Formula 1 Pistlerinden 'Mark Webber' Geçti

yazar:

kategori:

Mark Webber’in yarış hayatı;

Mark Webber 27 Ağustos 1976 yılında Avustralya’nın Queanbeyan şehrinde bir motor satıcısının oğlu olarak dünyaya geldi. Mark lise hayatını Quenbeyan Karabar lisesinde geçirdi, 1980 yılların sonlarına doğru ise Rugby lig takımlarından Canberra Raiders takımında futbol oynamaya başladı. Ancak Webber’in ilgisi ilerleyen zamanlarda çocukluk kahramanı olan Formula 1 pilotu Alain Prost ve motosiklet yarışcısı Kewin Schwantz’ın olduğu motor sporlarına doğru gitmeye başlamıştı.

İlk başlarda babasınında etkisiyle motosiklete daha çok ilgil gösteren Webber 14 yaşında yani 1991 yılında karting alanına geçiş yaparak 4 tekerlilerde yarışmaya başladı. Mark Webber 1993 yılında New South Wales eyalet serisini 1. sırada tamamlayarak kariyerindeki ilk şampiyonluğa ulaşmış oldu. Babası bunun ardından ona Lowndes Van Diemen FF1600 bir yarış aracı satın aldı.

Webber planlarını büyüterek 1994 yılında Avustralya Formula Ford Şampiyonasında yarışmaya başladı. Webber bu seride çıktığı 16 yarışta 30 puan toplayarak sezonu 13. sırada tamamladı. 1995 yılında ise Webber yine bu seride kalmayı tercih etti ve Yellow Pages Racing takımıyla yarışmaya başladı. Çıktığı 16 yarışta 3 galibiyet ve 3 pol pozisyonuyla beraber 158 puan toplayarak sezonu 4. sırada tamamlayarak henüz 18 yaşında neler yapabileceğinin sinyallerini verdi. Aynı yıl içinde Avustralya pilotlar şampiyonası serisinede katılan Webber çıktığı 2 yarışta 2 podyum ve 32 puan toplayarak sezonu 8. sırada tamamladı.

Van Diemen Motorsport takımı Webber’in yetenğinin farkına vararak 1996 yılı için onunla kontrat yaptı. Mark Webber, Van Diemen takımıyla Avrupa Formula Ford Şampiyonasında 3. olmayı başarırken, Formula Ford festival yarışını da şampiyon olarak tamamalayarak tekrar gözleri üstüne çevirdi. Aynı sene içinde yine Van Diemen takımıyla Britanya Formula Ford Şampiyonasında da boy gösteren Avustralyalı pilot şampiyonayı 2. sırada tamamladı.

Gün geçtikce yeteneğini gösteren Webber’e Alan Docking Racing takımı 1997 için teklifte bulundu ve Avustralya’lı pilo tda bu teklifi kabul etti. Yeni takımıyla Britanya Formula Ford şampiyonasında yarışmaya başlayan Webber, 16 Sezonluk seriyi 1 Galibiyet, 3 pol pozisyonu, 1 En hızlı tur, 5 Podyum ve 127 puan ile 4. sırada tamamladı. Aynı yıl içerisinde Alan Docking Racing ile Macau GP’sine katılan Webber yarışı 4. sırada bitirmeyi başardır. Mark Webber, Masters Of Formula 3 yarışında ise 3. oldu.

Mark Webber’in yeteneğinin farkına varan kişiler sadece Formula serisinde değildi. 1997 sezonu için FIA GT serisi ve Le Mans 24 Saat yarışından ciddi teklifler alan Webber, Norberg Haug’un takımı Mercedes AMG’nin teklifini kabul etti.  Mercedes ile FIA GT Şampiyonasında boy gösteren Webber çıktığı 10 yarışta 5 galibiyet, 8 podyum ve 69 puan alarak sezonu 3. sırada tamamladı. Eski Formula 1 pilotu Bernd Schneider ile beraber yarışma fırsatı bulan Webber, takımın büyüklüğünün farkındaydı ve bu şansı iyi değerlendirmeye çalışarak kendini geliştirmeyi başardı. Aynı sezon içerisinde Mercedes AMG ile Le Mans 24 saat yarışınada katılan Avustralı pilot, pol pozisyonundan başladığı yarışı tamamlamayı başaramadı.

Avustrayalı pilot, 1999 yılında Le Mans’da kendi aracına terfi etmeyi başardı. Ancak Webber Le Mans serisinde iki kez yüksek süratle kaza yaparak yarış dışı kaldı. Daha sonra Mercedes araçtaki teknik sorunlar yüzünden yarışdan çekildi.

2000 yılına gelindiğinde Webber Formula 1 takımlarının dikkatini çekmeye başaldı. Webber, Arrows’dan gelen teklifi kabul etti. Webber 2000 yılında Formula 1 Arrows takımının test pilotluğunu yaparken, Formula 3000 serisinde de Arrows takımıyla boy gösterdi. Mark Webber katıldığı 10 yarışta, 1 galibiyet, 2 en hızlı tur, 3 podyum ve 21 puanla sezonu 3. sırada tamamladı. O sezon Formula 3000’e katılan çaylaklar arasından “en iyisi” seçildi.

Bu başarısı Benetton takımının dikkatini çekmeye başardı. Webber, Estroril’de Benetton takımıyla testlere katıldı. Benetton Mark Webber ile 2001 yılı için kontrat imzaladı. Webber böylece Formula 1’de 2. kez yedek pilot olacaktı. Aynı sezon içerisinde Super Nova Racing ile Formula 3000 yarışlarına katılan Webber, 12 yarışlık sezonu 3 galibiyet, 2 pol pozisyonu, 3 en hızlı tur, 4 podyum ve 39 puanla 2. sırada tamamlayarak harika bir başarıya imza attı.

Bu başarısı ona Formula 1 kapılarını açtı. Minardi takımı 2002 yılı için Mark Webber’le sözleşme imzaladı. Formula 1’deki henüz ilk yarışına kendi evinde çıkan Avustralyalı pilot harika bir sürüşle Minardi’sini seyircisi önünde 5. sırada bitiş çizgisine ulaştırarak kariyerindeki ilk puanlarını almış oldu. Sezonun geri kalanında aracın yavaşlığı ve dayanıksızlığı yüzünden puan alamadı ve Minardi’nin o sezon ki tek puanına imza atmış oldu.

Mark Webber 2002

 

2003 için başka takımların da ilgisini çeken Webber Jaguar ile anlaştı. Takım arkadaşı Pizzonia olacaktı. Sezon boyunca güzel sonuçlara imza atan Webber 16 yarışlık sezonun 7’sinde puan almayı başardı ve sezonu 10. sırada tamamladı. Takımın elde ettiği 18 puanın 17’sinin sahibi olan Webber Formula 1’deki 2. sezonunda takım arkadaşı üzerinde büyük bir üstünlük kurmuştur.

Mark Webber 2003

 

Ertesi sezon yani 2004 yılında Mark Webber Jaguar ile devam etmeye karar verdi. Ancak sezon pek de istediği geçmeyecekti. Sezonun ortasında Jaguar’ın sahipleri takımın satılacağını açıkladı ve Jaguar’ın gelişimi durma noktasına geldi. Sezon boyunca takım arkadaşı Christian Klien’e göre üstün bir performans sergileyen Webber, 7 puan ile sezonu 13. sırada tamamladı. Sıralama turlarında oldukça iyi bir performans sergileyen Webber Malezya GP’si sıralama turlarını 2. sırada tamamlamayı başardı.

Mark Webber 2004

 

Avustralyalı pilot 2005 sezonu için Williams ile anlaştığını açıkladı. Webber, sezon boyunca takım arkadaşı Nick Heidfeld’den üstün bir performans sergiledi ve Monaco GP’sinde kariyerinin ilk podyumunu elde etmeyi başardı. Webber, sezonu 36 puanla 10. sırada tamamladı.

Mark Webber 2005

 

Mark Webber 2006 yılında yine Williams adına yarıştı. Takımın yavaş aracıyla birçok kez yarış dışı kaldı ve ancak 3 kez puan alabildi. Sezonu 7 puanla 14. sırada tamamladı. Webber aynı sezon takım arkadaşı çaylak Rosberg’i de geçmeyi başardı.

Mark Webber 2006

 

Yeni bir heyecan arayan Webber, 2007 sezonu için Red Bull ile sözleşme imzaladı. Sezona büyük umutlarla başlayan Red bull ve Mark Webber, sezon boyunca dayanıklılık sorunlarıyla boğuştu, Ancak 3 yarışta puan alabildi. Avrupa GP’sinde elde ettiği 3.lükle kariyerinin 2. podyumunu elde ederken, Red bull’un en iyi sonucuna imza attı. Sezonu takım arkadaşı David Coulthard’ın 4 puan gerisinde tamamlayan Avustralya’lı pilot 10 puanla sezonu 12. sırada tamamladı.

Mark Webber 2007

 

Webber Red bull ile 2. sezonuna yavaş Red bull aracıyla puan mücadelesi vererek başladı. Webber sezon boyunca sıralama turlarında harika bir performans gösterek dikkatleri üzerine çekti, Özellikle İngiltere GP’si sıralama turlarında elde ettiği 2.lik takdir topladı. Sezon boyunca elde ettiği en iyi sonuç Monaco’da elde ettiği 4.lük olan Avustralya’lı pilot sezonu 21 puan ile 11. sırada tamamladı. Webber aynı sezon tecrübeli takım arkadaşı Coulthard’ı da geride bırakmayı başarmıştır.

Mark Webber 2008

 

Sezona İtalya’da geçirdiği bisiklet kazası nedeniyle sakat başlayan Webber’i güzel bir sezon bekliyordu. Webber sezonun ilk iki yarışında sakatlığında dolayı iyi bir performans sergileyemedi. Çin GP’sinde elde ettiği 2.likle yeteneğini tekrar göstermiş oldu ve kariyerinin en iyi sonucunu elde etti. Türkiye ve Britanya GP’lerindede elde ettiği 2.liklerin ardından Webber gözünü galibiyete dikmeye başladı. Almanya’da kariyerinde ki ilk pol pozisyonu elde eden Webber yarışta gösterdiği harika performansla galibiyeti ala isim oldu. Macaristan’da elde ettiği 3.lüğün ardından perfromansı yüzünden eleştiri alan Webber eleştirilere cevanını Brezilya GP’sinde elde ettiği galibiyetle cevap verdi. Sezonun son yarışı Abu Dhabi’da ise 2. olmayı başardı. Webber sezonu 2 galibiyet, 1 pol pozisyonu, 3 en hızlı tur, 8 podyum ve 69.5 Puan ile 4. sırada tamamladı. Takım arkadaşı Sebastian Vettel ise sezonu 2. sırada noktaladı.

Mark Webber 2009

 

Güzel geçen 2009 sezonunun ardından 2010 yılı da Webber için iyi geçecekti. Sezona biraz yavaş başlayan Webber, Malezya’da 2. olmayı başarırken, İspanya, Monaco, Britanya ve Macaristan GP’lerinde elde ettiği galibiyetlerle şampiyonluk yolunda büyük adımlar attı. Belçika, Japonya ve Brezilya’da 2. olmayı başaran Webber sezonu 4 galibiyet, 5 pol pozisyonu, 3 en hızlı tur, 10 podyum ve 242 puan ile 3. sırada tamamladı ve kariyerinin en iyi şampiyona sonucuna imza attı.

Mark Webber 2010

 

Red bull’daki 5. sezonuna 2011 yılında çıkan Webber, sezon boyunca takım arkadaşı Vettel’in gerisinde kaldı. Sezon boyunca elde ettiği tek galibiyet Vettel’in sorun yaşadığı Brezilya GP’sindeydi. Sezon sonuna kadar 7 kez 3. olan Mark Webber sezonu 1 galibiyet, 3 pol pozisyonu, 7 en hızlı turu, 10 podyum ve 258 puanla 3. sırada noktaladı. Vettel ise 2. şampiyonluğu elde etti.

Mark Webber 2011

 

Avustralyalı pilot 2012 Sezonu için yine Red bull’da kalmayı tercih etti. Webber sezon boyunca birçok kez takım arkadaşının gerisinde kaldı. Sezonun ilk 4 yarışında 4. olan Webber, Monaco ve Britanya GP’lerinde elde ettiği galibiyetlere rağmen eleştirilerden kurtulmadı. Sezonu 2 galibiyet, 2 pol pozisyonu, 1 en hızlı tur, 4 podyum ve 179 puanla 6. sırada tamamladı.

Mark Webber 2012

2013 Sezonunda Red bull ile yarışan Mark Webber sezona yine istediği gibi geçmiyor, takım arkadaşının aldığı 3 galibiyete karşı galibiyeti bulunmayan Avustralyalı pilot sezon sonu Formula 1’den çekileceğini açıkladı.

 

Mark Webber’in kariyerindeki yarış ve sıralama turların sonuçları şu şekilde;

 

 

 

 

Webberin F1 kariyerinde kullandığı araçlara göz atalım;

Minardi PS02

 

Jaguar R4

 

Jaguar R5

 

Williams FW27

 

Williams FW28

 

Redbull RB3

 

Redbull RB4

 

Redbull RB5

 

Redbull RB6

 

Redbull RB7

 

Redbull RB8

 

Redbull RB9

 

Mark Webber’in kariyeri boyunca kullandığı kasklara’da bir göz atalım;

 

     

 

 

Avustralyalı pilotun şampiyona dereceleride şu şekilde;

Webber’in şampiyona dereceleri

 

 

Son olarak Mark Webber’in kariyer istatistiklerine bakalım.

12 Sezon

203 Yarış

11 Farklı takım arkadaşı

5 farklı motor kullandı

4 farklı takımda yarıştı

12 Farklı araç kullandı

9 Galibiyet elde etti

11 pol pozisyonu kazandı

15 En hızlı tur attı

36 podyum elde etti

54 kez yarış dışı kaldı

917.50 Puan topladı

51.045 Kilometre tamamladı bu kilometrenin 2.591 kilometresini lider geçti

10.327 tur tamamladı, bu mesafenin 574 turunu lider geçti

En iyi şampiyona derecesi 3.lük (2010 ve 2011)

 

 

Mark Webber gibi bir pilotu Formula 1’in arayacağı kesin. Kendisine özgü hareketleri ve stiliyle gerçekten herkesin gönlünde taht kurdu. Yolun açık olsun sempatik adam.

 

 


Yorumlar

  1. Ne diyebilirim ki büyük tecrübe umarım bu tecrübesiyle bu sezon ilk 5'e girebilir ve takımına katkı sağlar.Onu özellikle de son yıllarında ki almış olduğu muhteşem startlarıyla hatırlayacağım.

  2. Harika bir çalışma yazanın eline sağlık diğer pilotlar için de aynı çalışmayı bekliyoruz 🙂

  3. Harika bir çalışma yazanın eline sağlık diğer pilotlar için de aynı çalışmayı bekliyoruz 🙂

  4. F1 izlemeye başladığımda yarışanlardan şurada kaç tane kaldı ki… 2-3 ? Webber'in boşluğunu da hissedeceğim…

  5. Ellerine sağlık.

    Red Bull tulumuna çok yakışıyor Webber. Kimi sırıtır orada.

    Bakarsınız Webber bu sene şampiyon olur 😀

  6. Ellerine sağlık. Sezon sonu geldiğinde bir hayli uzun bir yazı hazırlamayı düşünüyorum 🙂

  7. Eline sağlık güzel yazı.

    Güle güle Webber. Sezon bitmeden 1 galibiyet daha alırsın inşallah 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir