ARAÇ vs ARAÇ

yazar:

kategori:

Lewis bir sorundan bahsetmiş, aracı kullanırken güven sorunum var demiş özellikle frenlemede. Açık konuşayım bu çok normal. Çünkü pilotlarında sürüş sitili olduğu gibi araçların da bir sürüş karakteri vardır.

McLaren aracı genellikle denge konusunda tutarsız oldu çoğunlukla. Bu onu zor kullanılan bir araç yaptı yıllarca. Aracı hızlandırmaya yönelik yapılan ayar değişimleride çoğu pilotun araç dengesiz olduğundan hız bulamıyoruz terimleriyde karşılaştı. Ama halbuki böyle değildi. Aracı kullanmanın tek bir yöntemi vardı oda limiti bulmak. Bu da toplasan birkaç kişinin yapabildiği bir şey özellikle Kimi ve Lewis yaptı bunu diğerleri yapamadı. (McLaren kullanmış kişiler açısından konuşuyorum)

Bu iki adam çoğu pilotun şans eseri sıralamada attığı o müthiş turu yarış boyunca 60 küsür tur atabilen adamlar. Bu yüzden aracın performansını üstüne çıkıyor gibi gözüküyorlar (bilindiği üzere halk dilinde adı bu ).

Taman adamlar diğerlerinden farklı ama araç zaten elverişli hıza. Bunların özel yeteneği aracı limitte sürmek. Bu yüzden lastikleri daha farklı kullanan tipte pilotlar bunlar. Biri daha fazla aşındırır diğeri daha az. Biri lastiği ısıtamaz diğeri ısıtır kısa vadede bu o anki şartlara göre ve araca göre değişir tabi.

Geçtik.  Yorum diye başladık yazı oldu yaw!!! Neyse devam, yazma havamdayım.

Yani bu işler ne fren markasıyla ilgilidir ne de pilotun gününde olmasıyla alakalı bir şey. Ortada teknik bir unsur var.

Örnek vericek olursak Monaco tünel girişinden önce ki virajda Lewis aracı viraja sokarken aracı savurmaya çalışıyor ki araç önden kaymasın ( çünkü yavaş virajlarda F1 araçları özellikle ön tarafı yol tutmaz.) Viraj çıkışında da daha az direksiyon haraketiyle daha momentumlu çıkabiliyim diye düşünüyor. Buraya kadar güzel mantıklı,  ama işte daha demin dediğim gibi araçlarında bir sürüş karakteri var. Araç Lewis in bu düşüncesine olanak vermiyor ne yaparsa yapsın.

Gördüğüm üzere virajın ortasına doğru aracı savurdun mu ağırlık dağılımı değişiyor ve buda pilota daha geç gaza oturma olanağı veriyor Lewis in aracında. Bu da ona güvensiz bir araç,  limiti bulamıyorum gibisinden bir düşünce veriyor.

Nico nunkin de ise farklı. Çünkü o daha farklı dönüyor orayı. O geliyor dar bir çizgide aracı oturtuyor, dönüyor ve çıkarken daha düzgün çıkıyor. Normalde aracın önden hafif bir şekilde kaydığını görebilirsiniz. Ama aracın öyle bir dengesi varki gaza basar basmaz araç çok iyi bir şekilde kaymayı kesiyor ve virajdan çıkıyor hiç kayıp vermeden ( tabi bunda önünün boş olmasını da ekleyelim).

Lewis ise aracın yol tutuşu yakalamasını bekliyor ve ondan sonra yükleniyor gaza. Hatta bunu diferansiyel ayarını fazla kitleyerek önüne geçmeye çalışmış gibi geldi bana. Çünkü fazla gecikme vardı araçta gaza oturunca, 2012 Button un kullandığı Monaco daki McLaren da olduğu gibi. Tabi bir fayda etmedi görüldüğü üzere. Bunlar çok saliselik olaylar olduğu için biraz dikkat edilmesi gerekiyor.

Monaco yarışında Niconun  aracı direksiyon dönsün yada dönmesin müthiş yol tutuyordu. Bu yüzden de lastik iadresini iyi yaptı. Ama lewis de sürekli bir momentum bulma istikrarsızlığı vardı.

Lewis özellikle hızlı virajlarda daha belirgin, viraj girişlerinde aracın limitini bulabilen ve aracın hız momentumunu koruyup virajdan çıkabilen bir adam. Bu sayede hızlı viraj girişlerinde öndeki araçtan kaynaklanan türbilanstan daha az kayıp yaşayıp her yerde atak yapmaya müsayit bir adam. Bu yüzden Monacoda ikinci sektörede Webber e ilk sektöre göre daha yakındı yarışta. Hatta o son sektördeki atağını gerçekleştirmiş olsa  son 10 yılın en iyi geçişi olucaktı belkide.

Lewis Mercedes le sıralama turunda özellikle daha fazla yaşıyor olabilir şu an bu sorunu. Çünkü hiçbir pilot dengesiz bir aracı Lewis den iyi kullanamaz düşüncesindeyim. Gördüğüm üzere yarışta araç daha fazla önden kayıyor yani savrulamıyor. Yada güven vermediği için savuramıyor bilemiyorum kullanmadığım için. Aracın tünel girişinde ön sol tekerleği çok fena titriyordu açık bir şekilde ama Niconun ki pürüzsüz bir şekilde alıyordu orayı. Daha anlatamadığım ve gördüğüm birkaç olayda var aslında onların doğru terimlerini bulamadığım için yazmak istemedim açıkçası. Yapacak bir şey yok tabi.

Sonuç bölümüne gelecek olursak Mercedes aracı ile McLaren aracı arasında ki sürüş karakteri yada tasarımı mı ne diyelim farklı. Buda Lewis e zorluk yaşatıyor. Yaşatacakta. Şöyle düşünün Ferrari 458 le McLaren MP4-12C arasındaki fark gibi. Birini istediğin gibi kullan diğerini sadece sana izin verildiği gibi kullan  gibi…

Mercedes yada Lewis diyeyim bu işi bu sezon çözemez. Aracın kolay kolay sürüş karakteri değişmez.  Bunu sadece 2012 de McLaren becerdi gördüğüm üzere. Ha bu arada Lewis geçen yarış yaşadığı sorun aynı 2012 Melbourne de yaşadığı sorun gibiydi. Button orda nasıl yardırdı gördük oda aynı nico vari kullanıyor sonuçta. Ama tabi yüzde yüz aynı değil tabi.

Son olarak şöyle bir durum daha var. Artık lastiklerin aracın ve pilotun sürüşünde çok büyük bir etkisi var. Aslında Prellinin yapısı bile yukardaki tezi bile çürütebilir. 2012 de McLaren ın ne kadar istikrarsız olduğunu sizde gördünüz. Yakıt yüküde var işin içinde birde. Ama ben inanıyorum ki sorun benim anlattığım gibi.

McLaren ın aracı virajlarda momentum kaybetmiyorken yada ağırlık dağılımı fazla belirgin birşekilde değişmiyorken Mercedes te bunlar daha belirgin oluyor. Tüm sorun bu. Lewis ilerki yarışlarda üstünlük kurabileceği bir yarış geçirecektir tabi ama bu eminimki araç değiştiği içi değil lastiklerden kaynaklanan kumarın tutması sonucu olucaktır.

İnşallah anlatmak istediklerimi düzgün anlatabilmişimdir. Sanki baya bir hızlı ve karışık anlattım. Bunu da ametörlüğüme verin. Saygılar…

 

F1ilyoF1

İlyas YATMAN

 


Yorumlar

  1. arkadaşlar iki sorum olucak merakımı maruz görün lütfen birincisi bu adamlar bi kontra anında nası bu kadar hızlı olabiliyolar özel bi refleksleri mi var o hızlı direksiyon hareketini araç kendi mi yapıyo yoksa pilot mu? diğer sorum ise bu adamlar 70 tur nası hata yapmadan gidebiliyorlar

  2. arkasını kaydırarak'dan kastım drift yapmak değil, oversteer. oversteer ağırlıklı bir aracın da understeer ağırlıklı olana göre daha hızlı gitme potansiyeli vardır. lewis 2012'de bunu her turunda yapıyor. ayrıca 2010 ingiltere'de button Q3'e kalamazken 4. olduğu bir tur vardı bu şekilde.

  3. Eray Parlak avatarı

    Michael Schumacherde aynı şekilde arka tarafı kaydırarak dönmeyi seven birisi.
    Schumacherde aracın ön tarafının sağlam, arka tarafının daha oynak stilde olmasını seviyor.

  4. Burak Kocamangil avatarı
    Burak Kocamangil

    Motor sporlarının toprak harici olan hiçbir dalında aracın arkasını kaydırarak daha iyi zaman çıkartamazsınız. Apex'lere dokunma noktalarının bir sonraki viraj çeşidine göre değişmesi fikrinize katılmakla beraber her pilotun bir sürüş stili vardır.Örneğin Vettel mecbur olmadığı sürece late kullanmaz gibi…

  5. aracı savurmak derken oversteer'den bahsediyor. yani aracın arkasının kaydırırlarak daha iyi dönüş elde edilmesi. herkes beceremez tabii. hamilton'un 2012 mclaren ile attığı tüm turlar bu şekilde sürülmüşken mercedes bu sürüşe imkan vermiyor.

    erken orta ve geç apex konusuna gelince bu sürüş stiline göre değil daha çok o virajdan sonraki virajın durumuna göre alınır. mesela monaco swimming pool'da late alınır çünkü öndeki viraj sağa doğrudur. veya 2 tane art arda sağ viraj varsa ilk sağ erken alınır 2. sağ viraja geniş açıyla girebilirsin bu sayede. tabi pratikte değişebilir herşey.

  6. "Çünkü hiçbir pilot dengesiz bir aracı Lewis den iyi kullanamaz düşüncesindeyim. "

    Katılmadığım tek nokta bu diyebilirim çünkü Schumacher mercedesin geçen seneki o berbat dengesiz aracıyla polü aldı ve bu sene polü alan Rosberg'ide görmüştük o zaman.(Mevcut yarışan pilotlar arasında kıyasladıysan o ayrı.)

    Eline sağlık güzel yazı.

  7. Ömer_Massa avatarı

    eline emeğine sağlık arkadaşım.çok güzel noktalara değinmişsin.bunun gibi daha birçok yazı yazıp aydınlatırsın f1 meraklısı arkadaşları.

  8. Burak Kocamangil avatarı
    Burak Kocamangil

    Pilotların sürüş stillerinden bahseden bir yazının , teknik sürüş tabirlerini de içermesi gerektiğini düşünüyorum.İlk önce yazıda "aracı savurmak" denmiş , burada ne kastediliyor anlamadım.Herhalde Hamilton'ın Nötr apex kullanan bir pilot olaması dolayısıyla özellikle viraj çıkışlarında daha geniş bir yay kullanması anlatılmak istenmiş.
    Bu noktada sürüş teknikleri ile ilgili bir kaç tekniği paylaşmak gerektiğini düşünüyorum.
    Bir virajı dönerken temelde 3 farklı teknik kullanabilirsiniz:
    1-)Erken apex:Genellikle defans yapılan durumlarda kullanılır.Viraj girişlerinde dönüş yönüne göre yolun daha iç kısmında kalarak arkadaki pilotun apex ile defans yapan pilotun arasına girmesine engel olunur.Bu noktada defans yapan pilot erken apex yapıyorsa mutlaka geç fren yapmalıdır.Geç fren yapmaması durumunda dışarıdan atak yeme ihtimali yüksektir.
    2)Nötr apex:Bir virajı dönerken mevcut en geniş yaydan aracı döndürmeye çalışmak.Bu tekniğin avantajları 4 lastik birden diğer tekniklere göre daha çabuk ısınır ve özellikle yarışın başlarında bir çok pilot tarafından kullanılır.Nötr apex ile döndüğünüz virajdan sonra çok uzun bir düzlük yoksa virajı dönebileceğiniz en hızlı teknikdir.Dezavantajları ise belirli bir süre sonra lastikler ideal ısınma derecelerinin üzerine çıkabilir.Late apex'e göre gaza daha geç oturulan bir tekniktir.
    3-)Late apex:Özellikle uzun düzüklerden önce kullanılan bir tekniktir.Basit anlatımla 90 derece dönülen bir virajda , virajın ilk yarısında aracı 60 derece çevirmek içinci yarısında ise kalan 30'u tamamlayarak virajdan olabildiğince düz çıkmaya çalışmaktır.Bu noktada avantajı diğer tekniklere rağmen gaza en erken oturulan tekniktir.Viraj içi ortalama hız nötr apex'e göre daha düşüktür.Erken gaza basma nedeniyle uzun düzlüklerden önce kullanılması avantaj yaratır.Tekniğin doğası itibariyle arka lastiklerin daha fazla ısınmasını sağlar .
    Rosberg ile Hamilton arasındaki temel fark nötr apex ile late apex farkıdır.

  9. Eline sağlık İlyas. Keyifle okudum gece gece. 🙂

  10. çok güzelmiş yazmışsın.bizide bilgilendirdiğin için teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir