Sezona İlişkin Tahminler

Sezonun geri kalanını bence farklı farklı parçalar halinde değerlendirmek gerek

TESTLER

 Testlerin her şeye gebe olduğunu düşünüyorum, bana göre testlerden sıralamalarda pole’ü almaya daha yakın bir Redbull çıkması da mümkün arayı kapatarak gelmiş Ferrari ve Lotus da. Her ne olursa olsun her takım Mercedes’le arasında olan sıralama farkını biraz olsun kapatacaktır, 3 gün test az değil sonuçta. Mercedes’in gizli testlerle -her ne kadar fayda sağlamadık deseler de- açtığı fark Silverstone testleriyle birlikte açtığından daha fazla şekilde kapanacaktır, çünkü Mercedes’in test yaptığı zamanla bu zaman arasında hatrı sayılır bir zaman farkı var ve takımlar bu zaman aralığında da lastiklerle alakalı birşeyler daha öğrendi. Testlerden beklediğim sonuç birbirine yarışta daha yakın bir ön grup(teste katılamayacak Mercedes dışında), belki Ferrari sene başında olan hafif yarış temposu üstünlüğünü tekrar ele geçirebilir gibi. Mclaren ise tamamen genç pilotlarıyla çıkacak testlere, zaten Whitmarsh 2014 aracına yöneldiklerini de duyurmuştu, gene de ön gruba bir parça olsun yaklaşıp takımlar şampiyonasında Forca India’ı geride bırakmaları mümkün.

SIRALAMA

 Eğer arada testler olmasa sezonun geri kalanındaki sıralama temposuyla ilgili ilk 4 Mercedes ve Redbull’lar diyebilirdik, ama testlerin herşeyi bir anda değiştirme ihtimali var. Hungaroring’den sonra bir yazı yazmayı daha düşünüyorum, tahminlerimiz tutmuş mu tutmamış mı daha sağlıklı görebileceğiz. Ama şu an görünen durum yukarıda dediğim gibi testlerden dolayı takımların Mercedes’le olan sıralama farkını biraz kapatacağını gösteriyor. Tabi Mercedes’le olan farkın kapanması demek Redbull’un pole’ü alma şansının daha da yükselmesi ve şampiyonada Vettel’in büyük bir avantaj sahibi olacağı anlamına geliyor. 1. başladığı zaman ilk stintle arayı açıp bir daha da kapanmasına izin vermediği yarışları hiçbirimiz unutmuş değiliz. Lotus’la Ferrari ise birbirine hem sıralama hem yarış temposu olarak oldukça yakın, ama Lotus sıcaklığa karşı daha hassas bir araca sahip bu yüzden yarış için Ferrari’nin ufak bir farkla daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz, sıralamalarda ise aynı şekilde Lotus biraz önde. Ricciardo’nun da sezonun geri kalanındaki sıralama temposunu merak ediyorum, bekleyelim görelim, sıralama temposu onun Redbull koltuğu şansına katkıda bulunacaktır.

YARIŞ

Yarış temposu iyi olan Ferrari’nin “hazin” sıralama sonuçları yarışlarda galibiyete uzanamamasına neden oluyor, bana göre hem aracın yarış temposu hem de Alonso’nun aracın suyunu çıkarmasını sağlayan yeteneği ilk 5’te başladığı yarışı bir galibiyete dönüştürecek güce sahip. Lotus ise farklı bir yapıya sahip, lastiklere gayet iyi bakmaları çok rahat podyumlar hatta galibiyetler kazandırabilir Lotus ve tabiki özellikle de Raikkonen’e. Redbull son üç seneki gibi yarışçı bir tempoya sahip, geçen seneler kadar dominant olmaması kimseyi yanılgıya düşürmesin, Redbull hala en komple araca sahip. Ayrıca unutulmaması gerekir ki bir içecek firmasının senelerin Ferrari’sine Mclaren’ine kafa tutması bile büyük başarıdır, tabiki bu başarıda Marko, Horner, Webber ve en önemli pay olarak Newey ve Vettel’in çok büyük payları var. Bu sene de hem takımlar hem de pilotlar şampiyonasında şansları büyük. Mercedes’e geldiğimizde ise edecek pek laf kalmıyor, ben önde başlayıp arkalara düştüğüm yarışlardansa gerilerden başlayıp yükseldiğim yarışları tercih ederdim, 2010 ve 2011’de Mercedes tam da böyle bir araca sahipti ama durum son iki senedir farklı. Taraftarlarına Allah sabır versin diyorum, Schumi zamanı yarışları binbir hayal kırıklığıyla seyrettiğimi pek iyi hatırlıyorum çünkü.

RED BULL’UN BOŞ KOLTUĞU

Horner’ın da dediği gibi üç kişinin bu koltuk için şansı bulunuyor, Ricciardo, Vergne ve Raikkonen. Ricciardo son zamanlarda öne çıkmasıyla Vergne’i saf dışı bırakmış gibi, Redbull adına testlerde sürüş yapacak oluşu da buna işaret, ama şunu sanırım herkes görebiliyordur; Ricciardo Raikkonen’e alternatif olabilecek bir seçenek değil, evet genç dersiniz yetenekli dersiniz anlarım ama Raikkonen şu an pistte 1. sınıf olarak nitelendirilebilecek bence 4 pilottan biri ve bu pilotların diğerlerinden açık şekilde yetenek olarak farkları var. Eğer ki Redbull’un seçimi Ricciardo olursa bunun nedeni ya takımdaki 1./2./ pilot ayrımının netliğinin devamı olur ya da Kimi’yi ikna edememeleri, zira Kimi’yi 2. pilot yapmaya kimsenin gücü yetmez. Kimi ise Lotus’un yanlış stratejileriyle birlikte hafif olarak Redbull’a kaymış olabilir. Schumi ihtimalini düşünmek ise bence maalesef ki fazla fantastik. Son olarak da şunu söylemeliyim ki Webber’in gidişinea bir hayli üzüldüm, eski topraklar birer birer gidiyor maalesef ki, hem pilotaj hem de karakter olarak sevdiğim bir pilottu.

1.GRUP – 2.GRUP

Demin yukarıda 1. sınıf pilot dedim, şu an pistte iyi olarak nitelendirebileceğimiz pilotları bence yetenek ve kalite olarak 1. grup ve 2. grup olarak ayırabiliriz. 1. grup bence Vettel, Alonso, Raikkonen ve Hamilton’dan oluşuyor. 2. grup ise Webber, Button, Massa ve Rosberg’den. Kubica yarışıyor olsaydı muhtemelen 2. grupta olacaktı, aynı şekilde Perez, Di Resta, Hulkenberg ve Ricciardo da ileride 2. grupta olmaya yakın pilotlar. Ben ne yazık ki şu an kimsede bir Vettel/Alonso/Raikkonen veya Hamilton ışığı göremiyorum, bu yüzden kimse için 1. sınıf adayı da diyemeyeceğim, bu pilotların ilk senelerini hatırlayınca bana hak vereceksiniz, Rosberg’in kendini şampiyonlar arasına yazdırma ihtimali var, ve bu sene de Hamilton’ı yendiğini görebiliyoruz. Schumacher ve Hamilton gibi güçlü rakiplere karşı bu kadar dişli rakip oluşu nedeniyle belki Rosberg’i ilerde 1. grupta sayabiliriz diye düşünüyorum.

FERRARİ’NİN DOLU KOLTUĞU

Massa kendine verilen kredileri maalesef ki birer birer bitiriyor, her yarış spin atmak/kaza atmak o kalitede bir pilotun yapacağı iş değil aslında. Bunların en büyük sebebinin Massa’nın aracın maksimumunu almayı istemesi olduğunu düşünüyorum, ne yazık ki maksimumu almaya çalışınca da böyle sorunlar çıkabiliyor. Formunda bir Massa’nın yerine getirebileceğiniz pilot sayısı pek kısıtlı, ama bu halde yarışan bir Massa’nın yerine kasap Maldonado dahi daha iyi olacaktır. Gene de Massa’yı kötü durumda görmüyorum, bu dönemin onun için bir şanssızlık olduğunu farzedersek bu sene sonlarında da geçen sene sonu gibi açılacaktır, yani umarım. Massa’nın böyle devam etmesi halinde ise en büyük aday Hulkenberg gibi gözüküyor.

ŞAMPİYONLUK ŞANSLARI

Mercedes yarışta da rekabetçi bir araca sahip olsaydı Hamilton için de Rosberg için de şampiyon adayı diyebilirdik, ama maalesef ki değiller. Durum geçen seneki gibi, adaylar Vettel, Alonso ve Raikkonen. Vettel geçen seneler gibi gene büyük avantajı elinde tutuyor, ama bu sene bence Raikkonenin de şansını son yarışa kadar taşıma ihtimali var. Macaristan’ın tam olarak değil belki ama Spa-Monza-Singapur üçlüsünün şampiyonluk açısından çok belirleyici olacağını düşünüyorum. Alonso gene maksimumu çıkartıyor yarışlarda, zannediyorum ki Alonso’yu en sevmeyen insan bile geçen seneki performansıyla birlikte kalitesini anlamıştır, öyle sürüyordu ki sanki altına Tofaş versek gene Redbull’a, Vettel’e kafa tutmaya devam edecek gibiydi. Bu sene de performansı dolu dizgin devam ediyor kalitesine yakışır şekilde, bu yüzden Alonso’nun da şampiyonluk şansı bence son yarışa kadar sürecektir. Geçen günlerdeki 50-60 puan açıklaması biraz talihsiz oldu bence, ama Alonso 50-60 puan farkta da bırakacak değil uğaşmayı, biraz politik bir açıklamaydı belki de. Vettel’e tekrar gelince, dediğim gibi en büyük şans bence bu sene de Vettel’e ait, ama Alonso’nun bu denli iyi olduğu, Raikkonen’in geri dönüp ciddi biçimde asıldığı senelerde keşke Ferrari ve Lotus daha iyi bir araç verebilseydi bu ikiliye ve Vettel’le eşit bir biçimde yarışabilselerdi.

Her ne kadar gruplandımaya çalışsam da biliyorsunuz ki F1 bir bütün ve konular ister istemez karıştı, Pirelli lastiklerine de değinecektim ama ne yazık ki mümkün olmadı, umarım objektif bir yazı ortaya koyabilmişimdir, iyi günler dilerim.

 

MSC-ALO 


Yorumlar

  1. Superseb mi? benim de hic gulecegim yoktu

  2. Vettel out olunca şampiyonadaki uzak rakiplerinden Hamilton'ın da işine geliyor, o yüzden o çığlıkları atanların sadece Ferrari taraftarları olduğunu düşünmek sığ bir yaklaşım. Vettel'in kazanması ile F1 izlememe oranına da katılmıyorum, F1 i seven gerekirse 2. lik mücadelesi için bile izler, sadece bir pilota odaklananlar varsa o pilot kazanmayınca seyretmiyorlarsa, yada favori pilotları emekli olunca seyretmeyenler gibi kendi pilot veya takımlarını "erken emekliliğe" sürüklüyorlarsa yapacak bir şey yok, kendi problemleri…

  3. O çığlıklar kırmızılardan geldi 🙂 İngilterenin kalbince Mclaren varken size ne oluyorsa işte 🙂

  4. MSC-ALO açıkçası senden bu tarz harika bi yazı beklemezdim cidden helal olsun yiğidin hakkını yiğide vermişsin tespitler süper olmuş……………………………………….Şalu

  5. Onlar Alonso ve Ferrari fanlarıydı.

  6. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar
    yoksa gayet taraftarlar izliyor SuperSeb'i 🙂

    f1 in beşiği ingilterede vettel out olunca tribünleri gördün mü?.İzleyicilerin tezahüratları sevinç çığlıkları taaa bize kadar geliyordu.

  7. Seyirci kaybına çanak tutmak ? Hiç güleceğim yoktu 😀 Kaybı yaşayan varsa Ferrari taraftarları olsa gerek yoksa gayet taraftarlar izliyor SuperSeb'i 🙂

  8. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Durum bundan ibaret. Silverstone testlerinden sonra neler olur bekleyip göreceğiz.Redbull sıralamadaki ayak bağından( mercedes) kurtulabilecek mi? Redbull u yarışta durdurmak Rai ve Alonsoya mı düşecek?Yoksa redbull yine ipleri eline alıp f1 in seyirci kaybına çanak mı tutacak?

    Macaristan sonrası yazını bekliyorum.Eline sağlık.

  9. hocam senin yazılardan sonra bizimkilere ihtiyaç kalmıyor vallahi döktürüyosun 🙂

  10. kesinlikle. özellikle senden her gün bir schumi haberi veya yazısı görsek sıkılmayız 🙂

  11. 🙂 msc-rai çok çok daha iyi olurdu bence.

  12. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Ellerine sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Umarım devam edebilirsin, ihtiyaç var 🙂

  13. sağolasın 🙂 ben senin nickinin tamamını seviyorum ayrıca, kimi sevdiğim adamdır 🙂

  14. msc-alo, nickinin ikinci yarısını pek sevmesem de 🙂 güzel yazmışsın. ayrıca kendince objektif olmuş evet.

  15. çok teşekkür ederim hocam

  16. Yahu üstad helal olsun ilk kelimesinden son kelimesine kadar tamamen benım fikirlerimle aynı çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir