Sakarya'daki Go-Kart Kazasının Suçlusu Bulundu

Adapazarı’nda go-kart pistinde meydana gelen ve üniversite öğrencisi 23 yaşındaki Tuğba Erdoğan’ın başının koparak ölmesiyle sonuçlanan akılalmaz kaza ile ilgili Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında pistin işletmecisi Y.M. ile kardeşi Ö.M. hakkında ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 6 yıla kadar varan hapis cezası istemi ile dava açıldı.

BAŞI KOPARAK ÖLMÜŞTÜ

Bir ay önce bir alışveriş merkezinin go kart pistinde meydana gelen olayda sözlüsü ve arkadaşlarıyla birlikte Çevre Yolu’nda bir alışveriş merkezinin bahcesinde bulunan go-kart pistine gelen 23 yaşındaki Sakarya Üniversitesi öğrencisi Tugba Erdoğan, go-kartta atkısının aracın arka tarafında bulunan ve hareket etmesini sağlayan aks miline sarılması nedeniyle başı koparak ölmüştü.

İŞLETMECİ ASLİ KUSURLU

Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma kapsamında Tuğba’nın ölümünde, bilirkişi raporuna göre piste go karta bineceklere yönelik bir uyarı tabelası olmadığı gibi işletmecilerin de aldığı önlem bulunmuyordu. Olay sırasında da piste bulunan işletmeci Y.M. ile kardeşi Ö.M.’nin, Erdoğan’ın ölümünde aslî kusurlu oldukları belirtildi.

Savcılık tarafından yapılan soruşturmada ayrıca go-kart pistinin yeterliliği konusunda belge istemediği gerekcesiyle Adapazarı Belediyesi de tali kusurlu bulundu

GENÇ KIZIN ATKISI OLDUĞU HALDE İZİN VERDİLER

Sakarya Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede işletmeci iki kardeş hakkında genç kızın üzerinde atkısı olduğu halde go-kart aracına binmesine izin vererek ölümüne sebebiyet veren Ö.M. ve Y.M.’nin taksirle ölüme sebebiyet verme suçunu işlediklerini kaydeden savcı, şüpheliler için üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası istiyor.

Haber8


Yorumlar

  1. MUSTAFA ALTAN avatarı
    MUSTAFA ALTAN

    Arkadaşlar Boşuna Kendinizi Yormayın Bu İşin Tek Çözüm Yolu Bayanlar Gokart 'Aracını Ehliyetli Kullanıcaklar Yani Gokart'Aracına Bayanların Milli Eğitim Bakanlığından Ehliyet Alması Gibi Bir Kanun .Çıkarılması Farz Neden Derseniz Daha Halan Daha Eşarbı Çıkarmanın Gerek Olduğunu Kullanıcıya Anlatamıyoruz Ben Bir Karting Pisti İşletmecisiyim Ve Çok Yakında Bu Aracı Bayanlara Yasaklıycam Çunki Önemini Anlatamıyoruz Dün 20 Bayan Kullandırdık ve 15 Saçına Müdahale Ederken Tepkiyle Karsılastık Ve Daha Nice Konular Türbanı Çıkarmanız Lazım Diyoruz Aldığımız cevap su siz kılıçdaroğlunun adamımısınız chp limisiniz ki türbanla urasıyosunuz ve hakaret yiyoruz suan isletmenin her yerine resim yaptırdım daha halandaha ciddiyeti anlatamıyoruz.

  2. ALLAH Razı olsun kardeşim. Aslında dikkat göstermiyorum hızlıca yazıp onaylıyorum çoğu zaman. Hatta aklıma gelmiyor birçok şey sonradan aklıma geliyor önceki yazıda ki gibi. Yazıma, noktalamalara özel gayret sarfedilemediğinden bu oluyor malesef. -Den -dan'lar bir yara oldu malesef kısa bir süre sonra okuyunca ben de fark ediyorum, cümleler devrik olmuş, bir sürü işaret eksik vesair. Hangi birini düzelteyim diyor insan kalıyor öyle. Sağ ol hatırlatma için, düzeltebiliriz inşallah.

  3. bilgilendirme için teşekkürler. kusuruma bakmazsanız, affınıza sığınarak bir şey söylemek istiyorum. yazım kurallarına çok dikkat ediyor ve gayet düzgün cümleler kuruyorsunuz. bu mevcut dönemdeki internet kullanımına bakarak çok iyi bir şey. ancak bir çok yerde "den ve de" leri ayırdığınıza dikkat ettim. bunun yanlış kullanım olduğunu "affınıza sığınarak" belirtmek isterim.

    iyi çalışmalar

  4. Bu arada eklemek gerekir ise kontrolleri yapılıyor dedim ama bana göre yeterli değil. Yalnız bünyelere şuan bile sıkı gelebiliyor birşeyler oluşmadan, oturmadan biz de şartları çok zorlayamazsın.
    Karting işletmeciliği benim de yapmak isteyeceğim birşeydi ancak asfalt, zemin maliyetleri çok yüksek işi zorlaştıran da bu zaten.

  5. Daha önce gerçekleşen ölüm bu son ölümü engellememişti. Bu konu da boş alanların kullanımını belediyeler daha bir dikkat ile yapmalı, rüşvet ve hatırlar söz konusu olduğu için pek birşey değişmeyecek. Yada federasyonlara böyle lisans, bilgi dışı açılan yerlerin denetlenmesi, kapatabilmesi için yetki verilmesi lazım ancak bu hayal verilmez öyle birşey söz konusu olsaydı F1 pistinin işletmesini Tosfed yapardı ve girişim yapmak isteyenlere drag alanları tahsis edebilirdi.
    Bu konuda önemli bilinç ise kullanıcılara, müşterilere düşüyor. Herşeyi devletten beklemek ölümleri durdurmaz. Neyin ne olduğunu araştırarak gidilmeli, birşeyler den haberdar olunmalı. Çarpışan arabalara binilmiyor bir oyuncak hesabı davranıyor gençler. Kimsenin söylemesine de gerek yok atkı ile ve kasksız binilmeyeceğinin mantığını kurabilmeli insan. Gittiğin yerden iste yoksa oraya gitmezsin bir daha. Yazık oldu silsileler bütününün birleşmesi ile bir çocukcağıza. Ancak hep bir taraftan beklemek sorunları çözmez.
    Karting yapmayı seven insanlar en azından federasyonun site, dökümanların dan yada internet den resmi şampiyonaların nasıl yapıldığına baksa ufacık veletlerle bile ne kadar dikkat gösterildiğini bilebilirdi. Yarış aracı olarak görüyor o işi bilen insanlar bunları. Git 5 dk dön gel değil.
    Daha önce dediğim gibi lisans alan ve denetim anlaşması yapan işletmelerin kontrolleri yapılıyor bunları federasyonun sitesinden görebilirsiniz.
    Diğer düşünce ise yanlış. Motorsporu işletmeciliği ayrıdır yarış pilotluğu ayrıdır. Bu tip eğlence, yönetim merkezlerinin yönetimi, işletimi için de pilotların olması mecburiyeti getirilmesine gerek yok dünyada da böyle değil zaten. Sadece dikkat göstermeli insanlar ve ne yaptıklarını bilmeli. Ayrıca yarış lisans sahibi bir pilot olmak işletmecilikte profesyonel olmayı getirmez, kurallara uymayan bir bünye olabilir. Boşuna otobanlarda da basmıyor hani bu adamlar. Artı olarak konu diploma konusu değil "Yarış Lisansı" daha başkadır ve almak öyle çok zor değil yine federasyonun sitesinde bilgiler mevcut. Eczanecilik gibi örneklerle bir ilgisi bulunmuyor malesef.

  6. bu rapor başka pistlerdeki kazaları önleyecekmi.o pistlerin güvenlikleri ve lisansları kontrol edilecekmi.eczacılar gibi eczane açmak isteyenlerden istedikleri eczacılık diploması gibi.tosfed in verdiği profesyonel pilot diplomalı pilotlar o karting işletmelerinin sahibi olmalı yada diplomasını kiraya vermeli (kiraya verselerde kontrol etmek zorunda olurlar ve bu işin ehemmiyetini herkesten daha fazla bilirler)ehil ile ehil olmayan asla bir olamaz.

  7. Bu konular da özel kanuni düzenlemeler bulunmuyor. Belediyelerin inisiyatifi, kontrolü altın da sadece. Federasyonun bu konu da yönetmelikleri var ücreti mukabili hizmet satışı, denetlemesi söz konusu. Lisans iptalleri dışında özel bir müdahale hakkı bulunmuyor. Federasyonun sitesine bakarsanız yönetmelik ve denetleme ile ilgili dökümanı görebilirsiniz.
    Suçlama babın da bahsetmiyorum ancak karting konusun da ülke de bilinç bulunmuyor kimse bu işin mekanizmaları nasıldır şeklinde soru yöneltmiyor, federasyonun pozisyonu nedir bakmıyor. Bunun sonucun da pek tabi denetim ve ruhsat dökümantasyonunu talep etmiyor.
    Ayrıca federasyonun sitesin de lisanslı işletmecilerin listesi bulunuyor. Bu konuya ayrıca dikkat gösterilmesi gerekiyor. İşini düzgün yapmayana, yapanın da hakkını koruma bakımından bunlar tercih edilmesi gerekiyor hatta illere göre kalite düzeylerine göre yine şahsi listeler olmalı.
    Anlaşıldığı üzere siz işini düzgün yapmayanlara yada yetkili müsaadesi olmayanlara gitmişsiniz.

  8. kalitesiz yerlere gitmişsindir, dingonunn ahırı gibi adım başı 'karting pisti' var. mesela istanbulda olimpik go kart var, orda istersen kasksız binmeyi dene, ya da kemer takmamayı bir dene, hayatta bindirmezler araca. türkiyede zaten kaliteli pistlerin sayısı çok az. böyle cahil cühelaların işlettiği dandik pistte ölümün faturası ise 3 yıl. hatta o da bir şekilde ertelenir, ya da para cezasına çevrilir, adam serbest kalır.

  9. Kazanın suçlusundan çok kazaya suçlu bulunmuş gibi geldi bana.

    Kanunları bilmiyorum, Go-kart işletmeleri için bir güvenlik genelgesi var mıdır, belli şeylere dikkat edilmesi gerekliliği kurallarla belirtilmiş midir acaba? Şimdiye kadar gittiğim go-kart işletmelerinde kimse özel bir şey söylemedi. Çalıştırdılar bindik turladık. Etrafta bir tabela filan da görmedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir