İngiltere Öncesi Mclaren Mercedes Tarafı

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton

Bir İngiliz pilot için tüm biletlerin satıldığı bir pistte kendi seyircisi önünde yarışa çıkmak nasıl bir duygu?

Lewis Hamilton: Öncelikle, geçtiğimiz sene Silverstone’da ilk kez yarıştım ve bana verilen destek inanılmazdı. Bu sene benimle birlikte David ve Jenson’u da desteklemeye daha fazla kişinin gelmesini umuyorum. Bundan, kendi ülkende yarıştığını ve ülkenin desteğinin olduğunu bilmekten, daha memnun edici bir duygu yok ve bu size kendinize olan güven ile birlikte bir kaç salise kazandırabiliyor. Bu yüzden alacağım destek için gerçekten minnettarım.

Kazandığın tüm yarışlar ve şampiyonalar içerisinde, İngiltere’de kazanmanın anlamı ne olur?

L.H: İngiltere yarışını kazanmak kariyerimin en yüksek anlarından birisi olacak kesinlikle. Kendi evinde yarışı kazanmak, kendi seyircinin önünde, sizi izleyen bir çok insanın olduğunu bilmek… geçen sene sıralamalardaki uğultu inanılmazdı ve insanları ve takımını mutlu etmek ve bunu kendi ülkende yapmak çok yoğun bir duygu.

Sıralamalar kesinlikle heyecan verici ve sen geçen sene son anda pole pozisyonunu kazanarak geçen sene herkesi etkiledin. O andan sonraki durumu ve atmosferden bize bahset.

L.H: Sanırım geçen sene pole pozisyonum biraz beklenti dışıydı. Bu son anda olan bir şeydi ve ikinci kararları ayırdı. Aracı çok zorladım ve aracım iyiydi. Virajlarda neredeyse ralli yapıyordum ve bunun "istediğimiz tur olacağını" biliyordum ve finiş çizgisini geçtiğimde telsizden bana "pole pozisyonu" dediklerini hatırlıyorum. İnsanların zıpladıklarını ve bayrakları salladıklarını görebiliyordum. Ve bu sadece bir kaç bayrak sallanan başka ülkede olmanıza göre çok farklı. Her yerde Vodafone Mclaren Mercedes bayrakları uçuşuyordu ve her yerde İngiltere bayrakları vardı ve o anda "evet burası olmamız gereken yer" diye düşünüyorsunuz. Çoğul konuşurken takımı ve tüm taraftarları kastediyorum.

İlk defa sıralamaları ve yarışı izlemeye gelecek olan taraftarlar için ne demek istersin?

L.H: Heyecanlı bir yarış olmasını umuyorum. Bazı yenilikler olacağı için bu yarışta mükemmel bir paket olacağını düşünüyorum. Geçen sene olduğu gibi hava koşullarınında iyi olmasını umuyorum. İngiltere’de neredeyse Monaco gibiydi, atmosfer inanılmaz.

Bu sene Silverstone’da yarışın 60. yıl dönümü, ilk yarış 1948’de yapıldı. Büyürken senin kahramanların kimlerdi?

L.H: 1985’ten önce yoktum. Büyürken ve ilk F1’i izlemeye başladığımda kahramanım Ayrton Senna, Nigell Mansell ve Alain Prost’tu. Bu 3’ü tepede yer alıyordu. Daha sonra Michael Schumacher domine etmeye başladı ve daha sonra Kimi ortaya çıktı ve Kimi ve Fernando’nun büyük taraftarıydım. Ve bugün burada bu 2 pilot ile yarışıyorum ve zaman zaman onları mağlup ediyorum. Bu yüzden insanlar bana "hayalini yaşıyorsun" dediklerinde bu cümlenin benden başkasına daha iyi uyacağını düşünmüyorum.

Hayallerinden konuşmuşken, hayallerinin bir parçası kendi taraftarlarının önünde İngiltere GP’yi kazanmak. İngiltere GP’ye gelecek İngiliz ve diğer ülke taraftarlarına mesajın ne?

L.H: İngiltere yarışını kazanmak kariyerimin en yüksek anlarından birisi olacak kesinlikle ve en büyük hedeflerimden birisi kazanmak. Monaco yarışını kazanmak çok özel ancak size güvenen bir çok taraftarınızın olduğu İngiltere yarışını ilk kez kazanmak da o kadar özel olur. Taraftarlarımızın ve bizi destekleyenlerin bunu başarmak için çok sıkı çalıştığımı ve takım olarak elimizden gelenin en iyisini yaptığımızı bilmelerini istiyorum. Ne olursa olsun oraya gelip hep birlikte olacağız. Oraya gelecek tüm herkese teşekkürlerimi iletiyorum ve bu takdire değer. Böyle düşünen sadece ben değilim, ailemde aynı şekilde düşünüyor. Tüm desteklerin güvenime ve yarış hafta sonunda düşüncelerimde ne kadar fark oluşturduğunu tahmin edemezsiniz. Bu yüzden keyif almanızı umuyorum ve sizleri görmek ve mümkün olduğu kadarınızla selamlaşmak ve bir araya gelmek için sabırsızlanıyorum.

Heikki Kovalainen

Silverstone’da iyi bir tur atmak için kilit nokta nedir?

HK: Aracın yüksek hızlı virajlardaki dengesi önemlidir. Hızlı virajlara saldırmak için kendinize yeterince güvenmelisiniz. Yüksek hızda yön değiştirme olumlu olmalı ama çok keskin ya da kaygan olmamalı. Sıralamalarda tur sonuna doğru lastik bozunmaya başlıyor. Bu yüzden yavaş bölümlerde dikkatli olmalısınız. Bu eşsiz bir mücadele.

Takım geçtiğimiz testlerde bazı gelişimler kaydetti. Şimdi MP4-23’ü kullanmak daha mı kolay?

HK: Evet. Fransa’da yaptığımız yenilikler gerçekten ileri doğru iyi bir adım oldu. Aracın daha iyi bir tutunma seviyesinin olduğunu ve daha dengeli olduğunu görüyorduk. Silverstone testlerinde de İngiltere yarışında kullanacağımız bazı güncellemeleri tanıttık. Takım çok sıkı çalışıyor ve aracın gelişim gösterdiğini ve hızlandığını görmek gerçekten insana cesaret veriyor. Yarış için olumlu adımlar atmak konusunda hepimiz iyimser düşünüyoruz.

Hayal kırıklığıyla geçen iki kötü yarışın ardından takım geri dönmeye kararlı mı?

HK: Kesinlikle. Yarışta ve sıralamalarda bazı zorluklar yaşadık ama takımdaki herkes işini yapmaya devam ediyor. Bir aracımız var ve hepimiz ne yapabileceğimizi biliyoruz. Herkes hâlâ kendine inanıyor. Sadece daha iyisini yapabileceğimizi görmeye ihtiyacımız var.

Martin Whitmarsh

Birkaç zorlu yarışın ardından haftasonu iyi bir sonuç almak adına üzerinizde bir baskı var mı?

MW: Hayal kırıklığına uğradınız sonuçlarla baş etmek kaçınılmazdır. Biz takım olarak, kazanmak istiyoruz. Kazanamadığınız zaman mazeretiniz olamaz. Son zamanlarda performansımızın daha altında olduğumuzun farkındayız. Ama insan için kendisinden daha büyük bir eleştirmen yoktur. Lewis ve Heikki’nin doğru seçenekler olduğuna inanıyoruz ve yarış kazanma konusunda gösterdikleri mücadeleyi biliyoruz.

Takım, MP4-23’e yapılan son değişiklerden cesaret aldı mı?

MW: “Hem de çok. Hem Lewis hem de Heikki, yaptığımız değişikliklerle ilgili çok olumlu hislerle Silverstone testklerinden ayrıldı. Fransa GP’ye yeni aero parçalara getirerek, Silverstone öncesinde daha ileri revizyonlar yaparak ve gelecekteki yarışlar için de daha da fazla güncelleme planlayarak gelişim stratejimizde özellikle agresifiz. Zürvedeki takımlar arasındaki gelişim temposu, bu senenin şampiyonasının sonucu açısından kesinlikle önemli olacak. Devamlı ve stratejik gelişmenin önemini daima ifade ediyoruz"

Silverstone’de ne tip bir araç en iyi şekilde çalışır?

MW: “İki temel karakter var: ilki; pilotun araç içinde kendini güvende ve rahat hissetmesini sağlayacak genel bir aerodinamik denge isteyen pistin yüksek hızlı virajlı ilk bölümü… Ama turun son üçlüsü, çok daha yavaş, sıkı ve aeero’dan çok mekanik turunmamaya dayalı. Pilotlar ve mühendisler için harika bir meydan okuma."

Norbert Haug

Britanya GP, toplamda 18 yarışın bulunduğu sezonun yarısını işaret ediyor. Yarı dönem raporunuz nedir?

NH: “Karışık. Bri takım olarak, takımlar şampitoanasında şu anda sahip olduğumuz 58 puandan fazlasını almak için fırsatımız olduğu açık. 8 yarışta 2 defa Lewis ile zafer elde ettik; ilki Melbourne’de ve diğeri senenin muhtemelen en çok bahsi geçen yarışı Monako’da. İlk 8 yarışın ardından gelecek 10 yarışa girerken herşey hâlâ ortada"

Bunun, bir dilek olduğunu ve Vodafone McLaren Mercedes’in sonunda sıkntı yaşamayacağını hesaba katmak olduğunu düşünmüyor musunuz?

NH: “Bunu biraz farklı şekilde görüyorum. Eğer ortalamada 3.olur ve 6şar puanları alırsanız şu anda sıralamanın zirvesinde olursunuz. Şu anki lider Felipe Massa, ilk iki yarışta puan alamadı ve geriye güçlü bir şekilde döndü. Kendi hataları dışında Heikki, en azından şu anda sahip olduğu puan kadarını kaybetti; güvenlik aracı nedeniyle, İspanya’daki kazası, Monako’da 4.lük yerine en geriden başlaması vs. Son iki yarışta Lewis’in, 0 puandan fazlasını alacak hıza sahip olduğu açıktır. İlk sekiz yarış zor bir mücadeleydi ve genelde 4 farklı yarış galibi ve 4 farklı liderle bize sporun en iyisini sundu. Geçmişte, puan sıralamalı şampiyonalarda pilotlarımızın şu anki durumundan gelip kazanmalar oldu. Sonuç olarak hatasız performans ve herşeyin kendi elimizde olmasıyla şansımıza güveniyoruz"

Santander Grand Prix, Vodafone McLaren Mercedes için ne ifade ediyor?

NH: “Silverstone, iki ev yarışımızın ilki. Büyük Britanya ve Almanya, ünvan işbirlikçilerimiz Vodafone ve Mercedes-Benz için büyük pazarlardır. Silverstone’deki yarış biletleri tükendi ve bu durumda, takımımızın, özellikle de Lewis Hamilton’un yapacağı bir şeylerin olduğunu hissediyoruz. Silverstone’de piste ve pilotlara büyük saygım var. Çizgisi eşsiz. Sadece Monza ve Spa’daki ortalama hız, Silverstone’den daha yüksek. Şüphesiz Woking’deki ve Brixworth’da Mercedes-Benz HPE’deki çalışma arkadaşlarımızın bir çoğu, yarış tamımızın için orada olacaklardr. Hepsi, bir zaferi, bir maaş artışına tercih edecektir ve yarış takımındaki herkes, bu fırsat için sıkı çalışıyor"


Yorumlar

  1. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    M.ö. 36 yılı hunların dağılışı oradan kalmış herhalde o sayede orta asyayı terketmeye başlamışız büyük göç 4.ncü asrın son çeyreğine rastlamış

  2. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Aklımda nereden kaldı bilmiyorum fakat yanlış kalmış kusura bakmayın

  3. Baltacı Mehmet Paşa sayesinde epeyce akraba kazandık tabi :))

  4. kavimler göçü 375'te değilmiydi yav 🙂

  5. Oy konusuna gelince, objektif olmaya çalıştım tüm yarışlar boyunca. Ama bir kaç yarıştır oy vermeyi unutuyorum. Arasıra Kimiye oy verdiğim oldu, Massa'ya da.

  6. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Kubicayı ve almanları es geçmeyelim ;torundan önce evlat var

  7. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Asya ve avrupa coğrafyasında hatta kuzey amerikada akrabamız olmayan bir ırk yok gibi fakat biz ne kadar biliyoruz ne kadar bildiriyoruz

  8. Mehmet Yılmaz avatarı
    Mehmet Yılmaz

    Ok arkadaşlar ben Kimi'ye oy atmaya gidiyorum…neden hala anlamıyorsunuz kimi is the best…

  9. Dillerimiz de aynı aileden zaten. Ruslar ve Finliler kuzenimiz sayılırlar, uzaktan akrabalık var. 😀

  10. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Bering boğazının donması M.Ö.46 SENESİ KAVİMLER GÖÇÜ ve avrupanın temelleri

  11. kaan kaanhan avatarı

    "kan olarak finlilerle kim akraba bunu nerden çıkardın şimdi?" tamam haklısın konuyla alakasız başka bir noktaya gitmeyelim, bu konu biraz derin ancak yanlışlık yok. kendileri uzaktan kuzenlerimiz oluyorlar. 🙂

  12. Silverstone'da köprüden sonraki virajların önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle start finiş düzlüğüne gelirkenki geniş virajlar… Güzeldir orlar.

  13. kan olarak finlilerle kim akraba bunu nerden çıkardın şimdi?? Arkadaş doğru söylüyor zaten adam sonuncu bitirse bile yarışın yıldızı onu seçerler onlardan objektiflik bekleme..

  14. kaan kaanhan avatarı

    Utkucum belkide kan olarak Finlilerle akraba olmamızdandır :))

  15. arkadaşlar bu arada trf1 de yapılan anketlerde hep rai 1.oluyor özellikle yarışı kimin kazanacağı konusunda açık ara rai oylamayı kazanıyor fransa yarışı nın yıldızı kim deniyor rai.kanadanın istanbul un ispanya nın bahreyn in (bi tek monaco hariç )yıldızı rai yaa arkadaşlar biraz objektif olalım nedir bu raikonen sevgisi

  16. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Hamiltonun anlattıklarından yola çıkınca sevdiğin ve takdir ettiğin kişilerle aynı ortamda olmayı başarabilmek ve onlarla rekabet edip hatta bazı zamanlarda da onları mağlup etmek hoş bir his ;eksiklik sadece schumacher inşallah bir gün onunlada test ortamında veya f1 dışındaki aktivitelerde mücadele olanağı bulur ;
    ayrıca mevla herkese hayalini yaşamayı nasip eder inşallah ;
    hoş bir his

  17. Mehmet Yılmaz avatarı
    Mehmet Yılmaz

    Hami Sen ne biçim fansın.Hayranı olduğun pilota gidip bodozlama dalacaksın…oldu mu şimdi:)))

  18. Bende sabah sabah bana niye adres soruyolar diyorum.Sınav varmış.Başarılar dilerim.

  19. takım kendine güveniyor baya umarım iyi bir yarış olur ve kazanırız buna ihtiyacı var takımın ve fanların..

  20. Saol Abdullah kardeşim. Bende gireceğim herkese başarılar.

  21. başabaş bir mücadele olmasını ve açıkçası şampiyonada heyecanın devam etmesi için hamiltonun yarışı almasını isterim.

    bu arada aramızda KPSS'ye girecekler varsa onlara da başarılar dilerim 🙂

  22. haberi yapan kişi dalgın olsa gerek :))

  23. başlık yanlış değilmi yaww. fransa öncesi yerine ingiltere öncesi yazılması gerekmiyormu.:)))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir