2014 Sezonunda Bizleri Neler Bekliyor?

2014 yılında yeni V6 motorlara geçiş yapılacağı açıklanmıştı. Peki bu motorlar F1’e ne getirir, ne götürür?

Bazı kaynaklar yeni V6 motorların bu yıla göre 4-5 saniye daha yavaş olacağını söylüyor. Bu ne demek? Formula 1, GP2 araçlarından sadece birkaç saniye daha hızlı olacak.

Renault, yeni motorların bu seneye göre daha yavaş olacağını kabul etti. Fakat onlara göre sezonun ortasına doğru bu yıl elde edilen hızı yakalamaları mümkün.

Yeni motorların takımlara getirdiği bir diğer sıkıntı ise motorların fiyatı. Yeni motorlar geçmiş yıllara göre daha pahalı olacak. Geçmiş yıllarda takımlar motor için 10 milyon euro öderken gelecek yıl 20-30 milyon euro’yu gözden çıkarmaları gerekecek.

Bu yıl 95 kilogram olan motor ağırlığı gelecek yıl tahmini olarak 155 kilograma çıkacak. Bu yıl takımların 150 kilogram benzin ile yarışa başlanmasına izin verilirken gelecek yıl bu sayı 100 kilogram olacak. Minimum araç ağırlığı ise 640 kilogramdan 660 kilograma çıkacak.

Yeni motorlarla beraber F1 taraftarlarını en çok korkutan şey araçların yavaş olma ihtimali. Genel olarak yeni araçların düzlüklerde yavaş olacağı düşünülüyor. Araçların maksimum hızı bu yıl 18.000 rpm iken gelecek yıl bu sayı 15.000 olacak.

Yeni V6 motorunun sesinin geçtiğimiz yıllara göre alışılmadık bir sesinin olduğu görülüyor. Açıkcası beni hayal kırıklığına uğrattı. Formula 1’i Formula 1 yapan aracın sesi ve hızıdır. Sözde Maliyeti düşürmek için bu motorlara geçildiği söyleniyor. Fakat maliyetin düşmediği gibi aracın o alışıldık sesiyle beraber hızıda gidecek. Böyle oluncada F1’in GP2’den pek farkı kalmayacak.

Yeni motorlarla beraber enerji ve yakıt tasarrufunun sağlanması en büyük hedeflerden birisi. Yani bu motorlar bu seneye göre %35 daha az yakıt tüketecek.

Son yıllarda motor problemiyle kalan pek fazla araç görmüyorduk. Gelecek sene motor problemiyle yolda kalan araçları görebiliriz. Dayanıklılık önemli olacak. Genel olarak Mercedes’in en güçlü motoru üreteceği düşünülüyor. Bu açıdan Mercedes biraz daha hızlı olabilir.

Pilotlar, lastiklerle uğraştığı gibi gelecek yıl birde yakıt tasarrufu yapmak zorunda kalacaklar. Pilotlar bu yüzden sınırlarını zorlayamayacak.

Kısacası 2014 yılında aracın kalbi olan motorlar ön plana çıkacak. Peki yeni kurallarla beraber aracın dış görüntüsü nasıl olacak?

Yeni araçların genel olarak 2009 yılındaki görünüme yakın olacağı düşünülüyor. Şasi ve aero anlamda birçok kısıtlama getirilecek. Tıpkı 2009 yılında olduğu gibi. Takımlar artık motor kurulumları üzerinde çalışmak zorunda kalacak. Belki de o yıl olduğu gibi sürpriz bir şampiyonu görebiliriz.

Aracın burnu bu yılın aksine alçalacak.

 

Motorların ardından tasarım açısından da araçlar GP2 araçlarına benzemiş olacak. Takımların çoğu 2014’e odaklanmış durumda. Çünkü 2014 geçmiş yıllara göre çok daha karmaşık olacak. Gelelim pilotlara…

2014 sezonunda Mark Webber’i F1’de göremeyeceğiz, Massa’yı Ferrari’de göremeyeceğiz. Raikkonen’i ise eski takımı Ferrari’de izleyeceğiz. Ricciardo ilk kez büyük bir takımda yani Red Bull’da mücadele edecek. Massa uzun F1 kariyerinin ardından Lotus’da yahut Sauber’de mücadele edecek.

Alonso-Raikkonen

Alonso için çok farklı bir sene olacak. Aynı şekilde Raikkonen içinde. İspanyol pilot Ferrari’ye geldiği ilk günden beri Massa ile beraber çalışıyordu. Ancak Massa önümüzde ki sezon Ferrari’de yok yerinde ise 2007 dünya şampiyonu Kimi Raikkonen olacak. Alonso alışık olduğu takımdaki üstünlüğünü biraz olsun yitirecek. Takım içerisinde en azından sezon başında bir numara olmayacak. Bu Alonso’yu etkilemez. Çünkü Alonso hızlı bir pilot. Raikkonen ile çok yakın bir mücadele içerisine girecek.

Raikkonen ise 2009 yılından sonra Ferrari’de mücadele edecek. Sorunlu şekilde ayrıldığı Ferrari’ye geçmeyi kabul etmişti geçtiğimiz haftalarda Fin pilot. Alonso’dan korkmayıp onunla mücadele edebileceğinden emin olduğu için imzayı attı Ferrari’ye. Eminim birçok pilot bunu göze alamazdı. En azından şampiyon pilotlar içerisinde. Raikkonen takım içerisinde ikinci pilotluğu kabul etmez. Fakat Ferrari’de ona takım emri uygulamaz. Uygulayamaz. Raikkonen’in tavırlarını az çok biliyorlardır.

Ferrari büyük bir takım. Büyük iki şampiyon pilota sahip olacaklar. Bu iki pilotda İtalyan takımın değerini biliyordur. Tartışma yaşayacaklarını sanmıyorum. Eğer Ferrari iyi bir otomobil üretirse takımlar klasmanı için bir numaram Ferrari.

 

Vettel-Ricciardo

Vettel bu sezon dördüncü F1 şampiyonluğunu elde edecek. Ricciardo ise Toro Rosso’da kariyerinin belkide en iyi sezonunu geçirmiş durumda. Ricciardo’da iyi bir potansiyel olduğu görebiliyoruz. Peki bu potansiyel şampiyonlar kadar yüksek mi ? yada Ricciardo bu potansiyelin ne kadarını kullanabilecek ? Önemli olan bu.

Vettel’i ilk sene yenebileceğini düşünmüyorum. Temiz bir mücadele olsa bile yeneceğini düşünmüyorum. Çünkü Ricciardo’nun karşısında dördüncü şampiyonluğunu kazanmış bir Vettel, yarıştığı takım arkadaşlarını hep mağlup etmeyi başaran bir Vettel,  takımın arkasında olduğu bir Vettel ile karşılaşacak. İlk sene için yenmesi zor. Takıma ilk önce alışması gerek. İyi bir performans gösterip kendini Red Bull’a kanıtlaması gerekecek. Bunu yaptıktan sonra ikinci sene için şansı daha fazla olacak. Özgüven gelecek kendisine. Red Bull’un hızlı bir araç üretmesi durumunda zaman zaman podyumda görebiliriz onu. Ancak zaman zamanda sıkıntı yaşarken göreceğimize eminim. Takım için bir numara hala Vettel olacak. O yüzden Ricciardo’nun ilk sene göstereceği performans çok önemli. Gelecek sene Vettel, Ricciardo’yu mağlup edecektir.

 

Hamilton-Rosberg

Aslında birbirine benzeyen iki pilot. Lewis Hamilton, Mercedes’deki henüz ilk senesinde Schumacher’i 3 yıl boyunca puan anlamında geride bırakan Rosberg’i yine puan anlamında mağlup etmiş durumda. Pol pozisyonu açısından da takım arkadaşını geride bırakan Hamilton, birkezde galibiyet sevinci yaşadı. Rosberg ise iki kez. Takım arkadaşını geçemediği tek şey galibiyet. Ama unutmayalım ki Rosberg 4 senedir, Hamilton ise sadece 8-9 aydır bu takımda.

Ben gelecek sene Hamilton’un yine Rosberg’i yeneceğini düşünüyorum. Çünkü Hamilton sürekli aynı hızı gösterebiliyor. Rosberg ise bir iki yarış ortada gözüküp sonrasında kayboluyor. Rosberg’in bu alanda gelişmesi gerek. Gelecek sene için yine birbirlerine yakın olacaklardır. Ama ben Lewis Hamilton’un bu mücadeleden galibiyetle ayrılacağını düşünüyorum.

 

Button-Perez

Button aslında hızlı bir pilot. Her geçen sene daha çok kendini geliştirebilen bir pilot. Ancak onun da belli bir kapasitesi var ve bunun üzerine çıkamıyor. Ancak bu kapasite çok düşük değil. Sıralama turlarında kendisini yavaş yapıyor, yarışlarda ise biraz daha hızlı oluyor. Button bu sezon takıma katılan Perez’den daha iyi bir performans sergiledi. Ancak daha iyisinide yapabilirdi.

Gelecek sene Perez daha iyi olacaktır. Ancak Button’da iyi olacaktır. McLaren iyi bir araç üretirse Button’dan birçok galibiyet görebiliriz. Perez ise zaman zaman podyuma çıkabilir ancak Button’ı yenecek kadar hızlı bir pilot olduğunu düşünmüyorum. Gelecek sene için favorim Button, ancak Perez sürprizler yapabilir. Bunu da hesaba katmak lazım.

 

Massa-Grosjean (Kesin Değil)

Kesin olarak açıklanmış olmasa da Massa’nın Lotus’a gitme ihtimali çok yüksek görünüyor. Massa’nın potansiyelini Lotus görüyordur. Arkasında büyük sponsorlar var. Hulkenberg de iyi bir seçim olabilir. Ancak 2014’de saf hız sadece yeterli olmayabilir. Takımın tecrübeli bir pilotu yok. Grosjean henüz takıma net veriler elde edecek hızda değil. Aynı şekilde Hulkenberg’inde hazır olduğunu düşünmüyorum. Grosjean’ın yerine iyi bir isim olabilirdi. Ancak Grosjean’da yavaş bir pilot değil. Son yarışlar Lotus’un seçimi için önemli olacak.

Mücadeleye gelirsek, Massa ilk kez Ferrari’ye dişini gösterdi. Artık kaybecek bir koltuğu, kaybedecek birşeyi yok. Çünkü o koltuğu çoktan kaybetti. Ama kazanacak çok şeyi var. Lotus’a gittikten sonra galibiyetler almak, Ferrari’ye dersler vermek isteyecektir. Zaman zaman agresif bir Massa izleyeceğiz. Ama hızlı bir Massa olacak buna eminim. Grosjean’ı mağlup edebilir mi? İlk sene için biraz şanslar eşit gibi görünüyor. Bu tamamen Massa’ya bağlı. Eğer Massa 2008’deki kadar hızlı olursa o zaman Grosjean’ı mağlup edebilir. İlk sene için şansları eşit.

 

Takımlara gelirsek…

 

Ferrari

Gelecek yıl için çok önemli hamleler yaptılar. Bu hamleler ne kadar işe yarar? Başarıya aç bir takıma ve iki dünya şampiyonu pilota sahipler. Ama unutmayalım ki yavaş bir araçla Alonso ve Raikkonen galibiyet alabilir ama şampiyon olamazlar. Araç çok önemli. James Allison ve diğer transferlerle birlikte Ferrari gelecek yıl gelişecektir. Ancak yeni motorlar performanslarda belirleyici olacak. Ferrari dayanıklı olabilir. Tabi takımın Domenicali gibi bir isme sahip olduğunuda unutmayalım. Bence şampiyonluk bu yılda gelmezse Domenicali gider. Çoktan gitmeliydi de. Gelecek sene Ferrari iyi bir araç üretip şampiyonluğa oynayacaktır.

 

Red Bull

Şampiyonluğun favorisi gözüküyorlar. Ancak 2014 geçmiş senelere göre farklı olacak. Belkide Red Bull’un şampiyonluk serisi bitecek. Red Bull bu yıl olabildiğince hızlı şekilde şampiyon olup gelecek seneye odaklanmaya çalışıyor. Bunu başarırlarsa gelecek yıl içinde en önemli favorilerden biri olabilirler. Ancak Ricciardo ve Vettel ne kadar uyumlu olur. Ya da RBR ne kadar hızlı olur bilmek zor. Yine de Red Bull şampiyonluğun en büyük favorisi.

 

McLaren

Bomboş geçen bir sezonun ardından gelecek yıla odaklanmış bir takım. Elindeki iyi müdendislerden birkaçını Mercedes’e kaptıranda bir takım. McLaren’in doğasında şampiyonluk için yarışmak var. Bunu için de ellerinden geleni yapacaklar. Ancak pilot kadrosuyla şampiyonluk için yarışabilirler mi? Bunu söylemek zor olsada yeterli olmadığı ortada. Hele ki Mercedes ve Ferrari’nin kadrosuna göre.

 

Mercedes

Son yıllarda olduğu gibi Mercedes yine kapalı kutu. Neler yapar bilmek zor. Ancak geliştikleri ortada. Lastikleri daha iyi kullanıyorlar. Fakat istiktarsızlar. Gelecek yıl bunu atlatacaklarına inanıyorum. Mercedes’de gelecek yıl için favorilerden birisi olabilir. Yeni motorlar Mercedes’in işine yarayacaktır.

 

Williams

Williams gelecek sene sürpriz yapabilir. İyi bir kadro kurmaya çalışıyorlar. Tamamiyle 2014’e odaklandıklarına inanıyorum. Bu yıl çok başarısızlardı. Takım Maldonado ve Bottas’a göre daha kaliteli iki pilota sahip olsa daha çok gelişebilirdi. Çünkü takım son yıllarda odukça istikrarsız görünüyor. Mercedes motoruyla beraber gelecek sene için iyi sıralar için savaşıyor olabilirler.

 

Lotus

Düşük bütçesine rağmen harikalar çıkaran bir takım. Gelecek sene bu sene kadar etkili olacaklarına inanmıyorum. Çünkü çok iyi elemanlarını kaybettiler. Yinede sezon içerisinde podyumlar elde edebilirler. Performansları konusunda Renault motoru büyük bir etken olacak. İlk beş içinde olacaklarına eminim.

Peki lastikler?

Lastikler bu yıla göre ne kadar gelişmiş olacak ? Bunu tam olarak kimse bilmiyor. Ancak lastiklerin biraz daha dayanıklı olması gerek. Çünkü pilotların lastik korumaya çalışmasıyla beraber bir de yakıt tasarrufu yapması gerekecek. Pirelli’nin 2014 yılı için F1 ile yeniden anlaştığı söyleniyor. Bu haberler yakın zamanda doğrulanacak gibi görünüyor.

Bilinmezlerle dolu bir yıla doğru geçiş yapıyoruz. Gerçekten çok farklı bir sezon olacak. Yeni araçlar olacak, yeni motorlar olacak. Sezon bize rekabet vaad ediyor olsa bile yavaş araçların olduğu bir sene izliyor olacağız. Görünüş açısından yine herşeyin sıfırlandığı bir yıl olacak. Aero açısından araçlar bomboş görünecektir.

 

Kemal Şengül

 


Yorumlar

  1. Nevadia Alonso avatarı
    Nevadia Alonso

    şu sığ yorumlardan vazgeçmeliyiz bence. Button'ın kalitesi şampiyon bir pilotta olmasını gerekene tam anlamıyla uygun.

  2. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    aerodinamic kısıtlamalar ne yazık ki onuda götürüyormuş evet. Aracun üzeri bomboş bir görüntüye sahip olacak :/

  3. Ufak bir ekleme bargeboardlar da kaldırılıyormuş. Sezon sonuna doğru tam çizimler internette dolaşmaya başlar

  4. Engine – it’s out with 2.4-litre normally-aspirated V8 engines and in with 1.6-litre V6 turbo engines, revving to a maximum of 15,000rpm. The current engines produce more than 750bhp, whilst the 2014 units will produce around 600bhp with additional power coming from Energy Recovery Systems (see below).

    Gearbox – gearboxes are to have eight forward ratios – rather than the current seven – which each team must nominate ahead of the season.

    Energy Recovery Systems (ERS) – in 2014, a larger proportion of each car’s power will come from ERS which, together with the engine, make up the powertrain or power unit. As well as generating energy under braking, ERS units will also generate power using waste heat from the engine’s turbocharger. Unlike the current KERS – which give drivers an extra 80bhp for six seconds per lap – the 2014 ERS will give drivers around 160bhp for 33 seconds per lap. To compensate for the extra power being generated under braking by ERS, teams will be allowed to use an electronic rear brake control system.

    Fuel – to promote fuel efficiency, fuel will be limited to 100kg per race. At the moment fuel is unlimited, but teams typically use around 160kg per race.

    Minimum weight – to compensate for the increased weight of the 2014 powertrain, minimum weight has been increased from the current 642kg to 690kg.

    Exhaust – unlike today where two exhaust tailpipes are used, the 2014 regulations mandate the use of a single tailpipe which must be angled upwards to prevent the exhaust flow being used for aerodynamic effect. Additionally, bodywork is not allowed to be placed behind the tailpipe.

    Nose height – for safety reasons the height of noses will be reduced in 2014. The maximum height is currently 550mm, whereas next year it’s 185mm.

    Front wing – front wings will be a little narrower next year with the width reduced from 1800mm to 1650mm.

    Rear wing – the rear wing will also look a little different in 2014 compared to this year’s models. The lower beam wing is being outlawed and the main flap will be slightly shallower in profile.

  5. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Aracın tabanı

  6. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Ön kanat yere yakın olacak derken kastettiğimiz bu 🙂 2013-2014 karşılaştırması

  7. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Aracın ön kanadı

  8. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Aracın tabanı ve egzos

  9. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Aslında net bilgiler olmadığı için paylaşmak istememiştim. Çünkü herkes açıkcası "sallıyor" bu konuda.

    Yeni ve eski arka kanatlar

  10. Motor ve pilot hakkında hemen herkesin bilgisi var ençok soru işareti araçların görünümünde. Bu konuda bilgi çok az. Yine de eline sağlık 🙂 Aracın burnu 2009 daki gibi alçalacakmış. En sevindiğim değişiklik burnun alçalması ve ön kanadın önemli ölçüde küçülmesi. Kanat ve burun berbat görünüyordu. Araçlar şuan baya uzun. Özellikle 2009 sezonundan sonra full depo yarışmaya başladıklarında araçların büyüdüklerini gördük. V6 motorlarla birlikte araçların kısalabileceği konuşuluyor. 2009 daki gibi olursa harika olur. Bu arada burnun alçalması kanadın küçülmesi aracı aerodinamik olarak ta biraz yavaşlatacak. Motor zaten güçsüz. TV ye çok yansımayabilir ama tur zamanlarını geçen yılla kıyaslayınca ne kadar yavaş kaldıklarını görücez. Bu arada aero değişiklik hakkında bilgisi olan arkadaşlar bizi de bilgilendirirse sevinirim 🙂

  11. v8 10 milyon v6 20-30 milyon tasarrufu 50 kg benzinle mi yapacaklar? yavas ve daha agır araclar motor sesi berbat elektirik süpürgesi gibi..Kimi nin f3 araclarına yaptıgı espırıyı gelecek yıl için de gecerli olacak gibime geliyo 🙂

  12. bana 2009 demeyin….. button in şampiyon olduğu bi sezondan bahsediyoruz…öyle bi sezon olursa yazik olur.

  13. 2009 gibi saçma bir sezon olmasın da

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir