Raikkonen'den GP3 Aracı Yorumu: "Motor Koysalar İyi Olurmuş"

yazar:

kategori:

Raikkonen, arkadaşı Afa Heikkinen’in isteği üzerine geçtiğimiz hafta Katalunya’da GP3 Serisi’nin 2014 aracı ile bazı testler yaptı.

Serinin internet sitesine konuşan Raikkonen aracın sürüşünün eğlenceli olduğunu söylemişti.

Ancak Turun Sanomat’a konuşan Raikkonen espirili bir şekilde “İyiydi ancak araca motor koymayı düşünmeliler.” dedi.


Yorumlar

  1. Eyvallah bakmaya fırsat bulamadım buraya xtrabit. Gayet güzel noktaları hatırlatmışsın.

    Sıkıntı yaşayanlara baktığımızda neredeyse tamamı tevafuklar ile dahi yarış kazanmışlığı yok. Hatta lider gittikleri tur sayısı çok sınırlı (olaylar sonucu olmayan, pitstop'lar hariç). Geçmişte Olivier Panis gibi adamlar yarış kazanabiliyordu. Sporun dinamizminde sürükledikleri bu durumun takımların varlıklarını manalandırmada sorun teşkil ettiğini düşünüyorum. Tüm gelirler artmış görünüyor çünkü. Ancak artık pist harici masraflar öyle devasa büyüdü ki o karar değerlendirme IT altyapısı devasa maliyetli, sıvı akışkanlar sistemleri yarış birim arge maliyetlerini aşıyor.

    Sanki artık tüm takımlar da para babaları, FIA'nın sürüklediği hal ile yarış ruhu adına bulunmuyor. Bir gelir kapısı, ticarethane olarak yürütüyorlar yarış işlerini. En iyi bildiğin işi yap hani.:) Geçmişte bugün Redbull'un yaptığı gibi mesela Ford gibi üreticiler devasa para yatırır ihtimal dairesinde kalan başarıyı da kapar iç huzuruna kavuşmanın mutluluğu ile ayrılır giderlerdi. Tabi bu çok sınırlı bir durum. Ekseri garaj zihniyetinden bu beklenmemeliydi bu sebepten bu takımlar bu halde olabilir.
    Mclaren da haklısın pek iyi durumda değiller hatta çok kötüye doğru yol alıyorlar denebilir. Tahmin ettiklerimizden daha zor durumda olabilirler. Varlıklarını riske atarak markalarını kaptırmadılar ancak bu açıkları kapatmak pek kolay değil. En büyük umut olan otomotiv bölümü umut vaad etmekten uzak görünüyor. Williams'ın haline düşmezlerde Lotus gibi olmasalar bari diycem şimdi çok daha kötüler.:)
    İnsan fizyolojisinden üstün işler bunlar. İnsan bu ölmek istesin sadece poposuna kompresor tutar.:) O ağacı söksen kafasına vida çarpar, pedal ayağını kırar, piste kunduzun biri atlar.
    Neyse ben daha fazla saçmalamayayım yoğunlukta var. 🙂

  2. Çok teşekkür ederim.

  3. ben v6 motorlardan umutluyum ne kadar olumsuz yorumları okusamda. Ses olarak beklentim yok ama performans olarak bence kötü olmayacaklar 🙂

  4. İnsanlığın ölüme koşmasını, canların parçalanmasını istemiyorum ancak otomobil ile ölmeyecekler eksik geliyor hele ki yarışlar ile. Yarış atlarının ayaklarının kırılma ihtimalini göze almamak, kabul etmemek gibi. Atlara makine gibi davranılıyor tabi ki.

    Charge ünitesini küçültmek, ağırlık maksatlı da yakıtı azaltmak isteyeceklerdir karşılığında ERS sistemleri ve aero geliştirmek.

  5. Peki fikir teatisi yapalım sizlerle.
    Abdullah'ın geçenlerde yayınladığı maddi ölçekler grafiği yıllardır söylenen şeylerin aksini söylemiyor muydu. Pilotlar, şahıs ve bazı kurumların gelirleri çok artmamasına rağmen Marlboro vs ile ana sponsorların ödedikleri hep orantısal olarak artış göstermemiş miydi. Bernie, FIA mı şikayetçiydi yoksa diğerleri mi.
    Birde üretici, tedarikçi, katılımcı sponsorları düşündüren ve ayıran salt olarak bellerini büken çok harcamaları ile sponsor gelirleriyle kapatamamalarımıydı yoksa harcadıklarına göre sportif başarı, tanıtım geliri elde edememeleri, elde edemediklerini hesaplamaları mıydı.
    [Mesela BMW'nin global bazda gereksiz broşür, afiş, promosyon, tanıtıma ayrılan bütçesinin karşılığını alamadığı F1 harcamasının 5 katından fazla olduğunu tahmin ediyorum]
    [Alan dışı mesela ibm, hp gibi devler türkiyede ve dünyada bazı ihaleleri zararına alırlar. Epey milyon $'lık projeleri 4 te 5 te 1 oranına düşürürler. Burada ki cihaz açıklarını reklam, tanıtım bütçelerinden karşılarlar. Biz şunu şunu aldık, yaptık derler. Mantıki izah olması için söylemek istedim sadece]
    Aynen dediğini destekliyorum gereksiz, çılgınca yatırımların yasaklanması taraftarıyım. Tek kullanımlık şanzımanlar saçmalık. Karada uzay çağı yaşamanın manası yok benzinin global kullanıma yakın olması önemli, pompaların da aşırı karmaşık olması gereksiz. vs vs.

    Peki düzlük hızları düşüyorsa aşırı düşmeyen süreler ile handikapı nereden kapatıyorlar. Viraj hızları düşüyor mu yoksa artıyor mu. Aerodinamik tutuş yetkinliğinin hep artma eğiliminden bahsediyoruz hani. Evet ground efect gibi yenilik bakışları göremiyoruz artık ancak bu da yaşanan kayıplar sonrası tecrübe etme değil mi. Peki G yetenekleri artmasına rağmen şimdinin her türlü makinesi daha güvenli viraj performansı sunmuyor mu.

    Ciddi sayıda, büyük ölümler ise Anthrax'ın verdiği örneklerde ki gibi ekseriyetle izleyici tarafında yaşandı. Mevcut izleyici konumlandırma, tel örgü, bariyer yüksekliği anlayışı ile bunlar yaşanabilir miydi.
    Peki Moto, Amerikan serilerinde ki pilot ölümleri makinelerin yapı, dinamizmini değiştirme de ne kadar önemli görülüyor. F1 geçmişte de en fazla ölümlerin yaşandığı seri miydi.
    F1'de acaba gelişen frenleme teknolojisi, viraj performansı ile ölümleri durduran hızların düşürülmesi mi oldu yoksa çevresel düzenlemeler ile anlayışın düzeltilmesi mi.

    Şahsi olarak Amerikalıları sırf bu yüzden daha çok seviyorum küçük şeyler için büyük zevkleri terketmiyorlar, insanların ölmeyeceği algısı ile kendilerini kandırmıyorlar. (Yüksek hacimden vazgeçmeme, hızın kıtası olma, ölmeme adına herşeyi düşünüp işin ruhunu terk etmemeye çalışma)

    Diğer serilerde de devamlı hacimler düşüyor, güç üniteleri basitleşiyor ancak giren otomotiv devi, üretici sayısı çok fazla artmıyor. Geçmişte yarışanlar yine yarışıyor. Birileri gidiyor yerine başkaları geliyor.

    Bence takımlar mevcut düzenden memnun değiller 'öyleymiş gibi görünüyorlar' (var olandan zevk al) ancak devletler ve federasyonların baskısını enselerinde hissediyorlar. Konu petrol ve kaynaklar savaşı.
    Saygılar.

  6. Konu ile alaksı yok ama hareketli F1 gifleri arıyorum nereden bulabilirim.

  7. Katılıyorum çok isabetli bir yorum. 🙂

  8. Bu işin öbür ucunda 83 kişinin öldüğü Le Mans kazası var.Grup B 12 kişinin öldüğü kazadan sonra yasaklandı.Grup C 400-KM sürate ulaşıyordu. Popülaritesi F1'i geride bıraktığı için yasaklandı.
    1.6 litre motorlarda bir süre sonra güç limiti getirilmesini veya yakıt tüketimi limitinin düşürülmesini bekliyorum.

  9. GP2 min 830hp 11k rpm, GP3 650hp civarları, F1 5 yarışlık motorlarla 1100hp civarları max 650kg olmalıydı günümüz alaşım, motor ve modifikasyon teknolojisi göz önüne alındığında. GT1 de ekleyelim ruhuna uygun şekilde max 950kg ERS ile 950hp civarları ne güzel olurdu.
    Sonuç olarak son 20-30 yılın yol ve yarış makineleri halen top20-30 lara giriyorsa teknolojinin geliştiği algısı hikayedir.
    İnsanların bir kısmı halen eski group b, can am, lemans, f1 araçlarını özlüyor, cezbediciliğine kapılıyorsa gelişmiyor, tatmin edemiyorsun demektir.
    🙂

  10. Bunu gelecek sene F1 için de söyleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir