Red Bull RB9, Düzlükte En Yavaş Araç

yazar:

kategori:

Son Barcelona testlerinin son iki dününde yazar Michael Schmidt, RB9’un (307.7km/sa), ana düzlükte en hızlı olan Marussia’dan 12.8km/da yavaş olduğunu bildirdi.

Cosworth motorlu Marussia’nın ardından Ferrari motorlular Ferrari ve Sauber geliyor ki hızları 316.7 km/sa.; onlardan sonra da Mercedes motorlu Force India yakın ara ile yer alıyor.

Ardından McLaren ve 314 km/sa ile Renault motorlu Lotus geliyor.

Ferrari motorlu Toro Rosso ve Renault motorlu Williams da Red Bull’dan 5 km/sa hızlı.

Ama Schmidt: “Red Bull’un ortaya koyduğu gibi yarışlar sadece düzlükte kazanılmıyor.”


Yorumlar

“Red Bull RB9, Düzlükte En Yavaş Araç” için 31 yanıt

  1. eyvallah.hem michaele hemde oversteere her ikisine tecrübelerini paylaştıklarından dolayı

  2. 2005 yılında yarışlarda lastik değişiminin yasaklanması sebebiyle,takımlar lastikleri daha iyi koruyabilmek için motorların devir katsaysını düşürmek zorunda kaldılar ve daha düşük devirlerle yarıştılar.Bu da onlara hız kaybettirdi.

  3. Ben tüm yazdıklarınızı okumadım yanlış algılıyor olabilirim şuan.
    Düzlük performansı için yada hızlanma diyelim arka kanat gerekli değil hatta istenmeyebilecek bir çözüm bunu tuz çölü üzerine F1 araçları ile yapılan denemeler de görebilirsiniz. Güçlü motorlar için ara hızlanmalar da tekerleğin kayıp yaşayabileceği tutunma katsayısını gidermek için 1 yada 2 planya spoiler olması gayet yeterli durumda. İşte geniş açılı ve viraj çıkışlarında ki DRS etkisi de bu şekilde.
    Redbull da her viraj tipin de DRS açmıyordu devamlı. Dar, keskin virajlar da merkez hatta daldığınız da DF ihtiyacı var iken açmak pilotların hissedebileceği bir kayıp zaten. Geniş açılı virajlarda ise aracın burun ve difüzör hattı yeterli tutunmayı sağlayabilir dahası mekanik tutuş elemanları. Bunların kombinasyonu iyi çalışıyor ve yeterli Kg hedefine yaklaşabiliyorsan DRS açmak sana planya yüzeyini daralttığından avantaj sağlar ki ifade etmeye çalıştığımız viraj tiplerin de viraj çıkışın da daha erken açıyorlar zaten viraj merkezin de değil. Viraj giriş ve merkezleri dışın da çıkışlar da DF ihtiyacı kapasiteniz düşer ve asıl mekanik tutuş elemanlarının başarısına mahkumsun daha özeti ile onlar ile yürümek tamamen yeterli olabiliyor. Yani virajlar için de gereksiz kanat planya bastırma ölçeği söz konusu olabiliyor bunu da planya hareketi ile minimize edebilir bazı mühendislik bakışı. Malum kanat yapıları pistten piste olmasıyla da her virajına yönelik hazırlanamıyor bir ortalama alıyorsunuz. Bir de takımların araç tasarımlarına göre seçtikleri viraj ortalamaları değişkenlik gösterebilir. Atıyorum birisi 3-5-6 virajların ağırlık katsayısını arttırarak setup geliştirebilirken diğeri 2-8 den kayıplarını telafi yöntemini seçebilir.

  4. peki.bu arka kanatlar niye var.düzlük içinmi-virajlar içinmi-süs içinmi.mantıken ve fiziksel olarak virajlar için daha fazla tutunma için.bir araba daha fazla tutunma varken neden drs yi açarak kanadı etkisizleştirerek daha az tutunma ister (motoru güçlü veya güçsüz zaman kaybeder)sorusu çıkıyor ortaya fizik kuralları ortada yada benmi yanlışım ?

  5. tabi Red Bull hep coanda kullanıyordu, Lotusta ise normal egzos sistemi mevcut idi, en büyük farklılığı yaratanda buydu, belki de Red Bull'un Coanda sisteminden dolayı bu kadar hız farkı var, adamlar aerodinamik kazanç için motor gücünden ödün veriyor olabilirler…

    sonuçta tur zamanı önemli olan düzlük hızı yarış pozisyonu için biraz daha önemli olsa bile, yeterince hızlı isen çok dezavantaj yaratan bir durum değil

  6. sen artılara fazla takılma, sana artı verenlerde bu işlerin uzmanları değil sonuçta, sen bir hata yapmış olsan aynı hatayı destekleyecek 30 kişi de çıkabilir, bırak 7'yi…

    Bu arada bence de Red Bull için dezavantaj DRS olmaması, anlayamadığınız nokta şu olabilir, DRS aslında Drag'ı azaltan bir şey, eğer motorun güçlü ise oluşan Dragtan daha az etkilenirsin, Motoru güçlü olandan ziyade güçlü olmayan için DRS daha büyük avantajlar doğurabilir, fakat asıl avantaj DRS'yi erken yada daha fazla açarak zaman kazanmak, bu da muhteşem downforce'a sahipsen olabiliyor, Red Bull'da buna sahipti. Red Bull'un sıralamalarda yarışlara göre daha iyi olmasının başlıca sebebi DRS'dir aslında, diğeri de lastikleri tek turda iyi kullanabilmeleri…

    Bir de bu top speed o kadar ayarlarla alakalı bir şey ki… Yani sezonun geneli için pek bir önem arz etmiyor, Marussia Cosworth ile lider durumda, Cosworth en hızlı motora mı sahip? Geçenlerde buralarda bir arkadaşla çok tartışmıştık, Lotus'un düzlük hızı ile alakalı… Açın bakın F1.com'u 2012 yılının ilk yarısında en hızlı düzlük hızlarına sahip araç genelde Lotus iken (genelde ilk 5 teler) en yavaşta Red Bull(genelde son 5 teler)… İkisi de Renault motoruna sahip…

  7. 2005 yılının 2004 yılından daha yavaş olmasının asıl sebebi lastikler… yoksa 2005 araçları da düzlüklerde oldukça hızlıydı…

  8. Kimi Raikkonen arkadaşaşa vede onun nezdinde diğerlerine cevaben yazmıştım alta yazacağıma üste yazmışım ya la !

  9. saygıdeğer pilotdaşım sen böyle söyleyince hatta başka pilot taraftarıda söylese yorumumu gözden geçiririm sen söyleyince 2 defa okudum.ve bir yanlış göremedim üstelk yorumum +7 almış kendi yorumlarıma herhangi bir şekilde + veriyorsam namerdim.benmi uçtum.zamanmı uçtu yoksa hepimizmi uçtuk bilemedim !

  10. MP4-20 (2005) avatarı
    MP4-20 (2005)

    Düzlük hızı herşey demek değildir. Misal olarak; 2003-2004-2005 sezonlarını inceleyelim.

    2003 sezonuna baktığımız zaman araçlar düzlükte muazzam sürate ulaşıyorlardı. Ama virajlarda yeteri kadar hızlı değillerdi.

    2004 sezonunu söylememe gerek yok. Çünkü Forumla 1 tarihinin en hızlı sezonu 2004 sezonudur.

    2005 sezonuna baktığımızda ise durum 2003 sezonunun tam tersi. Araçlar düzlükte yavaş, fakat virajlarda muazzam hızlıydılar.

    Bu haliyle 2005 sezonu 2003 sezonundan daha hızlı bir sezon.

    Kısacası bütün pistlerde tur dereceleri baz alarak sıralayacak olursak tarihin en hızlı ilk 4 sezonu,

    2004
    2005
    2003
    2002

    sezonlarıdır.

  11. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Düzlük hızı denilince aklımda ilk beliren şey Hitler oluyor. Neden mi ? işte burda

  12. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Yüksek downforce'un bedeli, yavaş virajların çıkışındaki hızlarıyla pistine göre telafi edebiliyor hatta kâra bile geçebiliyorlar. Büyütecek birşey yok, hayır bazıları kesin bunu "en yavaş araç RB9" olarak okuyacak şimdi

  13. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Kardeş her iki araç yan yana aynı anda başlasın mercedes ve red bull red bull önde başlar ama sonradan mercedes onu geçer drssiz ve kerssiz şekilde 25-30bhp gibi bir farktan söz ediyoruz..bu gerçekten fark yaratacaktır.ancak adrian newey onada bi çözüm bulur

  14. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    katılıyorum sana..yalnız ben sadece yavaş viraj çıkışlarında 0.2 sn kazanabilir onu kastettim helede Valencia son viraj bir çok takım burada çok zaman kaybediyordu ama redbull özelliklede Vettel çok iyiydi Valencia S3'te…

  15. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    jetman haklı ama siz anlamamışsınız.Redbull'un bazı virajlarda drs açabilmesi onun tutunması ile alakalıdır her virajda drs ile dönülmediğini sizde biliyorsunuz yani diğer motorlar için bu dezavantaj renault için değil rb9 zaten normaldede diğerler araçlardan daha çok df üretiyor

  16. arkadaşlar unuttuğunuz birşey var oda adrian newey faktörü.

  17. Nico_Hulkenberg avatarı
    Nico_Hulkenberg

    Geçen senede en yavaşlardı top speed bazında.Bu yüzden baz almamız gerek konu ''Yeni DRS kuralı'' Redbull'u ne kadar etkileyecek.Çünkü RBR nin hızlı turlarında yada herhangi bir turunda ne kadar,yada nerelerde DRS kullandığını bilemeyiz.Tıpkı diğerlerini bilemeyeceğimiz gibi.1 hafta kaldı zaten,bekleyip görelim.

  18. Yanlış.Ben DRS yasağının genel etkilerinden bahsediyorum.Yukarıda Schumi Nerde Ben Orda adlı arkadaş açıklamış.Sadece düzlüklerde eksiklik olmayacak,aynı zamanda kimsenin DRS açamadığı hızlı virajlarda DRS açma avantajını da kaybedecekler.Bu da onlara sıralamalarda dezavantaj getirecek.

  19. Redbull ve diğer araçları sıralama turlarında on board kameradan izleyenler bu işten biraz anlıyorsa redbull aracında tc etkisi yaratacak kadar iyi motor haritalaması olduğunu görebilirler. Videolar youtube da mevcut arka arkaya mclaren ve redbull turlarını izleyin mesela.

    Diğer araçlardaki herkes özellikle yavaş virajların çıkışında adeta savaş veriyor, gazla çok oynuyorken, redbull pilotları 1 2 dokunuştan sonra gazı köklüyorlar. Bu hem lastikleri daha iyi korumalarını sağlar hem de bana göre 0.2 sn den çok zaman kazandırır tur başına.

    Bu tc misali motor haritalaması yüzünden zaten renault tekrar izin istedi çünkü lastikler değişti. Başka bir şey için değil.

  20. kısa vites oranları ayrı hikaye ben drs nin etkisinden bahsediyorum.örneğin monza da yada çinde her yerde drs açmak serbest.bu durumda renault motorumu avantajlı olur mercedes motorumu.mercedes motoru drs nin etkisiyle daha fazla fark atar. ama drs sadce 1 yerde kullanılırsa.bu sefer renault motoru mercedesten daha az fark yer.yanlışmı ?

  21. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Güzel açıklamışsın..Renault bi aralar açıklama yapmıştı.Lastik aşınması motor haritalaması ile giderilebilir diye..elbette diğer etkenlerde var(süspansiyon,araçtan üretilen df,drag etkisi).ama Red Bull motor haritalamasında bence çok iyi yaptığı için lastik aşınmasındada iyi durumda.bence virajlardan sonraki çekiş kısmında en iyi tork haritalamasına sahipki lastikleri hiç aşındırmadan kalkabiliyorlar.bunu button-vettel 2012 Hockenheimde görmüştüm.Vettel'in dışardan geçtiği anda Button hızlanmada patinajda kaldı ve 5-10metre öyle kalktı zaten Vettel'de o arada geçip gitti.öte yandan sürüş stilide çok önemli bence Vettel,Alonso,Button gibi pilotlar Pirelli'den daha fazla verim alabiliyorlar.Sonuç olarak Renault Motorlu RB9 hem renualt'un diğerlerine göre çekişte daha iyi olması+motor haritalaması ile 0.2 sn kazanıyıorlardır tur başına tahminimce…

  22. zaten downforce oranları çok yüksek olduğu için düzlük hızları düşük.

  23. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Sen kendi yorumunu okuyunca bir anlam çıkartabiliyor musun?

  24. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Sen tam tersini söylüyorsun..Mesela RBR,Mclaren gibi takımlar sıralamalarda ellerinden gelen her yerde DRS açmaya çalışıyorlar.özelliklede RBR..Örn:Valencia son sektör o hızlı virajlarda RBR DRS açıyorsa bu ona kesinlikle avantaj sağlar diğerleri 200 geçerken RBR 215-220 km/h gibi farklarla geçiyor hızlı virajları Suzuka 130R'de DRS açık şekilde oradan geçmekte viraj çıkışında diğerlerine göre 10km/h gibi farklar yaratıyor.2011'de RBR neredeyse eau rouge'dan DRS açık çıkacaktı ki o kadar DF üretebiliyordu. RB7 bence Red Bull'un en iyi aracıydı ve 2011 sezonunu domine etmesindende bu belliydi.Sonuç olarak Red Bull'un işine gelmedi bu olay

  25. Sürüş stili de etkili vites oranlarının ayarlanmasında. Aynı takımda iki araçta farklı vites ayarları bulunabiliyor hele ki çekiş kontrolün yasaklanmasıyla farklılıklar daha çok ön plana çıktı diyebilirim. Düzlük hızları ve viraj performansı orantısını yükseltebilmek adına takımlar sezon içerisinde çeşitli ön ve arka kanat varyasyonları deniyor ama işin ucu pirelli lastiklerinin bozulma eşiğine gelince ortaya takımların baş etmekte zorlandığı "en doğru kombinasyonu bulma" sıkıntısı geliyor.

    Çünkü aracın maksimum hızında drag etkin olacağı gibi lastik basıncı da etkili. Oversteer bir ayar için arka çok fazla kaymasın diye dragı artırıp düzlük hızını düşürmek yerine lastik basıncıyla uğraşıp ön tarafa gerekli kamberi verip tek tur için iyi bir ayar yakaladığınızı sansanız dahi, o basınçta ve o şartlardaki sıcaklıkta pirelli lastikleri çabucak ufalanabilir. Bu sebeple kanatları kapayıp lastik basıncını normale alarak aracı hızlanma için ayarlıyorsunuz dolayısıyla düzlük hızınızdan feragat ediyorsunuz. Ha bunların yanında diferansiyel ayarı da var tabi lastik aşınması açısından o da bir etkendir. Normal şartlar altında lastiklerin karakteristiği her pistte tahmin edilebilir olsa Mercedesin geçtiğimiz sezonlarda bu kadar büyük sıkıntılar yaşaması beklenmezdi. Süspansiyon geometrileri ve karakteristikleri, dingil mesafesi de bu işin içerisinde. İdeal ayarlar bazen hızlı gitmemeniz gerektiğini söylüyor, bazen de hızlanmanın önemli olduğu yerlerde zaman kazanmak yerine düzlükte değerli süreler elde etmek daha yararlı oluyor. Yine de ayarların kilit noktası lastikler.

  26. Mantığın yanlış.2011 ve 2012'de DRS sıralamalarda her yerde açık olduğu için,RBR vites oranlarını kısa seçiyordu ve diğer takımlara göre daha çabuk hızlanma sağlıyordu.Çabuk hızlanmadan kaynaklanan maksimum hız eksikliğini de sıralamalarda DRS'yi her yerde açarak kapatıyorlardı.Yarışya ise hep ilk sıralardan başladıkları ve vites oranlarını da kısa seçtikleri için,genellikle 3.tura kadar farkı açıyorlardı ve diğerlerinin maksimum hız avantajlarından yararlanmalarını engelliyorlardı.Bu sene ise bu onlara bu kadar büyük avantaj sağlamayacak,çünkü sıralamalarda her yerde DRS açamayacakları için kısa vites oranları onlara diğer takımlara göre sadece yarışta değil,sıralamalarda da hız kaybettirecek.DRS'nin açıldığı düzlüklerde zaten fark yiyen RBR,DRS'nin kapalı olduğu bölgelerde de fark yiyecek.

  27. drs nin sıralamalarda sadece 1 yerde açılması geçen seneye göre rbr gibi düzlük hızı yavaş arabaların avantajına demektir.düzlük hızı iyi olanlar örneğin düzlük hızı 300 olan araba ile 310 olan arasında normalde 10 km fark var ama drs açıldığında 300 olan araba 310 yapar 310 olan ise 322 yapar.yani 2 km lik bir avantajı olu düzlük hızı fazla olanların.rbr den 10 km fazla düzlük hızı fazla olan bir araba drs yi de açarsa bu ortalama rbr den 12 km gibi daha hızlı olur ama hızlı arabalar geçen seneki gibi drs yi her yerde açamayacağından hızlı takımlar drs açılan her bölümdeki extra ortalama 2 km gibi hızlarını diğerlerine göre kaybetmiş olacaklar.yarışlarda zaten geçen seneki kurallar geçerli orda değişen yok.maksimum hızı düşük olan motorlar geçen yıla göre avantajlı.

  28. Bu zaten bilinen bir şey.Red Bull maksimum hız yerine ivmeyi tercih ediyor.Ancak 2011 ve 2012'de bunun ceremesini pek çekmediler,çünkü sıralamalarda DRS zaten heryerde açık olduğu için,o eksiği kapatabiliyorlardı.Ancak bu sene hem sıralamalarda hem de yarışlarda sadece 2 (Monaco ve Suzuka'da 1) düzlükte DRS açılabileceği için,bu onlara son 2 seneye oranla biraz daha fazla dezavantaj getirecek.

  29. Araçların düzlük hızı aerodinamik drag oranlarına göre hesaplanan vites oranlarının sonucu ortaya çıkıyor bildiğim kadarıyla. Red Bull bir şekilde bunu tercih ediyor.

    Aslında yarışın başlarında dolu depoyla sürerken kısa vites oranları daha büyük tork sağlayacağından hızlanmada boş depoya göre çok daha büyük fark yaratacaktır. Belki de Red Bull bunu hesaplıyor. F1 araçlarında 150kg ağırlık farkı devasa demektir.

  30. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    zamanında da bayağı bi yaygara çıkarıyorlardı motorumuzu güçsüz diye, düzlük hızı olmayınca motor haritalarıyla uğraşıyorlar üreticisiyle beraber 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir