Britanya GP: Silverstone'da Neden Altı Lastik Birden Patladı?

yazar:

kategori:

Pazar günü Silverstone’da aralarında yarışı lider götüren ve Mercedes’iyle muhtemel zafere giden Lewis Hamilton ve Ferrari’nin çifte dünya şampiyonu Fernando Alonso’nun da olduğu toplamda altı sürücü lastik sorunu yaşadı.

Tüm lastikler yüksek hızda patlayarak parçalandı. Sıradaki yarış olan Almanya GP bu haftasonu koşuluyor, ve bu ciddi bir sorun demek.

Tüm patlaklar 160 km/saatten daha yüksek hızlarda gerçekleşti ve bazıları neredeyse 320 km/saat hızındaydı.

Yaralanan olmadı ancak BBC F1 yorumcusu ve 13 kez F1 galibiyeti olan David Coulthard BBC Sport’taki köşesinde lastik patlaklarının motorsporlarında potansiyel pilot katilleri olarak bilindiğini yazdı.

Patlaklar araç hakimiyetinin kaybolmasına yol açabilir. Felipe Massa Pazar günü patlağının ardından spin attı. Yüksek hızda fırlayan lastik parçaları da yaralanmalara veya daha da kötüsüne yol açabilir.

Yetkilililer acilen bir çözüm bulunması gerektiğini kabul ediyorlar. Ancak henüz sorunun tam olarak ne olduğu açık değil ve bu haftasonu Nürburgring’de koşulacak yarışa yetişebileceği kesin değil.

 

Neden Böyle oldu?

Formula 1’in lastik tedarikçisi Pirelli ve sporu yöneten FIA Silverstone’da ortaya çıkan çok sayıdaki patlağın sebebini bulabilmek için bir inceleme başlattılar.

İlk sonuçlar lastiklerin viraj içlerindeki kerblerin köşelerinden dolayı kesilmiş olabileceği yönündeydi ki sürücüler en hızlı turu atabilmek için çoğu zaman bu kerblerin üzerinden geçiyorlar.

Fakat Alonso Silverstone pistinin yıllardır böyle bir sorunla karşılaşmadan yarışlar düzenlediğini ve sorunun pistten kaynaklanamayacağını işaret ediyor.

Sorunun lastiklerin yapılarından kaynaklandığı düşünülüyor.

F1 lastikleri inanılmaz karmaşık yapılardır ve inanılmaz güçlere dayanmaları gerekir. F1 araçları 6G kuvvetle yavaşlayabilir ve 5G kuvvetlerine kadar dönüş yapabilirler.

Tasarımdaki küçük değişiklikler aracın sürüşünde devasa farklar yaratabilir ve lastiği üretmek ve yük altında nasıl ezileceğini belirlemek için çok farklı yollar mevcuttur.

Basit terimlerle bir lastik bir kafesin üzerine sarılmış kauçuk tabakalarından oluşur. Bu kafes sert bir malzemedir ve lastiğe şeklini verir. Bu kafes çok çeşitli malzemelerden yapılabilir, çoğu zaman çelik veya kompozit bir malzeme kullanılır.

Mevcut F1 lastikleri çelik kafes kullanıyor. Bu sezon önceki yarışlarda bir çok farklı tür sorunla karşılaşıldıktan sonra, Pirelli birkaç hafta boyunca bu kafesi eskisi gibi Kevlar’la değiştirmek istedi fakat bu kadar karmaşık spordaki politikalar bunu yapmalarına engel oldu.

Sorunun çözümünün Pirelli’nin lastik yapısında Kevlar kullanmaya geri dönmesine izin vermek olduğu açık. Geçtiğimiz yıl bu tür sorunlarla karşılaşılmamıştı.

 

Bir F1 Lastiği Neye Benziyor?

Formula 1 lastikleri önde 13 inç ve arkada 15 inç genişliğindedir.

Bir set lastik 1300 sterlin (3800 TL) civarına mal olur ancak 30000 km kadar kullanılabilen bir yol otomobili lastiğinden farklı olarak performans ve birden fazla pit stop için daha çabuk aşınma istendiğinden dolayı çok daha az dayanacak şekilde tasarlanır.

Bu sezon en uzun süre kullanılan lastik Kanada GP’de Force India pilotu Paul di Resta tarafından kullanıldı ve tek setle 243 km yol katedildi.

Genelde takımlar 70-100 km sonra yeni bir set lastik kullanmaya başlarlar.


Yorumlar

  1. ferrari team avatarı

    Alonso güzel söylemiş,Pırelli hala piste taş atmaya devam etsin..

    'Fakat Alonso Silverstone pistinin yıllardır böyle bir sorunla karşılaşmadan yarışlar düzenlediğini ve sorunun pistten kaynaklanamayacağını işaret ediyor.'

  2. cgdsny_Ferr  avatarı

    "Kerb'ler"miş ufak atın da civcivler de yesin. Alonso'nun dediği gibi alakasız; herkes geçti bu kerb'lerden hatta en hızlı görünen RedBull ve onların sürücüsü Vettel kerb'leri en iyi kullanan sürücülerden biri. Peki soruyorum Vettel neden daha fazla pistte kalmasına rağmen lastiğini patlatmadı, üstelik zorluyordu da?
    Şahsi görüşüm lastik patlatan araçların sürücülerinin sürüş tekniği ve ayarlarındaki lastik aşındırma problemi (örneğin, aşırı kamber açısı) patlamaların nedeni olarak bulunacaktır. Lastikler hep aynı yerlerinden aşındılar ve patladılar.
    Bakalım, görelim…

  3. Suzi Perryyyyyyy 🙂 Discovery'den beri pek beğendiğim bir hanımefendidir kendileri.

  4. Pirelli efsane olacak bu gidişle 🙂

    M1CHAEL'ın dediği gibi Turbo motorlar bu lastikler yer bitirir. Gerçi Pirelli 2014'de çok daha temkinli olacağız dedi.

  5. Aynen İspanya GP'sindeki gibi…

  6. Adamlar resmen yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı diyor.
    Uzatmalara gidip şampiyon çıkaramayan bir sezon bekliyoruz.

    Turbo'ların torku bu lastikleri daha startda pamuk helva yapar.

  7. 2012, 7. yarış, 7 farklı yarış galibi.
    2013, tek yarış, 6 farklı sürücünün lastik patlatması.

    Pirelli 🙂

  8. TifoAlo HRT avatarı

    Alonso Rosberg ve Vettelde lastiğin bozulduğu ama pitlerin yakın olmasıyla bozulmuş lastiklerin fazla tur gitmemesinden ötürü patlamamış.Gene kauçuk parça delindi herhalde.

  9. Alonsonun lastiği yarış içinde mi patladı??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir