McLaren Şimdilik Avustralya'ya Puan İçin Gidiyor

yazar:

kategori:

Geçen seneyi çok güçlü kapatan McLaren, kış testlerinde bazı sıkıntılar yaşadı ve güç dengesinin çok yakın olması beklentisi ile Whitmarsh, şimdiden beklentileri yüksek tutmak istemiyor.

Whitmarsh: “MP4-28 aracımızın yeni olduğunu ve sezon içinde agresif bir şekilde geliştirmeye niyetli olduğumuzu hatırlatmam gerek.”

“Süphesiz büyük bir potansiyele sahip ve Melbourne’e, hem pilotlar hem de takımlar şampiyonası için kendimize faydalı olacak puanları almak ve iyi sonuçlar elde elde etmek için gidiyoruz.”

“MP4-28’in performansına daha fazla tempo eklemek için hâlâ durmaksızın çalışıyoruz ve inanıyorum ki Avustralya’ya vardığımızda sağlam bir formda olacağız.”

Öte yandan Jenson Button, sezon için tahmin yapmakta zorlandığını ve testlerde yaşadıkları sorunların, sezon içinde rekabete katılamayacakları anlamına gelmediğini belirtti.

Button: “Formula 1’deki en büyüleyici şey, her kış kendisini resetlemesidir.”

“Bunun her açısını gördüm. Korkunç bir kış testi geçirebilir ama ilk yarışta rekabetçi olabilirsiniz; aynı şekilde kış testlerinde etkileyici olabilir ama Melbourne’de ortadan kaybolabilirsiniz.”

“Şanslıysanız, testler yolunda gider ve ilk yarışa şağlam çıkarsınız. Amaç her zaman bu.”

“Bu sene ise hiçbir takımın gerçek güç sırasını anlayabildiğini düşünmüyorum. Ama bu da oyunun bir parçası.”


Yorumlar

“McLaren Şimdilik Avustralya'ya Puan İçin Gidiyor” için 27 yanıt

  1. biraz ayar sorunu yaşadığında bas bas denge diye bağıran button, eğer mclarende böyle bir eşitsizlik olsaydı çoktan dile getirmişti. araç hamilton'un isteklerine göre inşa ediliyor, bana uygun değil, süremiyorum gibi lafları çoktan duymuş olurduk.

    ferrari'deki alonso-massa arasındaki fark bu durumu açıklamıyor. ordaki durum aracın güncellemesinin önce alonso'nun aracına uygulanması, emin olunmayanın massaya uygulanması, yeri gelince bilerek vites kutusu mührü açılarak ceza verdirtilmesi şeklinde.

    ama yine de 2010'da da alonso baya bi farkla öndeydi, ama o zaman araç alonsoya göre yapıldı diyemezsin. çünkü adamın daha ilk yılıydı. 2010 puanları 252-144, yani alonso massa arasındaki fark, aracın alonsoya göre üretilmesinden dolayı değil ki zaten böyle birşey de yok. ha 2010'a göre fark biraz daha artmış o da bir üst paragrafta belirttiğim vites kutusu mührü vs gibi nedenlerden dolayı.

    alonso ve hamilton'un 2007'de aşağı yukarı eşit pozisyonlarda bitirmesi aracın bi tarafa göre ayarlanmamasından değil, 2 pilotun gridin en yeteneklileri, dolayısıyla aşağı yukarı eşit seviyede olmalarındandır. bugün herkesin dediği gibi ''alonsoya göre inşa edilen ferrari'' ye hamilton otursa, yine ikilinin dereceleri 2007 gibi olacaktır. hamilton'un o yıl çaylak olduğunu düşünürsek belki lewis daha ilerde bile olabilir.

  2. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Açıklamaya çalışayım. 2007 sezonu 2000-2006 yılları arasındaki gibi alelade bir sezon olmadı.Öncelikle 2007 sezonundan önce motor gelişimi durduruldu. Bu araçlar arasındaki makasın daralmasındaki ve araçların birbirlerine daha yakın olmasındaki ilk neden. Diğer neden ise. Michelin F1 den ayrıldı ve sadece Bridgestone kaldı. O yıla kadar neredeyse Ferrari'ye özel lastik üreten firma herkese uygun eşit uygunlukta lastik üretmek isteyince de Ferrari'nin lastik avantajı kayboldu. Bu da ikinci neden.Yani öncelikle ferrari ve mclaren arasındaki fark kapandı. Zaten 2006 yılında Mclaren hiçleri oynamıştı. Araçlar birbirlerine o kadar çok benzediler ki performansları neredeyse eşit gibiydi. Mclaren'in şampiyonluk mücadelesi verebilmesinde bu iki neden çok önemli. Bir diğer neden ise araçlar o kadar çok downforce üretiyorlardı ki neredeyse araçların birbirlerini geçmeleri mümkün değildi. Yani hızlı araç geriye düştüğünde öndekini geçmesi neredeyse imkansızdı. Zaten 2007 sezonunda kuru havada geçilen 14 yarışta sadece ve sadece 157 geçiş olmuş. Fakat bu nedenler Mclaren'deki durumu açıklamıyor tabiki de.

    X aracı y pilotuna göre üretildi felsefesi her sene ve her takım için geçerli değil. Hele ki 2007 sezonunda. Ayrıca 2010'da mclaren yine pilotlarına eşit davrandı. Bunu nerden mi çıkarıyorum;şurdan çıakrıyorum. 2007 de dediğin gibi Hem mclaren de hemde Ferrari de yeni pilotlar vardı. Yani takımlar ilk senelerinden itibaren bir pilot üzerine yöneldiklerinde hata yapmış olucaklardı. Bu hataya da düşmediler. 2007 sonuçlarına bakarsan hamilton ya da alonso kazaya,trafiğe karışmamışlar ise finish pozisyonları arasındaki fark en fazla 3. Yani limitteler ve ya 1-2 ya 2-3 ya 3-5 gibi pozisyonlarda bitirmişler.Aynı şey 2010 senesinde de geçerli sayılabilir. Hem hamilton hem de button eşit koşullarda yarış kazanmışlar.

    Aynı durum 2007 ve 2008 yıllarında Ferrari içinde geçerliydi.

    Yani işin özü bu her sene yapılmıyor fakat hiçbir zaman da yapılmıyor manasını burdan çıkaramazsınız. İşte en yakın örnek 2012 sezonu. Alonso ve Massa'nın sonuçlarını karşılaştır. Alonso yarış kazanırken Massa nerelerde bir bak. Bir de 2007'de kimi yarış kazanırken Massa nerelerde bir bak http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Formula_One_season

  3. buna ek olarak, mclaren gibi bir takıma lider pilot 2. pilot yakıştırması yapmak, 2011'de hamilton şansı kaçırdı demek -redbull'un 120 puan farkla şampiyon olduğu ve 19 yarışın 18'İNDE POLDEN KALKTIĞI- bir sezonda. en basit tabiriyle saçmadır.

    2012'de neden kaybettiğini zaten biliyoruz, 100+ puan kaybedildi, ve tümü mclaren hatalarıyla. istisnasız.

    sen spa'da tur başına 1.5 saniye fark yapan kanatla diğeri arasındaki farkı ayıramayıp (koskoca mclaren nasıl bu farkı bilemiyorsa) adama ikisi de aynı büyük fark yok dersen, adam da her zaman fark attığı takım arkadaşının 1 saniye gerisinde kalırsa, her lider gittiği yarışta motoru patlarsa, vitesi bozulursa, size güveni doğal olarak azalır. mclaren tutmak isteseydi değil, tutabilseydi tutardı. o yüzden zaten mercedesten sonraki en yüksek parayı teklif ettiler. ellerinde tutabilmek için.

  4. . Her iki pilotada eşit uzaklıkta her ikisinin de üstün yanlarını ortaya çıkarmayan bir araç ile ikisinin şampiyonluk kovalamasını ve verilen emeğin hem maddi hem manevi karşılığını almasını bekleyeceksiniz.Yok öyle bir dünya.

    2007'de alonso da hamilton da takıma yeni gelmişti. montoya ve kimi takımdan ayrılmıştı. ikisi de şampiyonluğa oynadı 2007de, peki bu araç kime göre yapıldı? yoksa bu 2 pilot sezon öncesi birkaç yıl mclarene uğrayıp aracı kendisine göre mi yaptırdı. yoksa bu 4 pilotun sürüş stilleri aynı mıydı?

    2007de şampiyon olan kimi' de araca ilk oturduğu seneydi. 2008'de massa şampiyonluğa oynadı mantık olarak 'kimiye göre' düzenlenen bir araçta.

    buradan çıkaracağımız sonuç: araç x veya y ye göre yapıldı diye birşey yok. aracı sürüş stiline göre ayarlamak araç setup'ı ile alakalı. aracı kendi sürüş stiline göre ayarlayabilmek için yapılan tonlarca ayar var.

  5. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    İzleyici olarak gözlemim şu. Hamilton Son 2 seneyi lider pilot olarak geçirdi ve Mclaren ile o veya bu şekilde başarıya ulaşamadı. Hamilton'un lider pilot olması tasarlanan aracın hamilton'a daha yakın olmasını sağladı ki buna hayır derseniz yoğurda siyah demiş olursunuz.Yani siz milyonlar harcayarak pilotajı baz almadan bir araç üreteceksiniz ve geliştireceksiniz. Bunu da sırf pilotlarınız eşit yarışsın diye yapıcaksınız. Her iki pilotada eşit uzaklıkta her ikisinin de üstün yanlarını ortaya çıkarmayan bir araç ile ikisinin şampiyonluk kovalamasını ve verilen emeğin hem maddi hem manevi karşılığını almasını bekleyeceksiniz.Yok öyle bir dünya. Takım onca maddi kaynak aktarıyorsa buraya her zaman başarıyı hedefler. Sizin rakipleriniz (Ferrari'de alonso, eski Ferrari'de Schumacher) lider pilot odaklı araç üretirken ve sizin önünüze geçerken sizin eşitlikten bahsetme şansınız olamaz.Hamilton bu 2 senelik şansını değerlendiremedi. Kimi zaman hamilton'un hataları oldu kimi zaman takımın. Button'a nazaran daha agresif olan Hamilton göz ardı edilmeyecek kadar kazalı yarışlar çıkardı. Ya yarış dışı kaldı ya da kanadını kırıp gerilere düştü. Ve takım benim çıkardığım sonuç kadarıyla hamilton'u takımda tutmak için uğraşmadı. Eğer gerçekten isteselerdi hamilton'un hala Mclaren koltuğunda olucağını düşünüyorum.

    Mclaren'in 2012'de ürettiği araç lastiklere gerçekten iyi davranan ve yeterli tutunmayı sağlayan bir araçtı. Hatta Hamilton'a rağmen. Yani gerçekten hızlı ve güçlü bir potansiyele sahip bu aracın button versiyonu daha da başarılı olacaktır. Button gibi yumuşak bir sürüş stiline sahip pilot eğer 2013'te 2012 performansının aynı başarıyı göstericek bir araca sahip olursa büyük favori olucağını daha önce bir kaç defa söyledim. Yani iddiam temelsiz ve fanatikliğimden-zaten Schumacher fanatiğiyim- değil bu görüşümden ileri gelmekte.

    Yine iddiamı destekler bir düşüncem var ki o da Perezle ilgili. Mclaren'in yumuşak sürüşe uygun bir araç tasarlayacağını düşünen ben, sırf bu yüzden takımlar şampiyonasında da daha fazla güçlü olabilmek için lastiklere iyi davranan Sauber'den yine lastiklere iyi davranan Perez'i aldıklarını düşünmekteyim.

    Bu söylediklerim ne kadar doğru olur ve ne kadar gerçekçi olur, sezonun ilk yarısında beraber görücez.

  6. Aslında çelişki göremedim ben.

    İlk yarış öncesinde güç sırası belli değil ve ne bekleneceği meçhul. O yüzden temkinli davranıp öncelik puan diyor. Bu puanlarla da iki şampiyona için temel hazırlamak istiyor.

    Diğer taraftan aracın gelişim potansiyeline inanıyor ve sezon içinde gelişeceklerini, mücadelede kalacaklarını düşünüyor. Yanlış bir şey yok bence Whitmarsh'ın düşüncelerinde

  7. Aslında iki paragraf arasında çelişki yok. Birinde ilk yarış için beklentileri yüksek tutmuyor. Ne ile karşılaşacaklarını bilmediği için ilk iş puan almak diyor. Bu puanlarla da iki şampiyona için iyi temel hazırlamak istiyor.

    Ama sezon içindeki durum konusunda, aracın gelişim potansiyeline inanıyor.

  8. summer breeze (spa2000) avatarı
    summer breeze (spa2000)

    Düzenli olarak "McLaren" yazılmaya başlandı.
    Aralarda Mclaren de yazılıyordu.
    Ya da benim denk geldiğim haberlerde öyle idi.

  9. fırsat bulduğumuzda ve gördüğümüzde bırakın da bu kadar uğraş verdiğimiz sitede az da olsa kendimizi savunalım. yıllardır bize taraflı diyenlerin, eleştirenlerin yorumlarını hep yayınladık durduk. gocunmadık da çoğu zaman iş hakaret boyutuna gelmediği sürece. Ha size saçma gelebilir ancak geçtiğimiz günkü haberin altına dönen muhabbetimizden haberi ekleyen kişinin (Gökhan abinin) haberi dahi yoktu. 2 gün sonra ben dediğimde neler yazıldığını gördü. Sizin deyiminizle pagerank ya da hit derdi olan bir kişi öyle mi olurdu? şans eseri benim gözüme çarptı o yorum da.

  10. Aslında bu tür hatalar hep olabiliyordu. Bir çok kritik haberi çevirirken görüp düzeltebiliyorduk ancak bazen bizim de gözümüzden kaçabiliyor. Bunun dışında iş güç telaşının içerisinde haberleri çevirirken bunları farketmiyor olabiliriz.

    Belki de korkuyoruz. Haberde az değişiklik yapsak adımız xxx taraftarı, yyy karşıtı olarak anılıyor..

    Çeviride böyle bir yorumlamayı yanlış çeviri şeklinde versek aforoz edilirdik. Buyrun işte en otorite olarak kabul edilen kaynak da bile böyle sorunlar olabiliyormuş.

  11. Zaten kim niye uğraşsın ki "ulan şu haberi girerken şunu değiştireyim, şurayı karıştırayım da haberin taraftarları kudursun" diye 🙂 Haberi kaynağından çevirirken bir önceki cümleyi bile unutuyorsun. (En azından ben çeviri yaparken o oluyor)

    Sitede içeriği kasıtlı değiştirilen ve tepki almak amaçlı yapılan haberler oldu. Ama bunlar da sadece F1 THS haberleriydi 😀

  12. Hayatının hatasını yaptın dostum.Tabi şimdi saat geç,olay hemen tepki görmez.Ama yarın buralar yorum dolabilir 🙂 Tecrübeyle sabittir 🙂

  13. O zaman autosport sıkıntı var yani. Haberin başlığına bakıyorsunu allah diyorsun. Giriş cümlesiyle zaten mefta duruma giriyoruz. Ondan sonra haberi okuyunca bu ne la böyle diyoruz.

    İlginç gerçekten autosport editöre değişti heralde:)))

    Geçen sene böyle bir sıkıntılar yoktu çünkü hatırladığım kadarıyla.

  14. http://www.autosport.com/news/report.php/id/105898

    nedense bu tür yorumlar ben siteye girdiğimde direkt karşıma geliyor. sizin için hemen baktım ve gayet de yukarıda yazılanların "Dünyanın en otorite f1 sitesi" autosportta yazdığını gördüm. umarım yazdıklarınızdan dolayı, her ne kadar doğu noktaya dikkat çekseniz de, geri adım atarsınız. en azından haberdeki yazılanlar orijinalde belirtilenin aynısı.

  15. hahahaha!!!

  16. Bu nasıl bir zıtlık tır allah için yani site yönetimi. Martin ne demiş siz nasıl vurgulamışsınız. Tabi orjinali nasıldrı bunu bilmeden söylüyorum.

    " McLaren Takım Patronu Martin Whitmarsh, güç sırası konusunda bir netlik oluşmadığından sezonun ilk yarışına şimdilik sadece puan alma amacıyla gittiklerini söyledi"

    Burda ne diyor burda

    "Süphesiz büyük bir potansiyele sahip ve Melbourne'e, hem pilotlar hem de takımlar şampiyonası için kendimize faydalı olacak puanları almak ve iyi sonuçlar elde elde etmek için gidiyoruz."

    ne???

    Allah için insanları yanlış bilgilendirmeye yöneltiyorsunuz. eskiden böyle değildi. Şİmdi başladı bunlar bu seneyle daha başka yerlerde de rasladım çünkü.

    Sadece McLaren haberi için değil yani.

  17. 2010 yılındaki durum çok daha kötüydü bence.

    Lastikler değişti yine. İşler yine değişecek.

  18. Ferrari'nin lastiklerle alakalı bir problemi olmadı aslında, sorun tamamen aerodinamikti, rüzgar tüneli sorunu. Yani Ferrari açısından pull-rod değildi sorun, Mclaren sorun yaşıyorsa bilemeyeceğim

  19. f1'in de otomobilin de tekniğinden hiç anlamam ama sorun pullrod ön süspansiyonda olabilir mi? ferrari'nin geçen senenin başındaki yavaşlığı ve daha sonra kendine gelmesinin nedenlerinden biri olarak pullrod ön süspansiyonu anlama sürecinden bahsediliyordu.

  20. Yoo 🙂 genelde hep görürüm zaten.özellikle geçen yılki yarışlar öncesi Lewisin ne zaman zafer kazandıgını görsem hep başına saçma olaylar geliyordu.

  21. istihareyemi yattın 🙂

  22. İnş.bugün görmüş oldugum rüyadaki gibi sonuçlanmaz puan mücadelemiz.

  23. McLaren,Red Bull, Mercedes, Ferrari, Lotus birbirlerine çok yakın görünüyorlar pist ve hava değişikliklerine bağlı olarak bile bu takımlar arasında güç dengesi değişebilir geçen sene ilk yarışlar çok karmaşık geçmişti ben bu sene işlerin daha da karışacağını düşünüyorum açıkçası. Herkes kartlarını saklıyor büyük konuşmamaya çalışıyor. Sıralamalara kadar kim nerede hiç bir şey bilemeyeceğiz.

  24. Yusuf  Hitay avatarı

    whitmarsh yine mavi boncuk dağıtmaya başlamış. desenize her şey yolunda gitmedi, geçen yıl ürettiğimiz aracın bile gerisinde kaldık diye.

  25. Son yıllardaki en belirsiz test dönemini geride bıraktık. Açıkçası bende bir izleyici olarak büyük bir beklentiye girmiyorum uzun zaman sonra. İlk yarışta büyük sürprizlerde olabilir. Son yıllardaki gibi McLaren, Red Bull ve Ferrari savaşı kaldığı yerden de devam edebilir.

    Testlerde Mercedes ve Lotus çok iyi göründü ama ilk yarışta biranda ortadan kaybolabilirler. Testlerde iyi gözükmeyen McLaren ve Red Bull ise son yıllarda olduğu gibi yine en hızlı 2 otomobil olarak başlayabilir.

    McLaren yeni bir konsepte ihtiyaç duymasının nedeni MP4-27'nin geliştirme programının sonuna gelinmesiydi. MP4-27 temel alınarak sezona girilseydi, McLaren sene ortasında tıkanıp kalabilirdi 2009'da Brawn'da olduğu gibi.

    McLaren'le ilgili olarak ifade edilen durum tek turda yine çok hızlı bir araç olması ama stintlerde lastik kullanımında sorunlar yaşadı takım. Bunu da çözeceklerdir.

    Whitmarsh'ın da belirttiği gibi McLaren sezon içerisinde yoğun bir geliştirme programına girecek. Bilinen 2 büyük güncelleme olacak araçta 2 ay sonra koşulacak İspanya'da ve 6 ay sonra koşulacak Belçika'da otomobil önemli ölçüde güncellenecek. Bunların yanında belli yarışlarda ufak ve orta derece de güncellemelerde olacaktır.

    2013 sezonu büyük bir heyecan vadediyor açıkçası.

  26. Whitmarsh haklı.Hiç bir şey belli değil.Cumartesi günü Sauber,Mercedes ve Lotus'u ilk 6'yı kapatmışken görürsem şaşırmam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir