Ferrari Formula 1'den Çekilecek mi?

yazar:

kategori:

Bu fikir İtalya’nın Lombardy bölgesi başkanı Roberto Maroni’ye ait. Dün basında yer alana haberlerde Bernie Ecclestone’un Monza’yı F1 takviminden düşürebileceği konusundaki uyarısı yer almıştı.

La Repubblica’ya konuşa Maroni, “(Ecclestone) dünyanın kralı olduğunu sanıyor ama insanlara danışmadan böye kararlar veremez. Eğer Monza’yı takvimden düşürürse yapılacak tek bir şey kalır… Ferrari Formula 1’den ve yarışlardan çekilir.” diyor.

Lombardy bölgesinin konuyla ilgilenip ilgilenemeyeceği sorulduğunda ise Maroni, her türlü çözümle ilgilenebileceklerini söylüyor.

 


Yorumlar

  1. Ferrari, Renault ile neden yarışmasın. En çılgın mücadelelerini vermedi mi yıllarca. Reno deyince clio symbol akla getirmek ile olmuyor bu işlerin yorumu. Hiç yapmadıkları şey değil ve birbirlerini ezemeyecekleri şey de değil. Motorsporları rakip olunan alanlar ile ilgili değil sadece her kurum bu bakışa sahip değil ki çok azlar. F1 tarihi boyunca gelip geçenler bir birlerine rakip alan oyuncuları mıydı. Mercedes'in Ferrari ile rakip olduğu tek bir alan var mı ki sanki. Mclaren harici ki o da otomotiv sanayii devi değil tek bir rakip alan oyuncusu yok F1'in içinden Ferrari'nin. Rakiplik ile olmuş olsa idi bu F1, Porsche, Lamborghini burada olurdu. Sen diyorsun olmama nedenlerini.
    Benim hissettiğim düşman yada taraftar olmanın dışında söyleyeyimde şöyle olsun şeklinde konuştuğun. Üzerinde düşünüldüğünde düşecek cümleler kuruyorsun yoksa sen bunları bilmeyen biri değilsin. Rakipliği çok güzel örneklendirdin ama rakip olmama alan koşulun eksik.

  2. Bazı şeylerdır var ana kaynak halini alırlar zaman içinde, köken algılanır. Nereden baktığın ile ilgili Namaz iman'ın şartlarından değildir ancak Dinin direğidir diye ifade edilir. Evet hiç kimse vazgeçilmez değildir ancak bu risk ile alakalı. Bazı şeylerden, kişilerden vaz geçiyorsan riski, kaybı göze alıyorsun demektir. Mevcutta ki tüm kurumsallar insanlar ve semboller üzerine kurulu. Boş bina bazı patronların ifade ettiği gibi bir işe yaramıyor. Indy örneği olmamış yukarıda yazmıştım "F1 amerika kıtasında kuvvetli değil" o kıtanın algıları farklı. Kıtanın kuzey sahanlığının bakışı sportif bakışı avrupalıya benzemiyor F1'e özel ilgi duymuyor adamlar. Diğer örneklerde mantıklı gelmiyor bana. Group B'lerin yasaklanması V10'ların yasaklanması gibi olabilir ancak seri homologasyonu değişiyor orada firmalara git denmiyor. Eh biz halen group b'leri hatırlıyoruz ve hatta günün wrc'sinin zevkli gelmemesinin sebebi bu değil mi. Nasıl çabucak unuluyor muş herşey. Motorsporlarını ve F1'i 5 yıllık döngüye sahip izleyici kitlesi döndürmüyor. İzlemiş olmakda önemli değil burada ki birçok genç 90'ları görmedi ancak okudukları, izledikleri ile çok daha güzelmiş deyip, özlem hissi peydah oluyorsa öyle kast edildiği gibi etkisi düşük olmaz bazı şeylerin.
    Madem o kadar basit Senna niye unutulmadı. F1 padoğu 40 yıl öncesinin adamlarını sıklıkla anıp duruyor burada öyle birçok şey birkaç yılda değişecek gibi değil. İsimler önemlidir.

  3. gidene güle güle deriz

  4. Ferrari hep tehtid savuruyor diyen kardeşlerimize anlam veremiyorum.

    Bu takım F1'den ayrılırsa F1 çöker.Kaldı ki izleyicilerin yarısı Ferrari'yi destekliyor.Bu takım tarihi bir takımdır ve F1'de söz sahibi olacak elbette.
    Adamlar tehtid etmekte haklı.

    ferrari f1 den çekilsin kim çöker bir görelim =)

  5. Monza,Spa,Ferrari,McLaren hatta gerekirse Monaco…

    Hiçbiri olmasa da Formula 1 olur. Küresel ekonomi ve spor endüstrisini ''küstüm oynamıyorum'' olarak değerlendirenlere şunu sormak istiyorum;

    ''Ferrari'nin de tıpkı diğer takımlar gibi Formula 1'e ihtiyacı var çünkü Ferrari yarışmak için var'' Formula 1'de olmayan bir Ferrari neye yarar? Ferrari'yi Lamborgini'den farklı yapan ne bir düşünün. Tabiki yarışması, Formula 1'de yarışması.

    Kısaca günümüz küresel ekonomisinde Formula1'i tehdit etmek Ferrari de dahil kimsenin harcı değil. Ara sıra da normal bir ayna bulup ordan bakmak lazım.

  6. Şuan Mercedes ile böle bir işe kalkışsalar, ortalık toz duman olur bence 🙂 ama bu işler öle kolay değil tabi.

  7. Sorduğum soru ile verdiğin cevabın pek alakası yok.Takımların felsefesini belli ki sen pek iyi anlamamışsın.Varsın Mercedes olmasın Renault üretici değil mi,Honda da geliyor spora ee daha ne.Daha öcne hem turbo dönemlerinde hem şimdiki son bir kaç yıl yeterince Renault ile f1de rekabet etti Ferrari.Bu takımlar motor üretiyor Ferrari ek olarak kendi aracını üretiyor.Her takım gridde birbiri ile rekabet ederken bu ne saçma laftır.Ayrıca tifosiler sadece İtalya da yok.Bakkal hesabı gibi hesap yapma kardeşim.Hangi öğretmenden matematik dersi alıyorsunuz bilmiyorum ki.

  8. kimi raikkonen avatarı
    kimi raikkonen

    Ferrari'nin olasi bir cekilme durumu oldugunda Formula 1 marka degeri olarak cok duser.Bunun ustesinden gelebileceklerini dusunemiyorum.Yeni yarislarin ikame edilmesiyle olacak is degil.

  9. TifoAlo HRT avatarı

    Yazdığını bir daha baştan dikkatli oku hatanı anlayacaksın.

  10. Ferrari kurulmadan öncede açık tekerlekli araçların yarıştığı F1 muadili yarışlar vardı.Ferrari'den sonrada olacaktır.Biraz sarsılır o kadar.Keşke çekilsede ne olacağını görsek.

  11. MP4-20 (2005) avatarı
    MP4-20 (2005)

    Monza'sız ve Ferrari'siz F1 olamaz.

  12. Hiç kimse vazgeçilmez değildir. Ferrari bunu koz olarak kullanıyor.Diğerleri de bu işten para kazanıyoruz diye buna müsaade ediyor.Hiçbir Ferrari'nin yer almadığı İNDY500 yarışlarını 450,000 kişi izliyor.Eskiden Grup B ve Grup C araçları vardı.Fia bunları yasakladı.Evet Ferrari çekilirse kısa dönemde izleyici kaybeder.Ama bir süre sonra kimse hatırlamaz.
    Eskiler gerçek F1'i hatırlıyor.İki üç tur insanların yan yana gittiği sürekli birbirlerini geçmeye çalıştığı F1'i. Şimdi sezon çok heyecanlı geçiyormuş.Yeni trend bu yeni lastik ve DRS ile 5 saniye hızlan önündekini geç.Veya geçmesine müsaade et.Ben yarış izlerken uyukluyorum.
    En fazla beş yıl içinde çoğunluk Ferrari'nin yarıştığını hatırlamaz.
    Sağlığında Ferrucio Lamborghini'ye arabalarını niye yarıştırmıyorsun diye soruyorlar.Yarış kazanınca sürücü kazanır.Kaybedince araba yüzünden kaybetmiş olursun yanıtını vermiş.

  13. Mercedes'e ceza verilince F1'den çekilir bu yüzden veremezler demiştim.Mercedes çekilince geriye Reno ve Ferrari kalır.Ferrari Reno ile mi yarışacak.Rakip oldukları tek bir alan bile yok.Reno o kadar şikayet ediyor galibiyet bize yansımıyor diye.Bunu daha önce kendileri ifade etmişlerdi.Takımların felsefesini anlaman gerekiyor.Michelin tek lastik üreticisi olarak F1'de kalmak istemedi.Birini yenip almadıktan sonra zaferin anlamı yoktur dediler.Bridgestone ve Pirelli bu teklife balıklama daldı.Neymiş şampiyon bizim lastiğimizi kullanıyormuş.Rakip olsaydı bizim lastiği kullanın diye üste para verirdi pirelli.

  14. Hadi İtalyanların toplam izlenme oranlarındaki payı küçük, dünyanın her tarafında Ferrari, Formula 1'den daha bilinir ve marka değeri daha yüksek onu ne yapacaksın. Boşuna söke söke almıyor o gelir farklarını. F1 amerika kıtasında kuvvetli değil ancak Scuderia harici de Ferrari o kadar değerli ki kıtaya özel model dahi tasarlıyor planladığının üzerinde satıyor. Kim miş 2 günde unutulan Jaguar, Ford mu bu. Bunları 5 yıllık şampiyonlukla başardığı mı sanılıyor sadece. Ferrari süründüğü dönemlerde de aynı çılgın, tribünleri inleten taraftar kitlesine sahipti. 90'ların başında da ben Ferrari sevdalısıydım.
    F1 gridinde olağanca pilotların yarışılır, gidilir, sevda gibidir dediği zamanlarda da Ferrari dominasyonları yoktu.
    Bırak F1'i üretici takım olarak yer almadığı GT serilerinde dahi ortalığı inletiyor deli oluyor insanlar araçlarının başarılarına, gücüne. Herkes bilmez tabi diğer serileri. Üst pist yarışlarında yokluğu düşünülemiyor, takım olarak da yarışması arzulanıyor serilerin yöneticileri, izleyici kitlesi tarafından.
    Porsche, Lamborghini çok unutturmaya çalıştı başaramadılar. Kendi kendine unutulacağını mı sanıyorsunuz. Otomobil programlarında 30-40 yıl önce ürettikleri yarış araçları çılgınlar gibi anlatılıyor halen. En kötü zamanlarının birinde Schumacher transferiyle piyasanın aklını allak bullak ettiler yatırdıkları paralar ile. Çoğunluk basın da Ferrari'yi dirilmez bir takım olarak görmüyordu.
    Hiç bir zaman çok kısa ifadeler ile Ferrari ayrılırsa F1 biter demedim, diyemedim ancak Schumacher'in ayrılışları bile bu kadar izleyici sayılarını oynatıyorsa Ferrari'nin yokluğu herşeyi değiştirebilir diye geliyor insanın aklına.
    F1 temelde bir televizyon şovu değildir yerinde katılımcı kitlesi ile de dünyanın en yoğun organizasyonlarının başında geliyor. F1 tribünlerinin sayılarını az çok biliyorsunuz. Tutulmayan, bom boş kalan Türkiyede bile F1 pistinin izleyebilir kitlesine sahip başka bir spor kompleksi bulunmuyor.

  15. Monza'sız bir Formula 1, meyve vermeyen ağaca benzer. Şu Bernie'nin nalları diktiği günü bayram ilan edeceğim. Adam para uğruna sporun temeline dinamit döşüyor.

    Ferrari'siz, McLaren'siz, Williams'sız, Monza'sız, Spa'sız, Silverstone'suz, Monaco'suz bir Fomula 1'i düşünemiyorum. Evet spor parayla dönüyor ama bu tarihi yarışlar para uğruna hiç edilmemeli.

  16. Honda F1 Massa(NeMutluTürkümDiyene avatarı
    Honda F1 Massa(NeMutluTürkümDiyene

    Ferrari hep tehtid savuruyor diyen kardeşlerimize anlam veremiyorum.

    Bu takım F1'den ayrılırsa F1 çöker.Kaldı ki izleyicilerin yarısı Ferrari'yi destekliyor.Bu takım tarihi bir takımdır ve F1'de söz sahibi olacak elbette.
    Adamlar tehtid etmekte haklı.

  17. yaz madem izleme oranlarını hadi oranla önemsizise.senin kıytırık öercedesin çekilnce sen f1 biter kendi aralarınfs tur atarlar demiştin ama ne hikmetse milyonlarca fanı olan takım çekilince hiçbir şey olmuyor.o yüzden pişmaniye kafa tek puan alamasalar dahi şampiyondan fazla parayı onlara veriyor (140 milyon dolar).ferrarideki sponsorlardan da bir habersin anlaşılan.ayrıca geçen dedim bu adamların piyasa değeri f1in piyasa değerinden fazla diye.dünyanın heryerinde ekonomi kötü ancak ferrari sürekli kar ediyor.azıcık araştır be adam.

  18. Ferrari dememiş ki herifin teki demiş.Bazen gözünüzle okuduğunuz konusunda şüphe ediyorum.Zira yorumlar ezbere.Kırmızı mı o?hımmm o zaman hemen sallayalım bir şeyler:)boğalarla tanışıklık vsr herhalde:)

  19. Hiçbir bir şey olmaz.F1 temelde bir televizyon şovu.İtalyanın toplam izlenme oranlarındaki payı önemsiz.Beş sene önce kimsenin desteklemediği Red Bull gibi takımların şimdi milyonlarca taraftarı var.İki gün sonra unutulur.İtalya'da ekonomi zorda.Ferrari bugüne kadar başarılarıyla kendini finanse etti.Son bir kaç yıldır durum kötü.

  20. Oda olur 😀

  21. Dün demiştim tehdit etsinler diye. hadi bernie takvimden düşürde görelim monzayı.

  22. Ferrari de ne olsa Formula 1'den çekilirim lafını koyuyor ortaya. Başka güçleri kalmamış anlaşılan.

    Imola pisti Ferrari'nindi diye hatırlıyorum Monza da öyle mi?

  23. Fisichella/Gene/De la Rosa 😀

  24. Böyle konuşmalar artarsa tifosiler çabuk gaza gelir (italyan basınına çok bağımlılar) ki gelmesi de lazım. İzleyicilerin etkisi, etkileşimi olması lazım artık. Ferrari'nin ayağına kurşun sıkma gayretlerinden vaz geçmeleri lazım. Herşeyi geç Monza'yı, SPA'yı takvimden çıkarmak da ne ola ki nasıl bir aklın üründür. Bunlar dünyanın sayılı, en güzel pistleri. Geç tarihlerini bunların yapısında başka bir pist yok.

  25. Kaybeden Formula1 Olur…

  26. TifoAlo HRT avatarı

    Ulusal değerlerin kişisel yada kurumsal çıkarlardan daha önemli olduğu bir ülke demekki darısı bizim başımıza.

  27. LMP1 sınıfında LeMans a katılırlar. pilot olarak

    1- Lotterer,Fassler,Treluyer
    2-Hamilton,Alonso,Raikkonen
    3-Akademiden gelen genç pilotlar

    şeklinde bir takım kurup Porsche ve Toyota ile mücadale ederler.Birde Mclaren ve Mercedes bu yolu takip eder,Peugeot da seriye geri dönerse f1 dönsün dursun singapurda bahreynde 😀

  28. Monza'yı F1'den çıkaracak mantığı ben anlayamıyorum.

  29. güzel espri 🙂

  30. İnşallah Çekiliriz abi bunu cidden canı gönülden istiyorum. Başka maceralara yelken açma zamanı geliyor bence. Elimizdeki pilotlarda başka bir seri saçma sapan kurallar ve kısıtlamaların olmadığı mevcut F1 takımlarından birinin de destek vereceği başka bir seri çok güzel olucaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir