Karar Açıklandı – Mercedes ve Pirelli'ye Kınama Cezası

yazar:

kategori:

FIA’nın Paris’teki merkezinde perşembe günü gerçekleştirilen 7 saatlik duruşmanın ardından, uluslararası mahkeme bugün öğle arası saatlerinde kararı açıkladı.

Kararda Mercedes’in kural ihlali gereçkesiyle suçlu olduğu ve kınama alacağı belirtilirken, Silverstone’da gerçekleştirilecek genç sürücü testlerine katılımının da askıya alındığı belirtildi.

Pirelli’ye de kınama cezası verildi.

Mahkemede hazır bulunan hakimler Edwin Glasgow, Christy Harris, Patrick Raedersdorf ve Anthony Scott Andrews, Mercedes ve Pirelli’nin spora kötü şöhret getirdiği yönündeki iddiaları kabul etmedi.

Mercedes’in avukatı Paul Harris, takım suçlu bulunduysa, kınama ve yeni pilotlar testine katılımın engellenmesinin uygun bir ceza olduğunu belirtti.

17-19 Temmuz tarihleri arasında Silverstone’da gerçekleştirilecek üç günlük genç sürücü testlerine Mercedes yedek pilotları Sam Bird ve Daniel Juncadella’nın katılması bekleniyordu.

 

 

 


Yorumlar

  1. Fernando Schumacher avatarı
    Fernando Schumacher

    ne alaka şimdi?

  2. Eski bir Mclaren taraftarıyım.Veriler kullanıldığı için takım ceza aldı. Ama takımı ispiyonlayan Alonso ceza almadı.Gerçi sonra Renoda aynı şeyi yapıp gene ceza almadı.Bu sezonda şampiyonluk alamazsa Ferrari'ye de aynı şeyi yapacaktır.F1'den ihraç edilmeme karşılığında 100,000,000_USD ödeyip o yılki piiotlar şampiyonluğunu Ferrari'ye verdiler.Sezon sonunda izlediğimiz komedinin sebebi buydu.Takım verileri kullandığını itiraf etti.Hatta bazı verileri sonraki yılın aracında kullanmamayı bile kabul etti.

  3. Olurmu hiç kullandık o verileri hatta üstünede daşş gibi şampiyonluk kazandık yaşasın kötülük =))

  4. hadi canim. bende zaten bu sporu 1 yildir seyrediyordum bilmiyoruz bisey..

    o verilerin kullanilmadigini cumle alem biliyor. sen hala kullandi diyorsun.

  5. Mclaren Ferrari'nin verilerini çalıp kullandığı için ceza aldı.

  6. O zaman FIA ben de seni kınıyorum.(ne oldu)

  7. Bu testi Mclaren yapsa simdi butun puanlari silinmis ve 100milyon dolar ceza almisti. adaleti yok bu fia nin

  8. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    🙂

  9. Ceza vermeyeceksen yasak niye koyuyorsun!!!

  10. şimdi kural kitabında yani fia tarafından kural kitabında bir açık varsa ve herhangi bir takımla pirellinin test imkanı varsa bu tamamen kayırmaca yada ahlaksızlık yada salaklıktır
    2-pirelli test kurallarında yazmayan ki benim bildiğim yazmıyor 2014 lastikleri ile test etme;pirellinin şu anda 2014 sözleşmesi yok.bu durumda 2014 için (büyük motor değişimi dolayısıyla yanında aero değişimi) yatırım yapmamış olmalı yapmışsa büyük risk alarak batışınıda göze almış demektir.yani 2014 lastikleriyle test gerçekte olmaz zira 2014 latikleri tasarlansa dahi üretilmemiş olsa gerek.ama tasarlanmış dahi olsa 2014 latikleriyle bir takım test yapıyorsa kıyamet burdan kopar ve verilen kınama cezaı hi bir şey ifade etmez.kınama cezası uluslararası teammülde dahi şu an için yaptırımı yoktur.sen beni kına dur ben kafama göre takılırım dersen kafasına göre takılan haklıdır.zira yaptırım yok gel sen beni milyon kere kına ar damarım çatlamışsa bana vız gelir tırıs gider yine aqynısını yapsam yaptırım yapmaya korkarsın.yaptırım nedir ? genç sürücü testi çokda önemli değil alt kategorim dtm var oturturum mercedes direksiyonuna orda denerim bakalım as pilotlarımdan ne kadar iyi !

  11. Kınama çok büyük bi ceza olsa gerek. Ayrıca kim kınayacak? Mesela o kişi beni kınarsa harakiri yaparım herhalde.. Kınama cezası, üç korner bir penaltı gibi bir şeyse adını değiştirsinler yoksa çok kişi yanlış anlayıp intihar edebilir..

  12. Ortada ciddi bir kural ihlali var ama verilen ceza göbek attırır.Bu ne pit yolunda hızlı gitmiş gibi.
    Bugüne kadar kurallara sadık kalmaya çalışanlar varsa vicdanları rahatsız olmuştur

  13. Kimi_ in_Rai avatarı

    Yuh yani….şu ne karar.Ben Mercedes Takımına çok agır ceza gelmez söylemişdim yani hem Mercedes F1 takımı var hem diyer F1 takımlara motor satıyorlar bi o birisi Mercedes'in finansal olarak çok güclü olmasına dayanarak söylemişdim ama bu kadar yok yani bu agır ceza deyilki, bu ceza bile deyil ne biliyim.Herhalde Charlie Whiting hatasına göz yumdular onu çiğnemek istemediler hatalı olsa bile(Mercedes'in hatasını söylemiyorum o malum) ama çok yanlış.Charlie Whiting'e göre karar deyişilirse yani bu mahkeme olmaz kendi aralarında el sıkışmak olur yani benim hatamı görmezden gel ben Charlie Whiting'im

  14. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    itiraza gerek yok açıkçası en mantıklısı buydu.

  15. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Redbull şampiyon

  16. Bu karar benzer kural ihlallerine emsal teşkil eder.Çıkan sonuç bu.

  17. Normal olan buydu büyütmeye gerek yok.Yavaş pistler hariç zaten Mercedesten herhangi bir beklenti yok.Singapurda biraz şansları olursa olur önümüzdeki yarışlar Ferrari ile Red-bull arasında geçer

  18. genç sürücü testlerine katılmama testi makul, bir miktar para cezası da verilebilirdi. Fazlası uygun olmazdı

  19. 1- Testte 2013 aracının kullanılması, Pirelli tarafına işleyecek kurallarda yazmıyor. Pirellinin FIA ile yaptığı anlaşmada, "Pirelli herhangi bir takımdan 1000km lik lastik testi yapmasını isteyebilir." yazıyor ama burada 2013 aracı vs gibi bir kural yok, yani Redbull'un çokça yararlandığı "gri alan"lardan birisi.
    2- 2013 aracının yasak olma sebebi FIA genel kurallarında en son kullanılan araçtan 2sezon önceki araç testlerde kullanılabilir yazıyor.sıkıntı da burda.
    3- Ferrari, 2011 aracını kullanmış ama üzerinde yeni parçalar denenmiş. Mercedeste ise barcelona aracı, yarıştan sonra teste direk sokulmuş. Ferrari 2011 aracını kullandığı için yırtıyor ama kimse yeni parçaların test edilmesini sorgulamıyor nedense.
    4- Pirelli, Redbull ve diğer bazı takımların istediği gibi yapısal değişiklik uyguluyor ve bunu yarıştırmadan önce test ediyor, diğer takımlara da soruluyor ama sadece Mercedes kabul ediyor. Burada Redbull'un neden cingar çıkardığını anlayamadım çünkü lastiklerden memnun olmayan onlar.
    5-Test programını, verileri, telemetry verilerini vb. Pirelli elinde tutuyor, Mercedes bu verilere ulaşamıyor.
    6-Test bir performans testi değil, yapısal değişiklik olduğu için bir GÜVENLİK testi.
    7- Testin amacı 2014 te kullanılacak lastiklerin güvenlik açısından uygun olup olmadığı.
    8- 12 farklı lastik türü ve 30dan fazla hamur tipi denenmiş ve bunların hangisinin seneye kullanılacağı bile belli değil.

    Bu bilgiler ışığında kınama cezasının verilmesi çok normal. Genç sürücü testlerinden askıya alınmaları ise takımlar arasında imzalanan Centilmenlik anlaşmasını istemeden de olsa bozmaları. Burada aslında büyütülecek bir olay yoktu. Her takıma aynı test imkanı verilebilirdi FIA tarafından. Ben sadece bir yönetim hatası olduğunu savunuyorum.

  20. Ingiltere de Indianapolis 2005 olayınının bir benzerinin yapılmasını takımlar arasında konuşmalı. İşin şekli anca o zaman değiştirelebilir

  21. Eyvah, Mercedes F1 den çekilecek şimdi
    🙂

  22. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Ahahahah 😀 F1'de bu işte demekki Brawn'ın kendine güvendiği kadar varmış..yarın birgün öbür takımlarda yapmasın aynısını ?

  23. Herkes büyük ceza beklerken kınama nedir? Horner küplere biniyordur kesin 🙂

    Oldu olacak önümüzdeki yarışta birer kez pitten geçme cezası verselerdi 🙂

  24. ah bu italyanlar herşeye şike katmak zorundalar mı? 🙂

  25. Bu tamamen kurmacaydı.2 haftalık boşlukta f1 gündemden düşmesin diye yapıldı.Şimdi ne kadar kelle varsa onlarada bu konuyla ilgili sorular sorulacak onlarda demeç verecekler.tabiki bir ceza çıkmayacaktı.zaten 2 tane motor üreticisi,3 tane takım kalmışken bide spordanmı kaçırtacaklar?kendi damarlarını kesmiş olurlardı böyle birşey yapsalardı.Mercedes avukatının dediği komik cezanında birebir uygulanmasıda ayrı bir komedi. kınama nedir? he çok ayıpladık bir daha yapmayın hmmmm!!!! genç sürücü testinede katılmayacaklarmış vah vah vah 😀 sanki o elemanlar f1 e gelecekte bir yönlerini kanıtlayacaklarmış gibi.marketti belli başlı tipler var.o gider bu gelir.ufak takımlardada sponsor öter.kendileri çalıp kendileri oynuyor.bide bi afra bi tafra hepsinde.heee salla.

  26. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    ibretlik ceza 😀

  27. Tam ben yazacaktım bencen önce davrandın.

  28. Fernando Schumacher avatarı
    Fernando Schumacher

    arkadaşlar bu daha başlangıç bana kalırsa.Sizlerin kaç yıldır formula 1i takip ettiğni bilmiyorum,ben 99 yılından beri hiç yarış kaçırmadım,bu tarihten beri macaristan yarışında sert lastiklerle yarışan hiç bir takım görmedim ve pirelli macaristana sert lastikleri götürdü!!! Biri bana bunun mantığını açıklasın.macaristan'la bahreyn ve ispanyayı bir tutmak ne demek.macaristan bugüne kadar lastik tercihlerinde hep monacoyla kıyaslanmıştır.

  29. Fernando Schumacher avatarı
    Fernando Schumacher

    Test sezonu açılmıştır hayırlı uğurlu olsun

  30. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    nasılsa ceza yok diger takımlarında test yapması gerekli ve yapacaklardırda bende f1 den iyice sıkılmaya başladım özellikle 2005-2008 arası yapılan yarışlar la şimdikileri kıyaslarsak çok fark var kimi f1 i bırakırsa bende şimdiki gibi izleyecegimi düşünmüyorum.

  31. o kadar tantana bunun için miymiş ??

  32. Dag fare dogurdu diyebilirmiyiz? 🙂

  33. Burada mangalda kül bırakmayan arkadaşları saygıyla selamlıyorum. F1'de suç ve ceza izafidir. Renoya ceza veremeyen Fia Mercedes ve Pirelli'ye kınamadan fazla bir ceza veremezdi.Şimdi artık önümüzde engel kalmadı.

  34. TifoAlo HRT avatarı

    Ayrıca ben Redbull ve Lotusun yerinde olsam hemen test yapardım hiç beklemeden malum gelecek ceza belli oldu.Artık test yapmamak için ***** olmak lazım.

  35. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Güçlüysen güçlüsün bu kadar basit.

  36. Evet sezon içi 1000 KM eksrra test yap, mükafatı genç sürücü testlerinden men olsun. Müthil bir ceza, tebrik ediyorum.

  37. TifoAlo HRT avatarı

    F1 in sonu yakın cezalar saçma kurallar saçma motor sesleri saçma Alonsonun emekliliği ile benim F1 maceram sona erer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir