Monaco'da Mercedes Skandalı

Kazalar ve geçişlerle beraber eğlenceli bir yarış olduğunu söylemek lazım. Sutil ve Perez’in agresif tutumu izlemesi keyifli anlar doğurdu. Tabii bu konuda Kimi sanırım bana katılmayacaktır.

Sıralama turlarındaki bir kaç sürpriz ile başlayalım; Vergne ve Van der Garde. İkisi de iyi fırsatlar yakaladılar ve bir Caterham Q2’ye kalmayı başarırken, bir Toro Rosso da Q3’e kalabildi. Yarışta Van der Garde bu avantajı kullanamadı, temaslar yaşayan pilot yarışta geriye düşerken, Vergne bir şekilde tutundu ve ilk 10’da bitirerek puan alabildi. Arka grubun lideri konumunu pekiştiren Toro Rosso için önemli puanlardı ve en yakın rakibi Sauber ile puan farkını 7’ye çıkardı.

Antrenmanlarda kaza yapan Massa ise yarışta yine aynı yerde çok benzer bir kaza yaşadı. Takım sorunun süspansiyonda olduğunu söyledi. Ferrari antrenmanlardaki kazayı pilotaj hatası olarak değerlendirmişti ancak benim tahminim antrenmanlardaki kazanın da sebebi bu sorun olabilir. Kazaların çok benzer olması eminim bir çok kişiyi kuşkulandırmıştır.

Massa’nın kazasının ardından tam ortalık yatıştı derken Max Chilton devreye girdi. Maldonado’ya çarpan pilot tehlikeli bir kazaya sebep oldu. Yarışın durdurulmasına sebep olan kaza sonrası pist kenarındaki bariyerler yerinden fırlamıştı. Bariyerler tekrar düzeltildikten sonra yarış start aldı ancak ilerleyen turlarda da devreye giren isim Romain Grosjean oldu. Riccardo’nun aracının üstüne çıkan Grosjean tekrar eski günleri yad etti.

Yarış temposu tam yavaşlamaya başlarken ve biz sıkılacak gibi olurken kazalar devreye girdi. Yarışa canlılık getirdiğini söylemek lazım. Elbette pist üzerinde pilotların sağlığını tehdit edecek durumlar yaşanmaması daha güzeldir ancak Formula 1’in belki de eskisi kadar eğlenceli olmamasıyla bu tür durumlar tempoyu arttıran durumlar haline geliyor. Pirelli’den istenen “daha fazla pit stop” işte tam da bu yüzden. Tek pit stop olunca araçlar pitten çıktıktan sonra tren gibi diziliyorlar ve Monaco’nun geçişe izin vermeyen yapısıyla yarış sıkıcı hale gelmeye başlıyor. Kabul edelim ki yeni pistler de dahil pistlerin geçişi kolaylaştıran noktaları da çok az. Çok pit stop yapıldığında başı dönen kişilerden biriyim. Kimler pite girmedi, kim kaç pit stop yapacak, pozisyon kaybeden var mı gibi sorularla boğuşuyorum ancak aynı lastiklerin farklı pistlerdeki farklı tepkilerini de bu yarışta çok net gördük. Önceki yarış aynı lastiklerle 4 kez pite giren takımlar bu yarışı tek pit stop ile bitirebildiler. Bu da Pirelli’nin işinin ne kadar zor olduğunu bize gösteriyor.

Ataklara gelirsek; Benim için yarışın yıldızı olmaya en büyük aday Perez’di. Ancak Kimi’ye karşı yaptığı hata ile yarış içinde çizdiği görüntüyü bir anda çöpe atmış oldu. Önce Button’a, ardından da Alonso’ya yaptığı ataklar güzeldi. Hızla içeri daldı ve buna rağmen aracı kontrol edip şikanı kesmeden orayı dönebildi. Ne kadar temiz ataklardı derseniz yeterince temizdi ve elbette biraz risk de içeriyordu. Yine de Kimi’ye yaptığı atak saçmalıktı. Kimi içeriyi kapatırken hala oraya girmeye çalışmanın hiç bir mantıklı açıklaması olamaz bence. Perez bir çuval inciri berbat etti. Sonrasında yarışa kırık kanat ile tutunmaya çalışsa da başarılı olamadı ve yarışı bırakmak zorunda kaldı.

Benim için Sutil yarışın yıldızıdır. Harika bir yükseliş gösterdi ve performansını yarış boyunca hiç kaybetmedi. Alonso’yu geçişi de onun fırsatları ne kadar iyi görüp değerlendirdiğini bize gösterdi. Force İndia bu yıl gerçekten iyi işler çıkarıyor. Geri planda kalan takımlar arasında Toro Rosso ile harika işlere imza atmaya devam edecekler gibi.

Kimi’nin Perez ile teması sırasında lastiği hasar gördü sanırım, pitten çıktığında 13. yada 14. sırada falandı ve 4-5 tur vardı. Ekranlara çok gelmedi ancak yarışın sonunda Kimi 1 puan almış ve 10. olmuştu. Kimi her tur birini geçmişti. Merak edenler internetten bulup izleyebilir.

Yarış böyle bitti, Rosberg yerini kaybetmeden kazandı, Red Bull’lar da onu takip etti. Hamilton ise pozisyonunu pitlerde kaybetti. Monaco’yu baba-oğul kazanan pilotlar demek artık klişe oldu. Mercedes yarışı kazandı ve 25 puanı cebe attı, ama bence bu çok daha büyük bir tartışmaya sebep olacak.

Yarış öncesi sabah saatleri; Pilotlar toplantıda konuşurken bir şeyden bahsedildi. Mercedes’in lastik testi. Bu da neydi? İşte tüm kavganın başladığı yer. Monaco’da kazananın Rosberg olması da bu tartışmaları daha da alevlendirir.

Şimdi bu skandalı biraz açalım, tam olarak neler oldu? Tam olarak neler olduğunu bilen yok. Tüm tartışmalar spekülasyondan ibaret ancak ortada gerçek olan bir şey varsa Mercedes Barcelona’da 1000 km lastik testi yaptı ve bunu mevcut araçla yaptı. Mevcut araçla test yapmanın mümkün olamayacağını sanırım hepimiz biliyoruzdur ancak Pirelli’nin anlaşmasındaki bir madde devreye giriyor. Pirelli tüm takımları lastik testine çağırırsa, onlara 1000 km mevcut araçlarıyla lastik testi yapma imkanı doğuyor. Ancak burada kritik olan konu şu; “tüm takımlar”. Teste tüm takımların katılma zorunluluğu var, teklif edilmesini de geçtim. Yani 10 takım evet dese, bir takım hayır ben test yapamam dese, hiç bir takım test yapamayacak, bunun da sebebi adil koşulları koruyabilmek.

FIA izni konusu ise bambaşka bir olay. FIA kendisine danışıldığını doğruladı ancak iznin tüm takımlar ile test yapılmasına tabi olduğunu söylediler, yani Mercedes’le yapılan bir teste izin yok. Tek bir takım Pirelli ile test yapabilir mi derseniz, evet yapabilir ancak 2010 aracı yada daha eski bir araçla yapmasına izin veriliyor. Bu sezon Ferrari bu tip bir test yapmıştı.

FIA konu ile ilgili de çok net konuşmuyor, test sırasında FIA’nın testi ne kadar kontrol altında tuttuğuna dair de şüpheler var, konuşulanlardan bunu anlıyoruz. Test günlerinde pistte FIA yetkilileri var mıydı, araçte teknik incelemeler yapıldı mı gibi sorular da hala havada. İddialar doğruysa Mercedes bu testte başka parçalarını da test etmiş olabilir ve bu da sorunu büyütür.

Yazıyı geciktirebildiğim kadar geciktirdim, bu konuda daha detaylı bir FIA açıklamasını bekledim ancak FIA sessizliğini korumakta ısrar ediyor ve o yüzden eldeki kısıtlı bilgiler ve söylentiler ile yazmak zorunda kalıyorum. Dolayısıyla sonuç için sadece çıkarımda bulunmam lazım. Bu işin sonunda çok ağır bir ceza gelmesi ihtimali yüksek gözüküyor. Aksi halde sezon içi testleri yapamamaktan şikayetçi takımların -ki başında Ferrari geliyor, kendi pistleri var- cezayı göze alarak istedikleri testleri yapabilecekleri bir ortam oluşması kaçınılmaz. Mercedes’e ceza gelmemesi yada düşük bir ceza gelmesi kuralların anlamsızlaşması anlamına gelir. Şimdiye kadar hiç bir takım sezon içi test yapmaya kalkışmadı, tabu olarak görüldü. Sonuçlarının çok ağır olacağından korkuldu. Şimdi bunun cezasının ne olacağını hep birlikte göreceğiz.

Test yasakları hep konuşuldu. Ben test yasağı fikrine karşıyımdır, en azından koşullar yumuşatılarak test yapılması gerekiyor. Şimdiye kadar “asla” yapılamayan testlerin yapılırsa nasıl olacağını görmek ilginç olacak. FIA gerçekten bu testlere bu kadar karşıysa caydırıcı etken olarak verecekleri cezanın da çok ağır olacağını tahmin ediyorum. Puanların silinmesi ve hatta takımın diskalifiye edilmesi gibi seçenekleri masaya koydum. Kararı FIA verecek belki ama FIA kendi içinde hala durumu netleştiremiyor. İşin sonunda Pirelli’ye şöyle bir yaptırım gelmesini de beklemek lazım; adil koşulların sağlanması için Pirelli tüm takımlarla 1000 kmlik lastik testi yapmak zorunda. Bu tür bir yaptırım ise küçük takımlar için ölümcül olur. Bu test masraflarının yaklaşık 1 milyon dolara vardığını düşünürsek Caterham Marussia gibi takımları geçtim; Toro Rosso, Sauber, Williams, Force India gibi takımlar bile bundan olumsuz etkilenecektir. Bu takımlar testlere gitmeyi seçerlerse zaten sıkışık olan bütçelerini bitirecekler. Malum önümüzdeki yıl motor fiyatları yüksek, zaten önümüzdeki yıl için kapsamlı değişiklikler var, bunlar da mliyet anlamına geliyor. Bu yıl araç gelişimi için ayrılan bütçeler de var. Bu takımlar teste katılmamak isterlerse bu sefer de zengin fakir ayrımı gibi bir şey olacak; parası olan test yapsın, olmayan avucunu yalasın. Bu tür bir çözüme gidilmeyeceğini umuyorum. Mercedes’in ağır bir ceza alması sanırım işleri en çok normalleştirecek durum, yoksa sıkıntılar daha da büyür.

 

Onur Ömer Öztürk

lolipopadam.blogspot.com


Yorumlar

“Monaco'da Mercedes Skandalı” için 9 yanıt

  1. Bir haksızlık gördüğünde nasıl rahatsız oluyorsun ve bağırasın geliyor değil mi?

  2. Mercedesin esaslı bir ceza alacağını sanmıyorum.Kınamadan öte bir ceza durumunda F1'den çekilmek zorunda kalırlar.Renoya bile ceza veremediler.

  3. kanadanın yapısı uyuyor uzun düzlükler var hızlı virajlar yok.lastik daha az yıpranıyor.sadece hava çok sıcak olmasın yeter. mercedes kaçak test yaptığı için diğerlerinden avantajlı tabi. yani yarış sonunda bu denilecek emin ol.

  4. Eline sağlık.

    Monaco'da önde başlayanın kazanacağını biliyorduk. Hamilton'ın başlarda arkadakileri tutması ve Rosberg'in aracında sorun çıkmaması sebebiyle beklenen bir galibiyetti. Rosberg'in arkasında Perez veya Sutil olsaydı ne olurdu bilemem tabi. Alonso ve Ferrari'nin performansından bahsetmemişsin, ilginç geldi.

    Lastik testi mevzusuna gelince, bu sene kullanılacak lastikleri test etmedikleri için pek bir fayda sağlamış olamazlar ama ihlal yine de ihlaldir. FIA'dan bu kadar süre bir ses çıkmamasının sebebinin büyük cezaların yolda olması düşüncesindeyim. Pirelli'nin anlaşması yenilenmeyebilir, Mercedes'in olayın ne kadar içinde olduğuna bağlı olarak sezondaki tüm puanları silinebilir, veya büyük para cezaları gelebilir. (meşhur 100milyon yuro gibi.) Kararın açıklanması birkaç ayı bulabilir.

    Tek bir takım Pirelli ile test yapabilir mi derseniz, evet yapabilir ancak 2010 aracı yada daha eski bir araçla yapmasına izin veriliyor. Bu sezon Ferrari bu tip bir test yapmıştı.

    Test yasağı 2011 ve eskisine izin veriyor diye okuduk. Ferrari de "2011 aracıyla yaptık, bizde sorun yok" şeklinde konuşuyor. Yazım hatası sanırım.

  5. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Yazıyı zaten Cuma yayınlamıştım, o zamandan sonra başka haberler de çıktı elbette. Yine de Pirelli ve takımlar arasındaki ilişkilerin de FIA tarafından düzenlenmesi gerektiğini ortaya çıkardı bence bu olay. Umarım benzer bir durumun tekrar yaşanmasına izin vermeyecek şekilde kuralların çizgileri belirginleştirilir

  6. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Mercedes'in başarısı bence de Pirelli testine bağlı değildi zaten. Tam bu olayın üzerine olayların gelişmesi Mercedes olayını büyüten bir olay oldu. FIA uzun vadeli düşünerek ceza verecektir diye tahmin ediyorum.

  7. Mercedese büyük bir yaptırımın geleceğini düşünmüyorum. Mercedes zaten Pirelli ile konuşmuş. Pirelli de Mayısın başlarında FIA'ya 2013 aracının kullanılıp kullanılmayacağını sormuş. FIA da onlara bu fırsatı tüm takımlara sunmak kaydıyla izin vermiş. FIA eşitlik açısından Mercedes ve Pirelliye tavsiye olarak testlerin Pireli tarafından ve Pirellinin pilotlarıyla yapılmasını istemiş.

    Durum bu. Gözüken o ki Mercedesten çok Pirellinin başı ağrıyacak ya da Pirelli tüm takımlara bu şansı tanıyacak.

  8. Güzel yazı.

  9. Mercedes'in Kanada'da önde olması mümkün değil pist uymuyor Mercedes'in havası sadece bir yarışlıktı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir