2008 Belçika GP: Hamilton ve Raikkonen'in Efsanevi Mücadelesi

yazar:

kategori:


Yorumlar

“2008 Belçika GP: Hamilton ve Raikkonen'in Efsanevi Mücadelesi” için 38 yanıt

  1. ben pistin son şikanından bahsetmedim dikkat edersen.ilk virajdan bahsediyorum.orada understeer falan olma durumu yok.arkadaki hamiltonun hava koridorunda olduğunu görünce içeridemi kalsam dışarıdam kalsam durumu söz konusu bence.yani biraz afallama var.zaten geniş olan pisttede lewis içerideki boşluğu iyi değerlendirerek dalıyor olay bu.

  2. Royal,hamilton spin attıktan sonra kimi 1. virajı dışardan aldı diyerek kastettiğin şey ilk tur mu onu çok merak ettim yoksa harbiden dalga geçiyorsun bizle 🙂

    Olaya gelirsek,gerçek şu ki o gün hiçbir varlık gösteremeyen massaya birincilik hediye edildi,kim daha çok hak etti konusu ayrı ama hamilton kazansaydı daha fazla sevinirdim.

    He bir de hamilton kimiyi haşat etti kısmı hakkaten komikti 🙂 adamlar güreş mi yapıyor arkadaş,bütün yarış lider götürene kadar neredeydi,tabi Ferrari hızlıydı,madem yağmurda da mclaren hızlı?Yalan mı,o senelerde soğuk hava+yağmur performansı olarak mclaren genelde ferrariden daha iyiydi.

    Raikkonen'in dışarı attığı doğrudur,hamilton'da o şikanı kesmesinin verdiği ekstra hızı kullanmamalıydı ama bu da hakemlerin verdiği yanlış kararı doğrulamaz,yanlış hatırlamıyorsam hemen yarıştan sonra yeni bir kural getirerek ceza verdiler,önceden olan bir kurala dayanarak değil.

    Neyse Raikkonen kariyerinin en kötü senesinde az kalsın "haşat" ediyormuş-yarışın başlangıcında tokat manyağı yapmış-ki spa'da klasik yağmur engel olmuş 🙂 ne yapalım kısmet bu seneyedir umarım 🙂

  3. raikkonen ya da hamilton destekçisi olmadığımı belirterek orada zik zak durumunun olmadığını ve raikkonen in viraja doğru giremediğinden understeer olduğunu görürsün. daha yavaş ve kontrollü giren hamilton dıştan saldırıyor ancak pistte yer kalmamış ve şikan keserek tam gaz kurtuluyor. eğer orada çim alan olsaydı rai farkı çoktan açmış olurdu. bu dediğimi en azından karting yaptıysan anlayacaksın

  4. Arka planda ki müziği bilen var mı ?

  5. Bir kere olsun mücadeleyi konuşalım.İzlediğim en harika mücadeleydi.Bunun serhan acar anlatımlı olanı var mı beyler?

  6. Alakası yok. Gayet temiz bir savunma.

  7. o gün orada hamiltonun yeri verip tekrar geri almasının bence başlıca sebeplerinden bir taneside rainin sağ sol zikzak yapmasıdır.halbuki çizgisini değiştirmeden virajı dönse lewis mecburen dışarı açılarak atak yapmaya kalkacak.buda içerideki kadar avantaj sağlamayacağı için biraz zor olacak.bence oradaki zikzak kiminin telaşından kaynaklanan bir durumdu.vede o hareketi yaptıktan sonra hamilton içerideki boşluğu görüp tahrik oldu ve daldı.artık kiminin yapacak bir şeyi kalmayınca can havliyle saldırdığnı virajdan çıkarken lewisin arkasından vurarak çıktığından anlayabiliriz.sonraki virajlarda zeminin kayganlığınında etkisiyle zorlamalarda dışarılardan dönmeler falan takip etti.en son duvara vurarak yarışı noktaladı.

    yani o sene ferrarinin yağmurda bir topaca dönüp mclareninde inadına yere yapışan bir araç olduğunu ingilterede görmüştük.spa dan sonraki monza yarışında lewisin ıslak zeminde rakiplerine 2 -3 saniye fark kapatarak geldiğini görmüştük.birde kiminin yağmur performansının iyi olmadığı herkes gibi kendi taraftarları tarafındanda çok iyi bilindiği gibi lewisinde yağmurda en azından kimiye göre daha iyi olduğu herkes tarafında bilinen bir gerçektir.velhasılı kelam o yarışın son turlarında kiminin o yarışı kazanma şansı çok zayıftı.bunu bilen kimi onca tur lider gidip son turlarada 1. liği vermek istememesinden sebep zorlayarak yarış dışı kalmıştır. yani pirince giderken evdeki bulgurdan olmuştur buda kiminin hatasıdır.

  8. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    peki madem o kadar çok biliyosunuz yarışın tamamını izleyinde galibiyeti kimin hak ettigini soyleyin kimi adeta uçarak son 2 tura girdi rahat kazanabilecekken yağmurun yağması işi degistirdi yoksa yarışın son 2 turu hariç rai inanılmaz hızlıydı.

  9. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Hamilton hatalı lamı cimi yok.

  10. Unuttuğun birşey var. F2008 yağmur altında tam bir fiyasko araçtı.

  11. sınan matias avatarı

    son cümle yeterince düşünülmemiş bir cümledir.

  12. sınan matias avatarı

    birisi çıksın raikkonen taraftarlarına alonso ya da massanın kesinlikle kazanamaz denilen bir yarışı kazandığını göstersin ikisininde raikkonenden hızlı oldğunu kabul edelim.birisi kalkmış raikkonen-massa ve alonso-massa ikilisini karşılaştırmış ve kazanan alonso olmuş üçüncüde raikkonen.alonso 4. sezon oluyor 2 defa şampiyonluğu son yarışta kaybetti ve ferraride kazandığı tek şey, diğer pilotların kenara çekmesiyle kazandığı yarışları saymazsak, para.massaya bakıyoruz 2008 de ferrarinin [bence yanlıs]politikası sayesinde kendini şampiyonluk potasında buluyor.hakkını verelim hızlı bir pilot. geçen sezonun ikinci yarısında gördükki takım onu motive ettiğinde alonso ile başa baş mücadele edebiliyor.ancak malum alonso geldi geleli takım bir temizlik yaptırmadı belkide yaptırıyordur.öte yandan raikkonenin geldiği sezon kazandığı bir şampiyonluk var sonraki sezon ise her özel pilotta görülebilecek motivasyon kaybıyla çok rahat kazanabileceği şampiyonluğu hamiltona hediye ediyor.arkadaş o sezon mclaren daha yavaş hamilton hem massadan hem raikkonenden pilotaj olarak daha hızlı demiş.sezonun ilk yarısı için haklı olabilirsin ama mclarenin sezon içinde ne kadar hızlı gelişim gösterdiğini sürekli görüyoruz veya elinde telemetre verileri varsa göster bizde görelim.aslında 2007 ve 2008 i özetleyen bir yazı yazıp bu sezonları çarpıtmaya çalışan her yorumun altına kopyala yapıştır yapmak gerek.böylece tekrar tekrar gerçekleri hatırlatmak zorunda kalmayız.

  13. massa nın çakma zaferi diyorsun da videoyu bir daha izle hemen arkalarında adam 2008 de kariyerinin yılını yaşadı şimdi bitik olsa da bu kadar hakkını yemeyin

  14. burdaki en büyük hata lewis in şikanı kestikten sonra kimi ye çok yakın kalması. yani göstermelik yol vermesi. o sebepten dolayı ceza aldı. Ama yinede Hamilton yada Kimi haketmişti yarışı. ikiside olmadı

  15. Eşek bağırmıyor yük bağırıyor
    Hamilton un elinden haksızca alınmış bir galibiyet varken taraftarları susuyor
    Raikkonen kendi hatasıyla duvara çarpıp yarış dışı kalmasına rağmen taraftarları yarış galibiyeti Rai nin hakkıydı diyor
    Hamilton a verilen cezanın haksız olduğunun dayanağı
    "McLaren de yarış esnasında Hamilton un manevrasıyla ilgili bir sorun olup olmayacağını yarış hakemlerine sorduklarını, hakemlerin ise sorun yok dediğini söylemişlerdi "

  16. osman erener avatarı

    aşağısı çok karışık, kavga falan..neyse ben naçizane yorumumu belirteyim..hamilton'ın virajı kestiği için ceza alması gerekiyor, aldı da..ama sorun şurada hamilton virajı kesmesi sayesinde atak imkanı buluyor..yani ceza görevini yapamıyor..aksine fayda sağlıyor..yıllarca bu olayın kendimce haksızlığını düşünmüşümdür..eğer raikko bu olayın devamında yarış dışı kalmasaydı serisi bozulmamış olacaktı..

  17. Iste seninde cakildigin nokta burasi, geri vermedi verir gibi yapti, adam gibi verseydi ceza almazdi..

  18. Soylediklerine sen inaniyormusun? Inaniyorsan neden Rai taraftariyim diye geciniyorsun? Git pasa pasa Lewis'i tut kardesim, dedigim gibi hadi bizi kandirdin, neden kendini kandiyorsun???

  19. aynen üstüne bastın o sene monzada mclaren uçuyordu ve yine yağmur vardı. yarış başlarken yağmur yoktu yerler nemliydi. massayı 1.turda hamiltonu 2.turda geçti. 50 tur kapanmayan fark tek turda kapanıyor…hamilton şikanı kesmeseydi de kimi yi geçecekti. ama bu hava şartlarının ani değişiminden oldu. bunu sende biliyorsun. fakat kimi yi sevmediğin için bu şekilde yanlı anlatıyorsun. ve diyorsun ki haşat etti. adaleti bayan ismi zanneden ve adliyede okuyanlar ancak bu lafı eder…haşat etti…
    o yarış kimi neme lazım deyip çok rahat 2. bitirip hamiltonun cezasından sonra yarış galibiyetini alırdı. ama belkide sadece kendisinin tercihi olacak bir hareketle ya hep ya hiç dedi ve kaybetti…galiptir bu yolda mağlup…işte kimi bu yüzden çok seviliyor….
    kader cesurları sever…

  20. dışarı itme dediğini bu sayfadaki videolarda kimi yapıyor. o kadar olsaydı olsaydı diyeceksek 2007'de son yarışta lewis'in vitesleri ilginç bir şekilde 20 saniyeliğine bozulmasa, rai aldığı tek şampiyonluğu da alamayacaktı. eğri oturup doğru konuşmak lazım. hani sen egzozu yanmaya başlamıştı kimi'nin 2. bitirdi diyorsun ya, hamilton'un da vitesi bozulmasaydı.

  21. kimi o sene çok şanssızdı. bu yarış 10 puan kaybetti. kanada da hamilton kendine yakışmayacak bir hata ile birinci durumdaki kimi yi yarış dışı bıraktı. yine japonya yarışında startta hamiltonu geçen kimi ilk viraja lider girerken hamiltonun geç fren yapıp pist dışına itmesiyle ki bu hareketten dolayı hamilton o yarış ceza aldı kimi momentum kaybetti gerilere düştü yarışı 7. bitirdi. bu üç yarış ve kaybedilen 27 puan. birde fransa daki yarışda lider giderken araçtan birşey sallanmaya başladı yavaşladı yerini massaya verdi 2. bitirdi. son yarışlarda massaya yardım etti vs.vs….
    nşa da o sene şampiyon kimi olabilirdi. ne diyelim peder ne der kader ne der…

  22. fark pitlere kadar 1-2 saniyeydi, pitlerden sonraki karışıklıkta 4-5 sn olmuştu. 2. turda spin attı ve kimi bundan faydalanarak geçti. yarışın başında pist ıslakken hamilton'u geçen kimi, neden yarış sonunda pist yine ıslakken liderliği kaybetti?

    kimi'nin liderliği almasının sebebi kaçış alanını avantaj elde edecek şekilde kullanması. 1.liği de hamilton'ın spini sayesinde aldı.

    yanlış veya çarpıtarak anlatmadım, isteyen izler, videolar da var zaten. ferrari zaten o sene mclaren'dan hızlıydı. kuru havada drs ve kers olmadan hamilton muhtemelen geçiş yapamayacaktı.

    istersen monza 2008'i bir izle, yağmurlu bir yarış. hamilton öndekilerle arayı tur başına 2-3 saniye civarı kapatıyor. bu araçtan değil, sürücüden kaynaklanan bir durum. aynı şekilde yağmur başladığı an hamilton'ın yetişmesi de sürücüden kaynaklanıyor.

    hamilton kedi de raikkonen aslansa koca bir vah demek lazım. olur da mercedes'e geçerse daha açıkça belli olur kim aslan kim kedi.

  23. o yarış kaç tur üzerinden yapıldı? haşat eden pilot polden başladığı yarışta neden haşat ettiği pilota 2.turda liderliği verdi ve neden yağmur yağana kadar haşat ettiği pilotu yakalayamadı yaklaşık 6 saniye gerisinde (ki kimi burada kontollü bir şekilde farkı koruyordu)yağmur yağana kadar 2. olarak takip etti. yağmur yağdı o fark neredeyse tek turda eridi. bunu az biraz f1 den anlayan bir insanın hava şartları değişiminden kaynaklandığını bilecek bir yarış seyrettik. haşat edilen kötü bir pilot olsa 4.başladığı yarışta iki turda liderliği yakalayamaz. hamilton elbette çok iyi bir pilot. ama hayat bu şartlar bazen aslanı kediye boğdurur.
    eksik anlatıp o yarışı izlememiş insanları yanıltmak ne derece doğru bir hareket?

  24. 1- virajda kimi hamilton'u pist dışına itti. o virajı hamilton'u itmek için o kadar dışarıdan aldı. bunun aksini savunmak bile saçma. o viraj kimi'nin döndüğü gibi dönülmez. istersen 1 tur önce nasıl dönmüş, hamilton varken nasıl dönmüş karşılaştır.

    2- hamilton virajı kesti, kimi'ye yerini verdi. virajı kestikten sonra kimi hamilton'un önüne tekrar geçiyor. yarım falan da değil tamamen geçiyor. videoda da görülüyor. yorumlarda da söylediğim gibi hakemler önce sorun yok diyor sonra da ceza veriyor. bir sonraki viraja kadar beklenmeli diye bir kural koyuluyor. yani yarış anındaki kurallara göre hamilton ceza gerektirecek hiçbirşey yapmadı.

    3- kimi sıralamada yavaş olsa lastikleri ısıtamıyor, yağmurda kötü olsa ferrari aracı kötü. bu gibi bahanelerden sıkıldım ben. dikkatli izlersen iki pilotun da aracı limitte sürmek için zorladığını, ikisinin de kaydığını görürsün. yarışın başında pist ıslaktı, 1. virajda hamilton kaydı, raikkonen birinciliği öyle aldı. madem mclaren çok iyiydi hamilton nasıl spin attı? hamilton sürememiştir değil mi? ama raikkonen spin atınca ferrari yağmurda kötüdür.

  25. Bu müthiş mücadeleyi tekrardan izleyelim dedik bazıları içine etmiş aferim.kinciler,nefret kusanlar,küfür edenler! Çocuktan farkınız yok sizin böyle devam edin.

  26. 1- Virajda Kimi ancak o sekilde donebilirdi, yer birakma sansi yoktu, ki simdi ki gibi boyle bir kuralda yoktu,
    2- Bundan once de kural olarak viraji keserek avantaj saglayip birini gecmissen ona yerini geri verirsin yada cezayi yersin vardi, Lewis yerini verdi mi? iste cezayi bu yuzden yedi, verir gibi yapti ama adam gibi vermedi,
    3- Hasat etmekten bahsetmissinde yagmur ciseleyene kadar Ferrari gayet iyiydi, ne zaman pist islanmaya basladi Ferrari kaymaya basladi, video da da goruldugu uzere mucadele esnasinda Mclaren dumduz giderken Ferrari yag uzerinde gibi kayip duruyor Kimi surekli kontra yapiyordu, birinci spinde arac sans eseri pistte kaldi ama ikincisinde artik yapacak birsey kalmamisti.

    Kimi o durumda ya iyice yavaslayip garanti surup araci pistte tutup 2.lige razi olacakti yada sampiyonluk icin sonuna kadar zorlayacakti. Kimi ikinci secenegi secti ve kaybetti. Bizde Rai`yi bu yuzden sevdik. Sen git Lewis`i sev abicim, hadi bizi kadirdin, niye kendini kandiriyosun ki 🙂

  27. iğneleme yaptığının farkındayım. ama gerçekten de öyle oldu. adam virajı kesti (zorunlu bir durumdu) yerini geri verdi, takım hakemlere bir problem olur mu diye sordu, olmaz dediler, kimi duvara çarptı, hamilton'a yarıştan sonra ceza verdiler.

  28. ben burda hamilton'ı eleştirmek amaçlı bu yorumu yazmıştım ama sen heralde yanlış anlamışsın…

  29. mehmet ceviz avatarı

    videoda 2:06 dan 2:15 kadar olan bölüm;şuanki kurallara göre kimiye pitten geçme cezası gerektirir.ama olaydan sonra ceza uydurma işi hamiltona yapıldı.yav bide pilotların pistinde massa nın çakma zaferi varya ençok ona bozuluyorum.

  30. aynen öyle. sanırım yerini geri verme kuralı diye birşey de yoktu, centilmenlik olarak virajı kesen pilot yeri geri verirdi. ayrıca şunu okuduysan anlarsın;

    mclaren de yarış esnasında hamilton'un manevrasıyla ilgili bir sorun olup olmayacağını yarış hakemlerine sorduklarını, hakemlerin ise sorun yok dediğini söylemişlerdi.

    o yarışı izlerken ben de hamilton'a saydırmıştım, sevmezdim lewis'i, kimi'yi çok tutardım o zamanlar. ancak insan kör değilse bir de gördüğü şeyi analiz edebiliyorsa doğru olanı bulması zor olmuyor. hatta bence kimi duvara çarpmasaydı, lewis'e ceza gelmeyecekti.

  31. kural dahilinde yerini geri veriyo ve o yüzden yarıştan sonra +20 sn ceza yiyo dimi ? yoksa benmi yanlış biliyorum.

  32. adam daha 2. yılında kimi'yi spa'da resmen haşat etti, hala hamilton düzgün sürseymiş de bilmem ne. viraja girerken kimi adamı pist dışına itiyor, ve orayı kesmekten başka seçeneği kalmıyor, kural dahilinde yerini geri verip tekrar atak yapıyor ve geçiyor. kimi de çarpıp yarışı bitiremiyor. kimi'nin yaptığı kazadan lewis mi sorumlu?

    ayrıca, mclaren de yarış esnasında hamilton'un manevrasıyla ilgili bir sorun olup olmayacağını yarış hakemlerine sorduklarını, hakemlerin ise sorun yok dediğini söylemişlerdi. nasıl olduysa bu yarış sonrası yeni bir kural çıkarıldı ''şikanı kesen pilot atak yapmadan önce 1 viraj beklemelidir'' gibi bir kural.

    hamilton düzgün sürseydi kanada'da kimi'ye çarpmazdı kimi 1. olurdu diyelim, kendisi 2. olurdu. sezon sonu puanlarına ekleyelim;

    98> 106 hamilton
    75> 85 kimi

    hadi diyelim spa'da hamilton çarpmış olsun, kimi kazanmış hamilton 2. olmuş olsun;

    108 > hamilton
    95 > kimi

    adam 2. yılında F1 tarihinde son 10 yıldır sadece 1 kez yapılabilen birşeyi yaptı. takımlar şampiyonasını kazanamayan bir takımla şampiyon oldu. siz nefret edin durun.

  33. aynen bende çok küfürler ettim ve halada ediyom o günden beride en nefret ettiğim pilottur bence 2008 de hamiltonun yüzünden kaybetti kimi şampiyonluğu adam gibi yarışsaydı bence kimi 2008 dede şampiyondu

  34. JhackRapunzel  avatarı

    Ham 2008 de bir çaylak gibi değil de prof. düzeyinde yarışsaydı 2008 şampiyonluğu Rai ye gidebilirdi.

  35. ne küfür etmiştim hamilton'a ama bide o sene kanadada yaptığı iyice nefret etmiştim

  36. müthiş bi mücadele, formula 1 in formula 1 olduğu zamanlar

  37. kalite iyi değil ama izlemeye değer. isteyen varsa HDsi bende var.

  38. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    hala heyecanlanıyorum izleyince..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir