Ferrari Fernando'yu Kovmalı mı?

yazar:

kategori:

Zamanının en başarılı Formula 1 pilotu 1992 Avustralya GP’den hemen önce Ferrari tarafından kovulmuştu. Alain Prost ünlü İtalyan takımı basın karşısında eleştirerek en büyük günahı işlemişti ve Adelaide’daki yarıştan birkaç gün önce apar topar takımdan gönderildi.

Prost iki hafta önce, Japonya’da, “Sezon boyunca Ferrari’nin eksikliklerinin altını çizdim ve gösterdim. Fakat kimse ağzımdan çıkan tek bir sözü dinlemedi.”

Belli ki Prost’un dediklerini dinlemişler ve duyduklarından hoşlanmamışlar. Ferrari yönetiminden Claudio Lombardi, “Takım olarak her zaman yapıcı eleştirileri dinlemeye hazır olduk. Fakat Prost takımın dışında çok fazla kritik yorumlarda bulundu.”

Prost kendisini şok eden haberleri duyduğundan bir Avustralya plajında tatildeydi. Prost’un koltuğu takımın test pilotu Gianni Morbidelli’ye verilmişti.

Kovulan Prost ile Ferrari arasında basın üzerinden bir söz dalaşı başladı. Prost ‘Ferrari’nin yaptığı muamele çok nezaketsizce’ derken, Ferrari ise ‘Prost’un davranışı bizim standartlarımızı yansıtmıyor’ karşılığını verdi. Prost 1992’de bitmesi gereken kontratının aniden yırtılmasının ardından mahkemeye başvuracağını söylerken Ferrari, ‘Tamam, Biz de yasal yollara başvurabiliriz. Bu durumda, muhtemelen yapacağız.’ cevabını geciktirmemişti.

Prost 1992’ye kadar işsiz kaldı ve 1993’de Williams’a geçerek dördüncü dünya şampiyonluğunu kazandı.

 

Ferrari’nin şimdiki patronu Luca di Montezemolo Fernando Alonso’yu takım hakkında söylediklerinden dolayı basın yoluyla sert bir dille eleştirmişti. 32 yaşını dolduran Alonso şöyle konuşmuştu: “Bir doğumgünü hediyesi olarak diğerleriyle aynı araca sahip olmayı isterim.”

Bu sözler takımın kurucusunun takımın sürücüleri dahil her şeyin üstünde olduğu söylemine ters düşüyor. Enzo Ferrari’ye göre bir sürücünün en büyük hatası “Kendi kabiliyet eksikliklerinin bazı kısımlarını araçta birşeylerin yanlış olmasını göstererek gizlemeye çalışmasıdır.”

Enzo modern sürücüler hakkında da şöyle konuşmuştu: “Film yıldızları gibi devasa paralar istiyorlar, ve piste sahneye çıkan aktörler gibi çıkıyorlar.”

Luca Di Montezemolo Ferrari kariyerine Enzo Ferrari’nin asistanı olarak başlamıştı. Luca, Enzo’nun kötü bir aktör olarak nitelendirebileceği süperstarla nasıl başa çıkacak?

 

NOT: Benim makalemin resmi de duvarkağıdı yapılabilecek boyutta 🙂


Yorumlar

“Ferrari Fernando'yu Kovmalı mı?” için 39 yanıt

  1. Bana mı dedin anlayamadım kardaş. Bizim jenerasyonda Vettel'i tutan yoktur, biz Montoya'cıyız, Marquez'ciyiz, Yoong'çuyuz. Vettel kim la.

  2. JhackRapunzel  avatarı
    JhackRapunzel

    Pilot yüzünden oluyor değil ama olay şu şekilde ilerliyor.
    06 araç kötü mü hayır, nedenlerden ötürü şampiyonluk yok. kovulma nedeni 4 yıllık baskınlık sonrası yenilmek ve bir şeyleri değiştirmek. kim geldi Rai, ne oldu şampiyon vs.. bakın doğru yapmışız…
    09 araç kötü ne diyecekler aracımız kötümü. o dönemin 10 yıllık peryoduna bakalım, müthiş bir geçmiş ve F1 in en köklü takımı ego tavanda, hatta egosuzluğun egosu eski görünen kıyafetlerim var ama yeni Versace gibi.., yapılacak tek bir şey var yeni pilot, Alo geldi . düşünce biraz değişti yenilgiden sonra Alo karakter olarak takım bana çalışsın mantığı Ferrari ye çok uygun Shumi dönemi bu şekilde ilerledi. bu yüzden az da olsa sabretmeyi öğrendiler fakat bunun yanında o kadar kötü araç vermediler. genelikle ilk 3 te bulunda ara yeri geldi ilk 2 ,az da olsa yarış içinde en hızlı araç oldu.
    geçen yıllarda ki o at arabası olarak tabir edilen araç kötü değldi, ayarlar olarak yağmura çok meyilli bir araç ve müthiş performanslar , kuru döneme geçildi yeni güncellemeler ve ayarların tutturulması ile sezon sonu en hızlı araçtı. yani o külüstür bölümü yağmurda kapattı sorunları.
    3 yıllık Alo ile bekleme ve bu 4. yıl Ferrari bunu kaldırmıyor bu takım bu, adamalar yersen diyor . aracım kötü mü ? söyleme sür ve şampiyon ol. sen şampiyon pilotsun . eğer bir araç en hızlı ise, diğerleri ondan hali ile yavaş olacak. ilk 4 teki pilotlar ne için var en hızlı araca meydan okumak için. ilk 3 içinde bir araçla şampiyon olamıyorsan Ferrari kaldırmıyor. Lotus ben Rai ile memnunum diyebilir onlar farklı bir Dünya, ama bu Ferrari de olmuyor.
    bu yüzden, Alo çok mu kötü sürdü bunlar bu takımda işlemiyor, Shumi 06 da kötü sürmedi . Rai 07 de güzel sürdü ,08 de kötü sürmedi bence çok iyi bir sezondu ama arkadan çarpma ve mekanik sorunlar ve Spa riski, ya var ya yok. ve o sorunlara rağmen kazansa ya da ikinci olsa şampiyonda ortaktı. ama olmadı 09 kötü mü sürdü hayır müthiş ama yollandı .
    Alo kimse ona 2010 ve sonraları kötü sürdü demiyor ama olmadı takım ben F1 den çekiliyorum diyemeyeceğine göre Alo ve ya başkası gidecek. F1 de Ferrari de hayat bu bizim gördüğümüz, pilot performansı kötü olmasa da yollanıyorsun.. . Belki bu sefer akıllanırlar da vaktinde Massa nın gitmesi gerektiği durum da Rai gitmişti. şimdi Massa nın yollanması durumunda Alo giderse olmaz . bu takıma RAi gelecekse ikisi birlikte yarışmalı . zaten pilotlar şampiyonu ve takımlar şampiyonu olamıyorsun . son 3 yıl %100 kayıp. en azından iki şampiyon ile yarışırım markaları garanti ederim. belki bu diğer takımlara ve takım arkadaşına tehdit olur da ne Rai ne de Alo gevşeyebilir bilemezsin ilk ikide olabilirler. Ferrari nin mantığı bu hamle ile değişebilir.. ve şu da var Alo bu işleri iyi bilen biri hatta en iyisi diyebilirm . belki bilerek söyledi ve Ferrari nin benden soğuması ve gideceiğim için Rai gibi koşul koymaması için yem atıyor ve aklında Weberin yeri var . ilk Alo dan geldi yumruk , ardından yem yutuldu Başkandan sonra menejer görüşmeleri belkide herşey istediği gibi gidiyordur. 😀

  3. 011000110110000101101110 (spa2000) avatarı
    011000110110000101101110 (spa2000)

    Santander'in sözleşmesi 2017 de sonlanıyor.

  4. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Araç Çok İyi Zaten Alonso Yüzünden Böyle Oluyor. Hemen İdam Edilsin !!!

  5. Ferrari sil baştan olmalı domenicali massa fernando gitmeli futboldaki borussia dortmund gibi olmalı

  6. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Enzonun yıllar önce söyledikleri günümüzde geçerli değildir.Pilotların artistliğinden bahsetmiş ama şimdiki yeni nesli görse ne derdi acaba.
    Bir de enzonun bir lafı vardı. Aerodinaminin motoru hızlı olmayanların işi olduğunu söylemişti.Ama günümüzde motorun bi işe yaramadığını ve aerodinaminin 4 yldır üstüste şampiyon olduğunu görüyoruz.Keşke enzo bugünleri görseydi.Adını taşıdığı motorunun viraj çıkışında ne hale geldiğini ve neweyin aero tokatlarını görseydi.

    Alonsodan önce kovulması gereken bir sürü adam var.Önce onları eleştirelim.

  7. Kesinlikle öyle Ulaş.

    Kaybeden takım olur 2014 kuralları orta da. İyi analiz eden bir pilot ön plana çıkartır takımı.

  8. Yaw ozur dediysem "yanlis anlasildim, takimi uzmek istemedim, onlar herzaman bir numara" gibi bir aciklama demek istedim 🙂

  9. Hahaha, anlamıştım dostum sadece muhabbetin devamını getireyim dedim, sanada iyi sabahlar 🙂

  10. Nevadia Alonso avatarı
    Nevadia Alonso

    Ya Allah aşkına aç Kanada'nın tekrarını, İngiltere'nin son 10 turunu İspanya'dan beri gelişmeyen araçla adam tırmanmaya zorluyo hala

  11. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Aynştaynlık yapıcam kusura bakmayın şimdiden içimden geldi arkadaşlar 🙂 ;

    ''Diğer Sesli Harfleri Bilmiyor Musun? '' Demiş.

    Hayırlı Sabahlar 🙂

  12. malesef ikinci bir mehmet günaydın,rambo vakasıyla karşı karşıyayız…Herneyse sen onu bunu bırakta madem Alonso Ferrari'nin beklentilerini karşılayamıyo.O zaman senin şu süper yetenek parmak çocuk Ferrari kokpitine geçsinde bi şov'unu izleyelim madem.Bakalım ne kadar başarılı olucak neler yapabilecek..

  13. Yani biz bunu en başından söylemiş idik, ortada şike yapacak Briatore yokken, Massa garibanına zulmederek ancak bu kadar olurdu. Alonso Ferrari'nin beklentilerini karşılayamamıştır. Bir an önce gönderilip yerine şampiyon olabilecek yetenekte birinin o koltuğa getirilmesi lazım.

  14. Mercedes i çok saf dışında sayma… Bir anda Rosberg -ALonso değişimiyle Hamilton-ALonso birlikteliğide seyredilebilinir.

  15. yonetın değişirse giderım alonso. ron dennıs ın artık takımla pek baglantısı kalmadı. martın alonso dan nerdeyse özur dılıyecektı yani iyi yönetemedık 2 pilotu demıstı… tabiki zor ıhtımal. ama suanda alonso bosa cıksa mclaren redbull lotus daha doğrusu mercedes haric tum takımlar peşinde kosar :)..

  16. ispanyadan buyana gelen önemlı guncelleştirmelerın hiç biri calısmadı ön kanat guncelleştirmeleri hariç. gelen 5 parcadan en az 3ü calısmıyor…. takım antremanlarda parca test ettıgınden eskısı kadar uzun surusede odaklanamıyor… ve suandaki arac ispanyanın aynısı… spa monza donum noktası… zaten şampıyona bitti vettel kolay kolay bırakmaz artık newey izin vermez. zaten en azında 1,2 galibiyet daha alabilsek yeter :)… burada 2014 motorunu en gec tanıtacak takım ferrari aralık ayına ertelemişler. umarım motordada ruzgar tunelı sorunu yaşamayız. bahane hazır ruzgar tunelı… :))))))))))))

  17. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    Mclaren önceki haberlerini okumadın heralde.İşsiz kalsa bile artık mclarene gitmez 🙂

  18. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    Alocular şimdi gelir ama gerçekler bunlar.Alo Ferrariyi kendi imparatoru olarak görüyor.Hep kendi

    istediginin olması istiyor.Her pilot hızlı aracın olmasını ister,Hamilton da,vettel de,kimi de.

    Ferrari hızlı araç yapmaya çalışıyor ama olmayınca olmuyor.şimdi herkes söyler ilk başta Domi

    amca gitsin diye,ama takımın bir başkanı monte amca var,kararları o verir.Biz,siz degil.Yani Alo

    Takımın tek sözü geçen benim gibi konuşuyor,ama ilerde iyi bir takım patronu olabilir 😀

  19. Ben alonsoyu tanıyorsan özur dılemez… 🙂 takımdan ayrılır yıne ozur dılemez 🙂 belkı yanılabilirim ama zannetmıyorum…

  20. alonso herzaman takımı eleştirir amacı takımı gaza getirmek gelişimı zorlamak bunu renault ta cok yapardı işe de yarardı. briatore bundan bahsetti.FERRARİ- ALONSO ikilisi ayrılırsa kaybeden ferrari olur…. son 4 seneye bakıldıgında sonuc olarak bu cıkıyor. 2009 da kımı sırtladı takımı son 3 senedır alonso sırtlıyor… alonso takımdan ayrılırsa REDBULLL. LOTUS. MCLAREN E RAHATCA GİDER…

  21. Enzo adıyla yazılan pilot eleştrisi o gün araçlarını kullana pilotlar içindir.Çok iyi bir pilot olabilirsiniz hatta hatasız da sürebilirsiniz ama aracınız size ne kadar yol veriyorsa o kadarını başarabiliyorsunuz.Bu son dönem araçlarında bu durum daha fazla ön plandadır.

    Demirelden bir alıntı yaparsak…'dün dündür bu gün bu gündür'.ALonso nun geçen sezon yaptıklarını düşünmek lazım.Aracın yetersiz kaldığı yerde kendinden ekleyerek belli miktar bir başarı ve rastlantılarla birlikte iyi sonuçlar alabildi ama daha sonrasında araç o kadar geride kaldı ki kendi kapasitesini eklemesi farkın açılmasına engel olamadı.İki tane fuzuli kaza ve sıfır çekilen yarış a birde aracın yetersizliği eklenince artık pilotun moralide kalmadı.

    Enzo ve araçları o zamanda kaldı… şimdiki duruma Ferari hala alşamadı ki bunu Enzo yu anarak herkes belirtmek istiyor olabilirler.

  22. Prost aracı eleştirdiği için Ferrari'den kovulmuştu… Senna filminden.

  23. Öyle de Alonso'nun da hakkını yememek lazım. 3 yılın ikisinde son saniyelerde kaçırdı şampiyonluğu, birini yanlış bir takım stratejisi ile diğerini ise sene sonuna kadar yeterince gelişemedikleri için. Geçen yıl ne kadar formda bir Alonso izlediğimizi hatırlatırım. Ve birinciye 25 puan verilen bir sistemde sadece 3 puanla kaçırdı. Biraz empatiyle onun da neler hissettiğini anlamalıyız.Emin olun herhangi bir taraftarından daha fazla üzülüyor, acı çekiyordur bu durumlarda. Her insanın canına tak eden bir şeyler gelir başına, bazen dayanamazsın duyguların ağır basar. Fernando da böyle bir durum yaşıyor olabilir şu an.

  24. Kovmalı, üstüne Massa'yı da kovmalı :))

    Şaka bir yana Ferrari Alonso'dan memnun, ve aslında Alonso'da Ferrari'den, 2008 ve 2009 u unuttuğunu sanmıyorum, sadece fazla pohpohlanmanın verdiği şımarıklık, çok yakında Alonso'nun özrü gelir..

  25. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    DOĞOR SOSLO HORFLORO BOLMOYOR MOSON ? 🙂

  26. HII FERNANDOO FORRARIYI KOVOR BI KORO TOMOM MOOO

  27. ferraride büyük pilotlar yarıştı kimi pistte canını verdi,büyük mücadeleler takım emirleri oldu.enzo ferrari ayrıca bir efsanedir ve ferrari tüm dünyada spor otomobil olarak bir efsanedir zaten.çok daha eskiden bir çok pilot ferrari için övgü dolu sözler ve her pilotun yarışma hayali gibi sözleri yine söyliyordu.yani siz schumi kardeşleri seviyoruz ama abartmayın.her şeyden schumiye pay çıkartmayın.böyle pilotları ilahlaştırılmasına karşıyım.evet o taçlandırdı ve çok ciddi boyut kattı ferrariye ama ferrari zaten efsaneydi siz ister kabul edin ister etmeyin yani ferrari tarihi schumi ile başlamadı.1950den beri f1de.
    yazıya gelecek olursak arkadaşımız zaten alonsoya ve ferrariye aşırı sevgisi ile bilinir.boş vakti çoktu herhalde yine aklına alerji olduğu renk gelmiş yazmak istemiş emek vermiş.benim açımdan zerre önemi olmayan bir olay.bir şaka tatlı sert imalı da olsa sonunda uyarı var.kimse bir yere gitmiyor suyu bulandırmayın.daha faydalı işlerle uğraşın mübarek kadir gecesi.

  28. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ufacık olay ne kadar uzadı yahu. İşi abartan basın bence. Tüm takımların içinde bu tip şeyler oluyordur. Takımı bırak günlük hayatımızda da patron değilsek illaki fırça yemişizdir patrondan, ertesi günü de hemen işten atılmadık yani.

    4 senedir tabiri caizse tam bir "AT ARABASI" verdiler adamın altına, ne yapsaydı ya. Bende hızlı bir araç istiyorum demiş alt tarafı.

  29. Bu durum Ferrari geleneklerine aykırı…Ferrari felsefesine göre pilot terinin son damlasına kadar savaşır, araçtaki eksikleri yeteneğiyle kapatır ve aracı geliştirmek için var gücüyle çalışır, ama asla takımı ya da aracı alenen eleştiremez…Ferrari'ye göre kırmızı araca oturmak her pilotun hayalidir ve bu yirmi küsür sene elle tutulur bir başarı elde edilemeyen dönemler için de geçerlidir..
    bu Prost zamanında da, ondan önce de böyleydi…Prost aracı eleştirdiğinde araç çok kötü değildi ama Mclaren ile de boy ölçüşemezdi…Prost zor bir dönemden geçiyordu çünkü Ferrari'ye çok büyük beklentilerle gelmişti, takım ve Prost açısından çok gergin bir dönemdi…açıkcası Alonso epeydir eleştiri yapmaktaydı ve başkan epey bekledi bu tip uyarılar için…

  30. schumi 96 yılında ferrari,ye geldiğinde 91,den 96,ya kadar kazandıkları yarış sayısı . sadece üçtü . schumi ilk yılı 96 yılında 3 yarış kazanmıştı . 90 yıllardaki ferrari,ye kimse gitmek istemiyordu nitekim prost gitti sezonu bitiremeden postalandı . senna o risk,ke girmedi ferrari,ye gidemedi kariyerini risk,ke atmadı . schumi ile senna arasındaki fark burada . jordan,da olduğu gibi bennetton,da olduğu gibi ferrari,yi yenilmez armada yaptı efsane yapan schumi,dir

  31. Açıkçası Prost'un yarıştığı dönemi izlemedim, o yüzden yorum yapamıyorum. Ama yarışları ve Formula 1'in son 10-11 yılını çok yakından takip eden biri olarak şunu söyleyebilirim ki, Alonso takım konusunda şikayet etmekte fazlasıyla haklı. Basına ağır eleştiriler yaptığı söyleniyor, fakat söylediği sözler aracın performansının yetersiz olması gerçeğini tekrarlamasından başka bir şey değil. Başka bir haberde de yazmıştım, Ferrari yeni egzoz başta olmak üzere bir çok güncelleme getirdi 3-4 yarış önce, hemen hemen hepsi çöp, İspanya'da yarışan aracın bir benzeri yarışıyor şuanda. Alonso'nun çıkıp bende diğerleri gibi rekabetçi bir araç istiyorum diye şakayla karışık sorulan soruya cevap vermesinin bu kadar abartılmasını anlayamıyorum.

    Haber başlığında ki soruya dönersek, Ferrari Alonso'nun performansından memnun değilse kovsun, ama sorulan basit bir soruya şakayla karışık iğneleyici bir cevap verdi diye kovacaklarsa burada kaybeden Ferrari olur. Tabi ki Takım pilottan üstündür, ama bozuk para gibi pilot harcayan takımların şimdi hangi pilotlarla yarıştığını görmek için Mclaren'in 2013 kadrosuna bakmamız yeterli… Ferrari'nin sorunu pilot odaklı değil, araç odaklı, aracı düzeltseler Alonso-Massa ikilisi iki şampiyonluğu da alabilecek kapasitede… aracı düzeltmek derkende 2004 kıvamında bir araçtan bahsetmiyorum, sezon başındaki rekabetçiliğe sahip araç bile yetebilir…

  32. bu kelimesini çok begenmedim Enzo Ferrari'ye göre bir sürücünün en büyük hatası "Kendi kabiliyet eksikliklerinin bazı kısımlarını araçta birşeylerin yanlış olmasını göstererek gizlemeye çalışmasıdır." vettel olsaydı ferraride neler yapacaktı cok daha iyimi surecekti o kadar dunya sampiyonlugunu kötu araclamı kazandıki ama alonso en kötü aracla bile 2 kez sampiyonlugu kacırdı daha ne olsun kalkısları keza kac tane pilot o kadar iyi kalkıs yapıyor geçişlerde sorunsuz alonsonun cok seyler kattıgı ortada bir anrian newey gibi olamıyor o kadar adam bari alonso kazanamıcaksada hamilton alsın gelişemiyor bır turlu ferrari yakısmıyor sana

  33. Alonso'nun söylediği takım adına uygun değil. İlk seferde uyarı fazlasıyla yeterli. Devam ederse müdahale sert gelir. Görünüşe göre Alonso'ya da mecburlar.

    Gerçi kokpit boyundan dolayı pilot listeleri kısıtlı. Bodur arıyorlar. Alonso ve Massa gridin en kısa ikilisi.

  34. Bu konuda Alonso Prostun eline su dökemez. En azından basına yansıyan haberlere göre Prostla karşılaştırmak biraz insafsızca olur. Prost 1991 Japonya yarışında Ferrari için bu araç kamyondan da kötü demiştir.

  35. Rica ederim. İlginç geldiği için çevirdim ve paylaşmak istedim.

  36. TifoAlo HRT avatarı

    Anti Alonso yüklü bir makale yinede tercüme için teşekkür ederim.

  37. Çanlar kim için çalıyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir