Peugeot Loeb'in Pikes Peak T16'sının Teknik Detaylarını Açıkladı

yazar:

kategori:

3.2 litre çift turbo V6 motoruna sahip araç 875 beygir güç üretiyor ve 875 kilogram ağırlığında.

Peugeot Sport mühendisi Jean-Christophe Pallier: “Pikes Peak için bir araç tasarladığınızda tek limitiniz hayal gücünüzdür.”

“Aracı 875 kilogram’a kadar hafiflettik ve sonuç olarak 1:1 gibi sihirli bir güç-ağırlık oranını elde edebildik. Her kilogram için bir beygir gücü.”

Araç, altı ileri şanzıman, karbondan yapılmış frenler, emme manifoldu ve aero parçalar ile 908 aracından alınmış iki metre genişliğindeki arka kanat ile tamamlanmış.

208 T16 sıfırdan 100 km hıza 1.8 saniyede çıkıyor ve 240 km hıza ise sadece 7 saniyede çıkıyor.

Aracın dengesini idealleştirmek iin motor aracın ortasında konumlandırılmış.


Yorumlar

  1. Belli markaların karakterleri vardır.Porsche Ferrari gibi markalar yarıştan kaçmaz.Mesela Porsche 917 Turbolar Fordun Lemans yarış galibiyetleri sonucu kahvaltıda Porsche yiyoruz muhabbetine karşı üretilmiştir.Geçilemediği için yasaklanmıştı.Mesela W196R mercedes yarış otomobili.Beş yıl sonra üretilen araçlar bile onun kadar güç üretmiyordu.Benim söylemek istediğim A bak bu uzay gemisi değil.Her marka bu güçte bir araç üretebilir.

  2. Formula 1'in de mantığı bu aslında. Formül demiş adamlar, 2.4 litre olacak, V8 olacak. Buna göre yapabildiğinin en iyisini yap diyorlar.

    Güç-ağırlık dengesinin 1:1 ile 1:1.5 arasında kalması taraftarıyım, daha üstü aero ile dengelense bile çok tehlikeli.

  3. Bu arada yanlış anlama, kırıyorsam istemeden özür dilerim.

  4. İşte Pejo gibi ile başlayan cümleler baştan yanlış zaten. Siz sanıyorsunuz ki Peugeot, VW gibi üreticiler basit üreticiler. Otomotiv sanayiinde veriler neredeyse ortak. F1 yapılamaz birşey değil. Girilemez birşey sadece. Bir markanın bir seride hakim konuma yükselememesi onu rezil yapmıyor motorsporları sanayiinde de geri yapmıyor. Geçen ki Porsche açıklamasını iyi tahlil etmek lazım.
    Bu dünya ne Can Am'ler, 60-70 Lemans'lar gördü halen LMP ler ile görüyor mekanik düzeyi F1 ile sınırlı değil. En pahalı, en az kişinin olmasının istendiği bir olay ve güç mantalitesi de geçmişteydi bugün yok 1.6'lar da bunu gösteriyor. Motorsporları zaten dünyanın ivmesi üzerine gelişmiyor geriliyor bir nevi. Geçmişte yapılan şeylerin çok üzerinde değil bugün. Neyse bu ayrı bir konu. Ben Peugeout'yu da Renault'yu da Ford'u da küçük görmem hiç bir zaman. F1 tarihini hatırlayın ne küçük garaj takımları kök söktürdü yer aldı. Bugün şartları hemen hazırlasan Cosworth gibileri yine çıkar. GT1 seviyesinde değil burada rekabet yoksa Mr. Pagani bile döker bloğu girer hani olmaz olmaz birşey değil bu insanlar için. F1'e motor hazırlamak erişilemez birşey değil yani sadece çok pahalı ve F1 kurumsal, maddi ölçeklerde çok farklı.

    İşte yasakların nedeni 96 ile başlayan 97 ile tırmanan şahit olduğumuz güç, hız zihniyetinin değişmesi. Berilyum konusu bunlardan farklı yalnız Berilyum tüm otomotiv sanayiin de yasak kullanım oranı belli, bunun gibi başka elementlerde var ya belirli bileşikler halinde kullanma müsaadesi var yada oranları sabit hiçbir üretici kafasına göre blok, piston alaşımını dökemiyor. Askeri sanayiinde sivilde ki böyle ortak anlaşılmış kuralları dinlemiyorlar sadece o kadar.
    Sivil irade doğa olayına daha önem veriyor yani sebep sadece bu.

    5k HP yine de uçuk bir rakam ki zaten gerek yok pistlerde dönen makinelerin böyle güçlere ihtiyacı yok. Zaten 70-80 lerde yakalanan 1200-1400+ hp lere 2000'lerin başında bile ulaşamadı motorsporları nedeni yasaklarla örülen zihniyet malum. İnsanların ölmesini istemiyorlar. Ama amerikalılar umursamıyor. Saf hız daha önemli onlar için.
    8k cc'lik dragster ları araştır nasıl güçler var ve motor yapıları nasıl. Kaldı ki tek atımlık motorlar onlar diğer hiçbir motorsporları dalına uygun değiller F1 i geçelim. Dayanıklılık 1 nci kural değil o motorlar için oysa motorsporlarında 1 nci kural dayanıklı olması 20-60 tur dönmesi gerekiyor bir motorun ve gücünü sabit oranlar ile verebiliyor olmalı. 520 cu luk rolantisi 9500rpm olan motorlar gibi eğrisi inişli çıkışlı değil yada compression yapısı.
    Normal mantıkla bakınca insan herşey limitsiz full gelişim ile devam etse 500 km/h ler olur 8k hp ler olur gibi geliyor ama olmaz her oran sabit olarak gelişmiyor fizik ve teknikte. Bundan 30 yıl öncede limittelerdi bugün de maddi ölçekle çerçevelenmiş limitteler.
    Limit ihtiyacı olmadığında, mantaliteyi değiştirdiklerinde yüzbinlerce beygiri bir araya getirip uzaya çıkıyorlar zaten. Çok basit kalıyor dünya düzeyi için yarış makinesi motorları.

  5. Pejo gibi F1'de bir yarış bile kazanamamış bir marka bunu yapabiliyorsa diğerleri haydi haydi yapar .F1 motorunu kısıtlayan unsur maliyet değil.Bir sürü yasak var.Berilyum yasağı,Krank milini çelikten yapma kuralı,direkt enjeksiyon yasağı,oval piston yasağı,ağırlık merkezi kuralı,silindir açısınıın 90 derece olması kuralı,maksimum motor devriegzotik materyal yasağı,silindir başına sadece bir buji ve dört subap kullanma kuralıs vs ayrıca seneye de turbo basınç limiti var.Ben bunların hiçbiri olmasaydı 5,000 hp alınabilirdi diyorum.

  6. Gayet mantıklı yarış dünyası ile kıyaslanırsa tabi. Bunu yapan başka makinelerde var ama ya 200 de tıkanıyor ya 250 de. Bu makinenin olayı belirli bir banda kadar hızlanma üstüne lüzum yok pikes peak'in olayı da bu yoksa 0-300 ü 7-8 sn de çıkarmak olay 240 da değil. O zaman da 0-100 uzuyor tabi.
    Normal garajdan bile 100-200 ü 3,5 sn 200-300'ü 3,8-4 sn çıkaran makine çıkıyor al sana 100-300 8 sn ama 0-100 çok uzuyor 6-7 sn. Daha iyi ivmelensin dersen de kırılıyor elinde kalıyor umarsızca.

  7. Haklısın, haklıydın ta ki bu kararlara kadar. 1600 cc cücük kadar turbo'ya kadar herşey. Geçmişin kafası ayrı şimdikilerin kafası ayrı….
    O gün 1400 hp de üretiyorlardı başka seri ile 1600 hp de. Bir de şimdi ki kafaya bak güya maliyet. Al sana maliyete Peugeot'dan cevap.
    Boğazını geniş tutarsan al sana çok sadece motordan 875 hp
    gazoz kapağı kadar yaparsan 800 hp yi nasıl alacam diye düşünür durursun.
    Abartmayalım 4 lt den 5k hp alınmaz. 7 lt den 3k zor çıkıyor.

  8. 3.0 litre turbosuz motordan neredeyse 1,000 hp üretiyorlardı.Üstelik F1 motorları bir sürü teknik kısıtlamalara tabi.Herhangi bir motor ile F1 motoru kıyaslanamaz bile.Turbo 3.2 litre motordan 5,000-HP elde edilebilir.

  9. TifoAlo HRT avatarı

    Tapılası bir şey.

  10. formula 1 killer !!

  11. O güçte, o ağırlıkta ve muhtemelen dört çeker olan bir araç için az bile 🙂

  12. 0-100 km 1.8 saniye, 0-240 km 7 saniye..

    Bu veriler dogru olabilirmi? Bana pek mantikli gelmedi de..

  13. Bu ney lan 🙂 1:1 ..İyi ki daha da abartmamışlar..

  14. Makine böyle olur.
    F1 patronları, mühendisleri iyi öğrensin turbo nasıl, ne için uygulanır….
    Litreye gel…

  15. Makine böyle olur.
    F1 patronları, mühendisleri iyi öğrensin Turbo nasıl, ne için uygulanır….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir