2013 Singapur GP – Vettel Kanatlanarak Kazandı!

yazar:

kategori:

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Vettel, bir güvenlik aracı periyoduna ve pit stoplara rağmen çok üstün bir performansla damalı bayrağı ilk sırada gören isim oldu ve art arda 3. zaferini kazandı. Vettel ayrıca yarışın en hızlı turunu kaydetti.

Yarışa 7. sıradan başlayan ancak çok iyi kalkışla 3. sıraya yükselen Fernando Alonso, oldukça iyi bir performansın  ardından 2. sırada yarışı tamamladı. Alonso, güvenlik aracının ardından pite girdikten sonra tekrar pite gelmedi. Alonso 36 turu aynı lastiklerle götürmesine rağmen çok iyi performans sergiledi.

13. sıradan başlayan Lotus pilotu Kimi Raikkonen, iyi bir yükseliş mücadelesinin ardından 3. sıraya kadar yükselerek podyumu tamamlayan isim oldu.

Yarışın son bölümü oldukça hareketli geçti. Daniel Ricciardo’nun kazasının ardından güvenlik aracı piste girince pite giren sürücüler, bir daha pite gelmeyince son bölümde lastikleri bitti.

Bunun sonucunda Red Bull pilotu Mark Webber, Mercedes pilotları Nico Rosberg ve Lewis Hamilton ile Ferrari pilotu Felipe Massa atağa kalktılar. Bu grup önce Sauber sürücülerini geride bıraktı. Daha sonra ise Mclaren sürücüleri geçilmekten kurtulamadı.

Yarışın son bölümünde önce vites kutusu, ardından motor sorunu yaşayan Webber, son turda yarışa veda etti ve puanları kaçırdı. 

Mercedes pilotları Nico Rosberg ve Lewis Hamilton yarışı 4 ve 5. sıralarda tamamladılar. Onları Ferrari’den Felipe Massa takip etti.

Lastikleri biten Mclaren sürücüleri yarışı 7 ve 8. sıralarda tamamlamayı başarırken onlar Sauber’den Hulkenberg takip etti. Webber’in yarış dışı kalmasıyla son puan Adrian Sutil’e gitti.

Sutil’i takip eden isimler Maldonado, Gutierrez, Bottas ve Vergne oldular.

Sezonun 13. yarışı Singapur gece yarışının ardından Sebastian Vettel, en yakın rakibi ile puan farkını 10 puan daha arttırdı. İkinci olan Alonso ise Vettel’in 60 puan gerisine düştü. Red Bull ise en yakın rakibi Ferrari ile puan farkını 103’e çıkardı.

Sezonun 14. yarışı olan Kore GP 6 Ekim’de gerçekleştirilecek.

 

Poz Pilot        Takım                       Süre
 1.  Vettel         Red Bull-Renault           
 2.  Alonso         Ferrari                              
 3.  Raikkonen      Lotus-Renault                        
 4.  Rosberg        Mercedes                             
 5.  Hamilton       Mercedes                             
 6.  Massa          Ferrari                              
 7.  Button         McLaren-Mercedes                     
 8.  Perez          McLaren-Mercedes                     
 9.  Hulkenberg     Sauber-Ferrari                       
10.  Sutil          Force India-Mercedes                 
11.  Maldonado      Williams-Renault                     
12.  Gutierrez      Sauber-Ferrari                       
13.  Bottas         Williams-Renault                     
14.  Vergne         Toro Rosso-Ferrari                   
15.  Webber         Red Bull-Renault                     
16.  van der Garde  Caterham-Renault                     
17.  Chilton        Marussia-Cosworth                    
18.  Bianchi        Marussia-Cosworth                    
19.  Pic            Caterham-Renault                     
DNF  Di Resta       Force India-Mercedes                 
DNF  Grosjean       Lotus-Renault                        
DNF  Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari                   

Puan Durumu                
Pilotlar:                    Takımlar:             
 1.  Vettel        247        1.  Red Bull-Renault          377
 2.  Alonso        187        2.  Ferrari                   274
 3.  Hamilton      151        3.  Mercedes                  267
 4.  Raikkonen     149        4.  Lotus-Renault             206
 5.  Webber        130        5.  McLaren-Mercedes           76
 6.  Rosberg       116        6.  Force India-Mercedes       62
 7.  Massa          87        7.  Toro Rosso-Ferrari         31
 8.  Grosjean       57        8.  Sauber-Ferrari             19
 9.  Button         54        9.  Williams-Renault            1
10.  Di Resta       36       
11.  Sutil          26       
12.  Perez          22       
13.  Hulkenberg     19       
14.  Ricciardo      18       
15.  Vergne         13       
16.  Maldonado       1       
      

 


Yorumlar

“2013 Singapur GP – Vettel Kanatlanarak Kazandı!” için 149 yanıt

  1. Bildiğim kadarıyla start anındaki karmaşadaki kaçışlar çok zorgulanmıyor.Diyelim ki Hamilton koca bir dünyayı kesti ve küt diye pistin yarış sahasına dalıverdi…

  2. Eğer yazdıklarımı okuduysanız benim bahsettiğim olay Vettel ile Webber arasında da olan 2 saniyelik fark. Aynı takım içerisinde kimse diğer pilotuna 2 sn fark atamaz öyle bir dünya yok. Madem araç bu kadar baskın aynı performans niye diğer araçta yok. Bana pilotaj farkı demeyin, pilotaj ile fark olsa 0,6-0,7 bilemedin 1 sn olur 2 saniye degil.

    Zaten webber yolcu, eldeki var olan doneler ve gizli ayarlar dışarı çıkmayacak. 1 numaralı araç kafasına estiğinde cebinden 1 saniye hatta 2 saniye çıkartabiliyor. Kimsenin kafası çalışmıyo bir tek red bul dahi öyle degilmi. Artık bunların açıklamasını sadece downforce ve lastiklere bağlamak bana mantıklı gelmiyor.

  3. Sana noldu ki anlamadım?

  4. Arkadaş nasıl arabaysa ne kontra gerektiriyo ne kayma yaşıyor diğer pilotların canı çıkıyo sürerken tebrik etmek lazım ralliye felan soksalar ondada kazanır heralde 🙂

  5. karışacak bir şey yok Alonso'nun sol ön tekerleği pistte açık bir şekilde

    http://www.youtube.com/watch?v=fSVcbY5Yvs4

  6. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Üstelik bunu sözde vibrasyonun artmaya başladığı zamanlarda yapmış.Normal olsa 3 saniye fark atar ve telsizden "Sakin ol aracı finişe getir" derlerdi.

  7. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    dün yarış videosu izlerken, ilk turlarını,kalkışta alonso hatalı geçişmi yapıyor ,banamı öyle geldi, geçen massa yı ,geçen groajean gibi, alonso çizgi dışından atak yapıyor geçiyor, öyle ise fia nın bir adaletsizliğini daha keşfediyoruz ,rosberg de aynı ama vettel e geçildi ,alonso geçti, videoyu izleyenler, daha net görürse söylesin,,,

    ortalık karışırmış gene alonso cular saydırırmış ,,ne karıştırıyorsun diye ha ha ha

  8. En hızlı turda Vettel 2. ye 1 sn fark atmış.

  9. Singapur, Button

    Singapur, Perez

    Singapur, son 22 tur karşılaştırma (Kimi, Rosberg, Lewis, Button, Webber)
    Kimi ve Button 25. turda pit yapıyorlar. Her ikisi de yeni set orta sert lastik takıyorlar. 31. turda güvenlik aracı pist'i terk ediyor. Button 53. tura kadar Kimi'yi arkasında tutuyor. O turdan sonra Button'ı geçen Kimi daha da hızlanıyor, Button ise yavaşlamaya devam ediyor. Webber 40. turda kullanılmış orta sert, Rosberg 41. turda yeni orta sert, Lewis 43. turda kullanılmış orta sert lastiklere geçiyor.

  10. Ha ona kalırsak Vettel olmasaydı alonso 6.şampiyonluğunu almış olacaktı ve 60 a yakın yada geçkin galibiyet ve Ferrarinin 20. şampiyonluğu olacaktı sanırsam :S işte Herkes her zaman uçamıyor Vettelinde Yakında Kanatlarını kesecekler Ya Ferrari Ya McLaren Yada Mercedes Hatta Belki Williams :D:D 😀

  11. Arkadaşlar onu bunu geçin ferrari seneye 1 tık daha iyi araba yaparsa Takımlar şampiyonluğunu kesin alırlar Yemişim sürücü şampiyonluğunu …

  12. Newey Vettel kaza yapmasın diye herkesin aracından 1 saniye hızlı araç tasarlıyor, hepsi bu…

  13. Arkadaşım yarışı sonuna kadar izlediysen eğer attığı farkları görebilirsin araba ne kadar hızlı olursa olsun unutma içinde ki robot değil insan. İnsan hiç mi yorulmaz her tur sıralama formatındaymış gibi turunu geliştirdi ve 30 saniyelik fark ciddi bir fark hemde bunu bir kaç kez yaptı. Bunu tek ben dile getirmedim efsane kişilerin açıklamaların da benim bahsettiğime değinmişler. Civa adamı tanımam ben tek tanıdığım bu yarışta Vetteldi olağanüstü bir iş çıkardı. Böyle zorlayıcı bir pistte atılan fark muazzam araba harika bunu kabul ediyorum ama pilotta harika hakkını yememek gerek.

  14. Mclaren durumu içler acısı sadece 76 puan almış ,Mclaren'de hamilton kalsaydı tek başına bu puanı alırdı.Kimi'yi alsalardı gene bu puanı alırdı.Çaylak Perez ve hayatında hep istikrarsız olmuş bir buttonu bu takıma layık gördüler.açık söyleyim formula 1'den alonso ve Kimi gittikten sonra biz kimi konuşacagız. Perez gibi paralı pilotlarımı. grid kalitesi giderek düşüyor açıkcası.

  15. 2 ekmek 1 Camel  avatarı
    2 ekmek 1 Camel

    Vetteli''n bitmek tükenmeyen bilmeyen enerjisi''

    derken arkadaşım araç berbatta Vettel in vücudunda ayrı bir kers varda aracı dahamı hızlı yapıyor anlayamadım, sanki terminatördeki cıva adam.

  16. McLaren açısından da bir değerlendirme yapmak gerekirse, bir sezon nasıl çöpe atılır bunu gösteriyorlar bize. 2012'nin en hızlı aracından böyle bir araç çıkartma kabiliyeti sadece Ferrari'de olabilir diye düşünürdüm. Malum rüzgar tünelleri pervane etkisi yapıyor. Ters geliştiriyorlar aracı. 🙂 McLaren'de terse doğru gelişen bir takım oldu bu sene.

    İşin asıl kötü tarafı, Button ve Perez'in araçtan maksimum alamayan pilotlar olmaları. Alonso geri dönmezse McLaren'in uzun yıllar boyunca lider pilotu olmayacak. Sıradan orta sıra takımlarından birine dönecek. Bu kadar tarihi olan bir takım için gerçekten de üzülüyorum.

    Takımın iyi yönetilemediğini düşünüyorum. Ron Dennis'den sonra Martin'in eksikleri var. Cesur hamleler göremiyoruz pist üzerinde. Yeterince agresif değiller geliştirme aşamasında. Her şeyin bittiğini kabullenmişler. Red Bull'u durdurmak için deli gibi gelişim gösteren son yarış bile yeni parça deneyen takımdan eser kalmamış. Ruh yok. Tadı tuzu yok açıkcası. 2009'da 1.5 sn geride başlayıp Macar'da, Singapur'da yarış kazanan bir takım vardı.Şimdi de böyle bir takım var. Yazık gerçekten. Hoş araç gelişse ne olacak. Perez'le Button mu pist üzerinde cebinden 0.2 sn, 0.3 sn çıkartacak.

    Kısaca bu takım bitmiş.

  17. illegal bir durum yok redbull yuksek downforce gerektiren pistlerde Kİ SEZONUN BİR KAC PİSTİ DİSİNDA HEMEN HEPSİ BES PARA ETMEZ SEHİR CADDE PİSTİ OLDUGUNDAN önü boşken bunu yapabilen bir arac onunde arac varken bunu yapamıyorlar. vettel bu yuzden bir baslayıp bir bitirebiliyor. anlayacagin. hamilton raikonen ve alonso gibi geriden baslayıp kazanmak gibi bir meziyeti yok..

  18. 2 yarış sonra Vettel 4. şampiyonluğu ilan eder. Vay canına adam 4 kere üst üste şampiyon olmaya doğru gidiyor.

  19. Massa'da 2 pit stop yapacak çap yokta o yüzden, Mclarenler gibi son turlarda 5 saniye yavaş turlara dönerdi. Massa mühendisiyle beraber bu kararı almış, ötekinde lastiklerle sonuna kadar gidebileceklerinden emin olmadıkları için 😉 kendine güvenen, lastiğini korurken bile hızlı turlar atabilen pilot podyuma çıktı bu kadar basit, cevap vermeye bile değmez söylediğin ama yine de neyse klavye elime yapışmaz diyerek yazıverdim…

  20. herzaman webberin başına gelir fetilin arac başka o başka biri ucuyor digeri aynı yerinde sayıyor bu arac illegal değil sanki başka birşey var ama ne

  21. Hatırladığım kadarıyla kısıtlanacak motorlar 2006 yılında ortaya kısıtlanmamış olarak çıktı.Hatta ilk deneme modundaki motorla ALonso (Reanult) dumanlar içinde kalmışdı ve 19000 sınırlaması ilk 2007 senesinde başlamıişdı .Kubica nın kazası 2007 Kanada idi ve Ondan sonraki yarışda ilk F1 yarışına çıkıp sonrada Torro Rosso da işbaşı yapmışdı.2008 de ise 18000 çevirme sınırının başladığını sanıyorum.2009 hadisesi ise malumunuzdur.2007 Toro Rosso aracı RedBul ile aynı şasiydi yada banzerdi ama 2008 Toro Rosso şasisi önce çıkmışdı ve düzeltilip iyi bir performans alındıkdan sonra RedBull içinde üretilmişdi.2009 ise özgün üretim ve ileri ötelemeli süspansiyonumuz var denilen ve gri yasakların aşıldığı araç olarak başlamışdı.Meşhur difüzör e kafa tutan araç olarak bilenen şu gerçek.

  22. Dün buralarda bir massaci vardı. Goren oldumu acaba.

  23. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    yani rekabet olsun ,kimi kimi geçerse ben üzülmem ama başa baş geçişler ,strateji ve araçlar olsun yoksa ,hangi pilot kazansa benim için önemli değildir,genede tebrik ediyoruz yeri geldiğinde hak edildiğinde ,en kızıdığım kısımda aşırı sevinç gösterileri nedir yani sanki 10.15 sıra geriden gelmişte ,büyük iş başarmış ,zaten 1. kalktın en önde bomboş 1. oldun bitti

  24. Yönetici ve editör kardeşlerimi kutluyorum . Senin yorumların pimi çekilmiş bomba gibi 3-5 nickle siteye girdiğini düşünüyorum. Eğer sitenin hostunda İp adresi okuyucu bir program varsa seni banlamak şart.

  25. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    :d nascar ne dönme dolap gibi ,dönüp duruyorlar, ındy car desen belki, dünyada araba yarışı serilerinin, en üstü formula 1 dir ,adı üstünde formül,yani ,nascar da insanın başı dönüyor, yahu arada 5.10 araba birbirine giriyor o kadar :d ayrıca, rbr nin illegal birşeyler yaptığı ortada, geçenki t c sistemi mevzusu, weber in lastik izleri gibi ,ayrıca neredeyse bütün takımların araçları, kontra verip duruken, rbr de hiç kontra yok gibi, bu da pilot, sürüş ,yardımcı programlarının olduğunun ispatıdır ,yağmurlu bir pistte bile, araç patinaja kalmıyor, bu mevzularda ortaya çıkar bir gün ,bir çok video izliyorum ,rbr çok farklı ,ne spin var, ne patinaj var, hadi webber i geçelim ,vettel ve aracı için konuşuyorum,kendin karşılaştırmalı izle hak vereceksin

  26. Eksik yazmışım Bugünkü gibi Ferrari nin V8 motorunu kullanıyordu

  27. Sınırlandırılmış V10 motor 2006 yılında kullanıldı. 2008 de Torrro Rosso bugünkü gibi Ferrari motoru kullanıyordu. Aracın şasisini ilk zamanlar RedBull dan alıyorlardı ama o zamanlar RedBull un galibiyeti yoktu. Yanılmıyorsam 2008 de en fazla 1 podyumu vardı. Zaten o Newey 2009 a odaklanmıştı bu yüzden Torro Rosso Redbull u bazı yarışlar geçiyordu. Yani ellerinde düşündüğün gibi Newey harikası bir araç yoktu. Vettel bugünkü Torro Rosso'yla da harika işler başarabilir.

  28. Aynı takımın 2 pilotu arasında tur başına yaklaşık 2.5 saniye fark olması açıklanması çok güç bir durum. Sürekli tek araçları hızlı diğeri ise diğer takım ve pilotlar ile benzer turlar atıyor.
    Yaptıkları illegal şey ne ise onu çok iyi saklamayı başarıyorlar.

  29. İlk üçü tebrik ederim ellerinden gelenin en iyisini yaptılar. Vettelin harika performansı bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi attığı farklar muazzamdı araba ne kadar hızlıysa Vettel de o kadar hızlıydı bu gün. Fernando bu gün elinden geleni yaptı Renault yıllarında ki gibi bir start aldı ve bu ona bu sonucu getirdi. Kimi sırt ağrılarının olmasına rağmen elinden gelenin en iyisini yaptı ve podyumun son basamağını kaptı. Mercedes yeterince hızlı değildi bu gün.

    Romain ve Webbere yazık oldu onlarda yarışı iyi yerlerde noktalaya bilirlerdi.

    Mclaren pilotları ellerinden geleni yaptılar ama bir yere kadar.

    Sauber de elenin en iyisini yaptı.

    Williams Renault bu sezon Mclaren Mercedes gibi en büyük hayal kırıklığı maalesef yorumsuz.

  30. Mücadele olmadan kazanılan bir durum o kadar.Hani mücadele olsa 1-2 sn farklarla bütün sezonu dahi kazansalar insan derki mücadele ettiler.Çok büyük bir mücadele veriyorlar ama ettikleri mücadele yarış mücadelesi kesinlikle değil.Yarış mücadelesini diğer araçları yapıyor ve önünde araç olduğu için ve temiz hava sahibi olmadığı için gerçek bir yarış ölçeğinde bulunuyor.Vettel in aracı ön tarafı kaptırmamak adına yırtınıyor çünkü Newey in ana tasarımı temiz hava ile sistematize edilmiş.Diğer türlü bu sezon Rosberg inde katılmasıyla birlikte bir kurtlar sofrasına dönüşmüş durumda (Raikonen,ALonso,Hamilton diğer aç kurtlar).

    Bu yarış biraz Rosberg yardım etti ki ikinci kısımda o kadar yavaş kalmasa ALonso nun aracıyla başabaş çıkma ihtimali vardı ve bunu düşünen RBR üçüncü kısmı riske etmeme uğruna yumuşak lastikleri takıverdi.RBR takımı herşeyi hesap eden iyi bir mühendislik ekibidir.Şans dan önceki durumlarını iyi değerlendirmek istiyorlar.Araçlarına temiz hava gerekiyorken bunu sağlamak adına çok şey yapıyorlar.Eğer; üçüncü kısımda Vettel ALonso nun arkasında kalsaydı geçmek için çabalamak yanında bu büyük performansı sergileme konusunda da sorunlar yaşayabilirdi.FI nın arkasında kalan ALonso müacedele ederken lastiklerinde bir miktar performans kaybıda yaşamışdı. SC sırasında girdikleri pit sadece tek pit yapma durumundan mütevellti olmasa gerek.

  31. Marine Biologist bölümü zaten efsane bölümlerden biri onu direk hatırladım da diger bölümlere de göz gezdirdim. "he took it out" kısmı varmış o bölümlerde 😀 . 17.bölümü de izleseymişsin keşke o da çok iyidir. George yaşlı kadını ve çocukları ittirerek yangından kaçmaya çalışması… Tam bir klasik.
    Ben 2 kere izledim tüm seriyi. 3.defasında 4.sezonda kalmıştım. Arada da youtube'da denk geldiginde 1 saat falan oyalanıyorum zamanın nasıl geçtigini anlamadan.

  32. rekabet istiyorsan nascar izleyeceksin o zaman

  33. newey 2002 2004 yıllarında mclaren,de raikonen,in aracı yapan adam,dı dikkatini çekerim

  34. O Torro Rosso yu tasarlayan kişinin adı yine Newey di ve o aracın arkasında yine güçlü bir motor hatta sanıyorum 20000 devir üstünü çevirmiş fakat 19000 devre indirgenmiş motor vardı.O gün ki Torro Rosso bu günün aracı gibi değildi.

  35. bu arada Vettel kariyerindeki üçüncü grand chelemini yaptı bu haftaki Singapur yarışında 🙂

  36. ben de rekabet yanlısıyım ve vettel'in bu durumu gıcık ediyor. ama bugünkü attığı farklar sadece aracın etkisiyle olan bir şey değildi. tebriği sonuna kadar hak ediyor. ve dediğin gibi yuhalanması gereken birileri varsa red bull ve vettel'e dur diyemeyen, onları durdurabilecek araç hazırlayamayan diğer takımlardır. gelecek sene son şansları. gelecek sene de durduramazlarsa, red bull baştan iyi başlarsa diğerlerinin işi zor.

  37. Ne yapsın ayağını gazdan mı çeksin yani.:) Şu yazdıklarından şikayet edilmesi gerekenler Redbull ve Vettel değil. Diğer takımların acizlikleri olayı buraya getirdi. Mclarenin istikrarsızlığı, Ferrarinin tutucu davranması gibi bir çok neden var ortada. İşini yapan adamlar yüzünden sıkıcı olduğu için var olan başarıyı hor görmek, suçlu olarak kazananları göstermek büyük bir hata ve acizlik.

  38. o newey iki yıl raikonen,e araç verdi mclaren,de . bu newey aynı newey,di hatırlatırım

  39. valium (spa2000) avatarı
    valium (spa2000)

    Seinfeld_S5E14_The_Marine_Biologist
    Seinfeld_S5E15_The_Pie
    Seinfeld_S5E16_The_Stand-In

    Benim bu dizide hayran olmadığım kime yok.
    Ama favorim Newman.

  40. Teşekürler dostum..

  41. Hangi bölümlerdi ? Sıkı bir George Costanza hayranıyımdır.

  42. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    kardeş beni açıkcası rekabet ilgilendiriyor ,,vettel kötü pilot değildir ama zamanında shumi ye bile insanlar tepki veriyordu, biz otomobil yarışı, gerçek otomobil yarışı izlemek istiyoruz, sebebi bu, bende rbr ve vettel i tutuyorum derim ,,hep birinci tuttuğum takım derim ama o kadar ,basit bir 1. liği icime sindiremem ,,rekabet olsun kazansın, sonuna kadar tebrik ederim, baydı nedir bu, 4 senedir başla bitir,, başla bitir bende diğerleri büyük takımlarda rbr gibi olsun diyorum ama olmayıncada olmuyor işte, dandik bir sezon izlemek f1 in zararına dır

  43. evet aynen kardeşim

  44. doğru söze ne denir . kısaca arkadaşın anlattığı özet yeter herkese anlayana

  45. Başarılı takımı ve pilotu sadece başka takımı ve pilotu desteklediğiniz için eleştiriyorsunuz. Başarı tebrik edilir. Redbull 2009 dan beri diğer araçlardan daha hızlısını üretiyor. Yani Brawn ın 1 yıllık difüzör şampiyonluğuna hiç benzemiyor. Yıllardır illegal diye eleştiriliyor kısıtlamalar yasaklamalarla Redbull yavaşlatılmaya çalışılıyor ama meşrubatçılar diye küçümsediğiniz takım bu sene de şampiyon. Vettel Torro Rosso da yarışmamış olsa söylediklerinize hak vericem ama o kalitesini 2008 de de kanıtladı. Webber e üstünlüğü de ortada. Bu yüzden hem Redbull u hem de Vettel i tebrik ediyorum hak edilmiş bir galibiyet daha. Koskoca Ferrari ve Mclaren son 5 sezon bu takımı mağlup edemiyorsa eleştirilerinizi kendi takımlarınıza saklayın.

  46. böylece sezon sona ermiş oldu . seneyi bekleyin artık

  47. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Provoke ettiğim yok kimseyi siz provoke olmaya yer arıyorsunuz sevincimizide paylaşamıyacaksak girmeyelim siteye.Bu arada yönetime ciddi anlamda şikayetim var yönetim içinden Redbull taraftarlarına karşı resmen bir yaptırım uygulanıyor mesajlar onaya çekiliyor neden şampiyon oluyoruz çünkü sizleri allaha ve redbullun başarılarına iade ediyorum

  48. Guzel kardesim takim emirleri olayini yanlis yorumlamayalim. Takim kendi pilotlarina emir verebilir ama baska takimin pilotuna emir veremez.. Bununla birlikte bu kardes takimi kayirma olaylari goze sokulmadigi surece pek sorun olmuyor yillardir..

  49. ilk önce tebriği HULKENBERG hakediyor bence lotus koltuğunu kaptı . vettel bildiğimiz gibi . startta bir mücadele verdi rosberg,le sonra arkasına bile bakmadı .

  50. valium (spa2000) avatarı
    valium (spa2000)

    Yarış sıkıcı mıydı değil miydi bilemiyorum.
    Yarışla 3 bölümlük Seinfeld'i harmanladım.
    Katlanılır oldu.

  51. Massa dersini almıştır demen; senin yarışı izlemediğin anlamına gelir:)) Massa'ya 3 pitstop Alonso'ya 2 pitstop yaptırdılar bu da yaklaşık 26 saniye demek:)) bu kayıp zamanı ekle sonra bir daha düşün:))

  52. Net olarak sorunun ne oldugunu aciklar takim ancak ilk olarak bu soylendi takimca "engine pneumatic system lacked air, we topped it up, it didn't fix it."

  53. I. Tum pilotlara tebrikler, boyle bir pistte yarismak gercekten cok zor bir is, hele ki tirmanma periyodlari ile ekstra efor sarfediyorlar.

    II. RedBull'a kizanlari anlamiyorum. 10 yil once de ayni durumda olan bir Ferrari vardi. 20 yil once de McLaren vardi. Onlari da herkes boyle elestiriyordu. O yuzden Ferrari cephesinde ***** Alonso haric bu konyu pek dillendiren yok. McLAren zaten kendini dusunmekten konusmuyor. Cunku bu devir bir sekilde sona erecek. Bu arada RedBull taraftari degilim, olmayi da dusunmuyorum. Ama adamlara da kizmamak gerek. Onlarin kat kat butcesine sahip takimlar RB gibi bir arac uretemiyorsa sorun tamamen fazla kâr icin harcama yapmayan ve F1'de harcama kisitlamasina one ayak olmaya calisan Ferrari ile McLAren'den kaynaklaniyordur. Harcama kisitlamalari bu adamlari her sene en sonda bitirseler bile kar yaptiracak bir duzende olmalarina neden oluyor. O yuzden neden araclarini gelistirsinler ki! Millet ruzgar tunellerini gelistirmek icin dunbya paralar harcarken Ferrari neyine guvenip bunu tamamladi yillardir anlamak elde degil. RedBull ve Lotus gibi takimlar ise bu takimlarin cok fazla pay almamalari icin ellerinden gelenleri yapmalari suc degil sonucta. Bu konuda tamamen genis durunmek gerekli.

    III. Pilotlar bazinda konusmak gerekirse, her takim araclari arasinda cok fark var sanirim. Belki McLaren'de olmayabilir. Cunku yarislara bakildiginda cogu kez Button ve Perez arka arkaya bir sekilde bitiriyorlar. Tabii Button'in cok onde bitirdigi yarislar da oldu. Ama Vettel ile Webber'in araclari arasinda cok fark oldugu belli. Her yaris Webber'e vites kutusu uyarisi yapiliyor. Enteresan. Ve yanan bir motor gorduk ki, Vettel'inki kadar zorlannmayan bir motordu bu. Halbuki bugunku kosullarda yanmasi gereken motor Vettel'inki olmasiydi. Alonso ile Massa'nin araclari zaten ezelden beri farkli. Zavalli Massa hep kobay oldu. Bir de sansizliklari ile tamamen bedevilige terfi etti. Raikkonen ile Grosjean karisik bir durum. O araclar da farkli ama nedense Grosjean'in aracinda ya bir sorun cikiyor ya da Raikkonen'e avantaj saglanmasi icin onu kesiliyor. Ama bazi yarislarda Grosjean bir cok pilotun onune gecebilecek bir surus ortaya cikariyor. Bir de su adama kasap demeyi biraksalar iyi olur. Bu sporda kaza olmasa kimse izlemez zaten! Araya bir serpisen ciddi kazalar ve pilotlarin olumleri bu sporu tamamen gizemli ve hit yapmistir! O yuzden agresif pilotlar her zaman F1'e lazim. Son yillarda kazalara karismayan dunya sampiyonlarini izliyoruz. Mesela Schumacher'in bile bir cok kazaya karistigi yarislar var. Yolun ortasinda kaldigi yarislar var. Kurallardan dolayi silinen puanlari olan yarislari var. Boyle zamanlar daha guzeldi. Bu diger dunya sampiyonlarinin da basina gelen seylerdi. Ama son yillarda sanki bilgisayar oyunlari tarzinda yarislar izliyoruz.

    IV. F1 motor sporu olarak basladi ama aerodinami yarisi olarak devam ediyor artik. Eger buna bir cozum bulmazlarsa on yil icerisinde bu araclarin sekilleri tamamen degisecektir. Artik bisiklet motorlariyla aerodinami yarislari izleriz.

    V. Yeni nesil izleyiciler ile bazen tartisabiliyoruz ama fazla uzatmamak gerekiyor. Onlar da bu sporu uzun sure takip ettikleri zaman, gelecekteki bir cok yenilige bizim gozumuzle bakip, elestirilerini yapacaklardir. O yuzden tartismalara hic gerek yok. Herkes sevdigi pilotu desteklesin ve elestiri yaparken de objektif olmayi goz onune alsin.

    Sevgiler ve saygilar.

  54. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    tamam bende onun suçu demiyorum ama her an yolda kalabileceğini de tecrübe ediyor işte ,birde umarım sc de öndeki araçlara yakın sürüp, harareti artırıcı birşey yapmamışdır ,onun suçu demedim herşey tecrübe anlamında

  55. Tecrubelik bir olay yok ya SC periyotlari Renault motorlarina iyi gelmiyor 2012 Valencia gibi once Vettel sonra Grosjean yaris disi kalmisti tamamen motorla alakali bir durum Gro'nun elinden bir sey gelmezdi. Ispanya'da da duz yolda giderken suspansiyon kirildi bunlar Romain'in sucu degil ki

  56. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    Kimi'yi pilotajıyla mı arkasında tuttu sence. Lotus'un düzlük hızı iyi olmadığı için drs'le düzlükte Mclaren'in hızını ancak yakalayabiliyordu. Ne zaman Button'ın önü açıldı drs açamadı kimi bastırmaya başladı.

  57. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Redbull tebrik etmek lazım, bir şekilde en iyi aracı oluşturdukları için, sonrasında RAİ nin mühtiş yükselişi ve ALO nun çok iyi startı sonrası SC periyodu ile birlikte lastik idaresi ile podyumun 1 ci basamağına çıkışı tam bi usta işi, bu sezon için ALO yu takdir etmek gerekir, tam bir büyük pilot gibi sürüp elindeki araca rağmen alabileceği max puan ı alıyor (1 cinin kim olduğu belli olduğu için diğer takımlar için en yüksek basamak her zaman 2 cilik). Massa da boş konuşmaları karşında bu yarışta dersini sanırım almıştır, Onun dışında WEB in şansızlığı bile demek istemiyorum, bütün sorunların tüm sezon içinde aynı pilotu bulması şanssızlık ile açıklanabilecek bi durum değil. Her zaman kasıtlı olmayabilir ama işin içinde farklı bi şeyler mutlaka var.
    Sezonun en sıkıcı pisti ve en berbat yarışlarından birisi idi, f1 takviminde olmaması gereken bi yarış, rekabet ortamı oluşmuyor bile….

  58. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    evet gro ya yazık oldu, aksilik ama bu olanların hepsi tecrübedir, vites değişimlerini iyi yapmak ,aracı hangi limitlerde sürmek, kısaca hepsi tecrübe, webber de yandı, bitti ama webber zaten hep yanıyor bitiyor ama takım arkadaşı 2.3 saniye fark atarak geziyor ,

    neyse gro daki sorun, bu sporda olan şeyler, teselli yi kimi de ara 😀

  59. Little Bambi avatarı

    Yarışı tamamlayamadı. O yüzden ceza almaz.

  60. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    biryerlere sokmuşdur, niye irdeliyorsun insanların bacağını, macağını 😀

  61. Son olarak Grosjean'in "Noo" deyisi uzun sure hafizamdan silinmeyecek adam kendini yarisa yarisa adiyor gercekten basina talihsizlik geldiginde ya da biraz geriye dustu mu yaristan kopmayan guclu bir pilot oldu Romain bugun bu sezon Ispanya ve Macaristan'dan sonra kacan 3.podyum oldu gercekten cok uzuldum kacan podyuma pite girip son siraya dustugunde bile en hizli ikinci isim olarak turluyordu uzerinde buyuk bir sanssizlik var umarim bir gun uzerinden atar bu kara bulutlari

  62. Evet Massa da kalkışta iyi ama sonrasında aracını konumlandırmayı Alonso kadar iyi yapamıyor. Her zaman olmasa da Alonso bu konuda çok iyi.

  63. Yarışı izlemedim zafere hücumlandım. podyuma çıkanları tebrik ediyorum.

  64. Arkadaşlar, Webber vites kutusunu değiştireceği için gelecek yarış 5 sıra grid cezası mı alacak şimdi?

  65. Bu arada Fiada rüşvet zart zurt dönmez diyenler ve beni paranoyak ilan edenler bay e nin ertelenen rüşvet davasına baksınlar.

  66. Sezon başında Ferrariye Lotusa uzun uzun bakıp müritlerine fotoğraf çektirmesi boşuna değilmiş. Red Bull 3 aracı birleştirmiş kim hangi alanda en iyiyse onu araca uyarlamış. Ferrari aslında red bıll- ferrari- lotus ve belki mercedes karışımıyla mücadele ediyor ve bir takım 3 takımı yenemez. Bu gayriyasal işi ancak Fia durdurur onlarada mateschitz sus payı verir yine illegal birşey bulunamaz yani.

  67. Kimi_ in_Rai avatarı

    Sıralamada Kimi 13 olunca doğrusu Kimiden podyum hiç beklemiyordum.
    13 başlayıpda 3 olmak kolay değil(tabi iyiki eksik pit-stop var ama Mark sorun yaşamasaydı kim bilir belki de podyum rüya olacaktı)

  68. bence bu yarıştan sonra Ferrari çay demlesin, Alonso'da bir bardak soğuk su içsin 🙂 yapacak bir şey yok 🙂

  69. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    geçen monza da yarış temposu iyiydi lotus un ,aynı rbr gibi ,aksilik olmuştu,perez kazası, o sebeple dedim, aynı kimi & lotus burada ,bence ,vettel e bu kadar izin vermezdi, lotus un en büyük eksikliği sıralamalarda geri kalması ,alonso nun zorlyaıp zorlamadığından şüpheliyim ,force india arkasında kalmasa ,belki lider olup arkada tutabilirdi vettel i ,

    kısaca artık aşırı istikrarlı olup puan toplama dönemi bitti ,,risk almak lazım ,,vetteli zaten istikrarla yenme yarışları geride kaldı ,, riskli yarış moduna geçmek lazım kimi gibi 2 yarıştır özlediğimiz kimi piyasada 😀

  70. vay webberim vay eridin gittin . Sensiz Red Bull çok ağlayacak. Red Bullu geliştiren sen değilsen burdaki herkes … bana hakaret edebilir. Değerin gelecek yıl anlaşılacak.

  71. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Kerametin Araç Mı Yoksa Vettel Mi Olduğunu Gösteren Bir Yarış Oldu. 🙂

    Newey Aracı Dünya Dışı Bir Duruma Getirmiş. 4 Senedir Aynı Şeyi İzliyoruz. Polü Al, Hiç Mücadele Etmeden Bas Git ve Kazan.

    Artık Zevk Veren Yarış Sayısı Bir Elin Parmakları Kadar Bile Değil 🙂

    Newey Bitirdi Formula 1'i 🙂

  72. aslında yorumun ciddiye alınmayacak bir yorum ama genede söylemeden edemeyeceğim.şimdi yazdığın bu yorumla diğer fanları provoke ediyosun ondan sonra sitede kavga çıkarsa tabi şimdi işinede gelir site karışacak ondan sonrada vay efendim şöyle vay efendim böyle derken iş çıkılmaz bir yola girecek.o yüzden yorumlarını biraz objektif yazmanı tavsiye ediyorum sana

  73. Little Bambi avatarı

    Vettel'in neyini tebrik edeyim arkadaş ? Bu araçla 1 tur geriden başlasa gelip kazanacak zaten..

    Barcelonan'ın 3. sınıf bi afrika takımını 10-0 yenmesi gibi birşey bu. Alkışlanacak birşey yok.

    Bi ara zaman ekranlarına baktım vettel 1.48.xx li tur atarken çok değil 2 sıra arkada button 1.55 ile dönüp podyumu korumaya çalışıyordu. Bu işten gram zevk alan beri gelsin arkadaş.

    Sezon ortasında redbull'un istediği formalara uyan bir lastik getirip iyi lastik kullanan takım ve pilotların tüm şansını öldüren pirelli'ye burdan selam olsun. İnşalllllllllllahhhhh anlaşmayı yapamazlar.

  74. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Yorum Yanlış Yerde Çıktı 😀

  75. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    vetteli tebrik ediyorum güvenlik aracı felan girmese nerdeyse bütün pistteki pilotlara tur bindirecekti uçuyodu adeta. Rai bekledigimden iyi yarıştı tüm yarış maximumda sürdü aracı yarışta tek düzgün geçiş yapan pilottu heralde atak yapmak çok zormuş gerçekten dün podyum zor demiştim tabi güvenlik aracının katkısı büyük oldu fakat rai her yarışta oldugu gibi yine ne kadar iyi bir pilot oldugunu gösterdi .

  76. Sizikine zevk almak değil çocukluk denir. Oh ne güzel Vettel 1nci oluyor uçuyor kaçıyor Vettel'i tutayım şampiyon olsun sevineyim mantığıdır bu. Hangi gerçek F1 sever bugün bu yarışta yaşananlarda ilgi çekici bi tane unsur bulabilir ? O çok sevdiğiniz Vettel'i ekranda nerdeyse 1 dakikadan fazla görmediniz bile. Neyin zevkinden bahsediyorsun ? Adam en önde hızlı hızlı turlar atıyor ve yarışı dümdüz giderek kazanıyor. Ne bi geçiş ne bi mücadele var. İzlmeye değer bişey bile yok. Unutmayın aracın içindeki siz değilsiniz .En önde gidip delilercesine hızlı tur atma heyecanını yaşayan da siz değilsiniz. Alt tarafı birer seyirciyiz ve oturup izlerken ekrana bile gelicek bi tane aksiyon olmadıktan sonra izleyecek ne buluyorsunuz bunda ? Heyecanlı ve izlemeye değer bişeyler olsaydı Vettel 60 tur boyunca en önde giderken ekrana onu getirirlerdi biz de koyun gibi tek başına, en önde tur atmasını izlerdik beyfendinin o zaman.

    Lütfen şu gözünüzü kör eden fanlığı bırakın da objektif olarak bakın olaylara artık biraz. Nasıl fanı olduğumuz pilot yarışı kazanamayınca direkt o yarışı zevksiz ilan etmek yanlışsa tam tersi de sizin için geçerli. Sırf taratarı olduğunuz pilot yarışı kazandı diye o yarış zevkli bi yarışa dönüşmüyor.

  77. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Yeter Newey Yeter.

    Bitirdin Formula 1'i.

  78. kusura bakma ama Ferrari o kadar kötü olduğunu ve geride kaldıklarını bas bas bağırıyor, en son Simone Resta benzer açıklamalar yaptı ; http://www.trf1.net/formula1_haberler/34032-ferrari-geriledigini-kabul-ediyor.html#.Uj8FLIZT5iI

    yani bir pilotun sırf zevk olsun diye zorlamayıp farkın açılmasına izin vermesi gibi bir şey söz konusu olabilir mi ? adamlarla pol için savaş takımın pilotu bile Vettel istediğinde 2 saniye fark yiyor tur başı. Yani orada Kimi olsa ne olur, olmasa ne olur…

  79. Tek tebrik vettel'e ve redbull'a şu anda redbull ve vettel 2011'den daha baskın durumda bunu net olarak görememe nedenimiz lastik kullanım stratejisi denilen saçmalık yoksa araç her yarış 1 dakika fark atacak 2.ye.Hindistanda son noktayı koyacaktır vettel hazretleri…

  80. yalnız var ya, Alonso'nun ilk tur ilk virajda dışarıdan atak yaparak geçtiği pilotlar diye belgesel yapsalar yaparlar. 2004 Indianapolisten beri her 2 yarışın 1'inde aynı şeyi yaparak sıra kazanıyor(tabi daha öncesini ben hatırlamıyorum, o yarıştan sonra dikkat kesildim bu olaya)… start anında ilk ivmelenmede aslında çoğu zaman Massa daha iyi, ama start sadece çekişi yakalamak değil tabi 🙂

  81. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    sarhoşu gördünüzmü ? sarhoşu ,kaçıncı oldu sarhoş :d 13.ten 3. oldu özlemişim, eski mc laren günleri gibi ,monza da da baya iyi sürmüştü ,gerilerden gelip tırmanmak, aşırı efor sarfetmek bu sporu güzel yapıyor, aynen devam lotus &kimi

    benim anlamadığım, alonso pit çıkışı vettel den 3 saniye yavaşdı ,sonra fark uzadı gitti,ya ferrari çok kötü, ya da alonso çok kasmıyor, inanıyorumki monza da ve singapur da vettel in arkasında kimi olsa ,fark bu kadar açılmazdı ,bu lotus la ,bana enteresan geldi ,alonso kötü sürüyor demiyorum ama ferrari bu kadar kötü olamaz gelişmeleri lazım gerçi sezon bitiyor

    lastikler değiştikten sonra, rbr yi artık kimse tutamıyor, hep lastiklere giydirenlere ,bu 1 başla 1 bitir yarışları, iyi giydirme olmuştur umarım, mercedes ede baya yaradı zaten, eskiden en azından basamıyordu adamlar ,lastik bitiyordu mecbur yavaş takılıyorlardı,şimdi rbr yi tutabilen yok

  82. aslında rosberg fena kalkmadı frenlemeyi kaçırınca pist dışına çıktı zaten piste tutunsaydı vettel gene geçerdi ilk turda.rbr öyle bir araç yapmışki sanırsın f16 motoru var araçta.2.7 sn fark nedir ya.sanırsınki diğer takımlarda mühendis yok.alonso ve raikkonene tebrikler gerçek bir şampiyonun neler yapabildiğini bize gösterdikleri için.ric galiba ön solu kitledi bariyere vurdu yanlış görmediysem. Güvenlik aracı girmeseydi alo ve rainin podyumu zordu ii bir taktik yaptılar ferrari ve lotus pit yönetimi.Grosjeana yazık oldu büyük ihtimal 3.sırada podyumda olabilirdi lotus çok puan kaybetti bu yarışta.mercedes içinse rosberg ve lewisi podyumda bekliyodum açıkçası.bence ferrari mclaren mercedes ve diğer takımlar redbullun olmadığı bir seri kursunlar yoksa bayağı zarara uğrarlar gibime geliyor:)bu arada hulka tebrikler işini çok iyi yapıyor sonuç olarak rbr bir turda 2.7 sn açtığını görmek ne kadar canımı sıkıyosada adamlar çalışıyo ve kazanıyorlar yapacak birşey yok.bugünün yıldızıda bence alo-raidir hulkuda sayabilirim.ha bu arada drs bölgesinde riccardonun webbere yol vermesini unutmadan söyliyim adam resmen önünden çekildi.inşallah 2014de redbullun hızlı olmadığı bir sezon yaşanırda yarışlardan çabucak sıkılmayız 🙂

  83. İyi hoş da Alonso o lastikleri yarış sonuna kadar korumak zorundaydı, lastik saklaması gereken bir durumda oluşan fark normal.

  84. Hadi rosberg yavaştı e öbürleride rosbergle aynı tur zamanlarında dönüyorlardı pistte 2 sn hızlı tek pilot vardı o vettel burada gördükki vettel alonsonun önünde dönebilmek için bir pit zamanı fark için aracın maksimumunu ortaya koydu o maksimumdan da görüldüğü üzere rbr 2 sn diğer araçlardan hızlıydı başka kimse bu hıza ulaşamadı yarısına dahi hatta ben sunu düsünüyorum acaba vettel rbr nin gerçek hızını tamamen yansıtabiliyormu bu da bir soru isareti.

  85. Little Bambi avatarı

    Vettelin başına birşey gelmez. Ben vettel'de eskiyen parçaları falan webber takmaya başladıklarını falan düşünmeye başladım . Aynı fabrikadan çıkan iki araçtan biri kaya gibi diğeri sürekli arıza yapıyorsa için içinde iş vardır. Zaten yapmadıkları şey değil. Webberin ön kanadını alıp vettele taktıkları bi yarışı hatırlıyorum.

  86. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Alonso'ma tebrikler önceliklen. Çok güzel bir start, çok kontrollu bir sürüş, harika podyum. Ferrari kafayı çalıştırıp iyiki pite aldı adamı. Onlara da tebrikler.

    Vettel, klasik. Önde başla, aracın mermi gibi, bas git. Tebrik etmiyorum her zaman ki gibi. Aracının da legal olduğuna hala inanmıyorum. Bir çok kavilli döğüş var bu oyunda. Seneye bitecek umarım.

    Webber'e yazık oldu, son yarım turda olurmu olur işte. Aynı şekilde Gro da çok iyi sürdü bugün.

    Bir tebrikte Kimi ye tabiki, SC de çok işe yaradı ama o da yapabileceğinin en iyisini yaptı bugün.

    Mersedesler saçmaladı, ellerindeki podyumu kendileri verdiler pite girmeyerek.

    Bir tebrikte Massa'ya, başladığı yerde (Webber/Gro sağolsun) yarışı bitirerek baltalığının ne takımlan ne de Alonso ile alaklı olmadığını ispatlamış oldu.

    60 puan fark kapanmaz gibi görünsede, mekanik bir sporda herşey olabilir. Bu gün Webber'in başına gelenin, yarın Vettel'in başına gelmeyeceğinin garantisi yok. Ferrari ve Alonso'nun tek yapması gereken kendi işlerine odaklanıp alınabilecek en yüksek puan için savaşmaya devam etmeleri.

  87. valium (spa2000) avatarı
    valium (spa2000)

    Mark'ın sağ ayağı?

  88. Iceman Yine Efsane Yazdı!!!

  89. Formula 1 Taxi – Singapore Edition 🙂

  90. Red Bull hızlı onu biliyoruz da, arada o kadar fark yok. Orada Rosberg yavaş kaldığı için böyle bir fark oldu. Lastiklerle alakalı bir durum diye düşünüyorum. Yoksa o kadar fark hakkaten oha dedirtir.

  91. Little Bambi avatarı

    Podyuma vetteli değil Adrian Newey'i çıkartıp yuhalatmak lazım..

  92. Duhan Peker avatarı

    Bu arada bence zayıf takımlara tur bindirmek bu kadar kolay olmamalı…Bence tur bindirmek için de bir mücadele olmalı.Bu işlerin bu kadar kolay olması saçmalık.Kaldırıyorsun bayrağı adam yol veriyor.Nasıl bir sistemdir bu!!!
    Bırak arkadaş mücadele etsin biraz tur bindirmek isteyen adam.Nedir bu yahu!

  93. Grosjean'ı unuttum, adama üzülüyorum ben ya, yazık oldu gene

  94. sınan matias avatarı
    sınan matias

    bu mesaj bana dokundu şimdi.ne diye o adamı dikkate alıp cevap yazıyorsunki.

  95. Vettel'in araç avantajı var ama sadece araçta değil orası kesin, kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyorlar diğer takımlarla…

    Alonso harika start ve ilk viraj, 37 tur aynı setlerle yarışmak herkesin harcı değil. Güvenlik aracı girmese potansiyel 3. lük 2. liğe yükseldi bu taktikle… Örneğin Massa o lastiklerle 37 turu atamaz, üzerine her türlü iddiaya girerim, sonu Button ve Perez'den beter olurdu (onlarda aynı taktiği denedi)

    Raikkonen'de ortalıkta gözükmüyorken Ferrari gibi doğru taktiği seçince podyumu almayı başardılar, özellikle fiziksel sıkıntının olduğu bir yarış için çok iyi sonuç… Raikkonen ve Lotus'un aynı set lastikle pistte daha uzun süre kalmalarına alışığız o yüzden çok göze batmıyor, tebrikler tabiki…

    Taraftarların podyuma yaptıkları da ayıptı, tamam bizde sevmiyoruz Vettel'i fazla ama adam birinci olmuş yuhalamak ve Alonso tezahüratı yapmak yakışmıyor adam konuşurken, ayıp…

  96. osman erener avatarı

    lastik farkı olmayan bir ortamda tur başına 3 sn varsa, o sezonun suyu çıkmış demektir..vettel belki gerçekten hızlı ama tebrik edilecek bir şey göremiyorum yaptığında..

  97. Vettel, Alonso, Raikkonen, Rosberg, Hamilton, Massa vs vs herkesi tebrik ediyorum 🙂 Gerçekten çok iyi iş çıkardılar.

    Vettel'in yarışın başında, güvenlik aracından sonra attığı hayvani turlar inanılmazdı. İkinci sıradaki sürücünün yavaş olmasının etkisi miydi bilmiyorum ancak gerçekten inanılmazdı. Alonso ve Raikkonen'in ikinci stintleri süperdi. Mercedes'ler kazasız belasız tamamladıkları için iyilerdi. Massa, güvenlik aracı periyodunda süper yumuşak lastik takılınca alabileceği en iyi sonucu aldı bu şartlar altında. Button ve Perez araçlarına göre iyi iş çıkardılar. Perez yakın mücadelelerde iyi iş çıkardı. Hulkenberg'e tebrikler. Webber, Di Resta ve Grosjean'a yazık oldu.

  98. sınan matias avatarı
    sınan matias

    singapurda son 2 yılın özetini tekrar seyretmiş olduk. raikkonen ve alonso gecenin iyileriydi.webberin hem kendisini hem aracını kutsal suyla yıkamak gerek.

  99. MSC-ALO-RAI  avatarı

    Tuttuğum pilotları neden tuttuğumu bana bir kez daha hatırlatan bir yarış oldu.

    Redbull otomobiline hiçbir lafım yok, ama Vettel'ciler gelip yok efendim Vettel şöyle sürdü böyle sürdü demesinler, kusura bakmayın ama numara Vettel'de değil otomobilde. Hiçbir pilot normal şartlar altında bir diğerine devamlı 2.5 saniye fark atacak durumda değil bu sporda. Bir tarafa en iyi pilotu koy diğer tarafa en kötüyü, gene de çıkacak fark 1 saniye ya olur ya olmaz. E ne Vettel en iyi pilot, ne de Rosberg en kötü, bunu da göz önünde bulundurursak Redbull bu yarış en yakın rakibi Mercedes'ten dahi 2 saniye hızlıydı.

    Alonso ve Raikkonen çok büyük tebriği hakediyor, ama Alonso'nun yaptığı işi ne yalan söyleyeyim daha çok beğendim. 30 küsür tur kullandığı lastiklere rağmen devamlı 1.51 lerde turlamayı başardı, rakipleriyse Alonso 1.51le turlarken 1.52-1.53 bandındaydı. Startı da mükemmeldi, onu da söylemeden geçmeyelim. Raikkonen'e baktığımızda o da dediğim gibi çok iyi iş çıkardı ve tebrik etmek gerek.

    Son olarak, Alonso'nun bu kadar iyi olduğu yıllarda Vettel'in üst üste 4. şampiyonluğuna koşuyor oluşu yüreğimi burkuyor

  100. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Hahahaha manyak ötesiydi yarışın tek yıldızı vardı oda Vettel di.

  101. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Bence yarışın yıldızı raikonendir.13.başladı ve buradaki ilk podyumunu yakaladı.Bir ara 19.luğa kadar geriledi.Raikonenin en arka grupta verdiği savaşın yüzde birini newey den göremedik.Lider başla lider bitir.

  102. Little Bambi avatarı

    Yarışın eğlediğim tek anı..

  103. Bu arada; @AvantiFerAvanti'nin de yazdığı gibi ben Alonso iyi start alamıyor diyormuşum 🙂

  104. alonsoya tebrikler f16 gibi redbulla uçakla yarışmak kolay değil ne yapsın adam ancak 2. oldu harika surus start la

  105. SC girdikten sonra öndeki pilotlar pite girmedi ama diğerleri içeri girdi. Sonra diğerleri de içeri girince Raikkonen öne çıktı ve iyi lastik aşınmasıyla fazla performans kaybetmedi ve podyumda yer bulabildi.

  106. aslında redbullun gücü sadece şu tablodanda anlaşılır 34.turda 51.0 atarken 36.turdada 50.0 atmayı başarıyorlar al sana 2 turda derecelerini 1 sn geliştiriyorlar buda tempoyu redbullun ayarlayabildiğinin göstergesi sadece şu tabloya bakarsak

  107. Button'a kötü pilot demek istemedim ki ben. Button artık zirveden inişe geçmiş yaşı ilerlemiş ve hiçbir zaman aşırı hızlı olamamış bir pilot. İşte bu noktada Perez gibi büyük ümitlerle getirilmiş bir kasapgil pilotunu çiğ çiğ yiyorsa o kasapta bir sorun var demektir. Sponsorlu kasap.

  108. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Bunca yıllık lüferim ben böyle…. bir fark atan araç görmedim.Newey tur başına 2,7 saniye fark atabiliyorsa eğer sc girmeseydi 2. ye tur bindirilerdi.

    Tüm aksilikler webberi her zamanki gibi bulmaya devam ediyor.

    Raikkonen ve Alonso tebriği sonuna kadar hakettiler.Şunu her zaman söyledim.Alonso nerde başlarsa başlasın 2. bitirebilir.Raikoneni de ayrıca tebrik etmek lazım.Erken pitstopla 19.luğa düşen ve sonrasında müthiş süren bu adama bravo.

  109. 20. turda uyuyacaktım neredeyse. Anlamsızca Maylander treni izledik, neden bu kadar uzadı tam bilemiyorum, tur yemişlerin geçişe izin vermeleri ve grubu yakalamalarını beklemek olabilir.

    Red Bull'un güvenlik aracı bekleme taktiği işe yaramış görünüyor. Kim bilir, belki de kendileri çarptırmışlardır 😛 Bundan yararlananlar da oldu. Mclaren uyuyordu sanırım, bir ihtimal daha büyük şansları vardı.

    Alonso en teknik kalkışını yaptı galiba. Bunun gibisini İspanya'da yapmıştı birkaç yıl önce. Tebriği hakediyor. Raikkonen de iyi savaştı. Dıştan yaptığı atak yarışın geçişiydi resmen. Harikaydı.

    Webber de güzel geliyordu. Lastik avantajı ile geçişin çok zor olduğu pistte fena değildi. Red Bull aracının da katkısı vardı elbette. Yarıştan sonra Webber'in yanışı yerine Vettel'i gösterdiler ya, tilt oldum. Rosberg bir ara duvarla ne konuda anlaşamadı anlayamadım ama o da iyiydi.

    Sonuçta güzel birkaç sahnenin olduğu, ama çoğu izleyici uyutacak cinsten bir yarış oldu.

  110. Tebrikler RBR gerçekten ayrı bir dünyadayız ama bir F1 sever olarakta yarıştan çok sıkıldım.birde link gitmezmi son 20 turu hiç izleyemedim.Zaten güzel tarafıda o son bölümlerde olmuş.Kimi nasıl 3.oldu şaşırdım bilenler ufak bir not düşsünler arkadaşlar.

  111. Rambo ve onun yan üyelikleri nerde? Hiç sesi soluğu çıkmıyor.

  112. Little Bambi avatarı

    Güvenlik aracı sonrası 15 turluk lastiklerle Vettel ve sıfır set lastik takan Alonsonun sadece 6 turda oluşan fark. diyecek söz bulamıyorum..

  113. Dedim ya Red Bull takımın ortağı olduğu için Toro Rosso'lar Red Bull'lara zorluk çıkarmaz. Sauber-Ferrari ortaklığı motor ortaklığı olduğu için belli yarışlarda takım emri geçerli olur. Ama Red Bull-Toro Rosso resmen tek garajdan yönetiliyor. Toro Rosso, Red Bull'a pilot yetiştirme takımı zaten.

  114. Türkçede bir atasözü var meyve veren ağaç taşlanır diye.. senin ki o hesap… vettel güzel sürdü. yarış 1.lik dışında zevkliydi. vettel 1. olunca arkana yaslanıp huzur içinde yarışı izliyorsun. neden zevk alınmasın ki. O senin gibilerin düşüncesi. kendi pilotu kazanamayınca yarış zevksizmiş. 😛

  115. Nevadia Alonso avatarı
    Nevadia Alonso

    Neyse ben Formula E'yi takip edicem de kimi tutacağıma karar veremedim. Aman Red Bull falan bulaşmasında zevki çıkar belki.

  116. Bir yıldız varsa bence oda Kimi'ydi 13 başladı 3 bitirdi yani 10 sıra senin mantığa göre.Ne oldu Lewisine 🙂 şaka tabi herkesin yıldızı kendine.

  117. Forza Ferrari avatarı
    Forza Ferrari

    Redbull her sezon son 6-7 yarış deyim yerindeyse musluğu açıyor.Tebriği vettelden çok redbull hakediyor bana göre. Bu spor aero dinami sporu olmaktan vazgeçip tekrar motor sporu olmadığı sürece diğer takımlara mezardan sennayı da kaldırıp getirseniz mücadele edemezsiniz. Yarışa gelirsek Alonso ve raikkonen bugün alabilecekleri maksimum puanı aldılar. Alonsonun yine müthiş startı ve takımın stratejisi sayesinde yine podyumda olmayı başardık. Massa içinse; Alonsonun önünde de başlasa arkasında da başlasa sonucun değişmediğini bir kez daha gördük. Onun için artık çıkıp da kendime yarışacağım, alonsoya yardım etmeyeceğim gibi açıklamalar yapmasın.

  118. Özgür Hasançebi avatarı
    Özgür Hasançebi

    'Button bile çiğ çiğ yedi! kısmına katılmıyorum. Button Hamiltonu da geçmişti ikisi takım arkadaşıyken, gereğinden fazla eleştirildiğini düşünüyorum adam el arabasıyla 20 tur drsli kimiyi arkasında tuttu,pilotaj ister o kadar da kolay değil. Perez kısmında ben de senin gibi düşünüyorum çok rekabetçi bir pilot gibi durmuyor. saygılar.

  119. Güvenlik aracı çıktıktan sonra bende açtım bilgisayarı. Yarım gözle baktım TV'ye. Red Bull çok baskın bir araç haline gelmiş yine. Bir kaza yada teknik sorun olmazsa geçilmesi imkansızdı ve öyle de oldu.

  120. Bu yarisin gosterdigi 2 sey var birincisi Alonso ve Raikkonenin en verimli zamanlari gecip gidiyo ikinciside ferrarinin uzerindeki baski giderek artiyor eger seneye bu 2 sampiyona iyi bir arac veremezlerse tamamiyle cokerler !!

  121. Nevadia Alonso avatarı
    Nevadia Alonso

    Benim babam otobüs şoförü, altına verseler Red Bull'u fena yapar adamları. Vettel yine normal 😀

  122. Duhan Peker avatarı

    Schumi hareketleriyle,sürüşüyle,tekniği ve insanlığı ile komple bir adamdı.Hareketlerin de en ufak bir samimiyetsizlik yoktu.Çok içten bir pilottu.Gittiği her takımda kendini kanıtladı.

    Bu özelliklerinden dolayı seviliyor…Bana sorarsan Vettel asla bir Schumi olamaz.

  123. Little Bambi avatarı

    Güvenlik aracından sonra 15 turluk lastiklerle tur başına açılan farklar. 2.7 saniye fark F1 için kabul edilemez. Türk futbolunda bi laf vardır takımı ligden çekeceğiz diye. Diğer takımlar ligden çekilsin arkadaş yarışmanın ne anlamı var ki böyle ?

  124. alonso ve raikonen bir kez daha bilmem kacıncı sıralardan gelip bitiren gecisin olmadıgı berbat bir cadde pistinde podyumda bitirdiler. Vettel mi ? bir baslayıp bir bitirdi. herkesten tur basına iki saniye hızlı aracdan ne beklenirki. iett şöförü bile bunu yapabilir. kısa ve net !!

  125. Nevadia Alonso avatarı
    Nevadia Alonso

    Dostum yine Monza 2012'de Perez, Ferrarileri yemişti. Ama STR'ler pekte yeme taraftarı değil..

  126. :)) Ben nerede demişim Alonso'nun iyi start alamadığını? Kaç kez yazdım iyi start aldı tebrikler diye, buraya da bunu da yazmaya gelmişim ne görüyorum. Yarış uyuttu sanırım?

  127. İkisi de Red Bull'un takımı. Sorun çıkaracağını mı sanıyorsunuz. Kaç yıldır aynı şey oluyor. Alışmanız lazımdı.

    2012'de Perez, Alonso'dan hızlı olmasına rağmen Sauber'in Ferrari motoru kullanmasından dolayı Perez'e resmen geçme demişlerdi.

    Motor yada hisse ortaklığı olan takımlar zaman zaman bu tür şeylere başvurabiliyorlar. Takım emri de artık yasak olmadığı için bir yaptırım da gelmez.

  128. Duhan Peker avatarı

    Kasapgiller lafını sevdim. 🙂

  129. Pirelli çok eleştiriliyor ama 2010'da ki Bridgestone olsa yarışlar artık izlenmez yani… son 15 tur nasıl izledik ama… hiç yoktan birinin başına bir şey gelecek mi lastiklerden olayı diye izleniyor… acı ama çok eleştirilen Pirelli olmasa gerçekten çok fena sıkıcı ve sonucu önceden belli yarışlar olacaktı

  130. Duhan Peker avatarı

    Sinirim geriliyor vallahi…
    Ferrari-Mercedes-Mclaren ve sayamadığım diğer takımlar gelsin deyim yerindeyse ''EŞEKLER GİBİ MÜCADELE EDERLER'' fakat Red Bull gelince adamlar direk yerini veriyor yazık günah ya.

  131. bende farkettim onu drs bölgesinde resmen önünden çekildi ama riccardoda iyi biliyor webbere dayansaydı rbrden daha şimdiden tepki alırdı

  132. Adrian Newey'e tebrikler. 4 yıl üst üste anca bu kadar kusursuz araç yapılabilir. Vettel'e de tebrikler; her zamanki gibi tur başına 1 saniye hızlı aracıyla 1 başlayıp 1 götürüp 1 bitirdi.

    Alonso bundan fazlasını yapamazdı; tartışmaya gerek yok. İmkansızı başardı böyle bir pistte.

    Bir diğer imkansızı başaran da Raikkonen'di ki böylece transfer sonrası ağrı sızı şikayetleri var diyenlere kapak yaptı.

    Button bile Perez'i çiğ çiğ yiyorsa bu kasapgillerden Perez'den bir cacık olmaz.

    Yine kasapgillerden Grosjean için şanssız bir gündü.

    Bir diğer kasapgillerden Maldonado bence gayet iyi iş çıkardı.

    Webber her zamanki halinde.

    Rosberg yine sıralama pilotu olduğunu tescillemiş oldu.

    Hamilton bu aracın hakkını bence veremiyor. Alışma süreci falan dersek seneye Mercedes'in de yapacağı rekabetçi bir araçla ortalığı kasıp kavurabilir.

    Gelelim üçkağıtçı, hain Massa'ya. Şaka bir yana da Allah'tan Alonso'ya yardım etmeyip kendine yarıştı. Demek ki Alınso'ya çalışsa daha da yavaşlayıp tur bindirenlere arkadan bindirecekmiş.

    Bir kez daha uyuklayarak izlediğimiz cadde pisti daha son bulmuş oldu.

  133. Bu yarış,Kimi ve Fernando'nun neden dünya şampiyonları olduğunun ufak bir kanıtı.Tabi önünüzde F1 aracı görünümlü bir F16 varken,daha fazlası mümkün olmuyor.

    Bu arada; @xtrabit racing'in de dediği gibi Alonso iyi start alamıyor 🙂

  134. Yusuf  Hitay avatarı

    güvenlik aracından sonra bir ara tur başına 3 saniyeye kadar çıktı fark. breh breh, şampiyona biteli çok olmuş. vettel baştan sona zorlasa ve güvenlik aracı girmese, kendisi dışında herkese tur bindirecek güçte neredeyse.

    alonso harika start ve doğru taktikle olabilecek en iyi puanı aldı.

    mercedes güvenlik aracı sırasında pit yapmayarak harika bir taktik uyguladı. sonradan pite girerek dahiyane bir yol seçtiler. gerçi mclaren gibi patlamak vardı ama en kötü ihtimal şu anki yerde bitirirlerdi.

    mclaren bir harika.

    maalesef, pirelli olmasa yarışlar inanılmaz sıkıcı olurdu.

  135. Bir ekleme yapalım, Senna'nın 2. hariç herkese tur bindiği yarış tekrarlanabilirdi bugün.

  136. Duhan Peker avatarı

    Kalan yarışları izlemeyeceğim bu sezon benim için bitti…

  137. adem insanoğlu avatarı
    adem insanoğlu

    abi aynen dediğin gibi 12 13 yıldır f1 izliyom böyle bişey görmedim adam 3 turda 6 saniye fark açtı ben yarışı ancak 12 tur izlrdim çünkü zevki yok vettel istediği an hızlanıp yavaşlıyor inşallah seneye böyle olmaz.

  138. Gözü kör olmuş Red Bull fanları bile bu yarıştan bi gram zevk alabildiyse ne olayım…
    Tamam başarılı oldukları için onları suçlamamak laızm belki ama bu böyle devam ettiği sürece hiç bi yarışta bi anlık bile olsun çekişme olmayacak ve böyle sıkıcı bunaltıcı yarışlar izlemek durumunda olacağız. Ne kafar Vettel fanı olursanız olun umrumda değil. F1 seyircisi iseniz bu yarıştan zevk aldım dememelisiniz. Adeta bi işkence haline getirmeye başladılar sporu. Artık Bernie'ın bu işten vazgeçmesinin vakti geldi. Olmadı işte yeni bi Schumi havası oluşmadı. Sevenden çok nefret eden var Vettel'den. Bu böyle yürümez artık…

  139. Duhan Peker avatarı

    Abi Webber pitten çıkıyor önde Daniel var.
    -Daniel 10 saniye bile mücadele etmeden yerini hemen Webber'e veriyor.Webber geçiyor atak yapma fırsatını buluyor Daniel ve Webber'i geçmiyor.

    Bunu STR ve Red Bull her zaman yapıyor.Bence bu iki takıma kesinlikle bir disiplin cezası verilmeli.
    STR herkese direnip Red Bull'a yol verecekse biz bu sporu izlemeyelim daha iyi.DİSİPLİN cezaları artık şart!!!

  140. Vettel ve Redbull için söylencek fazla bir şey yok. Tur başına 2.5 saniye fark Formula 1'de yarışan hiç bir pilotun birbirine atabileceği bir fark değil. Alonso ve Raikkonen'e tebrikler, rekabet edicek durumda olmamalarına rağmen klaslarını ortaya koydular.

  141. Pilotlarımızı tebrik ediyorum. Altlarındaki katıra rağmen ellerinden geleni yaptılar. Lastikler bitmesine rağmen sonuna kadar zorladıkları için teşekkürler. Umarım önümüzdeki yıl artık gerçek anlamda rekabetçi bir otomobile sahip oluruz.

  142. Bu arada Grosjean'a çok yazık oldu. Hafta sonu boyunca Kimi'den hızlıydı . Podyumu hakediyordu kesinlikle. Kumaşı iyi . Sağlık olsun.

  143. vettel değil rosberg'e, eşit araçta griddeki hiçbir pilota tek turda 2.7 saniye fark atamaz. ve ben bugün bunu gördüm. vettel rosberg'e 1 turda 2.7 saniye fark attı, redbull'un ayrı dünyada olduğu yeniden belli oldu. DF'nin en önemli olduğu pistlerden birinde 35 saniye farkla yarış kazandı.

    alonso yine şaşırtmadı. arada yapsa çok şaşırırız ama adam her yarış sihirbazlık yapıyor. startlarda zaten gridin en iyisi uzun bir zamandır. alonso bence yarışın yıldızıydı.

    hamilton sonlarda rosberg'e çok yakındı ama bir türlü geçemedi. mercedes pilotları pite almakla hata yaptı. kimi yine birşeyler yapıp podyuma çıktı. lotus çok arayacak bu adamı.

  144. Klasik Vettel galibiyeti . Bana göre tebriği hak etmiyor , altında hızlı araç .
    Alonso bu sefer Ferrari pit stop taktiği işe yaradı tebrikler
    Rai çok iyi sürdü ona da tebrikler
    Rosberg kuyruk acın var anlıyoruz. Adam senden hızlı işte daha ne zorluyorsun kendini ?
    Hamilton podyumda olabilirdi ama gerek startta ve ilk bölümde yavaş kalması gerekse de rosbergin onu sabote etmesi podyumu elinden aldı
    Massa zorlasan da bir şey olmuyor . Boşa kanat çırpma
    McLaren sürücüleri aynı tas aynı hamam

    Saygılar…

  145. Vettel'e kocaman bir tebrik kim ne derse desin adam kazaniyor abi 4.sampiyonluk simdiden kutlu olsun=) Alonso'ya kocaman bir tebrik harika start aldi harika yaristi. Raikkonen'e en kocaman tebrik 13.siradan kalkip podyuma kadar geldi- Lotus'in harika stratejisini atlamayalim yeri geldi mi elestiriyoruz bugun Rai icin harika bir strateji secildi- gunun yildiziydi bence. Grosjean icin podyum kacti SC'den sonra Alonso'nun arkasinda yuruye yuruye 3.sira bizimdi ama olmadi en azindan yabanciya gitmedi podyum =) Grosjean cidden cok sanssiz bir pilot Valencia 2012'de de boyle oldu SC sonrasi motor gitti bugun de oyle oldu Ispanya 2013'te gene duz yolda giderken arac bozuldu podyum kacti cok sanssiziz umarim bir gun kirilir bu sanssizlik=) Hulkenberg'i de tebrik etmek istiyorum o dandik Sauber'i uzun sure yukarilarda tuttu. Umarim gelecek yil Grosjean ile birlikte Lotus'da olurlar=)

  146. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Güvenlik aracı girmeseydi belkide Vettel, Alnoso'ya kadar herkese tur bindirecekti. Uçtu yani bildiğiniz uçtu. Tebrik etmek lazım

  147. Nevadia Alonso avatarı
    Nevadia Alonso

    Mücadele edemeyecek bir otomobile rağmen, mükemmel bir start ve aynı lastiklerle gidilen 30 küsür tur sen varya harikasın Alonso.. Raikkonende müthişti, Webber'in başına yine birşey geldi(!) Grosjeana yazık oldu. ve ne yazık ki tebrikler Vettel

  148. Afedersiniz ama Ohaaaaa!!! 1 turda 2.5 sn fark atmak nedir ya. Red Bull resmen 2011 sezonundan bile daha baskın bir araç haline gelmiş. Tebrikler gerçekten. Diyecek birşey yok.

  149. redbull'da f16 motoru var.

    tebrikler alo ve rai.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir