İspanya GP Öncesi Soru İşaretleri

yazar:

kategori:

Sezonun ilk yarışlarından olan İspanya Grand Prix’si her sene tılsımlı bir görüntü çiziyor. Sorun yaşayan ekipler için bu yarış performansları konusunda yargılanmadan önce sonucu beklenmesi gereken bir yarış. Ön gruptakiler içinse diğer takımların elde ettiği gelişimler neticesinde sahip oldukları avantajı kaybedebilecekleri bir yarış.

Geçen sene 2012 sezonunun tahmin edilmez karakteristiğini göz önünde bulundurduğunuzda Sebastian Vettel ve Red Bull takımı lider durumda olmasına rağmen takımlar Barcelona öncesinde puan tablosunda birbirlerini çok yakın takip ediyorlardı. 

Red Bull her zaman olduğu gibi Katalunya Pisti’ne bir takım aerodinamik güncellemelerle geliyor. Burası en iyi otomobilleri göklere çıkararak ödüllendiriyor. Birkaç sene önce rakipleri Red Bull’un Campasa virajını kendilerinden bir vites yüksek hızla geçerken gördüklerinde oldukça şaşırmışlardı. Bu açıdan bakıldığında bu takımın son üç İspanya GP’sinden ikisini kazanmış olması bir tesadüf değil. 

Red Bull takımı mevzu yeni parçaların kullanımına geldiğinde oldukça temkinli davranıyor. Yani bu hafta sonu kararı pilotlar verecek. 

2010 sezonunun başına dönersek; Mark Webber’i emekliliği konusunda fısıltılar dolaşıyordu, ki bakıyoruz o gün hala gelmedi. Bu söylentiler şimdi yeniden alevleniyor. Malezya GP’sinde yaşananlar hafızalarda. Webber ile takım arkadaşı Vettel arasındaki dinamikler muhtemelen yeniden günyüzüne çıkacak. 

 

TAKIM ARKADAŞLARI MÜCADELESİ

Takım arkadaşları arasında anlaşmazlık olan tek takım Red Bull değil. Bahreyn’de Jenson Button takım arkadaşı Sergio Perez ile mücadelesinde Meksikalı’nın sağlam duruşundan dan dem vurmuş ve yarışın ardından takım havayı yumuşatmak için bir toplantı tertiplemişti.

Yarışların doğası gereği, lastiklerdeki aşırı aşınma ya da DRS’in geçişleri kolaylaştırması gibi sonuçlar nedeniyle ikili İspanya’da yeniden karşı karşıya gelebilir. Button, Perez’in Bahreyn’de kendisini geride bırakmış olmasından memnun olmamış olsa gerek ki bu yarışta McLaren takımı içerisindeki otoritesini geri kazanmak için kararlı olacaktır.

Mercedes takımında da Malezya GP’sinde ufak çapta bir takım emirleri mevzusu yaşanmış, Nico Rosberg’e kendisinden daha yavaş olan Lewis Hamilton’ın arkasında kalması söylenmişti. İki pilot da yarıştan sonra kendilerinden bekleneni söylemişti ancak bir dahaki sefere Rosberg aynısını yapmak için istekli olmayacaktır. 

Ferrari ve Lotus takımlarında ise bir takım emirleri tartışmasına rastlanmadı… henüz.

 

McLAREN’IN GERİ DÖNÜŞÜ

Otomobilin eksikleri düşünüldüğünde, McLaren sezonun ilk dört yarışında fena iş çıkarmadı. 

Button sıralamalarda son seansa kalmayı hep bildi ama artık ileriye doğru adımlar atma vakti geldi. Takım İspanya’da cuma antrenmanlarında büyük bir güncelleme paketini ilk kez deneyecek. Paketin içinde aerodinamik güncellemeler ve muhtemel egzoz değişikliği yer alıyor.

Paket ne kadar etkili olursa ve McLaren beklentileri karşılamaya ne kadar çok yaklaşırsa, bu durum takımın sezonun geri kalanındaki temposunu o kadar fazla etkileyecek. Eğer güncellemeler işe yaramazsa, takım 2014 otomobiline odaklanmaya bşlayabilir. Ancak değişiklikler işe yararsa, otomobili podyuma çıkacak ve hatta yarış kazanacak duruma getirmek için gayret sarf etmeleri mümkün olabilir. Ancak McLaren’in – saf hız olarak tur başına bir saniyeden fazla geride olduğu – performansına bakarsak önlerinde uzun bir yol olacak. 

 

FERRARI’NİN SIRALAMA UMUTLARI

Bir süredir Ferrari personelinin tek söylediği şey ‘sıralama performansını geliştirmek’. Otomobil cumartesi günleri geçen sene olduğundan daha iyi olsa da hala beklenen durumda değil.

Tıpkı rakipleri gibi Ferrari de Barcelona’ya arka bölümde tutunmayı artırmayı amaçlayan bir güncelleme paketiyle geliyor. Testlerde otomobilin buradaki uzun üçüncü virajda ciddi şekilde tutunma eksikliği yaşadığı fark ediliyordu. O zamandan bu yana bu durumun gelişip gelişmediğini görmek ilginç olacak. 

 

LOTUS TAKİBE DEVAM EDİYOR

Kimi Raikkonen pilotlar şampiyonasında ikinci sırada yer alırken takımı Lotus da aynı şekilde markalar şampiyonasında ikinci sırada. Ancak ne Raikkonen ne de takım oldukları yerde rahat. Bu pozisyonu koruyabilmeleri için otomobili daha da hızlandırmaları gerekiyor çünkü her yarışta rakiplerinin üç pit stop stratejilerine karşılık yaptıkları iki pit stop stratejisine güvenemezler. 

Geçen sene İspanya’da Lotus’un kazanacak güçte bir aracı vardı ancak strateji işe yaramamış ve Raikkonen son turlarda Pastor Maldonado ve Alonso’nun gerisinde kalmıştı. Bu sene, kusursuz bir hafta sonu geçirirlerse sezonun ikinci zaferine ulaşabilirler.

Lotus kesinlikle hızlı, çevik ve kolay kullanılabilir bir araç. Burada asıl mesele strateji açısından olduğu kadar yarış temposu açısından da başarıya ulaşıp ulaşamamayacakları olacak. Özellikle de Pirelli bu hafta sonu için yumuşak lastikler yerine orta sert ve sert hamurları seçmişken.

 

MERCEDES’İN LASTİK AŞINMASI İLE İMTİHANI 

Rosberg’in Bahreyn’deki pol pozisyonu turu Mercedes’in yaşadığı lastik aşınması sorunlarına sadece bir dereceye kadar derman olabildi.  

Takım Barcelona’da ileriye dönük adım atabilmeyi umuyor ancak arka lastik sorunlarının tamamen ortadan kalkmasını beklemiyor.

Hamilton, Mercedes’in şampiyonluk mücadelesi verebileceğini söylemişti. İspanya’da bu sezon bunu gerçekten yapacak durumda olup olmadıklarını görme şansımız olacak. 

 

WILLIAMS İÇİN ZOR GÜNLER

2012 sezonunda Williams takımı Maldonado ile İspanya GP’sinde herkesi şaşırtan bir zafere adını yazdırmıştı. Bu sene sezona yaptıkları kötü başlangıcı düşünürsek Williams-Renault ikilisinin bu başarıyı tekrarlama ihtimali herkesi gülümsetebilir.

İki buçuk aydan daha az bir zaman önce Maldonado yeni otomobillerini gördüğünde heyecanını kontrol edemediğini söylüyordu ancak kısa süre içerisinde gördük ki Williams gerçekten sorunlar yaşıyor.

Avustralya’da, Maldonado otomobili “kullanılamaz” olarak tanımlamıştı ve şu ana dek bu fikrinden vazgeçmiş görünmüyor. İşleri tersine çevirmenin yolu Coanda-etkili egzozdan daha fazla yere basma gücü sağlamak ve mekanik açıdan bazı sorunları en aza indirmek olacaktır.

Eğer güncellemeler Maldonado ve Valtteri Bottas’ın sıralamalarda son seansa yaklaşıp yarışta da puan alabilecek duruma gelmelerini sağlarsa, başarı olarak nitelendirilebilir.

 

CATERHAM vs. MARUSSIA

Bahreyn’de Caterham takımı Charles Pic’in aracındaki güncelleme paketiyle ciddi bir gelişme kaydetmişti.

Yarım saniyeye yakın kazanç sağlayan bu paketle Pic, her iki Marussia pilotunu da geride bırakmış ve Daniel Riccardo’nun Toro Rosso’suna yetişmişti. Otomobildeki en büyük değişiklik yeni arka kanattı ama bu İspanya’da kullanılacak güncelleme paketinin sadece yarısıydı. Bu hafta sonu güncellemelerin geri kalanını göreceğiz. 

Marussia takımı da Barcelona’ya bir güncelleme paketiyle geliyor. Yani arkadaki mücadele izlenmeye değer olacak. Caterham’ın son yarıştaki başarısı Marussia’nın Bahreyn’de her sene yaşadığı sorunlar nedeniyle mi ön plana çıktı anlayacağız.

Tüm bu sorular Barcelona’da yanıt bulacak.

 

Edd Straw

Autosport F1 Editörü

 


Yorumlar

  1. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Williams 🙂

  2. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Yerinde bir çeviri olmuş, eline sağlık :))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir