Lotus: "Raikkonen 10 Üzerinden 10'u Hak Ediyor"

yazar:

kategori:

Raikkonen, bu sene bir galibiyet kazandı ancak bunun dışında aldığı bir çok ikincilik ve istikrarlı puanlarla şampiyonada Vettel’in en yakın rakibi konumunda.

Eric Boullier “Kimi’ye 10 üzerinden 10 verirdim. Sezon başından beri harika iş başardı ve art arda 27 kez puan almış olması zaten durumu özetliyor.”

“Ne olursa olsun her zaman orada. Monaco’da da son bir kaç turda bunu gördük. Takımı ilerletme konusunda büyük paya sahip ve koltuğumuzda öylesine popüler birisinin olmasının başka avantajları da var.” dedi.


Yorumlar

  1. söylerken basit, yaparken zor, bunu anlamak yada anlatmak için buradaki yorum veya makaleler bile yetersiz kalabilir, bununla alakalı insanlar senelerce eğitim alıyor… Bir de ayarlardan önce aracın tasarımından gelen özellikleri var. Kısacası aracın yapısı, aracın ayarları ve pilotun sürüşü ile şekilleniyor araçlar. Aracın yapısı mevcut kurallar ile en zor değiştirilen şey olduğundan da genelde ayarlar değişiklik gösteriyor, pilot sürüş stilini değiştirebilir tabi ama o da bir yere kadar. Konuya nereden girdiğimi unuttum, hah ne diyorduk, aracı sıralama turlarında ki tek tur performansına göre yada yarış performansına göre ayarlamak mümkün. Lastikleri koruması için sıralama hızından feragat etmekte mümkün, yarış performansından feragat edip sıralamaya odaklanmakta. Önemli olan dengeyi tutturmak, dengeyi tutturamayanda yarış ayarlarını seçiyor bir çok yarışta, malum sıralamada hızlı olup yarışta sürünmenin kimseye bir faydası yok…

    toparlarsam aracı lastik korumaya göre ayarlayıp yarışta performans kazanmak mümkün. Ama lotus'un özellikle bunu yaptığını düşünmüyorum, Lotus ve Ferrari'nin araçları daha ayarlardan önce tasarım aşamasından lastikleri daha düzgün kullanan ama tek turda lastikleri yeterince çalıştıramayan araçlar olarak tasarlanmış, kasti olmasa bile sonuç bu (eski lastiklerden bahsediyorum). E aracın altyapısı böyle olunca da, ayarlarla oynayıp sıralama performansı kazanmak zor oluyor, sıralamada kazandığından çok yarışta kaybediyorlar muhtemelen. O yüzdende yarışa odaklanıyorlar. Özellikle Kimi'nin yada Lotus'un bunu seçtiğini düşünmüyorum ben. Aynısı Ferrari için geçerli, 2 senedir sıralama performansını geliştiremediler yarış performansına göre, araç temelden böyle, komple tasarım felsefesinin değişmesi lazım

  2. alonso haklı ben haksızmışım kabul ediyorum…olanı en iyi şekilde kullanmak en akıllıca olanmış…

  3. oldukça eski bir izleyici, mühendis vs olman bu durumda daha da gülmeme neden oldu 🙂

    aracı hızlıya ayarlamak asdfhhj bu kadar basit mi bu olay yahu 🙂

  4. Söylediklerini genel anlamda ben söyledim zaten önceki yorumlarda.Tabiki Lotus'unda lastik koruyan bir araba olduğu gerçektir.Bunun çok yardımıda oluyordur Kimi'ye.Ama bunlar parçayı tamamlamaz.Parçayı tamamlayan araç ve pilotdur.Ayar kısmına gelirsek orjin noktası optimum şekilde olan ayardir.Bunun üzerinde çok büyük değişiklikler yapılmaz çoğu zaman, pilot kendine göre küçük değişiklik ister.

  5. Vettel'in aracı görece daha sağlam da, o bile iki senede 3 kere yolda kalmış.

  6. JhackRapunzel  avatarı
    JhackRapunzel

    Söylediğin doğrultuda gidersek Rai de değil araç ta iş olduğunu söylüyorsun lastik koruma konusunda. Rai bunu daha öncede söyledi ; Neden ağır yakıt yükü ile yarıştığı konusunda yarış performansıma güveniyorum. Tabi başka nedenleri de vardır.
    Lastik çabuk tükenen bir ayar seçersen lastiği korumak zorunda kalırsın ve bu durumda mantık olarak 6 ve ya 7 defa pite giremeyeceğine göre (RB aracının performansını ortaya koyması için bu kadar pit yapmalıyız haberini okumuşsundur.) Yani demek oluyor ki lastiği çabuk aşındıran bir yol seçtiğinde araç performansını tam kullanamıyorsun bu doğrultuda pilot performansını da kullanamayacağın gibi %100,
    RAi ye gelelim. Eğer aracı lastik aşındırıcı, hızlı bir şeklide kullanmaya ayarlarsan, aracın lastikleri biteceği için çok limitlerde kullanamayacaksın, fakat bunu senin tabirin ile 0,5 yavaşlatarak ayarladığında bu dezavantajı yok etmek için limitlerde kullanma ve eksik pit daha mantıklı olacaktır, daha çok zorlaman gerektirecektir, çünkü lastik koruma gibi bir derdi olmaz nasıl olsa araç koruyor bende basarım dersin. diğerleri araç yüzünden hızlı gittiğini düşünüp lastik korurken, Rai; araç bu işi nasıl olsa yapıyor bende basarım ve giderim diyor senin mantığın ile konuşuyorum,
    Mantık yürütünce olay bu. diğerleri lastik korumakla uğraşırken Rai bunu yapmıyor ve hızlı bir şekilde sürüyor. Bunu mu demek istedin?
    Eski bir izleyicisin hatta çok formlarda bağımlı olduğum yıllarda senin le konuşmuşumdur gerek Ferrari Gerek Mclaren olsun. yukarıda söylenenler doğru ya da yanlış ya da senin söylediklerin , fakat eğer Rai nin yavaş olduğunu ima etmek için böyle bir yorum yaptıysan Rai nin nasıl F1 geldiğini biliyorsun vaktinde Mclaren taraftarı olarak, hızıyla etkileyen bir adam. ama yok bu kadar hızlı bir pilotun sadece masumca nedenini anlamadığın için neden böyle bir yolu seçtiğini soruyorsan (yukarıdakilerin doğruluk payı var mı bilmiyoruz biz yorum yapıyoruz) sonuç basit lastik etkeni, nasıl şu pirelli ve Ferrari nin hava koridoruna girince tıkır tıkır araçları geçmesi ile en iyi geçiş pilotu olarak görülen Alo nun vaktinde geçiş özürlü olarak yorumlanması gibi. sonuç lastik. .ben o şekilde düşünüyorum tabi doğrusu nedir bilemeyiz 🙂 görüşüne de saygım hangi doğrultuda olursa olsun

  7. Ben oldukça eski bir F1 izleyicisiyim ,mühendisim, ve çok eski Mclaren taraftarıydım.Ağlanacak haline gül bakalım kahkahalarını kim dinler.

  8. Lastiklerin ısınma zamanı ve o pistde kullanırken virajlar ve frenler yada tam gaz gidilen sahalar boyunca lastiğin ısısı ve performansı sürekli değişir.Bir F1 aracında aşırı derecede ayar gerektiren nokta vardır ki frenlerin soğutulması, süspansiyon form ve tepki basıncı,kanat ayarları,motor devir etkinliği,lastik kamber açıları,lastik basınçları ve gaz tercihi , araç için total ağırlık noktası seçimi,… vss gibi bir dünya ayar seçimi yapılabilen nokta vardır.Bunlardan seçimlerde bulunurken bazı şeyleri kaybeder bazılarındanda kazanırsınız.Aynı takımın iki tane farklı araç çıkarabilmesi olasıdır ki bu işlem sadece parça farklılığıyla oluşturulmaz.Bir kaç ondalık olsa dahi ayarlarla dahi farklı tavır gösteren araçlar piste çıkarabilirsiniz.Aracın ana yapısı lastik koruma etkinliğine sahip değilse sadece ayarlarla bir miktar iyileştirme sağlayabilirsiniz ama gerçekden lastik koruyan olamazsınız.

    Lastik koruyan bir aracınız olabilir ama bunuda istekleriniz doğrultusunda yaptığınız ayarlarla istekleriniz doğrultusunda kullanırsınız. İşin son kısmı ise… pilotda lastik koruma yada harcama eğiliminde olabilmelidir.Lastik koruma adına biraz daha mülayim araç kullanarak bu işi daha net sonuçlara ulaştıracak kişi pilotdur.İyi bir lastik koruyamayan aracı hangi pilot kullanırsa kullansın çok iyi sonuçlar alamaz.Button -Hamilton u McLaren kullandıkları zaman gibi düşünmek lazım.

  9. hani alonso garantici sürdüğü için sevmiyordun hakan.

  10. Buraya kadar herşey doğru verdiğin bilgilerde doğru peki bunların kime ne kadar uygulandığını nereden bildiğinizi çok merak ediyorum.Takımlar pilotların uyguladığı kanat ayarlarını,süspansiyon ayarlarını, toe acılarını, araç yüksekliğini ve lastik başınçlarını mı açıkladı bizim haberimiz yok.Sorun varsayımlarla konuşup bilmediğiniz birşeyi biliyormuş gibi davranmak.

  11. Takımlar normalde virajlarda hızlı olabilmek için agresif kamber açıları uygularlar. Süspansiyon sisteminin geometrisi de buna göre ayarlanır.

    Pirelli lastiklerinin aşırı aşınması sebebiyle lastiğin yere bastığı noktaları en az aşınma olacak şekilde ayarlayabiliyorlar. Ek olarak motor haritaları ve vites oranları da bu göz önüne alınarak değiştirilebiliyor.

  12. Nasıl yani aracı lastik koruyan olarakmi ayarlıyoruz.Seni seçtim pikaçu yallah der gibi.Ne alakası var sen nereden biliyorsun bu değerli bilgileri kaynak verirmisin lütfen.

  13. 10 üzerinden 10 iddialı bir ifade…hem çok süratli hem çok dikkatli hatasız kullanmak tamamen nasip işi…her zaman da olmaz. eski kimi döneminde daha hızlı yeni kimi döneminde daha dikkatli bir sürüş stili var gibi geliyor bana…yeni kimi yi daha çok tuttum açıkçası….

  14. insanın bazen gerçekten gülmesi geliyor 🙂

  15. İnsanın bazen gülmesi geliyor… Lotus aracının ana yapısında lastik koruma güdüsü var ama bunu ancak ve ancak ayarlarla sağlayabiliyorsunuz.Şöyleki; ya aracı lastik koruyan olarak ayarlayıp 0,05 sn yavaş kalıp bir pit az yapıyor ve sıralama yapıyorsunuz yada aracı hızlıya ayarlayıp öndekilerle mücadele etmek zorunda kalarak pozisyon kapmaya çabalıyorsunuz? Hız abidesi olarak adlandırılan Raikonen in seçimi konusunda yorum yapmak isteyen varmı?

  16. Ferrari'nin aracı son 3 yarış hariç hızlı bir araçtı.Geliştirilememesi takımın sorunu.He bu araç bu şekilde hız anlamında devam ederse sene sonunda görürüz Alonso'nun ne kadar şampiyonluk şansını sürdürebildigini.Hızlı olmayan bir araçla alabileceği en iyi pozisyonun 5 6 olacağını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz.Yavaş araçla kimse birşey yapamaz üfürmeyelim a dostlar.Tek pit olayına gelince bunu Kimi'den başkasıda yapamiyor, ona ait bir yetenek.Lotus'unda payi var tabiki.Bu seneyi baz alırsak Kimi çok çok iyiydi.

  17. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    Para olmayınca,başka yöntemlere başvuruyor.

  18. araç iyi olduğu zaman ve geneldebir eksik pit stopla sonuca gidebilen ve aynı sonuçları zaman zaman takım arkadaşı da gösterbilen (araca vurgu yapılmıştır) bir kişi 10 üzerinden 10 puan alıyorsa aracı sürekli problemli ne zaman ne yapacağı belli olmayan (performans bakımından ) bir araçla şampiyonluğu son yarışlara kadar taşıyan ve aynı araçla takım arkadaşı sürünen bir adam acaba kaç puan alması gerekiyor.

  19. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Sanırım Webber in redbull undan bahsediyor olmalısınız…. 3 senedir sürekli yolda kalan hep webberin aracı, vettelin ki 2-3 yarış dışında kaya gibi, hatta temas yaşasa bile yarışmaya devam edebiliyor…

  20. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    yani ben lotus uda ,kimi yide tebrik ederim neredeyse hatasız 2.sezon şimdiye kadar umarımda devam ederler ,

    lotus tebriği hakediyor çünkü az bütçesi var ve bu sporda da para çok önemlidir ,az bütçeye rağmen geçen seneden beri şampiyonayı kovalıyorlar

    kimi tebriği hakediyor çünkü istikrar abidesi oldu 27 yarış rekor u kırdı bravo

    eskisinden daha olgun davrandığı ve yarışlara odaklandığı açıkca ortada bazen aşırı umursamaz tavırları eksileriydi bana göre

  21. Boullier kasasını kontrol etsin bakalım Kimi'ye verecek 10 puan elinde varmıymış 🙂

    Raikkonen müthiş bir istikrar yakaladı. Kritik durumlarda kaza yapmaması, bazen fazla temkinli davranması işine yaradı.

    Tabi 27 yarış peşpeşe puan alıyorsanız aracınız da sizi yolda bırakmamış demektir. Bu konuda Lotus'u da tebrik etmek gerek. Mesela Red Bull'da olsaydı kaç kere yolda kalmıştı…

  22. Şuan Formula 1'de Kimi mücadelesi var gibi 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir