂

  30. red bull lansmanda gazetecilere çok sert davranmış. yazılanlar fotoğraf çekiminin engellendiği, çekenlerin makinelerini almaya kadar götürdüğü ve 3g bağlantısını engellediği yönünde.

  31. Boya pearlescent dedikleri bukalemun gibi açıya göre değişen bir renge sahip göründüğüne göre.
    Güzel bir tercih olmuş bana göre. Seyir zevkimizi arttıracak. Ama o burun nedir öyle yahu?
    Galerinin ilk fotoğrafındaki araç 2011 aracına ait.

  32. saçmalık.o nasıl bir burun öyle.lotus bile estetik duruyor.inşallah düzeltirler.

  33. Yusuf  Hitay avatarı

    burun çirkinliği konusunda w03 ile yarışır. tabii güzellik gelip geçici 🙂

  34. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Başka açıdan bir görüntü

  35. Videonun v= 'den sonrasındaki kodu yazman gerekiyor. -t6cxIeCIjE

  36. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Horner RB9 un yep yeni bir başlangıç olacağını söylemiş.Infiniti ile olan anlaşmaları bundan sonraki sezonlar için iyi olacaktır.Araç çok güzel görünüyor.

  37. videonun burada çıkması için linkin neresinden sonrasını paylaşıyoruz ?
    Daha önce farklı yerlerden bölerek denedim bir türlü başaramadım 🙁

  38. Nico_Hulkenberg avatarı
    Nico_Hulkenberg

    Yine çok hızlı olacağına şüphe yokta…Sanki Ken Block la anlaşmışlarda bizim haberimiz yokmuş gibi bir tasarım var ortada.Renk cümbüşü.Pek beğenmedim mor olmasını.Platipus ta kabak gibi ortada.Ama kazandığı sürece güzel olacaktır Redbull traftarları için.

  39. Arka taraf süper paketlenmiş 😛

  40. Ben de push-rod gibi gördüm.

  41. Ön süspansiyon pullrod gibi duruyor ben mi yanlış gördüm

  42. Burundaki yarığı kaldırmışlar, platipus kabak gibi ortaya çıkmış. Önceki daha hoş görünüyordu bana göre.

    Oldum olası RB araçlarının renklerini beğenmedim. Lacivert sadece williams'a yakışıyor 🙂 Bu sefer mor güzel olmuş. Ne derler: elegant 😀

  43. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Admin link yokmu izleyelim ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir