Formula 1'de Yakıt Dolumu Üzerine

yazar:

kategori:

Son 3 senenin şampiyonu takım, aynı sorunu bundan sadece 3 yarış önce, 2012 Abu Dhabi yarışında Sebastian Vettel ile yaşamıştı. Sıralamalardan sonra araçta incelenmek üzere en az bir litre yakıt olması gerekiyor. Webber’in aracında o kadar yakıt kalmadığı için ceza verildi.

Bu açıdan yakıt dolum sürecinde yakıt pompaso büyük önem taşıyor. Yakıt pompası, mobil dolum istasyonu görevi görüyor. Yakır dolum pompası hem araçlara yakıt veriyor, hem de araç içerisindeki yakıtı çekebiliyor.

Takımlar yakıt ve yağlar için çok büyük kaynaklar harcasalar da yakıt pompası bu harcamalar arasında yer almıyor. Yakıt pompa sistemleri takımların kendileri tarafından ya da dışarıdan alınan parçalarla hazırlanıyor.

Yakıt pompasının ana mekanizması pit garajının bir köşesinde sabitlenmiş bir şekilde montajlanıyor ve hareket etmemesi sağlanıyor.

Yakıt pompasında iki adet boru yer alıyor. Borunun teki yakıt dolumu için kullanılırken diğeri boşaltım için kullanılıyor. Bu borular aracın yakıt dolum plakasına bağlanıyor.

Formula 1’de yakıt hacim olarak değil ağırlık olarak ölçülüyor. Bu yüzden takımlar araca yakıt doldururken litre olarak değil kilogram olarak hesap yapıyorlar. Hacim, sıcaklıkla birlikte yakıt hacmi değişeceği için ölçüm birimi olarak kullanılmıyor. Yakıt ile sıcaklığın hacimdeki karışık yapısına girmemek için takımlar ağırlık birimini kullanıyorlar.

Yakıt pompası sistemi de ağırlık üzerine hesaplama yapıyor. Aracın yakıt tankında bulunan yakıtın miktarını ölçmek için çeşitli ölçüm noktaları var.Pompalar öncelikle araçtaki ana deponun bitmesini sağlıyorlar ve araçtaki yakıt yükünün tamamen bitmesi amaçlanıyor.

Buna rağmen her zaman yakıt deposunda biraz yakıt kalabiliyor çünkü her bir damlayı bitirmek zor oluyor. Yakıt toplayıcısı ve pompada da bir ile 2 lt arasında yakıt kalıyor.

Bir depoda yakıt sabit kalmak zorunda olduğu için takımlar ana depodaki yakıttan endişe etmek zorundalar. Harcanan yakıt ile depoda kalan yakıt takım tarafından heaplanıyor.

Hesap yapılıp sıfırlandıktan sonra pompa, yakıt koyması için programlanıyor. Doğru seviyeye ulaşana kadar yakıt dolum süreci devam ediyor. Dolan yakıtı hesaplamak için iç hesaplamalar yapılıyor.

Red Bull’un da gösterdiği gibi yakıt pompasında oluşan hatanın, pilot piste çıkana kadar anlaşılaması zor oluyor. Yakıt deposu sisteminin karışık yapısı ve aracın pitte çok fazla kalamaması nedeniyle sürücüler bu konuda hesaplama yapılamadan pite dönmek zorundalar. Kötü olan ise yapılan değişiklikleri anlamak için biraz zamanın geçmesi. Durum anlaşıldığında ise artık geç oluyor.

Webber Çin’de bunu yaşadı. Yakım pompası 3 kg yakıt doldurdu ancak telemetre verileri araçta sorun olduğunu gösterdi. Takım ceza almamak ve araca hasar vermemek için Webber’in turunu tamamlamadan durmasını istedi.

Red Bull, kısa süre içerisinde bu sistemde 2 defa sorun yaşadıktan sonra kesinlikle sistemi ayrıntılı bir şekilde inceleyecektir.


Yorumlar

  1. Valla doğru diyorsun teorilerin doğru gibime geldi. O zaman millet bunlardan ilk yarı 1 saniye araç yapamazsa 2. yarı iş yaş.

  2. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Doğru diyorsunda ben sallanıyorlar anlamında demek istememiştim. Benim bu takımda anladığım 2011 deki baskınlıklarının ardından fazla şüphe çekmemek için atıyorum aracın tam hızını göstermiyorlar ya da başka bişey. Artık ne zaman şampiyona kızışıyor o zaman çıkarıyorlaar her şeyi. zaten millet o saaten sonra yeni araca odaklandığı için veya kopyalamak o saaten sonra imkansız olduğu için uğraşmıyorlar. Geçen seneye bak, RBR ilk yarı dökülüyor gibiydi. Sonra baktık ki uçuyor. Singapura bak. Oraya kadar Ferrari den de mclarende iyi olmayan araç, orda uçuşa geçti. Bir yarış araylan nerdeyse 1 saniye geliti gibi gözüktü araç. Bunlar sallanmıyorlar, sede bilinçli olarak zirveye yakın duruyorlar (malum sonradan fark kapatmak zor olur). Tahminim ilk yarı böyle geçecek. kazancaklar, podyumda olacaklar, 4-5 olacaklar ama zirveden kopmayacaklar.

    O takımdaki hiç kimseye güvenmiyorum. Tipleri yeter..

  3. Güzel tespit Alonsom. Ama ben bugün en azından 1 red bull'un yarışı tamamlayamayacağını öngörüyorum. Yaklaşık 54 dakika sonra iyi bir start alırsa alonsoyu durduracak hiçbir çirkef pilot göremiyorum ön grupta. Ne hamilton ne raikonen cirkeflik yapacak pilot değildir. Red bullla ilgili öngöründe doğru olabilir ama kimse işi'ni riske atmak istemez. Geçen sene maldonado denen mal donado'nun sebep olduğu kaza olmasa muhtemeldir o yarışta alonso en kötü 4. olur ve şampiyon olurdu. Yani red bull'un 2. yarı hızlanıyım ilk yarı sallanayım türü bir risk alacağını sanmam. Red bullda ciddi sorun var. Bu sene takımlar şampiyonu olmaları ciddi anlamda tehlikeli. Çin ölçü değil ama genel olarak ferrariden yavaş olduklarını düşünüyorum. Çinde maksimum sürati yüksek olan ve hızlı virajlarda iyi çekiş yakalayan her takım favoridir. Red bull'u red bull yapan yavaş virajlarda rakiplerinden hızlı olması ve çekiş yakalamasıdır. Yani bugüne özgü olarak yavaş kaldılar ama ferrari ile normalde aralarında 0.175 saniye var. Yine mercedes ferrariden yavaş 0.300 saniye falan ama çine özgü olarak hızlı oluyorlar.
    Bugünkü grid aslında benim sezon başı tahminimi hemen hemen doğru çıkardı. Ferrari ve lotus hızlı mercedes, mclarenin yerinde ama red bull sanıldığı kadar hızlı değil demiştim. Nitekim yağmurlu ve flu geçen ilk iki yarıştan sonra millet güneşli havada gücünü gösterdi.
    Red bull efsanesi son demlerini yaşıyor. 2009'da red bull'u yaratanlar yine bir kural değişikliği ile red bull'u 2014'te tarihe gömecekler. Artık en fazla ilk 4:e oynar red bull. Ve ve ve bu sürecin başlangıcı yani sonun başlangıcı geçen yarış olmuştur.

  4. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ya o bu değilde, q2 de 3 kg yakıt neyin nesi be arkadaş. 16 tane pilot çıkacak, sanki RBR o kadar kötü ki son 6 ya kalmamak için aracı o kadar hafif yollamışlar.. Adam zaten tur başına 2.5kg yakıt harcıyor, 3 kg ney lan…

    Haberi kim yazmış ise iyi savunmuş RBR yi de, yemezler anam diyecen.. Bunlar hep Webber'i sene başından pıstırmak için yapılan Marko taktikleri..

    Ben RBR nin yavaş olduğuna falanda inanmıyorum, yine bişey saklıyorlardır, dikkat çekmemek için ön plana çıkarmıyorlardır aracı. Sezon yarısına kadar böyle sallan yuvarlan giderler, ya 3-5 puan önde olurlar ya geride. İkinci yarıdan sonra uçuşa geçerler her zamanki gibi.

    Webber de sondan başlaşa bile en kötü puan alabileceğini de biliyorlar, zaten son 4 takım + Toro Rosso + Williams' ları saymazsak geriye çok bişey kalmıyor. Bu takımları muhtemelen ilk 2-3 turda geçtikten sonra Webber önlere yaklaşıp puan alacaktır. Bu da RBR ye çok koyacak bişey olmaz.

    Onlar her zaman ki gibi Vettel'e oynadılar. Umarım sap döner, hesap döner..

  5. Niyeyse böyle Aksiliklerde hep Webber'e Denkgelir !!!!

  6. umarım haberde sorun yoktur. uyuklarken bu kadar çevirebildim 🙂

  7. Bütün takımlar aynı marka yakıt dolum sistemi kullanıyorlar diye biliyorum.Hatta geçmişte bunu modifiye ettikleri için ceza alanlar olmuştu.

  8. Sormazlarmı??? acaba… Malezyadaki yarışdada eksik doldurulan benzin sonucunda yarışda motorunu kısmak zorunda kalan Webber in düzeltme katsayısını yenilemeyi unuttunuzmu?Her veriyi en ince datayına kadar inceleyen RBR geçen yarışdan kalan eksik doldurma senaryonunu düzeltemeden sıralamalardamı yakalandılar?Motorunu kısmak zorunda kalması için Webber e bir kez daha yakıtı az koymak isterken yarış anı ile karıştırınca işde böyle sıralama seansında yakalanıverirsin.Yumuşak lastiklerin tutunma seyiyesine alışmış olan Vettel ondan daha sert olan hamuru kullanırken frenlemesinide kaçırabilir.Belkide… motor yazılımı derken gizli bir çekiş kontrol uygulamasınıda kaçırmış olabiliriz… S.Softlara göre düzenlemiş programın yanlış çalışmış olmasıda sıralamada Vettel in başını ağortmış olabilir.Bunar sadece kuramdan ibaret olmasa gerek… bijon tabancası çalışma sistemini dahi saliseler içerisinde çalıştırmak için elektronikden faydalanan takımın aracın motor kısmı otomatik kontrol sistemine neler yapabileceğini düşünürken işin korkunçluğu sonucunda kabus görebilirsiniz.BU programı 2010 yılında iyice ilerletip araca tam uyguladıkları anda Vettel in korkunç bir kazanma serisi ortaya çıkmışdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir