Formula 1'de Yeni Ceza Puanı Sistemi

yazar:

kategori:

Alınan karara göre toplamda 12 puandan fazla ceza alan pilotlar bir sonraki yarışa katılamayacak.

Şu anda yarışlarda yaşanılan kazalarda verilen cezalar kınama ya da 10 sıra grid cezası şeklinde oluyordu.

Alınan bilgilere göre tehlikeli bir kazaya sebebiyet vermenin cezası 3 ceza puanı olacak, daha ciddi kazalarda ise bu sayı %5’e kadar çıkacak.

FIA’dan yapılan açıklamada alınan ceza puanlarının 12 ay süreyle sürücünün lisansında kayıtlı kalacağı belirtildi.

Yeni kurallarda, pist üzerinde haksız avantaj sağlayarak yapılan geçişlerde yerini geri verme konusunda da yeni düzenlemelere gidilecek.

Gerçekleştirilen toplantıdan çıkan diğer kararlar ise şu şekilde:

Mercedes’e gelecek yıl için en fazla dört takıma motor tedarik etme şansı verildi. Mercedes, McLaren, Williams ve Force India.

Yarış esnasında pit stopta yer alan tüm takım görevlileri kask takmak zorunda olacak.

Pist üzerinde daha fazla kalınmasını teşvik etmek adına cuma günleri sabah senasının ilk 30 dakikası için pilotlara yeni bir set lastik verilecek.

Her pilot sezon içinde en fazla 5 motor kullanabilecek. Turboşarj, motor jeneratör ünitesi gibi parçaların değişiminde 10 sıra grid cezası verilecek. Motor değişikliği yapan pilot yarışa pit alanında başlayacak.

Onay süresinde sadece bir motor tasdiklenebilecek ve 2014-2020 yılların arasında kullanılacak. Değişiklikler ancak kurulum ve maliyetlerin azaltılması gibi nedenlerle yapılabilecek.

Vites kutuları arka arkaya beş yarış değil altı yarış kullanılacak. 

Pit alanı hız limiti 80 km/h’a çıkarılacak. Önceden yarışlarda 100 km/h, sıralama ve antrenmanlarda 60 km/h idi.

 


Yorumlar

  1. Onay süresinde sadece bir motor tasdiklenebilecek ve 2014-2020 yılların arasında kullanılacak. Değişiklikler ancak kurulum ve maliyetlerin azaltılması gibi nedenlerle yapılabilecek.

    Motor gelişimi yine yasak. Teşekkürler (!) FIA.

  2. Burada ki en ciddi şey bu;
    "Onay süresinde sadece bir motor tasdiklenebilecek ve 2014-2020 yılların arasında kullanılacak. Değişiklikler ancak kurulum ve maliyetlerin azaltılması gibi nedenlerle yapılabilecek."
    en hızlı da değiştirilecek kural gibi duruyor.

  3. mantığa gel 12 ceza puanına ulaşan ceza almayacak, 13 ceza puanı olan 1 yarış men edilecek. çok saçma bir sistem. maldonado'nun teki gelip 12 puana ulaşır sonra da koyun gibi sürer. bal gibi de 12 puanlık hatası yanına kalır. şuanki sistemde her hatasının cezasını çatır çatır ödüyorlar. hiç beğenmedim yeni ceza sistemini.

  4. heikki 1088 avatarı

    Biraz daha uğraşırsan mermer,taş,duvar artık neyi beğenirsen deleceksin arkadaş.

  5. Burada ne varki normal bir yarış kazası bunun gibi yüzlerce kaza oldu.Yani isteyenin istediği yerden görebileceği bir kaza hakkinen cephesinden önünü perdeledi kazaya sebebiyet verdi diyebilirsin.Diğer taraftan a)görmemis olabilir ister inanırsın ister inanmazsın veya öyle bir hamle yapacağını düsünmemiş olabilir çünkü saliselik bir farkla hemen hemen eş zamanlı bir reaksiyon var.b)Gördü ki ve o da hakkı olan savunma yı yaptı sonuç olarak zigzag çizmemis hakkinen in önünde soldan sağa doğru bir kere kaymış bu ideal bir savunma ben bunda bir sey görmüyorum
    Ayrıca bana göre burada hakkinen suçlu biraz tecrübesizliğinin kurbanı olmus fazla heyecan iyi değildir.Hadi öyle böyle diyelim bu iki pilot arasındaki tek mücadele bu mu dünya kadar var ki bunlarda ki başarı oranı da ortada dır.Hakkinen üst düzey bir pilot tu ancak fin li olmasına tüm o soğuk ifadelerine karsın çabuk dağılan bir pilot du bence.Schumacher in gölgesinde ezildi tüm sanssızlığı schumacher in asıl dönemine denk gelmesi oldu.

  6. beceriksizlik demiyosunda 🙂

  7. 3 korner 1 penaltı.Öyle bir kural vardı tek kale maçlarda aynı ona benzedi 🙂

  8. 011000110110000101101110 (spa2000) avatarı
    011000110110000101101110 (spa2000)

    Okudum.
    Eğlendim.
    Okuyup eğlenmeyenler için video yu yükledim.

    1990/Macau/F3
    Mika 2. bitirse (yani yerini korusa) şampiyon olacak. Ama vidyodaki gibi Hakkinen, Hakkinen. Tam saldırı modunda.
    ve Schumi kirli işlerdeki ilk hünerlerinden birini sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir