Bakın Beyler – 2013 Çin GP

Bu işin cıvığı geçen sene çıkmıştı aslında, o zaman ‘fantastik yarışlar’ diyerek kamuoyu ikna edilmeye çalışıldı. Şahsen bu sene de kim nerede hızlı akıl sıra erdiremiyorum, düşünüyorum düşünüyorum yok. Ahmet Çakar’ın çıkıp ” Bakın beyler, geçen sene 20 polün 16’sını, son 10 yarışta hepsini alan Red Bull ve McLaren, Çin’de pol mücadelesine bile girmedi, lastik sakladı. Burnuma kötü kokular geliyor, haksız mıyım Ziya Abi..” demesini bekler hale geldim. Son 10 yılda Formula 1’in aerodinami yarışmasına döndüğü tartışmaları olurdu, 2011’de de böyle oldu, geçen sene hem aero hem lastik şampiyonası oldu, bu sene ise Aerodinamik bile Allah’a emanet ! Yine de 2010 veya ondan önceki senelerde olduğu gibi sıkıcı yarışlar yerine bol pitli yarışları her türlü tercih ederim fakat bu kadar bilinmezlik de kesinlikle normal değil. Ara sıra sıkıştırdığım yakıt ikmali meselesi belki gündeme gelebilir, yakıt ikmalli ve Bridgestone kadar sağlam, Pirelli kadar yumuşak olmayan çözüm şu an en büyük hayalim.

Cuma ve cumartesi günkü Mercedes ve Ferrari hakimiyeti sıralamalarda da devam etti. Bu sefer Q2’den itibaren onlara Raikkonen de katıldı. Cuma günkü antrenmanlarda Ferrari’nin yumuşak lastiklerdeki iyi turları ve Webber ile Button’ın fena olmayan seri turları vardı. Sıralamalarda, Hamilton üçüncü kez takım arkadaşını geçerken, Alonso da bu sezon ilk defa Massa’yı geçti. Sıralama turları yapılırken bile herkesin aklında yarınki lastik stratejileri vardı. Q3’de zaman 0.00’ı gösterdiğinde ortada tur derecesi falan yoktu. Çin gibi soğuk ve lastikleri Malezya kadar zorlamayan bir pistte bile bunlar yaşanılıyorsa, 1 ay sonraki Katalunya yarışında neler olur şimdiden büyük merak konusu.

 

 

Kimi Raikkonen geldiğinden bu yana öyle böyle Grosjean’dan hızlı olmayı başardı ve geçen sene sonunda büyük üstünlük kurdu Fransız’a. Bu yarış ise gerçekten Grosjean’dan ‘Sen bi kenara çekil’ dercesine hızlıydı. Lakin Grosjean’ın şasi kaynaklı gibi gözüken sorunlarını unutmak büyük hata olur. Ordan neler çıkacak, merak içerisindeyim. Diğer yandan Alonso da Ferrari’deki dördüncü yılında muhtemelen Monza 2010’dan bu yana en optimum araca bu yarışta sahipti. Birazdan göreceğiniz tur derecelerinde olduğu gibi araç yarışta özellikle ikinci pit sonrası üçüncü stintte resmen uçuyordu. Takım arkadaşına üstünlük kuran başka bir pilot da Ricciardo’ydu, RBR koltuğu için Vergne’i ‘yok etmeye’ çalışan Ric’in amacına ulaşması pek kimseyi şaşırtmayacaktır. Geçen seneki sıralama üstünlüğünü koruması bile yeterli olabilir.

 

 

Yarışa gelirsek, tahmin edildiği gibi karışık başlayan yarışta Mercedes’lerin yumuşak lastikle döküldüğünü gördük. Hamilton Ferrari’lere direnemezken, Rosberg de Grosjean ve diğerlerine geçildi.  Red Bull ise yine akıllıca bir taktikle Webber’e daha ikinci turda pit yaptırırken, hafta sonunun ‘lanet’ lastiğinden kurtuldu. Pite erken gelenler kurtuldu ve doğal olarak yarışa sert lastikle başlayanların ortasına düştüler. Çin’in de doğal trafiği başlamıştı. Alonso’dan bir tur geç pite gelen Massa’nın sorunu ise kendisinin dediği gibi ayarlardna kaynaklı fazla aşınmaydı, diğer türlü Massa en azından podyum için savaşabilirdi. İşler normalleştikçe Hulkenberg, Vettel ve Button’ın karmaşadan yararlanabileceği sonucu çıktı.

Button’ın özellikle ilk pitini çok erken yapan Vettel ve Hulkenberg’den sonra çok önemli bir avantaj kazandı. Alonso’ya geçildiğinde bile eğer hızı ilk stintteki veya Malezya’daki gibi Ferrari ile eş olsaydı yarış kazanacak konuma kadar gelmişti. Yarışa sekizinci başlamasına rağmen 2. pitleri Alonso ile beraber yaptılar. Yani yarışı kazanması en muhtemel pilotla durumu eşitlemişti. Ne olduysa pitlerden sonra oldu ve Button, Alonso’dan tur başına en az 1 sn. yemeye başladı. Pit çıkışından sonraki 4 turda İngiliz 5.1 sn fark yedi. Tur derecelerine bakılırsa, Alonso üçüncü stintte resmen ortalığı dağıtmış. Sadece Button’dan değil, Raikkonen ve Hamilton’dan da hızlıymış. Red Bull’da Alonso ile mücadele edebileceğini düşünürken gözünü podyuma dikti yarış ilerledikçe. Bu arada hesapların çok ince olduğu bilinmesine rağmen Red Bull Vettel’i çok geç pite çağırdı konusunda hemfikiriz sanki. Hamilton’ın sezon ilerledikçe şampiyonluk yarışına katılması büyük soru işareti ama şimdiden 40 puanı aldı. Ortalığı karıştırmaya devam edecektir. Cumartesi günü en yüksek ikinci hıza ulaşıp pol pozisyonunu kazanması da görülmesi kolay şeylerden biri değil kesinlikle. Marussia’larin da düzlük hızında McLaren, Red Bull ve Raikkonen’den daha iyi olması ufak bir ayrıntı olarak kalsın bir kenarda.

 

Alo, Rai ve Ham’ın 25. turdan itibaren tur dereceleri

 

Pilot bazında Webber’in güzelim seri turları ve Q1 performansı da yapılan skandal hatalarla heba oldu. Grosjean’ı beklemeye aldık, Hulkenberg yine ilk stintte parladı, sonra normale döndü. Sauber aracı bu sene biraz garip. Sessiz Di Resta Sutil’in yarış dışı kaldığı bir zamanda 8 puan alarak görünmeyen bir avantaj kazandı. Perez ise yine fena sürmedi aslında, takım Button’ın aksine sert-yumuşak-sert taktiğini uyguladı Meksikalı’ya. Q2’de son sektördeki muhtemel hatası ise Q3’e mal oldu. Özetle kötü sürmüyor ama özel de bir şey yapmıyor. Aracın kötü olduğu bir zamanda da agresiflikten kaçınıyor. Button’a dönersek, İngiliz takım liderliğini üstlenmiş durumda. Kendinden hızlı birkaç aracı geçip çok zorlanmadan Q3’e kalıyor ve lastiklere nazik davranmaya çalışıyor. Şimdiye kadar şampiyon gibi sürdü fakat bir kademe daha agresif olması lazım. Williams ise yine rekabetçi değildi ve Bottas Maldonado’yu geçmeyi başardı yarışta. Yine de Pastor sıralamada net bir fark attı çaylağa (0.5 sn).  Bianchi ise bildiğimiz gibi. Pic sıralamalarda Chilton’a geçilse bile yarışta geçmeyi başardı 2 numaralı Marussia’yı. Van der Garde de hem yarışta hem sıralamada sonuncu oldu.

Bir hafta sonraki Bahreyn önceki iki yarış kadar df istemese de yüksek sıcaklıkla yine lastikleri parçalayacaktır. N.Ş.A.’da çekişi iyi olan aracın biraz daha avantajlı olabildiği bu pistte muhtemelen kimse çekiş mekiş konuşmayacaktır. McLaren hariç büyük takımların kazanmasına açık olacağı bir yarış daha izleyeceğiz.

 

 

Mücahid Ekrem


Yorumlar

  1. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    Link için teşekkürler
    Mücahit'in verdiği linkden FIA verilerine de ulaşabilirsin.

  2. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    Aradığım şey "Event and Timing Information"da imiş daha önce bu sayfaya girmiştim ama drop down menüler dikkatimi çekmemişti (sadece sağ taraftaki ok ile aşağı iniyor)
    Bilgilendirme için teşekkürler

  3. Eyvallah 🙂 Bunu dediğin iyi oldu, haberden sonra baktım ; Button'ın turları :
    38 : 1.43.0
    39 : 1.42.0
    40 : 1.41.7
    41 : 1.41.6

    diye gidiyor, Button aynı anda pite girdiği Alonso'dan acayip yavaştı, bu temkinli gitmenin de etkisi oldu galiba. Belki tahmin edilenden bile fazladır bu etki.

  4. Eline sağlık bu arada 🙂

  5. Bu haberden bir alıntı: http://www.trf1.net/formula1_haberler/31347-takimlar-pirelli-den-daha-dayanikli-ve-daha-az-asinan-lastikler-talep-ediyorlar.html

    Pirelli'nin savunması ise sürücülerin zihinlerinin de bu aşınmalarda etkili olduğu yönünde.

    Whitmarsh: "Jenson ikinci stintinde deneyimiyle lastiklerini korumaya çalışıyordu, yoksa bu seti uzun süre kullanamayacaktı."

    "Sonra kendisine biraz daha hızlı olmasını söyledik. Üç tur içinde tur başına iki saniye kadar daha hızlandı ve lastikler aynı şekilde performans vermeye devam etti. İçgüdüleri çok daha yavaş gitmesini söylüyordu."

    Bu kısım çok dikkatimi çekti. Button bile lastiklerin ayarını bilmiyorsa diğerleri ne yapsın?

  6. Ordan mı alıyorsun grafikleri yoksa kendin mi yapıyorsun ?

  7. Fia karmaşık ama güzel bir site hazırlamış bu sene. Önce Fia'nin sitesine girip Sport'a tıklıyorsunuz. Sonra trf1 gibi karşınıza dört-beş tane önemli haber oluyor, orda mesela şimdi Chinese 2013 – Circuit Data, Classifications, Event Information var, orayı tıklayınca yine beş altı seçenek çıkıyor ; Event & Timing Information çıkıyor, onun içinde de Timing Information'a gelince aşina olduğumuz cuma, cumartesi ve pazar dataları var. Şimdi anlatınca karışık gibi gelebilir ama kolay. Ben linki koyayım her ihtimale karşı.

    http://www.fia.com/championship/events/fia-formula-1-world-championship/2013/chinese-grand-prix

  8. Mücahid, Zübeyir; FIA siteyi yeniledikten sonra ben bu tarz verilere ulaşamadım. FIA sitesinden bulabilen varsa link verirse iyi olur. Ben bilmem kaç senedir http://f1.f-e-n.net/ sitesine üyeyim. Ama malesef site Bulgarca.

  9. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    Onur Merhaba;
    Geçen yıllarda FIA nın "http://www.fia.com/en-GB/mediacentre/f1_media/Pages/timing.aspx" linkinden antreman, sıralama ve yarış ile alakalı birçok bilgiye erişebiliyorduk.
    Bu yıl FIA sitesinde değişikliğe gitti ve ben bu tarzda bir link bulamadım.
    Dikkat ediyorum gayet güzel bilgilere ulaşıp bizimle paylaşıyorsun.
    Bu konuda bilgilere ulaşabilmek için varsa FIA'da veya başka bir yerden link verebilir misin?
    Selamlar

  10. Ben de tam sana bunu soracaktım, bazen turların ortalamasını almak istiyorum veya bu tip şeyler. Sanırım excel'den oluyor, nasıl yaptın mesela bu grafikleri ? Kopyala-yapıştır yapınca da resimdeki gibi tur dereceleri de çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir