Formula 1'in Yaz Arasında Yapılacak En İyi 10 Şey

Hatta geçen sene 5 hafta beklemiştik Spa’yı. Bu sene yine 4 hafta olsa da takvimdeki 3 haftalık birçok aradan sonra yaz tatili hiç iyi olmadı. Sanırım neredeyse 1 aylık aranın tek iyi yanı Formula 1’in en güzel pisti Spa-Francorchamps’ın reytinglerini artırması. 4 haftalık yaz arasının yarısı geçti ama biz de kalan 2 haftada ‘Formula 1 ihtiyacını nasıl gideririz’e bir çare aradık ve 10 maddelik bir reçete hazırladık, inşallah işe yarar.

 

10. Fotomaç Okumak

Evet, bizim Fotomaç bu. O kadar sıkıldınız ve tatile de gitmediniz. Elinizin altında Formula 1 haberlerine bakacak internet de yok. Ne yapacağınızı şaşırmış durumdasınız. Her Türk gibi futboldan da uzak kalamıyorsunuz. Biraz moral lazım önümüzdeki sezon için. Aklınıza gelen en son çare olarak bir gazete bayiine gidip Fotomaç istiyorsunuz, yalnız geç kalmayın spor gazeteleri en çok transfer dönemlerinde satar. Bu kadar heyecana benim kalbim kaldırmaz diyorsanız, biraz daha üsturuplu sallayan Fanatik’i de öneririz. Bu arada Cardozo Fener’le anlaşamadı.

 

9. İnternette Gezinmek

İnternette Türkçe Formula 1 ve Motor Sporları haber sitelerinin ve blogların sayısı çok az olmamakla beraber, yetersiz olduğu aşikar. Biraz ingilizceniz varsa yabancı forum ve sitelerde gezinerek hem F1 bilginizi hem de ingilizcenizi ilerletebilirsiniz. Ayrıca arkadaşlıklar da edinebilirsiniz. Özellikle kişisel bloglarda çıkan iyi yazılar haber sitelerindeki tekdüze ve bürokratik dilin sıkıcılığından sonra ferahlatır. Başlangıç olarak autosport’un forumu iyi bir adres olabilir.

 

8. Başka Sporlarla İlgilenmek

Yaz arasını değerlendirmek için en favori seçeneklerimden. Biraz ilgi başka bir spor dallarını takip ettiğinizde yeni bir ilgi alanı kazanmak çok zor değil. Bu sene mesela Dünya Yüzme Şampiyonası vardı, bugünlerde de Dünya Atletizm Şampiyonası var (10-18 Temmuz). En uygun sporlar Atletizm, bisiklet ve tenis gibi duruyor ama kişiye göre değişir tabii ki.

 

7. Arşiv Yapmak

Kafanıza estiğinde yarış izlemek istiyorsunuz. Bunun için de en uygun yöntem arşiv yapmak. Arşiv yaparken en zor kısım ise en eski yarışları bulmak. Mesela 2013’de bütün yarışları izlemek istiyorsunuz, perşembe günü yapılan basın toplantıları dahil o yarışa dair ne varsa bulmak hiç de zor değil. Daha eski yıllardaki çok popüler yarışları bulmak Rapidshare ve torrent gibi paylaşım sitelerinin kısıtlanması gibi nedenlerle işkence olabiliyor. Onun için gördüğünüz anda bu yarışları hemen indirmek, sonrası garanti değil çünkü. Formula 1 severlerin de bu konuda ‘arşiv kardeşliği’ yapması çok yerinde olur aslında. Fom ve Bernie varken istediğiniz zaman internette yarışları bulmanın veya izlemenin garantisi yok. Arşiv deyince aklınıza hemen eski yıllar de gelmesine gerek yok. Dediğimiz gibi 2013’e dair yarış kayıtları varken bir an önce arşive başlamak iyidir.

 

6. Sezon Ortası Analizleri

Formula 1’in olmazsa olmazlarından biri sezon sonu değerlendirmesi ise diğeri de sezon ortası analizleri. Yaz arasında bol bol istatistik de içeren yazı görmemeniz mümkün değil. Bu yazıların bir özelliği de takım içi rekabetlere odaklanmasıdır. Sezon içinde gözden kaçabilen birçok noktayı da gözümüze sokarlar. Okumakta fayda var.

 

5. Wikipedia’da Oyalanmak

Wikipedia’nın içeriğini 9. maddeye sığdırmak büyük ayıp olurdu. Bazen youtube’dan bile daha çok oyalanıyor insanı. Örneğin ”2000 sezonunda ne olmuş lan” diyerek açıyorum wiki’yi, sonra Heidfeld’le Alesi’nin aynı takımda sürmesine şaşırıyor, Alesi’nin hangi sezon emekli olduğuna bakarken Hakkinen’le aynı anda veda etmesine daha bi şaşırıyorum. ”Peki Spa’da feci kazan yapan kimdi ? ” diye soruyorum. Zonta mı Diniz miydi ? Galiba Zonta’ydı, ikisi de Brezilyalı. Sonra Bus-stop şikanını kaldıran zihniyete kızıyorum… Buna benzer birçok hikaye çıkabilir wiki’den. Wikinin gücünü küçümsemeyin. Kendinizi bir anda 1977 sezonundaki yarışlara bakarken bulabilirsiniz.

 

4. Alt Serileri Takip Etmek

Yarış seyrederek Formula 1 hasretini gidermek için en uygun yöntemlerden biri. Alt serileri izlemenin birçok faydası var. Öncelikle geleceğin yıldız adaylarını F1’den önce izleme şansına sahip oluyorsunuz. Diğer faydası ise özellikle GP2 olmak üzere heyecan yarışlar izlemeniz. Alt veya destek serilerinin en güzel yanlarından biri de youtube üzerinde kolayca bulunmaları. Eğer bir yarışın tamamı siteye yüklendiyse ne yayın hakkı sahibi ne de yarışları düzenleyen kuruluş (Fom gibi) videoları sildirtmeyle falan uğraşmıyor. GP2 ve Formula Renault 3.5 başta olmak üzere izlenecek seri çok. Tavsiyem youtube üzerinden yarışları yükleyen kanallara üye olmak, bunla ilgili çok kanal var, ilk başta şu kanaldan başlayabilirsiniz.

Formula Renault 3.5 Spa-Francorchamps


3. Diğer Serileri Takip Etmek

Birçok Formula 1 izleyicisi aynı zamanda iyi birer Motor Sporları izleyicisidir. Formula 1 yaz arasına girdi diye diğer seriler de yan gelip yatmıyor. Başta Moto Gp olmak üzere izleyecek birçok seri var. Fia Gt yarışlarını ve DTM’i internetten takip etmek mümkün, Eurosport yine Superbike ve WTCC gibi serileri veriyor. Ayrıca bu serilerdeki yarışların tekrarlarını da internetten izlemek mümkün, en azından F1’le kıyaslarsak çok kolay. Formula 1 izleyicisinin yaz arasını değerlendirebileceği en kolay yol belki de.

 

2. Eski Yarışları İzlemek 

Aslında ‘eski yarışları izlemenin’ yeri ilk sıraydı, neden ikinci sıraya koyduğumuzu altta açıklayacağız. Bol bol nostalji yaptığımız şu günlerde belki de ilk yapılacak şey eski yarışları izlemek. Özellikle de 2009’dan öncesi, yani meşhur kural değişikliklerinden önceki yıllar. Bu yarışları izlemenin de en iyi adresi youtube. Yalnız, youtube’un arama seçenekleri berbat. Çok istediğiniz bir yarışı aratıp bulamıyorsunuz ama rastgele F1 videoları arasında gezinirken sağdan çıkıveriyor, bu yüzden diğer maddelerde olduğu gibi yarışları paylaşan kanallara abone olmak ve video indirme programları kullanarak hemen bu yarışları ölümsüzleştirmek en güzli. Aslında efsane yarışlar kategorisine girmiyor ama 2005 San Marino GP de baya sevilen bir yarış.

 

1. Aptal Sezon

Bu sene zirve noktasına varan aptal sezon’u takip etmek çok eğlenceli bir hal almaya başladı. Öyle ki Schumacher’i bile Red Bull’a yazdılar. Normalde ‘silly season’ın yeri ikinci sıraydı ama bu zirve noktası onu liderliğe taşıdı. Özellikle de Alonso’nun Ferrari ile artan gerginliği işleri çok pek bir ilginç hale getirdi. İşin daha ilginci ise kimin neye karar verebileceği, yani anlaşmalarda koz kimin elinde belli değil. Red Bull avantajlı gibi gözükse de Raikkonen Red Bull’a gitmek istiyorum diye net konuşmuyor. Alonso Ferrari ilişkisi de garip, ikisi de birbirine muhtaç sanki. Geçen sene Hamilton takım içi dengeleri bozar diye istemeyen RBR neden Raikkonen veya Alonso’yu istiyor peki ? 2014’deki değişikliklerin ne getireceği çok muallakta olduğu için takımlar olabilecek en güçlü pilot ikilisini istiyorlar galiba. Belki de bu yüzden Ferrari ve RBR lider pilot politikasını gevşetmek zorunda  kalabilirler. Diğer yandan büyük takımlara geçebilecek en nitelikli pilot olan Hulkenberg’in geleceği de belirsiz. Falan filan işte. 2013’ün aptal sezonu kaçmaz, umarım daha çılgın haberler okumaya devam ederiz. Spa’da görüşmek üzere..

 

Mücahid Ekrem


Yorumlar

  1. Takvimde kesinlikle olması gereken bir pist ama işte …

  2. onur çakır avatarı

    http://www.youtube.com/watch?v=tWjkHDZ1jBI

    Bunu izledim bana 1 ay yeter heralde sese bak be 😀

  3. esprili bir yazi guzel 🙂 eski yarişlar konusundaysa evet 2005-2008 4sezon tum yarislar arşivimde var cidden mukemmel f1in f1 oldugu son sezonlar.Yeni kurallarin geldigi 2009 sezonu en sıkici sezondu ancak degisik bi heyecani vardi indirip bir kez daha izlemek ve arşivime katmak isterdim ancak linkler artik ölu ve yenilenmiyor torrent vs.de …

  4. bir F1 sever. avatarı

    öncelikle makale ilginç,ilginç olduğu kadar da olması gereken bir yazılar silsilesi…

    bu konuda emeği bakımından teşekkürü haketmektedir.

    gelelim listeye ve sırasıyla değerlendirelim,

    10.sıradaki yazılanları görünce aslında ben tiksindim ne yalaan belirteyim
    o belirttiğin gazeteleri hepimiz biliyoruz yalan dolan sallamakta birebir olan hemen hemen tüm spor taraftarların ağır küfürlere maruz kalan basın organlarıdır

    9.sıraya gelince en güzeli internette gezinip bilgi edinmektir veya multimedya oyun oynamak,3 boyutlu oyun indirip oynamak,dizi izlemek film izlemek herhangi bir spor branşını canlı ya da banttan takip etmek çok keyifli bir durum internet 🙂 tabi burada İngilizce'nin ne kadar gerekli ve faydalı bir dil olduğunu görmekteyiz ki bu konuda ne yapıp edip çocuklarımızı mutlaka ama mutlaka İngilizce'yi en az Türkçemiz kadar aşılatmamız lazim.ve şarttır yani.

    8.sıraya gelirsek en sevdiğim bölüm geldi 🙂 vallahi ben açıkçası hiç sıkılmıyorum hele hele F1,Motogp gibi en gözde spor branşları bu kadar ara vermişken ben spor adamıyım (takipçi ve hayranı olarak demek istedim) öncelikle sporun içinde hangi branş varsa izlemeye çalışırım özellikle Tenis (Sampras,Graf ve son olarak Nadal hayranı olarak) büyuük bir heyecanla izlemeye çalışıırım şu anda Cincinati masters turnuvasını takip etmdekteeyim 1 kaç hafta sonra da Amerika açık oynanacak sabırsızlıkla beklemekteyim sonra futbol,basketbol,voleybol,yüzme,atletizm,olimpiyatlar,dünya şampiyonaları bu böyle liste uzar gider elimden geldiğince izlemeye çalışırım iyi ki İnternet çağındayız 🙂

    7.sıradaki ise bu özellik 20'lı yaşlarda uygun görülebilir ama 30 ve üstündeki yaşlar için pek uygun değildir en azından zamanla yitiriliyor bu tür arşiv toplamalar.

    6.sıradaki ise isteyen kendine güvenen analiz yapabilir yazıya döküp bizlere okuma şansı verip değerlendirebilir tabi burada işin ucunu kaçırmadan,abartmadan güzelce anlamlı birr şekilde yazmak önemlidir

    5.sıraya gelelim Wikipedia bence çok önemlidir internetin ve özellikle bizlerin bilgi öğrenme deposudur her alanda aklınıza ne geliyorsa insan,hayvan,doğa,uzay,bilim,din gibi değerli özellikleri barındıran bilgi ansiklopedisidir.

    4.sıra alt serileri takip etmek ara sıra bakarım fakat pek ilgimi çekmemektedir daha geeçenlerde magnussen'in de bulunduğu seriyi izlemeye koyuldum bir müddet sonra sıkıldım başka yere geçtim 🙂 yani F1 ve Motogp serisi başkası yalan :p

    3.sıraya gelirsek elimden geldiğince takip etmeye çalışırım 🙂

    2.sıraya geldiğimizde en sevdiğim bölümlerden biridir özellikle youtube sitesinden ve Michael Schumacher hayranı olarak takip ederim 🙂

    ve 1 .sıra keşke gerçekleşse aptal sezonun iddiaları :p veeeee Schumi geri döndü en yaşlı şampiyonnnnnnnnnnnnnnn 🙂 ah ahh keşke olsa ama zor az'da olsa ümidim var geri döneceğine dair.

  5. http://www.youtube.com/watch?v=e0EjLVGDJxQ
    ghost rider serisini tavsiye edebilirim.eğlenceli video

  6. İbrahim Üstün avatarı
    İbrahim Üstün

    2010 11 12 13 yarışlarını ezberledim artık 😀 telsiz görüşmelerine kadar her şeyi ezberledim neredeyse başlasın artık şu sezon .

  7. En iyisi ve listede olmayan bence gidin güneye yapın tatilinizi.

  8. eski yarışları izlemek en iyisi zaten başka serilerde çoğunlukla tatilde.ama 3 haftadan sonra 4 hafta ara veren fia bana göre mal dır her anladığınız tabirde maldır.bildiğin mal düz mal yani

  9. spa dan sonra u tatili yapsalar tam olcak cekilmiyo zaten bir cok 3 haftalik ara var sezon da birte bu tatilll.. neyse ne kaldi ki sunun surasinda 15 gun 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir