2005 Nürburgring: Kimi Raikkonen'in Lastiği Patlıyor

yazar:

kategori:


Yorumlar

  1. Güvenlik amaçlı olarak değiştirilebiliyor. FIA bu durumu anlardı. Vakit kaybetmemek için risk aldılar, yemedi 🙂

  2. Bir sorum olacak 2005 yılında lastik değiştirmek yasak değil miydi ? Pite gelse Kimi değiştirebilir miydi lastik ? Adamı pite almadılar diyorsunuz da o yüzden sordum ben.

  3. f1 tarihinin gördüğü en müthiş tasarımlı araçtı mp4/20 görüntü güç anlamında kral gibiydi.özellikle raikkonene çok yakışıyordu,bir bütündüler.bir msc ve f2004 fanı olarak f2004 en iyisi diyebilirim,zaten başarıları ile bunu tescilledi zaten.ama mp4/20 hertürlü marka fanının bile içini cız ettiren türden bir terminatördü.şimdi düşünüyorumda o doğayı inim inim inleten yıkıcı v10 sesleri ile kulaklarımızı bayram ettirdiği günleri çok çok özleyeceğiz.

  4. aleyküm selam 🙂 zaten bu tarz riskler kazanmak ile kaybetmek arasında ki ince çizginin hangi tarafında olacağını belirliyor. Şimdi bu tarz riskler alıpta kazanan ve kaybedenleri yazarsak uzar da gider 🙂

    şanssızlık değildi ama bence bu, kimi'nin yarışı kazanma ihtimali de vardı, ama ne lastik ne süspansiyon daha fazla baskıya karşı koyamadı

  5. Arkada olan herzaman gözünü açacak ona bakarsan tur bindirmelerde son sıra takımlarının çaylak sürücüleri zaman zaman ne hatalar yapıyorlar yol vermede ama böylesine blokaj gerektiren yanlış işler pek görmüyoruz orada raikkonenin de hatası var ayrıca sadece orası mı daha iki yerde raikkonen hata yaptı orada damı villenueve vardı.objektif olalım o yarıs hem raikkonen yeterince iyi değildi hemde takım hatalar silsilesi böyle bir manzara çıkardı ortaya.

  6. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Raikonnen'in bu yarışı kaybetmesinin tek sebebi Jacques Villeneuve denen dünyanın şampiyon olmuş en yeteneksiz adamlarından biridir. Kimi'den her zaman nefret eden ve tam bir Alonso hayranı olan Villeneuve (ki bunu yıllarca yazdığı F1 Racing yazılarından ve değerlendirmelerinden anlamak hiç zor değildir) yarışın son bölümlerinde Kimi'ye yol vermeyi "becerememiş", Kimi çarpmaktan kurtulmuş olmasına rağmen bunu yapabilmek için lastiği feci şekilde bloke etmiştir.

    Adam galibiyet almak istiyor, birileri de çıkıp "tribüne oynamak" gibi saçmasapan, alakasız yorum yapıyor. Adam Türkiye Süper Ligi'nde maça falan mı çıkıyor arkadaş, biri anlatsın da anlayayım. Adam yarışı KAZANMAK istiyor. Çünkü zaten kazansa dahi sadece 2 puan alabiliyor Alonso'dan. Takım da kazanmak istiyor.

    Sonra da arkadaş bu paylaşılan video'yu "Alonso'nun aracı berbattı, McLaren uçuyordu, Alonso king, Alonso o araca rağmen Kimi'yi yendi" propagandası için kullanıyor. Bırak git arkadaşım. Raikkonen 2005 sezonunu domine etmiştir. Alonso Montoya'yı yenebilir miydi? Eminim 2007 gibi ağlar, cam çerçeve indirir, demediğini de bırakmazdı.

    Bu yarışın sonunda yaşanan bu talihsizlik, Alonso'nun yaptığı hareketler ve sözleri olarak baktığımızda, kendisinin karakterini ilk kez görmemizi sağlaması açısından belki de olumlu bir olaydı.

  7. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    ayrıca o sezonda her zaman olduğu gibi lideri yavaşlatmak modunda olan fia ,yarış başından sonuna kadar tek lastik kullandırtıyordu, sezon boyu ,bunuda belirtmek lazım, hatta o sırada ceza gelirmi mevzusundan kimi yi pite almadı mclaren ,daha sonra tartışıldı ,bozulan lastik değiştiril v.s v.s oldu, o yarışda mclaren de de hata vardı ,onuda kabul etmek lazım erkenden pite alsalardı ,geçilmezdi yada 2. olurdu,artık yarış sonu fia ile görüşülürdü, pite almasalar o lastik aşırı yavaşlamadıkça zaten yarışı bitirmezdi ,çünkü amortisöre zarar vermişti ,yalpalama yapıyordu ,kısa bilgi olarak düştüm ,aklımda kalan, araç çok hızlı ama neredeyse 2 yarıştan birinde bozuldu veya arkalardan başladı hep 😀

  8. Dostum bundan buyuk aciyi hatirlamiyorum sanirim…

  9. Selam Onur.

    Fazlasıyla tehlikeli bir risk ve göz göre göre olan bir kaza. Canlı izlerken yarışı bitiremeyeceğini düşünmüştüm, yarışın sonlarına gelince de hayret, bitirecek herhalde bu derkeeeenn……

    Şampiyonluğun kokusunu aldıklarında çok fazla risk alıyorlar. Kanat kopmaları vs. Geçen senenin son yarışlarında aracın hızlı olmasının tek sebebinin bu olduğuna adım gibi eminim. Çıkan arızaları da gördük.

  10. Yalnız cevap verdiğim tüm arkadaşlara selam vermişim, seni es geçmişim 0versteer kardeşim. O halde selamların en güzeli senin olsun, Esselamü aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühü.

  11. Selam Babil Kralı

    … 6. turda Alonsoya 14 saniye fark…

    MP4-20 o sezonun en hızlı aracıydı, doğru. Ancak o yarışta Kimi'nin ilk stint için yaklaşık 13 – 15 kiloluk ağırlık avantajı da vardı.

  12. Kimi ve Mclaren'in ortaklaşa gerçekleştirdiği bir hataydı bu yarış dışı kalma olayı.

    Yarıştan sonra "Niye pitstop'a alıp lastikleri değiştirmediniz?" demişlerdi. Ron Dennis de 'süspansiyonun zarar gördüğüne dair kanıtları olmadığını ve risk aldıklarını' söylemişti. McLaren'in bu olaydaki tepkisine (veya tepkisizliğine mi demeli??) o zamanlar Williams'da olan Sam Michael, Renault'dan üç kağıtçı Briatore ve küçük üç kağıtçı Pat Symonds (belki başkaları da vardır ama aklıma gelen olmadı) destek vermiş "Biz de o konumda olsak aynısını yapardık." tarzı açıklamalar yapmışlardı.

  13. Selam Günay.
    Yarışyan sonra Ron Dennis'in açıklaması: "Hayat risklerle dolu. Lastiğin süspansiyona zarar verdiğine kanıt yoktu. Bana göre doğru olanı yaptık." (Kelimesi kelimesine değil ama açıklama bu tarz.)

  14. Selam Can. 2001 İspanya GP'nin üstüne tanımam.

  15. "Bitirebildiği" her yarışı kazanma potansiyeline sahip yakışıklı MP4-20…

  16. Sonrada garaja gitmek yerine bir yat a gecmis ickisini icmisti 🙂

  17. Nevadia Alonso avatarı
    Nevadia Alonso

    Sene 2005 yaşım biraz küçük. Çok hasta bir Alonso'cuyum yarışın son turları. Raikkonen'in kazanacağı kesin gibi, ben de bırakıyorum heyecanımı. Ama birden fark kapanıyor, Alonso yaklaşıyor. Raikkonen'de bir sorun olduğu kesin, son turun bir yerinde Alonso geçecek bekliyorum, diyorum ki şansa bak. Raikkonen kaza yapıyor. İçim cız ediyor. Alonso'nun kazandığına bile sevinemiyorum. Benim hayatım boyunca unutamadığım yarışı budur. Tamam her zaman Alonso'cu kaldım ama Raikkonen'i de o gün kazandım.

  18. araç parçalanırken bile güzel.

  19. Şimdi sen öyle diyorsan bende Şuminin 2005 imola yarışını hatirlatirim tek yarışı baz alıp bu done den Ferrari'nin uçan bir aracı olduğu kanısına varabiliriz.Varmak isteyen varır herhalde.

  20. Montoya farklı bir isim çokça problemli bir pilotdu.Bu tip pilotlar tamamen duygularıyla hareket eden ateşli pilotlar bir yerde mutsuz oldularmı bir sey beklemeyin yani büyük sampiyon olabilecek pilotlar değil bunlar.Akıl almaz geçişler yapabilen süper hızlı ama o hızını her platformda ortaya koyabilecek kadar istikrarlı biri değildi sıkıntılı bir adamdı.Zaten valizini aldı geçti gitti f1 den.

  21. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Koca parağraftan anladığın bu mu?

    Ben raikkonen yavaştı veya montoya hızlıydı diye birşey anlatmadım ki.O yarışta raikkonenin hatalarını yazdım ve son turlarda neden tedbir alma yoluna gidilmediğine dair fikirlerimi belirttim.

    montoya niye sürekli raiye geçildi araç aynı degilmi sonucta .

    Bence bu konuyu bana hiç sorma.Tatsızlık çıksın istemem.

  22. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Pardon 5 yarış sonra hockenheim olacaktı.

  23. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    montoya ilk virajda webberle bir temas yaşadı ve gerilere düştü.

    Zaman zaman montoya da bu hız makinesi ile uçmuştur.Örneğin 3 yarış sonra Almanyada 20.sıradan başladığı yarışı uçan araçla 2.sırada bitirmişti.

  24. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    aracın hızlılıgını yazmıssın ona lafımız olmaz araç külüstürün önde gideniydi bizim hacı murat bile o araçtan az arıza yapıyor bu onu geçtim arac hızlı olabilirde rai yavaşmı yani erendost arkadasımızında dedigi gibi o zamanın f1 deki en iyi pilotlarından biri olan montoya niye sürekli raiye geçildi araç aynı degilmi sonucta .

  25. Güzel demişsin hoş demişsin de Montoya neredeydi o uçan araçla.Nerelerde uçuyordu unuttuk biz hatırlatırsan.

  26. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Gereksiz risklerin ve hataların faturasının fanatikler tarafından Alonsoya kesildiği bir yarış.

    Rai bu yarışta 2 kere pist dışına çıktı.Öncesinde 28. tur civarında şikan kesti ve araç zıplayarak piste döndü.30. turda çakıl havuzuna çıkıp 3-4 saniye kaybetti.Daha sonra 37. turda willeneuve tur bindirirken üstelik 15 sn fark ile liderken fena halde lastiği yaktı ve birkez daha pist dışına çıktı.
    Alonso ve şumi ise sırasıyla 46. ve 55. turlarda birer kez pist dışı ziyaretinde bulundular.(lastik yakmadan).

    Son 10 tur kala fark 10 saniye idi.O dakikadan itibaren fark hızla azalmaya başlamış ve kameralar sürekli Rainin aracının ön lastiğini göstermekteydi.7 tur kala fark 5 saniyeye düştü.Son olarak fark 1.5 saniyeye kadar düşmüştü.Raikkonen hasarlı aracını o kadar zorlamayıp 2.liğe razı olsaydı belki out olmayacaktı.Çünkü arkadaki heidfeld yaklaşık 18 saniye gerideydi.
    Mclaren pit duvarı bu olayın olacağını bile bile seyrettiler ve müdahale etmediler.Telsizden Raikkonene yavaşlamasını ve aracı finişe getirmesi söylemediler.Çünkü o kadar hızlı bir araca sahiptiler ki her türlü riski kolayca alabiliyorlardı.O araç öyle bir araçtı ki yarışın başında henüz 6. turda Alonsoya 14 saniye fark atmıştı bile.Benim de en büyük rakibime 6 turda 14 saniye takacak bir aracım olsaydı ben de tribünlere oynardım.Hatta yakıtımın biteceğini bilsem bile ayağımı gazdan çekmezdim.

  27. Çok çekti be bu Kimi 🙂
    Iplerin tamamen koptuğu yarış 2006 monaco oldu.Mclarenin dayanıksızlığı Kimi'nin alışkanlığı olmuştu.Araba su kaynatınca adam normal birşey gibi hemen çekmişti sağa.Arabayı söndürmüştü diye hatırlıyorum 🙂

  28. geçen haftada ne sıralama sonrası ne yarış sonrası hiçbir röportajının çevirisi/haberi yapılmamıştı. bu hafta 2 video izlemişiz çok mu:)

  29. heidfeldin tek pol pozisyonunu aldığı yarıştı bide 🙂 ve 2 . olmuştu yarışta

  30. Kalbimin yüzde 49'unu Schumi'den alıp, Kimi'ye verdiğim yarıştır.

  31. haberi çok çıktı doğru bunda trf1 in parmağı var alonsonun 2007 zaferini neden göstermiyorlarda,sürekli kimi raikkonen polünü gösteriyorlar…

  32. Başına çok iş gelince videosu da çok oluyor tabi 🙂

  33. Bu arada bu hafta Raikkonen haftasi mi? Cok haberi ciktida :))

  34. Unutulmaz anlardan biriydi, Mp4-20 cok hizli bir arac olmasina ragmen cok dayaniksizdi, Kimi'nin lastigini kilitledigi yerde Alonso daha buyuk blokaj yasamis hatta pist disina cikmisti, ama o sezon beton gibi olan Renault'a hicbir sey olmamisti. Zaten 2005 yilindaki sampiyonluk bu yuzden Renault'a gitmisti.. Bende Alonso'yu bu yuzden pek sevmem, iyi pilottur ama kacak dovusur..

  35. Kimi ve Mclaren'in ortaklaşa gerçekleştirdiği bir hataydı bu yarış dışı kalma olayı. Yıllarca bu konu yüzünden Alonso'ya giydirildi, yarış sonrası yaptığı hareketlerin itici olduğu kısım yalan değil. Fakat rakiplerinin hatası ve risk almasından dolayı "bu galibiyet Kimi'nin hakkı" demesini beklemek oldukça saçma. Bu video da net görülebileceği gibi, Kimi o lastikle zorlanarak sürmesine rağmen pite girmiyor, az daha Bar Honda'lardan birini de alıp götürecekti kazayla beraber. Alonso ise Kimi'nin sorun yaşadığının haberini aldığından beri Kimi'yi rahatlatmamak için, galibiyet için zorluyordu. Tur başına 1 saniye üstü kapatarak yaklaşıyor görülebileceği üzere. Kimi bu baskıyı görmese Alonso'dan daha daha yavaşlayarak belki de aracı finişe ulaştırabilirdi. Renault ve Alonso'yu zafere taşıyan uyguladıkları bu baskıydı, ki son turda geçme ihtimalleri de vardı Kimi'yi…

    Bu anı, 2005 FIA galasının videosunda, coldplayden "fix you" şarkısını koyarak inanılmaz bir iş çıkartan videonun yapımcılarına da selam ederim… Ayrıca Mclaren'in en güzel ve hızlı araçlarından biri ile, Renault'un o muhteşem renklerini tekrardan görmekte insanı mutlu ediyor

    dipnot: Renault bu yarış öncesi Monaco'da büyük bir hüsrana uğrayıp, yarışa ilk 3 te başlamalarına rağmen podyum görememişlerdi. Lastik sorununun monaco'ya mı özel yoksa bu yarışta da aynı sorun yaşanacak mı diye acayip stresliydiler o sıralar. Monacodan sonra bu yarışı kazandıklarında adamların sevinci görülmeye değerdi…

  36. bu yarıştan sonra cengiz kurtuoğlu açmıştım hüngür hüngür ağlamıştım…çocukken ne güzelmiş duygularım:) şimdi ise basit tekdüze suni ataklar gerçek olmayan rekabet kuralları içimdeki o f1 ruhunu öldürdü…belkide çocukluğumuzda daha yoğun yaşamışız duygularımızı.. keşke hep cocuk kalsaydık be şuan bile gözlerim doldu bunları yazarken

  37. Bu yarışı Alonso kazanmıştı ve yarış sonrası basın toplantısında hayatımın en zevkli yarışı ve kolay bir galibiyet oldu tarzında açıklamalarda bulunmuştu. O zaman Alonso'dan Kimi'nin yarışı hakettiğini söylemesini beklerdim ama yapmamıştı. Bu adamı işte bu yüzden sevmiyorum.

  38. Şampiyon olma uğruna alınmış gereksiz risklerden birisi daha. O yıllarda Mclaren kadar risk alan bir takım yoktu. Çoğu da aptalcaydı.

  39. 011000110110000101101110 (spa2000) avatarı
    011000110110000101101110 (spa2000)

    Mesela herkes McLaren ile yaşadığı bir acıyı anlatsın.
    Böylelikle acılarımız bizi birbirimize kenetleyecektir.
    Kenetle bizi McLaren. 🙂

  40. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Saç yolduran kafaları duvarlara vurduran yarışlardan bir tanesi.

  41. beni KİMİ ci yapan 2005 yarışlarından birisiydi bu 🙂

  42. En sevdiğim sözlerden biridir. Ya hep ya hiç!!!

  43. İçimizin kan ağladığı yarışlardan birtanesi 🙁

  44. inan ki pite girip lastik değişimi/kanat ayarı yapılsaydı ve galibiyeti hediye edip 2. olsaydı daha fazla üzülürdüm.. kimi sayesinde öğrendik "f1 de ya hep ya hiç" demeyi 🙂

  45. Aslında ilk kendi hatasıyla pist dışına çıkıyor ilk kum havuzuna orda aracın kanat ayarı değişiyor heralde yada başka bir bozukluk oluyor.

    İlk virajda öyle bir kitliyorki sağ önü dönene kadar beyaz duman. Ama çok geç anlıyorlar yada böyle devam eder diye düşünüyorlar kimbilir tabi.

  46. ahh sabah sabah görünce içim cız etti yine 🙂 neden koydunuz ki bu videoyu :p

    biraz kiminin hatası (kerb üzerinden hatalı geçiyor ve fren sonrasında lastikde büyük aşınma yaratıyor.). titreşmeler artıyor ve süsyansiyon dayanamayacak duruma geliyor. sonrasında ise balmumu gibi dağılan mclaren aracı. işin ilginç tarafı mclarenin en güzel ve en hızlı araçlarından birisi olması.

    o yıldan inanılmaz keyif aldım.. gerilerden gelip kazanılan galibiyetlerde yerimden sıçrardım. japonya yarışında sevinçten oraya buraya tekme atarken uyandırmıştım evdekileri 🙂

    hey gidi günler:) şanslıyız ki bu efsane olacak kimiyi hala yarışırken izliyoruz 😉 tadını çıkaralım..

  47. McLaren lı olarak kendimle gurur duyuyorum vallahi. Neler gördük neler atlattık bu güne kadar. Ama hala burdayız hala en büyük markalardan biriyiz.

    Şimdi aklıma geldi buda 2005 imolada araç bozulunca liderken. Catalunyada her tur kalbim duracak gibiydi vallahi. Adam her tur en hızlı tur elde ediyordu ilk pitlere kadar. Ulan yavaş diyordum yavaş.

    Böyle kaç yarışımız oldu kim bilir. Hep bir şey olabilir gibisinden son turları izliyorum liderken. Refleks oluştu resmen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir