Raikkonen Neden Bu Kadar Seviliyor?

yazar:

kategori:

Kimi Raikkonen harikulade bir yarış pilotu ve 32 pilotluk şampiyonlar kulübünün de çok değerli bir üyesi. Hatta belki de gridin en gözde pilotu. 

Ancak Raikkonen’in eşsiz karakteri ve sevilen anti-karizma özelliği arasında çelişki var. Kendisinden kolayca demeç alınacak kadar konuşkan biri değil. Aynı zamanda Formula 1 dünyasında Twitter kullanımına ayak direyen nadir kişilerden. Ancak çevresinde oldukça orijinal bir etki bırakmakta.

Bazıları, hatta birçokları, yavan bir mükemmelliği istemez. Bugün Sebastian Vettel’in aldığı bir zafer çok büyük ilgiyle karşılanmaz ama Alman pilot yine de harika bir pilottur. Hızını övgüye layık çalışma ahlakı ve cana yakın kişiliği ile birleştiren, kendisini şeytani bir dahi olarak niteleyen karikatürlere konu olmuş bir pilot. 

Raikkonen ise çok farklı. Vettel her yolu deneyen, çalmadık kapı bırakmayan, takımında her detaya verdiği önem nedeniyle sevilen biriyken, Raikkonen göstereceği çabalarda daha seçicidir, amaca uygun hareket eder. Bu bazen yanlış bir şekilde tembellik olaran nitelendirilse de, aslında daha çok elindekinin en iyisini çıkarmaya yönelik düzenli ve odaklanmış bir yaklaşımdır.

Medyaya verdiği röportajlarda da böyledir. Ben Raikkonen’i her zaman sorulara istekli ve detaylı cevaplar veren biri olarak görmüşümdür. Ancak kendisine dedikoduları ya da hep aynı soruları yöneltirseniz, o da sizin sorunuza pek önem vermez, onu yok sayar. Ya da geçen sene Brezilya’da medya brifinginde yaptığı gibi telefonunu eline alıp, görüşme yapmaya başlar (Oysa telefonun öbür ucunda hiçkimse yoktur).

 

 Raikkonen’in Abu Dhabi’deki telsiz mesajı büyük ilgi toplamıştı 

 

Raikkonen’in kişiliği, olaylarla kolay başa çıkmasını sağlıyor. Geçen sene Abu Dhabi’de lafını esirgemeden telsizden söylediklerini düşünün. Oysa Lotus’un Pist Kenarı Operasyonları Sorumlusu Alan Permane’in anlattığı gibi, yarış içinde söz konusu görüşme yaşanırken Raikkonen’in lastik basıncı düşmekteydi. Eğer bu tepkiyi veren pilot diyelim ki Paul di Resta olsaydı, kendisi dobra olmaktan çok kaba olarak addedilirdi. İşte Raikkonen gibi bir kişiliğe sahip olmanın avantajı da bu. Yaptğınız her şey kişiliğinizin sınırları içinde değerlendiriliyor.

Bir defasında Raikkonen’e taraftarlar arasında nasıl bu kadar popüler olduğu konusunda bir soru yöneltmiştim. Her zamanki gibi cevapladı.

“Bilmiyorum, bunu onlara sormalısın. Ben kendi işimi elimden geldiğince iyi yapmayı tercih ederim, bazen olur bazen olmaz. Mutlu olduğum sürece benim için önemli olan budur. Başkalarını memnun etmeye çalışmam.”

“Kendin mutsuz değilken, diğerlerini memnun etmeye çalışmanın bir anlamı yok. Eğer inanlar bundan hoşlanıyorsa bu iyi, ama hoşlanmayan da birçok insan var.”

“Ben insanları memnun etmek için burada değilim. İşimi yapmak, mutlu olmak ve sonunda iyi sonuçlar elde etmek için burdayım. Önemli olan bu.”

Baktığınızda oldukça yüeysel bir cevaptı ama basitçe bu şekilde özetlenebilir. Raikkonen hem ne isterse yapan, hem de çevresinde ne isterse onu yapıyormuş hissini uyandıran bir pilot. Eğer goril kostümüyle tekne etkinliğine katılmak istiyorsa, bunu yapıyor. Aslında eğlenceli bir pilot. 

Raikkonen’in kendi zamanının ötesinde biri olduğu sıklıkla söylenir. Geçen yıl Monaco GP’sinde kaskında ismini taşıdığı ve çoğu zaman hareketleriyle ona benzediği düşünülen James Hunt’ın dönemi olan 1970’lere ait olduğu. Oysa onu zamanda 40 yıl geriye gönderseniz, muhtemelen en sıkıcı pilotlardan biri olarak görülecektir. Ama yine pek muhtemel, o dönemde yaşam felsefesini ve farklı duruşunu yansıtma konusunda daha başarılı olacaktır.

Raikkonen’in en ilgi çekici özelliklerinden biri de üzerinde bulundurduğu gizem. Halka ilişkiler çalışmalarına karşı çektiği kalkan oldukça başarılı. Oysa onu iyi taıyan ve birlikte çalıştığı insanlara sorun, hepsi Raikkonen’in karizmatik ve çenesi düşük biri olduğunu söyleyecektir. Ancak gerçekte olduğu kişi ve oluşturduğu gizem farklı boyutlarda. Raikkonen’in popüler olması ve sevilmesi de işte bu gizemden kaynaklanıyor. 

 

 

Raikkonen, işini basit ve eski usullere göre halleder. Bu birçok insanın yaşamak istediği hayat aslında. Burada Raikkonen’e uyumulu bir çevre oluşturmak için çok uğraşan Lotus’un da hakkını vermek gerek.

Raikkonen bu kişiliğinin reklamını bile yaptı. Yeni çıkan renault Megane reklamına bir bakın, Raikkonen reklamda sadece yedi kelime ediyor ve bunların dördünde “hayır” diyor.

 

Peki Formula 1 ondan neler öğrenebilir? En önemlisi; ne kadar ciddiye alırsanız alın bu spor bir noktaya kadar tam bir tiyatro. İnanılmaz bir standardı yakalayan teknolojik gelişmelerin sürdürülebilmesi için Formula 1 popülerliğini korumak zorunda. Pilotların korunaklı kozaları içinde yaşadığı, ayırt edilmemeleri amacıyla kask tasarımlarının bile birbirine benzer olduğu bir Formula 1 oldukça soğuk görünecektir.

Raikkonen bir istisna. Aslında ‘Buzadam’ olarak tanımlansa da, böyle teknolojik bir sporun merkezinde ironik bir şekilde sıcacık bir kalbi var. İşte onu bu kadar popüler ve sevilen biri yapan şey de bu.

Bazen halkla ilişkiler görevlilerinin pilotlara sorulan sorularda araya girdiği ya da bu soruları engellemeye çalıştığı zamanlar olur (çoğunlukla hukuki konularda). Ama pilotlar söyleyeceklerinin farkındadırlar, ya da bazen yanlış şeyi söylemekten endişe duyarlar. Konular hakkında çoğunlukla daha fazla fikirleri vardır ya da söyleyecek daha ilginç şey bulurlar ama bunu sadece onlarla özel olarak konuştuğunuzda yaparlar. Raikkonen ise bu durumlardan hiçbir şey söylemeden kurtulur. Ama bazen öyle bir şey söyler ki taraftarları sonuca kendisi varır. 

Raikkonen popüler bir isim çünkü bir istisna. Aynı zamanda, bazen özellikle sıralamalarda elindekinin maksimumunu veremeyerek saniyenin onda biri ya da ikisi kadar geride kalsa da, yarış içinde herkes kadar iyi olan harikulade bir yarış pilotu. Bu eleştiri konusunda, cumartesi günleri de oldukça hızlı olan ama asıl yeteneğini yarış içinde sergileyen Fernando Alonso için de benzer şey söylenebilir. 

Raikkonen’in apolitik duruşu da saygı topluyor. Ne yazık ki, siyaset her iki şekilde de işleyebiliyor. Sadece takım içindeki öncelikler konusunda yürütülen acımasız savaş değil, aynı zamanda takım içinde tehlikeye düşen pozisyonunu garantiye almak için bir savunma mekanizması da geliştirilebiliyor. Belki de %10 daha politik bir Raikkonen çok daha başarılı olabilirdi, ne dersiniz?

Raikkonen, geri döndüğünden bu yana spora pozitif bir değer kattı. Geri dönmeye karar verdiğinde, özellikle de Lotus takımının bir önceki sezonda yaşadığı sorunlar nedeniyle, insanlarda hak verilebilir bazı şüpheler vardı.  Ancak o klasıyla parladı ve Formula 1’in zirve listesinin değerli bir üyesi oldu.

Vettel gibilerini oldukça başarılı kılan bir artan değer arayışında olmasa ne çıkar? O hâlâ gridin en klas pilotlarından biri ve onu izlemek bir ayrıcalık. 

Raikkonen neyse o. Böyle olmayı kendisi mümkün kılıyor. Herkes de onun öyle olmasını istiyor. 

 

 

Edd Straw


Yorumlar

“Raikkonen Neden Bu Kadar Seviliyor?” için 24 yanıt

  1. Bence hamilton daha hızlı ve tehlikeli .Ama ikiside büyük pilot olacak özellikler toplamına sahip değil biri fazla geniş hırs yok (bu da hız gibi önemli bir meziyettir) Diğerinde ise boşa harcadığı yarışlar hatta hiç olmaması gereken sosyal hayatındaki problemleri aşamayıp bunun ft sını istikrarsız bir sezonla ödeyen bu konuda çokda güven vermeyen bir pilot.

  2. cokta ahım şahım bir yazı olmamıs. aman aman bir özende goremedim . bilinmedik bir seyde yok. elestiri haktır ve gelişim saglar mukabilinden yazıyorum bunları . yinede emege saygı diyor tebrik ediyorum .

  3. raikkonen içi dışı bir pilot. ne hissederse onun söyler. yalakalık derdi olmaz. pilotluğu da zaten iyi. tek sorun sisteme entegre olmaması. onu da farklı kılan şey bu. eğer birtakım sermayenin sponsorluğunu kabul etseydi ikinci shumi yaparlardi onu. "yeni dünya düzeni" bir takim aktörlere reklam yüzlerine ihtiyaç duyar. politik dediğimiz olay da budur. rai politize olmadan kendini kullandırtmadan bu noktalara kadar gelebildi. ben bu adamı seviyorum. bu farklı bişey. muhalefetin farklılığın aykırılığın sportif hali rai. onu izlemek gerçekten keyifli.

  4. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Daha önceleri de söylemiştim; F1 camiası, Raikkonen'i iyi izlesin. Tekrarı yok, iyi seyirler. 🙂

  5. Aslında her insanın içinde var olan aykırı akımları -muhtemelen yaşam standartlarının yüksek olmasının verdiği güvenle- toplum içinde sergilemekten çekinmediği için, özellikle; farklılığı kendini ifade biçimi olarak seçen insanlar tarafından kabul gördüğü için. Genelde bu tarz akımları özgürce ifade etmenin, kültürel,dini ve geleneksel bakımdan toplumun değişik kesimlerinden tepki göreceği düşünüldüğünden pek kolay olmadığı bir gerçek. Kişiye göre değişir. Raikkonen bazı zamanlarda kişi hürriyeti odaklı batı toplumunda bile eleştiriliyor. Sonuçta yarış sırasında telsizden söylediği bir cümle (hatta her cümle) bile basını meşgul ediyorsa işte bu farklılığın ta kendisidir. Ben daha çok yaptığı işle ilgileniyorum ki şu anda en tehlikeli 2-3 pilottan biri. Rai ile rakipseniz her zaman yenilme riskiniz var demektir ve ben bu adamı Sauber'den beri izliyorum, gençken bile yıkıldığı veya yıldığı bir an görmedim. Hakkinen'den bile buz.

  6. olay zaten orda.kimi ters yapar ama taraftar düz gider.kimi taraftarı olmak zaten karmaşıktır çözen olur ! ama kimi en hızlı pilotmudur bence evet sence hayırsa !

  7. en önemli özelliğini yazmamışım;o tüm f1 yeteneklerine meydan okuyabilecek bir yetenektedir ve hiç tırsmaz..takım arkadaşı montoya olsun schumi olsun alonso olsun hamilton olsun korkmaz.niye ben gördüm.ister görün ister görmeyin siz bilirsiniz…

  8. Kiminin pilotluğuna diyecek pek birşey yok. Şöyle bir durum var ki bütün pilotlar için taraftarlar ya da seyirciler gerçekte onların umrunda olmasalar bile bunu açıkça belli etmez ve biraz daha kibar davranırlar. İşte bu şeyler Kimi de pek yok ve çoğu zaman çok kaba davranıyor ve ben bunu itici buluyorum. Gerçek hatta onun gibi davranırsanız kuşkusuz beklemediğiniz bir tepki alacaksınız.

  9. gridin en iyi 3-4 pilotundan biri
    sadece yarışmak istiyor sporun politikası ile ilgilenmiyor
    yarışlarda kazanma ihtimali varsa sonuna kadar zorluyor ve cesur ataklar yapabiliyor
    gridin en hızlı pilotlarından (griddeki pilotlar arasnda fastest lap rekoru kendisinde tüm zamanlarda 3.sırada)
    sadece gerekli durumlarda konuşmak istiyor
    tipide sevilmeyecek bir tip değil ve yeri geldiğinde dobra olabiliyor
    alkolle arasının iyi olmasıda o kesimleri ve özellikle gençleri kendisine çekiyor olmalı
    fazla umursamıyor ama yapabileceğinin en iyisinide yapıyor

  10. Çok iyi ya. :))
    Teşekkürler.

  11. Burada kimsenin bakış açısına "sığ" deme hakkına sahip değilsiniz.

  12. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Raikkonen'in bu kadar sevilmesinin sebebide bu 🙂 Raikkonen işte bu yüzden diğer pilotlardan ayrı, işte bu buz adam 🙂

  13. sınan matias avatarı

    ben buraya daha önce yorum yazdım ve şimdi bakıyorum yorumum silinmiş.ne sebeble silindi açıklayınız

  14. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    haha 😀 adam hiç tepki vermiyor ya, çalıştır işte düz gitti der gibi 😀

  15. :))

    Bunun devamını gören var mı?

  16. Özü sözü bir millet için değil kendi içn hayatına yön veriyor ve giridteki en samimi pilot..

  17. Koftiden bir yazı ne bi detay var ne bir bilinmeyen bir şey…Yinede çevirin için eline sağlık

  18. Belki de %10 daha politik bir Raikkonen çok daha başarılı olabilirdi, ne dersiniz

    kesinlikle doğru.

  19. raikkonen hakkında güzel bir yazı 🙂

    ama hiç kimse lider gidip son turda yarış dışı kalırken, yarış içerisinde yarış dışı kalıp yatına giderken bu kadar umursamaz olup, bir sonraki yarışında hiç birşey olmamışcasına hızlı olmasını beceremiyor.

    raikkonen:
    yakışıklı,
    hızlı,
    umursamaz,
    apolitik,
    sempatik,
    rekorların adamı

    olarak nitelendirilebilir.

  20. adam tonla yazı yazmış ancak bu yaptıkları herkesin yapınca ilgi çekecekleri şeyler değil. diğer pilotlardan biri aynı şu yazan gibi davransa kimse ilgilenmez, adam yakışıklı, dış görünüşü ilgi çekiyor. bu bir sayfa yazı hareketi button yapsa veya kendi dediği gibi di resta yapsa, kimse ilgilenmez. raikkonen zaten F1'de yakışıklı olduğu için bu kadar popüler ve bu kadar fanı var. karizmatik değil, özel hayatında konuşkan olduğu ve göründüğü gibi içe kapanık olmadığı da doğru.

  21. öncel arıkan avatarı
    öncel arıkan

    Gercekten raikkonen i izlemek bir ayricalik

  22. onur taskın avatarı

    tanıyanlarca , çok konuşkan olduğu anlatılıyor. enteresan. hiç belli olmuyor. açıkça belli olan bir şey varki o da, pist üzerinde kıyasıya yarıştığı tüm pilotlardan saygı görüyor. bu önemli bir ayrıcalık. herkesçe saygı duyulan çok az pilot var. tüm rakipleriyle adil bir şekilde yarıştığı ve politik olmadığı için bu böyle oluyor…

  23. Sadece Sarı Olduğu için 😀 Behlül Misali

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir