Ferrari Takımı Fiat Tarafından Finanse Edilmiyor

yazar:

kategori:

Ferrari Formula 1 Takımı, İtalyan otomobil üreticisi Fiat tarafından desteklenmiyor.

Bu görüş Marenello merkezli takımın başkanı Luca di Montezemolo’ya ait.

60 yaşındaki Montezemolo, İngiliz The Daily Telegraph gazetesine takımın Ferrari spor araçları ve sponsorlardan el edilen gelirlerle finanse edildiğini söyledi.

"Fiat’tan tek kuruş bile almıyoruz. Ama sanırım insanlar bunun farkında değiller."

Ferrari’nin motor sporlarındaki rakipleri ise BMW, Mercedes-Benz, Renault, Toyota ve Honda gibi otomobil üreticileri.

Montezemolo bu konuda "Bizim gibi küçük bir şirket için (onları yenme) başarısı kesinlikle etkileyici." diye konuşuyor.

Montezemolo aynı zamanda Ferrari’nin hisselerini satacağı konusundaki söylentileri de yalanladı.

"Asla. Belki 10, 15 yıl sonra. Kim bilebilir? Ama şimdi değil."


Yorumlar

  1. sinan  bilir avatarı

    overtaKING çok güzel hesaplamış işte.herşey açık.ek olarak ben şuanda f1 motorunun maliyetinin daha düşük olduğunu düşünüyorum.çünkü ozamanlar motor gelişimi serbesti dolayısıyla motora ayrılan bütçe ve motor maliyeti daha fazlaydı.şimdi hemen hemen motorda hiç gelişim olmadığından şuanki motorların çok daha ucuz olmalı.yani ortalama en fazla 25-30 milyon dolar arası bişey olmalı,çünkü zaten 2007 başından beri motorlar aynı,devir limiti olduğu için oldukçada sağlamlar,19000 deviri rahatlıkla çevirebiliyolar.ferrari gibi takımlarında üstüne birde motor sattığını düşünürsek en başta motora ayırdıkları bütçe gerçekten azalıyor.

  2. kaan kaanhan avatarı

    36M$ olcağını sanmam, redbulun gearbox bütcesi 40M$ gerisini sen düşün.mantıken 400km ömrü olan performans motoru yapmak 1500KM ömrü olan performans motoru yapmaktan daha ucuzdur dolayısıyla günümüz motorlarının maliyetini bilmeden tahmin yürütmek zor, bir sitede 80-90M arası olduğu söyleniyordu ki eğer böyleyse Fia hedefi tutturmuş demektir.

  3. Williams'ın sponsoru RBS 2004 yılında 1 tane F1 motorunun maliyetinin $330.000 olduğunu, bir takımın sezonda 170 motor kullandığını söylemiş. 2004 yılında motorların ömrü tek yarışlıktı bildiğim kadarıyla, şimdi 2 katı ömre sahipler dolayısıyla bu sayı yarıya iner, hadi 90 tane olsun, maliyetide hemen hemen aynıdır, hadi o da $400.000 olsun. 90 x 400.000 = $ 36.000.000 motor gideri. Bütçesi $ 360.000.000 olan bir takımın motor için ayırdığı miktar bütçesinin %10 u oluyor yani. 90 motor bile fazla olabilir çünkü yıllık 30.000 km test sınırı var. http://www.rbssport.com/f1-numbers-game.html

  4. kaan kaanhan avatarı

    +kış testleri ve sezon içi testlerinde kullanılan motorlarıda eklemek lazım.

  5. kaan kaanhan avatarı

    Fia nın V8,motor dondurma,2 yarışta 1 motor kuralı ile birlikte amaçlarından biride uzun vadede motora ayrılan bütçeyi yarı yarıya azaltmaktı tabi ilk senelerde adaptasyon sürecinden dolayı harcamalarda azalma yerine çoğalma olacağını başta Mario Theissen ve Haug olmak üzere çoğu kişi söyledi ancak herkesin ortak kanısı yıllar geçtikçe maliyetlerin düşeceği gerçeğiydi ve öyle oldu zaten. şöylede hesap edebiliriz 18 yarış var, teoride 1 sezonda: 1.pilot=9 motor yarış için,9 antremanlar için kullansa=18, 2. pilot içinde aynı şekilde 36 eder. motorların cuma antremanları dahil hiç sorun çıkarmadığını farzedelim.aslında 36+ bile olabilir.aşşa yukarı 1 motorun maliyeti ile bu sayının çarpımından çıkan sonuç en iyimser tahmin.

  6. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Gökhan arkadaşım youtube bizim buralarda kapalı :)) kusura bakma arkadaşlar bakamazlar sen rahat ol ;o kriz muhabbetinde yanlışta olabilirim fakat mercedesin ferrariyi alma muhabbeti vardı hatta mercedes f1 de 2 takımla olacak deniyordu ve devamında mclaren le ferrari ortak oluyor denmişti yanlışta hatırlıyor olabilirim fakat mclaren ferrari ortaklığı kısmı mercedes dolayısıyla olacaktı bu kesin ;mercedes daha sonra TATA ya ortaklığı ile JAGUAR ı satın aldı beraberinde ASTON MARTİN galiba ;mercedesi tanımayanlar f1 tarihinin başlangıcına baksınlar 1950 lere belki anlarlar veya kısaca ''SİLVER ARROW'' yazsınlar google ye o zaman görürler kim kimdir kim nerededir silver zirvelerde gezerken ölümle sonuçlanan bir kaza dolayısıyla mercedes bu spordan ayrıldı onun içindirki boş alanda cirit atmak kolay geldi arkadaşlara o acıları rahmetli enzo iyi bilir başkası değil ferrariyi krize götüren dönemler fiata sığınmasını satılmasını ve oğlunu katbetmesini ;

  7. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    İnanılır gibi değil yahu..Mercedes-Benz ve BMW için Ferrari' den aşağı kalır marka değil yazmışlar.Sinirden ağladım resmen..Dünya tarihinin en eski otomobil üreticisi değil, otomobili bulan firmadan bahsederken bile yutkunmanız lazımken.Neler söyleniyor..SLR' ye bu kadar haksızlık yapılırmı yahu.Youtube' da Ferrari-SLR yazın bakın neler çıkıyor karşınıza.Sadece salt hızdan bahsedemezsiniz burada.Otomobil tarihinde çakılı bir çivisi bile olmayan Ferrari sadece bu sporda bu noktada olduğu için var, 5-10 yıl öncesine kadar FIAT grubu satıyordu bunları nasıl unutursunuz..

  8. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    Bir kaç yıl önce bir söylenti vardı mercedes 10Milyona başka takımlara motor sağlayabilir diye. Motorlar dondurulduktan sonra AR-GE çalışmalarının maliyetide sıfırlandı diyebiliriz. Tabii motor yapmanında hala bir maliyeti vardır. Şuanda bir motor ortalama 5M desek. 10 yarıştan hesaplarsak 50M dolar yapar. Tabii buna cuma antrenmanlarında ve testlerde kullanılan motorlarıda eklersek yaklaşık 100M doları bulabilir heralde diye düşünüyorum.

    Aşağıda kaan arkadaşımızın vermiş olduğı listede motor dondurma kararına karşın 2007 de ki harcamalar 2003e oranlar çok çok artmış. Gelecek senede yeni kurallar çevresinde Kersde dahil olmak üzere AR-GE çalışmalarına oldukca iyi paralar akıtılacaktır. Kurallar ne olursa olsun azda olsa gelişim için para akıtılacak bir yer bulunuyor. FIA bütçeleri kontrol etmek istiyor ama bunu nasıl yapacağını merak ediyorum.

  9. sinan  bilir avatarı

    sence kaçtır peki?

  10. kaan kaanhan avatarı

    "şimdi %5 bile değildir" imkansız olacak kadar iyimser bir yaklaşım 🙂

  11. sinan  bilir avatarı

    eskiden %50 idi,şimdi %5 bile değildir.motor departmanlarının bütçesi 2006 öncesi toplam bütçenin %50si idi.300 milyon dolarsa bütçen 150 sini motora harcıyodun yani.fia da bu yüzden 2006 nın sonunda motorları dondurup masrafları kıstı.yani şimdi kimse motora para harcamıyor.mario theissen bile sauberi aldıktan sonra,williams için motor ürettiğimiz dönemden daha az para harcıyoruz şuan demişti.buna göre değerlendirdim.tablo yanlış olmalı.

  12. kaan kaanhan avatarı

    tablo F1 racing mart 2008 den adapte edilmiş :)) eskiden % kaç kaplıyormuşki?? neye göre karşılaştırdın? 🙂

  13. sinan  bilir avatarı

    bu eski olmalı motor %50 kaplıyor 😀

  14. kaan kaanhan avatarı

    kuruşu kuruşuna net bilgi olmayabilir, olursa bu şekilde bilgi olur yaklaşık rakamlar, bu rakamlarda gerçeklerden çok farklı çıkmaz. takımların bütçeleri o kadar da sır değil, zaten geçenlerde bütçeler konusunda yapılan görüşmelerde tavan bütçe konusunda, briatore bizim bütçemiz zaten bu kadar değil gibi söz kullanmıştı o kadar da gizli ajanlık gerektiren mevzu değil. küçük bir araştırma ile birçok haber ajansında bütçeler ile ilgili haber bulabilirsiniz ve bulduğunuz haberler birinden çok farklı çıkmaz. zaten geçen sene yarışlardan birinde bizim spikerde sölemişti en buyuk bütce Toyota oldu onu McLaren takip ediyor diye. yanlış anlaşılmasın ben takımlar her önüne gelen bütcesini sorana söylüyorlar demiyorum ancak bu işe yıllarını vermiş F1 muhabirlerinin ulaşamayacağı kadar zor bir konu değil. bunun dışında ilginç tablolarda var harcamaların butce içerisindeki tahmini paylaşımı gibi..
    http://img92.imageshack.us/img92/3497/f1bd7.jpg

  15. sinan  bilir avatarı

    ben kendi görüşümü belirttim sadece arada 100 milyon dolar olmasına inanmadım.renonun az harcayarak şampiyon olduğu doğru çünkü bunu kendi takımlarıda söyledi.ama diğer takımların hakkında net bi bilgi yok.adamlar sır gibi saklıyo gelir ve giderlerini.

  16. Fiat'ın kendine hayrı yok zaten. Az daha batıyordu şirket Grande Punto projesi başarılı olmasaydı.

    Ama F1deki tüm elit markalar (BMW Mercedes Ferrari) yolda görülünce "whöh be arabaya bak" dedirtir. İzmirdeki F430 ve F355leri görünce öyle diyorum. M6, M5, M3leri de C36 AMGleri de.

    F1de tutunabiliyorsan başarılısın demektir.

  17. kaan kaanhan avatarı

    "ben ferrarinin hiçbir zaman mclarenin 500 milyon dolar bütçesi varken 400 milyon dolarda kalacağını tahmin etmiyorum.yani bana inandırıcı gelmiyo isteyen inanabilir" bu neden inanılmaz geliyor ki? düşük bütcesi ile Reno ferrariyi de McLaren da yendi. inanılmaz gelen şeyi anlamaya çalışıyorumda.
    esikiden ferrari en çok harcayandı herkes hemfikir olduğuna göre eskiyi karıştırmaya gerek yok, yeniye bakıncada Toyota ve McLaren baştalar buyuk ihtimallede ondan sonra Honda geliyor..

    http://edition.cnn.com/2008/SPORT/03/13/formula1.spending/index.html

  18. sinan  bilir avatarı

    evet kaynak versen daha bi güzel olurdu.ama ben şunu söyliyim.f1 racing editörleri bile takımlardan en ufak bi bilgi alamadıkları için takımların bütçeleri hakkında bilgi verirken "tahmini" ibaresini ekliyolar.gerisini siz düşünün.ben ferrarinin hiçbir zaman mclarenin 500 milyon dolar bütçesi varken 400 milyon dolarda kalacağını tahmin etmiyorum.yani bana inandırıcı gelmiyo isteyen inanabilir.ayrıca 2007 de BMW nin reno dan daha fazla harcadığı görmüştüm ben biyerde sanırım.ama kaan arkadaşımız az harcamış diyosa öyledir kesin.

  19. Bir de bu rakamları nerden bulduğuna dair bir kaynak verseydin keşke. Yanlış anlama yalan demiyorum. (O kadar alıngan insan var ki sitede bunu söylemek zorunda bırakıyorlar)

  20. kaan kaanhan avatarı

    Sinan arkadaşımız "ferrarinin bütçesi toyota ve mclarene geçilmiş değil kafa kafaya" demiş..pekte kafa kafaya olduğu söylenemez, önceleri ferrari en buyuk bütçeydi artık değil.

    2003:$$
    ferrari:450M
    Williams:350M
    McLaren:300M
    Toyota:290M
    Bar: 225M
    Renault: 200M
    …..

    2006:$$
    McLaren:400M
    Toyota:393M
    Honda:382M
    BMW:378M
    Ferrari:329M
    Renault:300M
    ……
    ….

    2007:$$
    Toyota: 550M
    McLaren: 500M
    Ferrari: 405M
    Renault: 300M
    …..

    honda 2007 de buyuk bütçelerden biri ama tam rakamı bilmiyorum.

  21. yanlız birşeyi unutuyorsunuz,çoklu şirketli yapılanmalarda,genelde şirketler kendi yağı ile kavrulurlar,kendimden örnek vereyim,türkiyede bir holdinge bağlı şirkette çalşıyorum ve bu holdinge yaklaşık olarak 100 yakın irili ufaklı şirket bağlı ve şirket çok zor durumda kalmadığı sürece,büyük bir ihaleye girmediği sürece holding şirkete karışmıyor,şirketin kendine yetmesini istiyor…hatta maaşlerın geç yatmasında dahi holding kılını bile kıpırdatmıyor,belki fiatın yapmak istediği şeyde budur,ferrarinin aldığı reklam ve sponsor gelirleriyle kendini dengelemsini istemesidir…

  22. sinan bilir arkadaşıma katılıyorum ferrari elbette büyük bir firma ama Mercedes-Benz ve BMW'nin ondan hiç bir kalır yanı yok aksine daha prestijlidirler ferrari sadece lüx spor otomobiller üretir Mercedes-Benz ve BMW her sınıf otomobil üretebiliyor. sinan arkadaşın dediği gibi Mercedes-Benz E200'emi bakarsın ferrari 599'amı tabi doğal olarak ferrari'ye bakarım ama ferrari'yemi bakarsın yoksa Rolls-Royce'samı yada Maybach ve Bentley'e mi ben Rolls-royce,Maybach ve Bentley'i tercih ederim eminim aranızdan bir çoğu 3 markayı tercih eder F1'de ise ferrari ve Mclaren-Mercedes en iyi tesislere ve imkanlara sahiptir son 2 yılda aralarına BMW Sauber'de katılmıştır.ve son olarak bu fiat'tan para almıyoruz açıklaması çok çelişkili bir ifade aracın burnunda FİAT yazısı ve ferrari'nin bilgilerinde %90'ı fiat'a aittir ibaresi kafa karıştırıcı ve eğer ferrari fiat'tan para almassa normal araçlar kazandığını F1'e aktarsa ekonomik olarak çöker.bence bu ifade kesinlikle yalan.

  23. sinan  bilir avatarı

    ferrari nispeten küçük tesislere sahip olabilir ama f1 dünyasında mclaren ve ferrarinin tesisleri en verimli tesisler olarak gösterilir herzaman(son zamanlarda BMW de girmeye başladı araya biraz).gerek rüzgar tünelleri olsun gerek motor departmanları olsun toyota-honda gibi takımların aksine çok daha komplike ve düzenli çalışıyor.tabii burda tesisiniz istediği kadar az yer kaplasın sonuçta orda önemli olan arabalarınızı tasarlayan mühendisler ve teknolojik ekipmanlar.ferrari bu bakımdan hiçte mütevazi olmamalı çünkü f1 deki en iyi mühendislerin çoğu onlarda teknoloji deseniz o konudada çok iyiler.bütçeleride toyota ve mclarene geçilmiş değil kafa kafaya.tabi bukadar parayı ferrari enzo satarak değil sponsorlar ve bence iddiaların aksine fiattan alıyolar.ferrarinin ihtişamına gelince elbette iyi arabaları var ama bende özel bi yerleri olduğuna inanmıyorum.sonuçta sadece süperspor araba üretiyorlar.1 milyon dolarlık enzo dururken mercedes e 200 e bakılmaz zaten klasmanları farklı.ama sokakta hiç arabadan anlamayan bi adama slr ile enzo gösterseniz belkide slr yi seçer çünkü ikiside en üst düzey araçlar.sonuçta ben ferrarinin çok özel olduğuna inanmıyorum.elbette iyi araba ama mercedeste BMW de ondan aşağı kalır yanı yok bence.

  24. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Düzeltme:BUGATTİ fransız kökenliymiş

  25. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Otomobilleri hangi klasmanda değerlendireceğimiz kısmında benim kıstasım yıllık ürettikleri model sayısı onun için aşağıda saydığımız firmalar piyasaya her yıl veya çoğunlukla 2/3 yılda bir 1 veya 2 tane yeni model sürüyorlar üretim adetleride çok ahım şahım değil zaten bu firmalarda genelde otomobil üreticilerine bağlı olarak hayatlarını sürdürüyorlar

  26. Şener arkadaşıma katılıyorum BUGATTI ve Lambolar harika ben yanımdan geçen tüm Mercedeslere bakıyorum açıkçası hepsi harika araçlar adamlar her türlü klasmanda en iyi araçları üretiyor spor araçları AMG motorluların sesini duydunmu daha unutamıyorsun zaten bi SLR görsem yolda donup kalırım herhalde..Ben 1-2 kere LAmbo gördüm ve beni çok daha etkiledi görüntüsü ve sesi..

  27. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Ferrariyi kıyaslayabileceğimiz 2 veya 3 tane kuruluş var 2 tanesi italyan kökenli BUGATTİ ,LOMBARGHINI ve sonuncusu CORVETTE bunun dışındaki firmalarla karşılaştırılmasının yanlış olacağı kanaatindeyim unutmadan belki biraz da ASTON MARTİN

  28. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    Ben AMG' yi görmeden konuşmayın derim.Bu işte sanat varsa bunu inanın onlar yapıyor italyanlar değil..

  29. ahmet ozkal avatarı

    Ferrari çok küçük bir şirket hakikaten toyatanın fabrikalarının yüzölçümü ferrariyi kaça katlar bilmiyorum ama:)
    Ferrari az ama öz yapıyor resmen bi sanat gibi eğer yapım aşamasındaki bir motorun ve aracın nasıl yapıldığını izlerseniz anlarsınız ağzım açık kaldı resmen.

  30. Yorumlarda ve haberde bir şey unutulmuş: Luca Montezemolo FIAT Group'un başkanı.

    Ayrıca evet, Ferrari küçük bir şirkettir. Fabrikası ve kendisine bağlı tesislerin kapladığı alan, Formula 1'de rekabet ettiği diğer üreticilerden çok çok çok küçüktür. Ferrari fabrikasının arka tarafında, komşu evlerin balkonlarında asılı çamaşırları görebilirsiniz.

    Ayrıca ben de Ferrari'deki ihtişamı diğer üreticilerde görmüyorum. Elbetteki Mercedes-Benz ve BMW gibi şirketler oldukça ihtişamlı. Elbetteki harika otomobiller üretiyorlar. Ama yanınızdan bir Mercedes veya BMW geçtiğinde çok nadiren, o da olsa olsa çok nadir bir modeli geçtiğinde dönüp bakarsınız. Ama yanınızdan bir Ferrari geçtiği zaman dönüp bakmamanız mümkün değil. Sesinin içinizi titretmemesinin imkanı yok.

  31. kaan kaanhan avatarı

    "bizim gibi küçük şirket" derken, bu zaten realite Fiat a bağlı olan bir kuruluş ferrari. küçük ama F1 tecrübesi buyuk ikisi farklı şeyler tabiki. ErhanF1 arkadaşım yakın zamanlara kadar ferrari en çok harcayandı ama artık Toyota ve McLaren tarafından geçilmiş bulunuyor bu konuda. F1 e ayrılan bütçede önemli tabi Renault Fiat tan daha buyuk bir firma ancak belkide Reno nun F1 butcesi ferrariden daha az.marlboronun koyduğu para çok fazlaydı belkide Fiat tan para almak zorunda kalmadılar,her ne olursa olsun ortada bir gerçek varki bir şekilde sponsorlardan veya bağlı bulunduğunuz ana firmadan destek almanız şart, maalesef ferrarinin sattığı arabalardan kazandığı ile Fiat tan ekonomik olarak bağımsız F1 i döndürebilmesi imkansız, Luca para almıyoruz dediğine göre ve ferrari de bu işi döndürdüğüne göre güçlü sponsorlardan diyebiliriz. yinede para almıyoruz sözü banada abartı geliyor F1 de büyük paralar dönüyor masraflar çok fazla..

  32. forzaferrari avatarı

    lucayı sevmem ama:) açıklamaları doğru olabilir gerçektende ferrari ne kadar pahalı araba üretirse üretsin sanıldığı gibi büyük bir şirket değil, speed boy un yazdığı enzo ferrarinin sözündeki gibi ferrari aslında ilk olarak binek otomobil değil, yarış otomobili olarak üretilmiştir, sonradan çok sevilince üretime geçmiştir ciddi maddi sorunlar yaşaması üzerine önce italyan mafyasına sığınmıştır.sonra fiat hisseleri satın almıştır, enzo ferrari belgeselinde böyleydi.ama fiattan tek kuruş bile alamıyoruz sözü biraz abartı olmuş:))

  33. onur aybars avatarı

    "SpeedBoy" kardeş, sanırım sen ölüsün ve ben bir ölüyle konuşuyorum 🙂 Şaka yaptım kızma. Ya sen yaklaşık son 5 yıldır yapılan araçları görmüyor musun? Adam bir arazi taşıtı yapıyor ağzım açık izliyorum. Veya bir süper spor araç. Hatta kamyonları bile bir başka be kardeş. Otobüslerini hiç konuşmaya gerek yok. Ne dersin? Biraz haksızlık yapmıyor musun?

  34. Hayır göremiyorum:)Mercedes deyince aklıma 10-15 sene iyi dayanan arabalar geliyo.

  35. onur aybars avatarı

    "SpeedBoy" kardeş, sen Mercedes'te Ferrari'deki kadar ihtişam göremiyor musun?

  36. ecrin deniz avatarı

    "biz ise yarışabilmek için otomobil satarız" müthiş bir söz…daha ötesi olabilir mi bir yarış sever için?

  37. Bizim gibi küçük bir şirket diyerek doğru söylemiş. f1 de yarışan mercedes bmw toyota ve reno ferrariden çok büyük şirketler ferrari finansal olarak bu şirketlerin yanına bile yanaşamaz. yanlış hatırlamıyorsam ferrarin %90 fıatın. ama Luca di Montezemolo yalan söylemiş eğer fıat olmassa ferraride olmaz bence tamamen fıat tarafından finanse ediliyor. çünkü ferrarinin çok büyük bir bütçesi yok senede 2000-3000 gibi bir satış rakamı var bundan çok büyük bir gelir gelmesi zor yani ferrari tamamen fıat tarafından finanse ediliyor bu benim fikrim :))))

  38. Ferrarinin sadece bir tane otomobil fabrikası var onlarınsa nerdeyse dünyanın her yerinde.o yüzden ferrari onlara göre küçük sayılabilir ama bu iş ruh ister.Nedense ben ferraride gördüğüm ihtişamı başka hiç bir takımda göremiyorum.Son olarak
    "Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır.Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız…"
    Enzo Ferrari

  39. Evet belki diğer markalar daha büyük ama Formula 1de en çok para harcayan takım yine de Ferrari.

  40. "bizim gibi küçük bir şirket" :))))))
    küçülde cebime gir:)

  41. tolga soydan avatarı

    etkileyici konusmus =)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir