Şok – Mercedes İspanya'dan Sonra Gizli Lastik Testi Yapmış!

yazar:

kategori:

Bu sene lastikler konusunda en büyük sorunu yaşayan Mercedes, Pirelli tarafından gelen bu teklif sonucunda 1000 km’lik gizli bir lastik testi yapmış. Hava şartları nedeniyle testler 3 gün sürmüş.

Normalde sezon içi testler yasak olduğu için takımlar bu tür testler yapamıyorlar. Bu nedenle diğer takımlar yaşananlar karşısında oldukça kızgınlar.

Ancak şöyle bir şey var ki Pirelli, koşullara göre lastiklerini geliştirmek için bir takımdan test yapması isteğinde bulunabiliyor ve bu sayede Mercedes test yapabildi.

Mercedes yapılan testlerin kurallar dahilinde olduğunu düşünse de diğer takımlar bundan emin değiller ve durumu FIA’ya taşıdılar.

Mercedes’in bu sene sıralamalardaki üstün başarısını yarışlara yansıtamaması ve özellikle İspanya yarışında yaşadığı büyük sorunların ardından test için seçilmesi diğer takımları kızdırdı.

İspanya yarışından sonra durumu düzeltmek için neler yaptıklarının sorulması üzerine Ross Brawn uzun bir açıklama yapmış ancak lastik testlerinden bahsetmemişti.

Brawn  Barcelona’dan döndükten sonra oldukça uzun toplantılar yapıldı ve bazı şeylere karar verildi.”

“Zaten yapılan çok şey vardı bu yüzden durup bir anda çalışmaya başladığımız görüşünü oluşturmak istemem. Zaten çok fazla çalışma yapılıyordu.”

“Yaptığımız çalışmaların bazılarında son haftalarda yaşadıklarımıza odaklandık. Bob Bell, en önemli olduğunu düşündüğümüz alanlara doğru mühendislik takımını yönlendirdi.”

“Buraya bazu değişikliklerle geldik. Monaco’da bu değişiklikleri değerlendirmek neredeyse imkansız ancak yine de Montreal için bir izlenim olacak.”

“Ancak yine de Silverstone’a kadar tam olarak nerede olduğumuzu söyleyemeyiz. Denediğimiz başka değişiklikler de var. Yarışlar arasındaki sınırlı sürede değişiklikleri en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.” demişti.

Sezon içi testler yasak olduğu ve Pirelli daha önce başka bir takımla böyle bir şey yapmadığı için diğer takımlar bir anda ortaya çıkan durum karşısında mutsuzlar. BBC’nin haberine göre Mercedes testlerde, hem gelecek sene için hazırlanan geliştirme lastiklerini, hem de Kanada için planlanan yeni lastikleri test ettiler.

Ferrari ve Red Bull’un Mercedes’i protesto etmeyi planladığı söyleniyor.

 


Yorumlar

“Şok – Mercedes İspanya'dan Sonra Gizli Lastik Testi Yapmış!” için 54 yanıt

  1. Sonunda oyunu kuralina gore oynamaya bASladilar.

  2. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    Rahat olun mercedes'in yarış kazanıcak potansiyeli yok redbullcular rahat olsun 🙂

  3. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Asıl skandal bu testlere Hamilton ve Rosberg'in katılmasıdır. Demek ki testin masum bir amacı yoktu kimse kusura bakmasın. Eğer Hamilton ve Rosberg'in testlere katıldığı doğruysa bu test kesinlikle Mercedes'in lastikleri anlaması için yapılmıştır.

    Madem ki amaç sadece 2014 lastiklerini ve Kanada'da gelecek olan güvenliği arttırılmış lastikleri denemekti, neden yarış pilotlarının ikisi de teste katıldı. Asıl sorulması gereken budur. Ben testin 1000km'den fazla olduğuna da bahse girerim.

    Sonraki yarışlarda Mercedes'in yarış temposu büyük ilerleme kaydederse kime ne cevap verecekler?

  4. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Endişelenmeyin Mercedes test ve güncelleme yaptıkça daha da geriye gidiyor 🙂

    Bence bu iş açığa çıktıktan sonra sorulması gereken esas soru ya daha önce neler oldu ?

    acaba redbull da geçmiş sezonlarda pirelli ile testler yaptı mı ?

    Kim bu işin üzerine gitmezse bence şüphelenmek gerekir

  5. Herhalde F1 tarihinde şimdiye kadar hiçbir lastik markası bu kadar ön plana çıkıp şampiyona kaderiyle oynamamıştır.Kontratınız da bitiyor niye duruyorsunuz ki ayrıca hangi lastik markasının olduğu önemli değil zaten hamurları Piralli değil Formula 1 yönetimi sanırım Fia belirliyordu.Uğraşmaya gerek yok Lassa da gelse aynı veriler üzerinden üretir işine bakar.En azından yarış konuşulur hız mücadele konuşulur , lastik değil.

  6. lastik aşınma sorunu yaşamasaydı vettel . acaba alonso ve ferrari ne yapardı . artık her yarış vettel,in lastik sorununa bağlamış alonso

  7. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Fia'nın haberi varsa sorun yok..Her takım her yaptığını anlatıyormu hayır..ama söylenebilirmiydi kesinlikle söylenebilirdi..şimdi herkes (takımlar) bunun altında bişey arayacak.Neyse kural dışı bir şey varsa merak etmeyin Bernie Ecclestone onu para cezasına bir çarptırdımı takım filan kalmaz

  8. 2013: A McLaren  Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Dostum Merhaba,

    Ben seni tanıyorum,
    Sen de beni,
    ve hepimiz McLaren'i.

  9. gizli kapaklı işler ne zaman yasal oldu . o zaman her takım gizli test kaçamağı yapsın böyle bir saçmalık olmaz . bu f1,de işler herhalde türk usulü gidiyor . gizli işleri gördünmü görmedim duymadım,ı oynuyorlar türkler gibi

  10. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Eyvah eyvah!!
    Redbull takımının eline büyük koz geçti.Körün istediği bir göz , Allah verdi 2 göz.

    Pirelli gebe kaldı.Artık elini masaya vuramaz.

  11. can bundy dostum, bunların senelerce kayırıldığını, montoya iyi gidince lastik değiştirttiklerini, işlerine gelmeyen kuralları veto ettiklerini biliyoruz. Bir Ferrari elemanının intikam için yaptığı bir hareket tüm Mclaren camiasına maledilemez. Bu olay kullanmaya çalışıp başarılı olamayanların utanç içinde takımdan kaçtıkları herkesin malumu. O yüzden, hakikatler ayan beyan ortadayken lütfen tahriklere kapılmayalım.

  12. UaHqItLwnF8

    Vay be bizde bu açıklamayı yedik meğer adamlar 1000 km yol kat etmişler.

  13. ben bişeyler anlatırken sakin kalamıyorum malesef.okul hayatımda da böyleydi.iş hayatımda da böyle.

    öyle ya da böyle F1 tarihine bir kara leke olarak geçtiniz.

    Saygılar

  14. Bende yeni okudum onu Ferrari F10 ile test yapmış öyle yada böyle yapılmaması gerekirdi. Bakalım nasıl sonuçlanacak yukarıda bahsettiğim gibi diğer ekiplerinde test yapacağı söyleniyor. Bu olanlar dan sonra diğerlerine de böyle bir hak doğuyor. Mercedes sezonun gidişatını değiştirirse şaşırmam bu saatten sonra 2013 paketi ile test yapmak veri elde etmek 1000 km olacak iş değil. Çıkıp dürüstlükten bahseden olası lastik değişimin de şampiyonluğu Rbr ye bıraktınız derler diyenler şimdi suskun.

  15. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Redbull gibileri nedemek yahu hani lastikler herkes için aynıydı araç yapın diyordun lastiğe göre sana 2009 da başka araçla zorla yarıştırdılar sanki sende adam gibi araç yapsaydın koskoca ferrarisin madem yapıcaksın redbull gibiler diyerek küçümsüyorsun aklınca ama ferrari yi yerin dibine soktuğunun bile farkında değilsin ona dikkat et bence

  16. 2013: A McLaren  Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Mücadeleci bir ruhun var. (Sevdim.)
    Başlangıç pozisyonu kaybettiğinde yeni bir mevziye geçmek istiyorsun. (Mantıklı.)
    Sorduğun sorunun cevabını sonraki cümlende yazıyorsun. (Heyecanlı)
    Ferrari evrakları çalınmadı. Ferrari'nin üst düzey yöneticisi tarafından servis edildi. (………….)

  17. rosberg ve hamilton testlere katılmış

  18. Ferrari taraftarı avatarı
    Ferrari taraftarı

    Bu testlerin herkesden habersiz yapılması itirazlara neden ola bilir ama Mercedes de söyleyerek yapsaydı diğer takımlar ve özellikle RBR de isteye bilirdi. Böyle düşünmüş olmalılar ki gizli yapmışlar. FİA tarafından da onaylanmışsa itirazların bir sonuç vereceyini sanmıyorum.

  19. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Lauda demekki boşuna cak cak konuşmuyor 2014 diye.Hamiltona bu güvenceyi verdiklerine göre gizli anlaşmalar yapılmış şampiyonluklar için sadece zamanı beklemeye kalmışlar yazık Schumi ile gelen sempatim Schumi ile birlikte gitmişti zaten şimdi hiç kalmadı.

  20. Redbullu durdurmak için neler mi yapıldı?
    Dostum 2009 daki kurallar redbull gibilerini öne cıkarıp Ferrari ve Mclareni durdurmak için yapıldı.

    neredeyse 10-15 yıllık aero kuralları büyük ölçüde değişti.peki o zaman da bunlar Ferrari ve Mclareni durdurmak için neler yaptı dediniz mi?(genel olarak soruyorum)

  21. DreamOfWinD  avatarı

    Ferrari 2010 aracıyla test yapmış mercedes 2013 aracıyla test yapmış diyorlar. Hiç kimsenin test yapmaması gerekir. Böyle saçmalık olmaz. İlk testi biz yaptığımıza göre bu testin ispanya gp için bize ekstra getirisi olduğunu kimse inkar edemez herhalde burda da bir haksızlık var.

  22. İyi güzel hoş diyorsunuzda arkadaşlar fia ferrari fia mc laren arasında yıllarca gecen perde arkası kayırmalar var bunları herkes alelen biliyor ama ses cıkaramıyorlar isimleri büyük ya zaten williams ve renault un gecici basarılarını saymassak redbulu durdurabilmek için neler yaptılar fia ferrari ve mclaren ama baktılarki redbulda para gani öyle kolay susturulamaz sonra bundan vazgeçtiler yanlarına aldılar sonra mercedes çıktı ortaya şimdi mercedesi susturmak için uğraşıyorlar başaramayacaklar mercedeste güçlü en az onlar kadar korkuları pastadan fazla pay gider diye işleri zorlaşır diye ama şu unutulmamalı 'gerçegin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi kötü 1 huyu var' bekleyin derim ha bu yapılanı onaylamıyorum ama buna karşı çıkanlar sanki süyten çıkmış akkaşık

  23. o zaman 100 milyon dolarlık ceza nerden geliyor bunu da öğrenmek isterim.

    ayrıca ister kullan ister kullnma siz o pisliği yaptınız. kendiniz, küçük düşürdünüz, hırsızlık yaptınız. bak belirttiğin kararda da (benim bilmediğim) yazıyor

    FIA Dünya Motor Sporları Konseyi, McLaren'ın Ferrari'ye ait gizli bilgileri ele geçirerek Uluslararası Spor Yasası'nın 151c Maddesi'ni ihlal ettiğini belirtmiş

    siz daha neyin savunmasını yapıyorsunuz. Hırsızlık yaptınız ama parayı harcamadınız suçsuzsunuz yani.

  24. 2013: A McLaren  Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Tam da tahmin ettiğim gibi. Herhangi bir bilgin yok.
    Neyse,

    Hakkında mahkeme kararı olan bir konuda karşındakine ispat sorman…….

    FIA Dünya Motor Sporları Konseyi, McLaren'ın Ferrari'ye ait gizli bilgileri ele geçirerek Uluslararası Spor Yasası'nın 151c Maddesi'ni ihlal ettiğini belirtmiş ancak bunların kullanıldığına dair bir kanıt olmadığı için cezaya gerek görülmediği kararına varmıştır.

  25. nasıl da damarına basılıyor 2007 casusuluk lafı geçilince.

    her lafta şunu ıspatla bunu ıspatla.

    Sen de bize bu casusluk pisliğinde elde edilen bilgilerin KULLANILMADIĞINI ıspatla.
    Eğer yorum yazıcaksan ıspatın yorumun neresine yazacağın hiç önemli değil.

  26. 2013: A McLaren  Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Dostum mesajıma kızmış olmana hak veriyorum.
    Lakin,
    Konu bir takımın diğer bir kurum tarafından kayırılması. Benim verdiğim örnek tam da haber ile ilgili ama senin verdiğin örnek bu haberin içeriğiyle doğrudan ilgili değil. Zorlarsak dolaylı bir ilgi çıkarabiliriz.
    Neyse,
    Sana hak vermek istiyorum bunun içinde bana McLaren'in sağladığı haksız kazançlardan (senin iddian) herhangi birisini söylemeni rica ediyorum. Kazancın çapı önemli değil sadece bir örnek ver. Lütfen.

    Eğer bu yorumuma karşı bir yorum yazacak isen, cümlene kanıtın ile başlaman beni oldukça zor durumda bırakacaktır. Bilgilerine.

  27. TifoAlo HRT avatarı

    Senin gibilere gecmiste yasiyor derler.

  28. Baz Fanlar çok kızgın.

    Ferrari'nin vetodan elde ettiği ''İDDAA'' edilen haksız kazançları 1000 ile çarpsak hangisi 2007 deki casusluk skandalı eder acaba??

  29. Buna bir kulp bulmaya çalışanlar ve saçma örnekler veren arkadaşlara da tek söylenecek söz, alâkaya maydonoz.

  30. Yeni bir söylenti Bahreyn yarışından sonra Ferrari'nin de böyle bir test yaptığı söyleniyor sonra Mercedes ve devamının geleceği söyleniyor diğer bütün ekipler de test yapacakmış. Ferrari test söylentisi gerçekse Mercedes ile bu iki takım testi yaptı sıra diğerlerinde.

  31. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Madem böyle !!

    " Ancak şöyle bir şey var ki Pirelli, koşullara göre lastiklerini geliştirmek için bir takımdan test yapması isteğinde bulunabiliyor ve bu sayede Mercedes test yapabildi.""

    Böyle imiş ya hani e peki neden bu gizli yapıldı?Neden kimseye haber verilmedi?Madem Pirelli istediği zaman 1 takımla test yapıyor neden medyaya bildirilmedi?
    bu işte bir bit yeniği var gibime geliyor.

  32. 1000 kilometre demek yaklaşık 3 yarış mesafesi! Buda 3 yarış önceden lastiği daha iyi çözmek anlamına gelir. Büyük bir skandal bu.

  33. rascasse gate'i ya da briatorenin 2008 singapur gp'sini unutmadığımız gibi bu da unutulmazlar arasına girecek bence

  34. Bence mantıklı bir seçim yapmış Pirelli 80 yarış haftası boyunca lastikleri anlayamayan takım 3 gün değil 333 gün lastiklerle çalışma yapsa gene anlayamaz.

  35. 011000110110000101101110 (spa2000) avatarı
    011000110110000101101110 (spa2000)

    Bazı fanlar çok kızgın.
    Merc'e tanınmış bu ayrıcalığı 1000 ile çarpsak ve bu ayrıcalığı yıllarca bir takıma sunsak….

    —————————————————————————————————————-
    Yer: Mınako (Bu tarz haberlerin Monaco'da servis edilmesi de bir gariplik.)
    Zat-ı: Frank Williams
    Konu: Bir takıma tanınan akılalmaz ayrıcalık. (kayırmanın zirvesi)

    Ferrari'nin veto hakkı Williams'ı şaşırttı
    Ferrari'nin FIA düzenlemelerini veto etme hakkı bulunduğunun ortaya çıkması Manoka padokunda bu hafta en çok konuşulan konular arasındaydı.

    Williams patronu Frank Williams, İtalyan ekibinin gizli veto hakkı olmasına şaşırdığını belirterek, Avrupa Komisyonu'nun gözleri önünde FIA ile Ferrari arasında yapılan böyle bir anlaşmanın ne kadar yasal olduğunu merak ettiğini söyledi. Ferrari'nin, griddeki diğer dokuz takımın sahip olmadığı özel haklara sahip olmasının kendisi için sürpriz olduğunu kaydeden Williams, "Birçoğumuz bunun ticari bir avantaj sağladığını düşündük" dedi. Williams, "Yıllardır bu ve bundan öcne Concorde anlaşmaları çerçevesinde çok ayrıcalıklı bir pozisyonda faaliyet gösteriyorlardı. Aslında bu daha önceden bu kadar açık bilinseydi, Brüksel'deki rekabet kurumundan dolayı sanırım, böyle çok rahat devam etmezdi" diye konuştu.

    🙂

  36. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bu çok büyük bir skandaldır diğer takımlar bunun peşini bırakmaz. Testler haber verilmeden Mercedes ile yapılmış olacak şey değil. Çok büyük adaletsizlik. Şimdi Mercedes lastikleri çözmüşse ne olacak? Diğer takımlar o kadar çalışmış özellikle de Lotus ve Ferrari lastikleri iyi kullanan bir araç üretmek için o kadar mücadele etmişler sen kalkıp lastiklerle en çok sorun yaşayan takımla test yapıyorsun. Bu çok büyük rezilliktir.

    Bana göre bu olayın 2007 casusluk olayından HİÇBİR FARKI YOKTUR.

  37. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    yok artık ne kadar büyük bir ceza gelecegini düşünemiyorum.

  38. hiç fark etmez mercedes lastikleri kanada ve monaco'da iyi kullanamayacak adamların hız sorunu var zaten bugünde geriye düşerler merak etmeyin

  39. Lastiklerde sorun yaşamayan bir takımla test yaparsanız lastiklerdeki sorunu anlayamazsınız. Bu yüzden sorunların neler olduğunu görmek için mercedes seçilmiş olabilir

  40. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Pirelli ve Paul Hembrey'in Allah belasını versin,Lastikleri bol bol kullanın kendiniz için

  41. DreamOfWinD  avatarı

    Tam anlamıyla skandal. F1 in içine sı..tınız bir de sıvama işlemi yapıyosunuz.

  42. Ne söylesem elimde kalacak,en iyisi hiç yorum yapmamak.

  43. Ben dediydim önceden Pirelli yariş hafta sonlarından sonraki günlerde test yapabilir diye gelecek sene için. Herkes zaman bulamamaktan şikayetçi anca o şekilde araya sıkıştırılabilir zaten testler

  44. iş habersiz yapılmış. tartışma uzun süre devam eder.

  45. sezon içi testlerin geri gelmesi lazım.Böyle konular karmaşa kavgadan başka bişey çıkarmıycak ortaya

  46. Serhan abi'nin Twitter dan yazdıkları

    Pirelli, kontratına göre, istediği zaman bir takımla (şu an kullanılanlar dışında) lastikler için test yapabiliyormuş. Testte 2014 ve Kanada'da kullanılacak lastikler denenmiş. Burada ? Red Bull Ferrari ve Lotus dururken,neden en çok sıkıntı yaşayan Mercedes'le test yaptılar?

    Bu benimde hiç hoşuma gitmedi maalesef 1000 Km mesafe kat etmek dile kolay bu takıma avantaj kazandıracaktır takımın yeni parçalar denediği de söylentiler arasında bunların içinde en büyük değişikliğe sahip olan ise süspansiyon geometrisi. Tamam Red Bull da lastikler de biraz sorun yaşıyor oda olmazdı ama bu test sorun yaşamayan Lotus Renault ve Ferrari ile yada Mclaren ile yapılabilirdi. Lastiklerde büyük sorunlar yaşayan ekibi seçmek düşündürücü.

  47. Mercedese kiyak gectilar galiba 🙂
    Fazla pit heycan katiyor tamam ama bence lastikler sole olmali ;
    Yeni lastikle bi pilot isdedigi gibi zorlayabilmeli ama belli bir sureden sora ani performans kayiplari olsa daha iyi olur..
    Hem fazla bit hem heycan.lastik sorunuda kalmaz asiniyorduda falanda filanda.lastikleri koruyan degil savasan kazanabilir kanimca ..
    Latik yarisi degil F1 izleyebiliriz …..

  48. Oha lan resmen skandal bi gelişme bu. Daha önce böyle bişeyle karşılaştıgımı hatırlamıyorum

  49. TifoAlo HRT avatarı

    Simdi Mercedes sampiyon olursa ne olacak.Fia ve Pirelli el ele verip Mercedesi sampiyon yapmis olacaklar.Digerleri hic yarismasin o zaman.Bizde Redbull ve Ferrari=Fia diye birbirimizi uzuyorduk demek ki Fia=Mercedes mis de haberimiz yokmus

  50. Fazlasıyla ilginç bir durum. Mercedes'e yardımcı olmaya çalışmışlar desek elde kalır, önümüzdeki yılın lastiklerinin gelişimi desek hepten sakat bir durum.

    FIA'nın onayı alınmış görünüyor, ama bu kez de diğer takımlar da test isteyecekler. Kim bilir, belki de çook önceden yapmışlardır 😉

  51. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    Vay be.Bende diyodum mercedes biranda nasıl olumlu oldu diye 😀

  52. ferrari team avatarı

    Bir an önce Pirellinin defolup gitmesi lazım..Michelin,Bridgestone veya Goodyear ın tekrar dönmesini çok istiyorumm..

  53. ferrari team avatarı

    Formula 1 inde bu şekilde b..kunu çıkarttılar..Marussıa,caterham varken neden mercedes acaba ?

  54. Berker Yıldırım avatarı
    Berker Yıldırım

    Pirellinin yaptığı tamamen saçmalık kendi kafalarına göre diğer takımlara haber vermeden nasıl böyle bir şey yapabiliyorlar anlamıyorum !!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir