Vettel Singapur'da Farklı Motor Haritalaması Sayesinde mi Hızlıydı?

yazar:

kategori:

Vettel, Singapur’da özellikle startın ve güvenlik aracının ardından attığı turlarda rakiplerine göre aşırı hızlı olunca gündeme oturdu. Eski takım sahiplerinden Giancarlo Minardi, Vettel’in RB9’unda çekiş kontrol sisteminin olabileceğini söyledi.

Minardi, Vettel’in aracından çıkan sesin çekiş kontrolün devreye girdiği anda çıkan sese oldukça benzer olduğunu söyledi.

Son haberlere göre Red Bull, geciktirmeli egzoz tarzı bir şey kullanıyor. Singapur’da amatör kamerayla çekilen bir görüntüde de Vettel’in aracından viraj ortasında değişik sesler geldiği açık bir şekilde görülüyor.

Autosprint’in son sayısında bu konu öne çıkıyor ve Vettel’in son dönemdeki üstünlüğünün bu yeni sistem sayesinde olduğu söyleniyor.

Derginin haberine göre Red Bull, çekiş kontrol sisteminden ziyade egzoz beslemeli difüzör sisteminin avantajlarına sahip bir motor haritalamasına sahip.

 


Yorumlar

“Vettel Singapur'da Farklı Motor Haritalaması Sayesinde mi Hızlıydı?” için 58 yanıt

  1. her sene bir şekilde bunu yapıyorlar. dikkat edin. son 4 sezondur redbull yarışlara hep üstün olmadan başladı ve bir şekilde sezon ortasına doğru domanint oluyorlar.
    bir aracın diğerlerinden bir anda bu kadar salise bile değil saniyelerce öne çıkması mümkün değildir. sadece bundan bile anlarsın aracın illegal olduğunu. legal diyenlerin aklına şaşıyorum.
    zaten whitingin illegal birşey yok demesi normaldir çünkü 4 senedir uyuyor kamil.

  2. İkiniz de haklısınız. Kaldı ki sizden farklı düşünüyor da değilim. Lakin reklam olmadan, bir yolunu bulup insanları özendirmeden de yarışlara gelmelerini beklemek doğru olmazdı. Zengin sporu diye bilinse de 100 TL gibi absürd bir ücretle böyle bir organizasyon izlemek herkese nasip olmazdı. Zenginler F1'e 100 TL vermez; bizim gibi insanlar verir ki bizlerden de kaç kişinin haberi oldu. İddia ediyorum: Çıkalım İstanbul'da her semtten yolda rastgele çevirdiğimiz farklı yaşlardaki 10'ar kişiye soralım. 8-9 tanesini ülkemizde F1 yapılmış mı, yapıldıysa ne zaman yapılmış bilemez. Hadi bunu geçtim, geçmiş zamandır; ülkemizde F1 düzenlenirken yarış tarihini sorsak yine o 8-9 kişi bilemezdi. benim bahsettiğim kısım buydu reklam yapılmadı derken. Yoksa bizler de motorsporları severler olarak gerekli itinayı göstermedik.

  3. http://www.youtube.com/watch?v=6R3x2ONAz7g

    Aradığınız video bu..Singapur en hızlı turları, Vettel, Webber, Hamilton ve Massa..Özellikle Massa' nın ne derece kayma yaşadığını net görebilirsiniz. Webber bile Massa kadar olmasa da kayma yaşıyor. Ancak maşallah, Vettel ve araç saat gibi..motorun devrinde ani yükselmeler duyamıyorsunuz diğerleri gibi çünkü arka asla spin atmıyor..Santim kayma yok araçta, tek bir virajda bile görülmedi..

    Araç legal mi değil mi, onu bulmak mühendislerin işi. Legalse yazık diğer takımlara acırım, bukadar geride kaldıkları için..İllegalse yine acırım bu adamlar 3 yıldır yarışları domine ediyorlar ve 3 yılda tespit edememişsiniz demektir, bu çok ağır yani.

  4. Olur mu hiç biletler çok pahalıydı gücümüz yoktu alacak oysa derbi maçlara 10 katını veriyorlar yılda bilmem kaç kere.
    Son paragrafındır hakikat olan ben bunu alan dahilinde olan bu sitede resmen görüyorum dışarda ki insan ne farklı ola ki. Kamyon yarışları geleceği vakit şu sitede yazılanları hatırlıyorum hatta unutmak pek kolay olmuyor işte bu insanlarda da motorsporları taraftarı…..güya.

  5. Ferrari yavaş değil tek turda yavaş yarış performası gayet iyi 4.-5. başlayarak şampiyon olunmaz

  6. kurallar değişmeseydi alonsa 2005-2006 da şampiyon olamazdı şampiyon ruhu yok 2010 da bi bakın bu kadar ***** pilot görmedim büyük takımların arkasına takılsa hade neyse renonun arkasında sanki garanti şampiyonluk öyle sürüyor

  7. jv hayranı deniz avatarı
    jv hayranı deniz

    MuratbanK katkın ve beğenin için teşekkürler.

    Reklam eksikliğinin en büyük etkenlerden biri olduğuna katılıyorum. Ancak esas problemin başka yerlerde aranması gerekli bence. Hükümetin yaklaşımı ve başbakanın o talihsiz ve trajikomik açıklamasını ben de hatırlıyor ve sana tamamen katılıyorum.

    Fakat bilmiyorum Türkiye GP'lerini ne kadar yakından takip ettin ama; Ben henüz 17 yaşındayken, bir yıl boyunca harçlıklarımı biriktirip 2005 yılındaki o ilk GP' yi izlemiştim. Biletime de yanlış hatırlamıyorsam 260 TL civarı bir bedel ödemiştim. İzmir'de yaşayan ve ÖSS'ye hazırlanan bir ***** olarak bir sınıf arkadaşımla beraber kalkıp tek başımıza hayatımızda ilk defa İstanbul'a geldik. O yılki atmosferi, pistteki coşku, heyecan ve doluluğu anlatmakla bitiremem. İlk yılki yarış öncesi medyada çok ciddi destek, takip, merak olduğu da gerçek. İlerleyen yıllarda bunun aynı şekilde devam etmediği de bir gerçek ama esas sorun şu ki, ben bin bir zorluklarla o yarışlara gittiysem, 70 milyonluk Türkiye'de 100 – 150 bin zengin yok muydu da, diğer yıllarda tribünler bomboş kaldı! Türkiye'de milyonlarca otomobil meraklısı insan, her gün internet sitelerinde otomobiller inceleyen, araçlarına modifiyeler yaptıran, yollarda yarışma meraklısı 1000'lerce gencin hiç mi birisi merak edip de çıkıp gelmez, dünyanın en muhteşem araçlarını izlemeye, Allah aşkına hiç mi bulunmaz bunların arasında 80 – 100 TL verip yarışı izlemeye gelebilecek ekonomik durumda birileri!İstanbul'da her haftasonu 100'lerce lira verip maç izlemeye gidenlerden hiç değilse 20 bin kişi gelemez miydi yani!
    Bence iğneyi biraz da kendimize batırmamız gerekli, spor izleme kültürü oluşturamamış ve yaşatamamış bir toplumuz biz ne yazık ki, bizim spordan anladığımız sadece "taraftarlık ve hatta holiganizm" olmasaydı, inan o muhteşem pisti kimse bırakıp gitmezdi, gidemezdi! Bomboş tribünlere yarış yapmak Formula' 1'in marka imajıyla asla uyuşmayacak bir manzara, eğer bomboş ve hatta üzeri örtülerek kapatılan tribünler olmasaydı, F1 camiası paragöz Bernie'ye rağmen kalırdı İstanbul'da…

  8. Yazdıklarının hemen hemen her kısmına katılıyorum. Lakin:

    Zaten bu tür yaklaşımlar sebebiyle F1 ülkemizde anlaşılmıyor ve yeterince sevilmiyor diye kaybetmedik mi yılların emekleriyle düzenlemeyi başardığımız GP'mizi =(

    İşte bu kısma katılmıyorum. Bir kere ülkemizde F1 düzenleniyor ama hiçbir reklam yapılmıyor. Ne beklersin ki futbol ağırlıklı bir ülkede hiç reklam yapılmamış bir motor sporu için bu durumda? GP'yi kaybetme sebebimiz de: Öyle izleyici eksikliği, şu bu filan değil; tamamen hükümetimizin 2005'te bu sporla başlayan çıkarlarının 2012 itibariyle bitmiş olması. Burda hükümeti eleştiriyor filan değilim. Sadece tek kızdığım nokta: Başbakanımızın tutup da: "Bunların yarışını biz yapalım." gibi komik bir demeç vermesi oldu. Her neyse, Sonuçta bu denli rağbet eksikliği yaşanmış bir sporu devam ettirmenin de pek mantığı yok. Tekrar diyorum ki: Sıfır reklamla da daha fazlası olmazdı.

  9. öncelikle illegal oldugunu iddia etmiyorum. fakat linkteki videoda gelen sesler frenaj sırasında olan eksozlamadan , singapurdaki sesler vira içindeki bir eksozlama işini gosteriyor. bu haritalama ile mumkun. yasal ve dahice bir cozum bulmuslar.

  10. komplocular her dönemde aynı masalları anlatıyorlar Ferrari tek turda yavaş kalmasa yarış performansıyla her yarışı kazanır bu seferde diğerleri aynı masalları anlatacak hile yapan yok kitaptaki açıkları iyi kullanıyorlar hepsi bu

  11. Fernando 4LonSo avatarı
    Fernando 4LonSo

    Kardeşim kim ne derse desin bu araç NORMAL DEĞİL!!! Adrian Newey yaptı araca bir şeyler eski sistemi farklı olarak kurdu egzoz beslemeli difüzör yasaklansa bile adam yine yaptı yapacağını,bükemediğin bileği öpeceksin arkadaş FIA sesini çıkartmıyorsa bilinki bunlar teknik sırlar içinde kalıyor araştırma yapma lüksüne bile kalkışmıyor FIA yönetimi. Demekki Redbull FIA yı bile düşünüp nasıl kandırırız bunları bu sistemi nasıl gizleriz diye düşünüp ona göre araç yaptılar FIA da haliyle normal dedi. Redbull o kadar tecrübesiz değil ki ulu ortada yasak bir şey neden bıraksın adamlar yaptı şampiyonluğu aldılar 4 sene onların oldu sonrası ne olur bilinmez.. Ama benim dileğim bu hızın nereden geldiğini bence FIA bu işi çok iyi bilen birine baktırmalı.. ( Bilen varsa söleyin arkadaşlar ferrariye transfer edelim sanmam .. 🙂 )

  12. jv hayranı deniz avatarı
    jv hayranı deniz

    Arkadaşlar Allah aşkına yapmayın ya! Oturduğunuz yerden yok redbull'da kesin TC var, yok motor haritalama kurallara uygun değil. Arkadaşlar bu kadar karnınızdan konuşmayın ya! Sanki hepiniz F1'de milyonlarca dolar kazanan takım baş mühendislerisiniz de kesin yargılar içeren yorumlar yapıp, ahkam kesiyorsunuz. Elinizde 2- 3 tane video, 2-3 tane haber, makale ile dünyanın tartışmasız en mükemmel mühendislerinin (bir mühendis olarak bunu yazıyorum), en son teknolojik ve yönetim sistemlerinin uygulandığı ve hatta yaratıldığı F1 takımlarının bile iddia etmediği savlar sürüyorsunuz ortaya. Hep futbolu takip edip yorum yapanları eleştirirdim ama demek ki olay takip edilen sporda değil, o ülkedeki insanların bakış açısında…
    Ben 1997'den beri bilfiil formula 1'i yakından takip ederim. F1 aşkım sebebiyle kendim endüstri mühendisliği okudum. Yıllardır yerli yabancı bütün dergi, f1 websitelerini takip eder, teknik değerlendirmelerin ince detaylarına kadar okurum. Birçoğunuz okay karacan ve serra demirkoldan F1 dinleyip öğrenirken, ben onların yanlış bilgi ve yorumlarını duydukça çıldırır, kahrolurdum! Birçok amatör go-kart turnuvasında yer aldım. Yani pilotaj, motor, teknik konulara çok fazla fransız değilim. Hatta istanbul parkta 3 yarışı canlı seyrettim ve çoğunda perşembeden pazara istanbulparktan ayrılmadan, pistin her köşesinden araçları seyrederek, araçların motorlarını dinleyerek, pilotların pilotajlarını izleyerek geçirdim.
    Demem o ki, birçoğunuzdan fersah fersah bilgili olmama rağmen sizlerin yaptığı bu yorumların yarısını bile yapmam, yapamam! Çünkü şunu biliyorum ki bildiklerim, bilmediklerimin yanında hemen hemen hiç! Formula 1 koskocaman bir derya ve siz aynı tek kare futbol gösterilmeyen ama saatlerce sözde futbol konuşulan ama aslında dedikodu, karalama vb. şeylerin yapıldığı o iğrenç futbol programlarındaki düzeyde F1'e yaklaşıyorsunuz! Kusura bakmayın ama F1 bu şekildeki yaklaşımlarla takip edilecek bir spor değildir! Lütfen Daha çok okuyun, öğrenin, bilginiz olmadan yorum yapmaya kalkışmayın. Zira o kadar komik oluyo ki bazılarınız… Dünya sahnesinde en önemli markaların prestijlerini yarıştırdığı bu arenada, takım yöneticilerinin X sürücüye gıcık, Y yönetici bilgisiz becereksiz gibi yorumlar yapıyorsunuz! Neyse fazla uzatmayayım anlayan anlamıştır zaten derdimi!
    Zaten bu tür yaklaşımlar sebebiyle F1 ülkemizde anlaşılmıyor ve yeterince sevilmiyor diye kaybetmedik mi yılların emekleriyle düzenlemeyi başardığımız GP'mizi =(

    Son olarak konu hakkında ufak bir bilgilendirme yapayım! Son 2011 Türkiye GP'sinde renault motorlu araçların hemen hemen hepsinde, özellikle vettel ve heidfeld'de viraj ortasında gaza oturulduğunda çıkan o ses benim de dikkatimi çekmişti. Yani o ses yeni çıkan birşey değil en az 3 yıldır var olan bir mevzu ve aklınızın alamayacağı düzeyde Ar-Ge, analiz ve benchmark faaliyetlerinin yapıldığı, konusunda inanılmaz derecede uzman olan kişilerin çalıştığı sporda, bu sesle alakalı şu ana kadar elle tutulur, ciddi bir suçlama gelmedi ise emin olun o ses illegal bir oyunun göstergesi değildir 😉

    Saygılarımla

  13. 1 turda 2.7 sn fark açılması akıl alır gibi birşey değil. Güvenlik aracından sonra Vettel ilk 4 turda ortalama 2.2 sn fark açmış Rosberg'le. Bilemiyorum, hemen araç illegal demek ne derece doğru olur tartışılır ama paylaşılan video ve videolardaki sesler pekte hayra alamet değil. Ama tek bildiğim var 1 turda 2.7 fark açılması bana pek mantıklı gelmiyor.

  14. yahu kim ne derse desin adam 4. şampiyonlugu bu arac ile aliyor. tarih vettelin suni şampiyon oldugunu bir baslayıp bir bitirdigini baska turlu yarıs kazanamayan standart bir pilot oldugunu yazmayacak efsane bir pilot olarak 4. şampuyonlugu bulunan pilot olarak anlatacak bu kadar yani

  15. Direksiyon açısına göre remap yeni birşey değil ki. ECU da direksiyon açısına göre düzenleme var olan birşey dayanıklılık için de kullanılıyor hatta bu supercar'lara da uygulanıyor.

  16. Çok teşekkür ederim öncelikle beğendiğin için. Maalesef öyle hep çamur atmakla meşgul bazıları ama diyecek bir söz yok sadece gerçekler görünsün yeter kılıf arıyorlar ya bir kişinin açıklaması ile karar veriyorlar.

    Bu linkteki açıklamaları herkesin okumasını kesinlikle tavsiye ediyorum

    http://www.jamesallenonf1.com/2013/09/analysis-vettels-astonishing-speed-in-singapore-here-to-stay/

  17. Şapkayı çıkardım takmaya utanırım bir daha. 🙂

  18. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Çok güzel bir video tabi kulakları sağlıklı olanlar için. Görmek istedikleri nedense hep redbull illegal olabilir mi sorusu kimse demiyorki biz yapamıyoruz yeniliyoruz kendimizde arayalım problemi diye…

  19. Yapmayın arkadaşlar biraz Objektif olalım lütfen hepsinden çıkan motor sesi ortada Egzozdan yanmış gazlar 400 km/h ile atılıyor gayet normal bana göre. Buyurun izleyin hepsinden çıkan ses ortada.

  20. Ferrari'nin daha doğru düzgün çalışan bir rüzgar tüneli bile yok, McLaren tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiriyor, Mercedes yakıttan çok lastik tüketiyor ve siz Adrian Newey'e hırsız,sahtekar vs.. mi diyorsunuz? Şaka mı bu ya?

  21. gelin hep beraber vettel in pole turunu inceleyelim

    17 30 40 ve 50. saniyelere dikkat.adam neredeyse apex in ortasinda tam gaz veriyor ve arac tren rayinda ilerler gibi 0 patinaj neredeyse.bana gore bu sadece aero etkisiyle olacak is degil.ister difuzore ufletsin ister kanat ciptirsin yinede pek mantikli degil.

    belki biraz fazla ucuk olacak ama araba sanli direksiyon acisina gore motor tork uretiyor.hatirladigim kadariyla gecen sene motorun orta debirlerdeki torkunu dusuk tutup tc etkisi yapiyorlardi ve bu yasaklandi suan belkide direksiyon acisina gore silindir kapatiyorlardir.bulabilen arkadas varsa mark in onboard turunu eklerse cok sevinirim

  22. not.ebd sisteminin hala avantajları olduğunu belirtmiştim %33 den %20 ye inmişti ama ciddi bir avantaj var.seneye ebd tamamen yasak olacak o zamanda newey ordinaryus profesor bir şeyler bulmazsa ki.bulursada allison gibi adamlarda nal toplamazlar umarım.

  23. çalışmakmı çalmakmı newey dahi felan fistan değil bildiğin düpedüz İstanbul Essenlerdeki kapkactının ta kendisidir emek hırsızı ondan kopyala buna bak aklı fikri hurda hile varmı bunda dehalık yok…

  24. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    normalde yorum yapmıycaktım fakat aracın durumu legalmi orasını bilemem fakat rai veya alonsoda o araçta otursa yarışı kazanır demiycem en yavaş buldugumuz bottas,chilton vb pilotların bile o araçta yarış kazanacagından şüphem yok.

  25. yok efendim farklı motor haritalaması yok cart yok curt.bunları çokdan geçtik.bu kadar basit değil.her takım bu işleri yapabilir ve yaparda.bir haltlar kesinlikle var rbr de.ama suç bunu bulamayan yada rbr yi yakalamayan mühendislerde siz necisiniz !

  26. http://www.youtube.com/watch?v=ofFWHV8rWHc bu 2013 avustralya bunda his ses seda yok. Bir seyler degismis.

  27. Motorlar gaz kesildiğinde sekiz silindirden dört veya hatta bazen iki silindire kadar düşebiliyor ECU ayarlamasıyla. Pit limitöründeki ses de bu yüzden farklı. Bu ses onunla da alakalı olabilir.

  28. Formula 1 tarihinde gelmis gecmis butun pilotlarin en iyi ozelliklerini bir araya getir sonra piste cikar. Kim 2.5 sn fark atiyormus bakalim. Ne vettelmis kimsenin haberi yokmus. O zaman redbullun araci gelistirmesine gerek yok veya saubere gecsin vettel yine birinci sikinti yok.

  29. Arkadaslar redbullun termo plastik taban kullandigina dair bazi haberler var yabanci sitelerde. Egzosun sicakligindan yararlanarak esnemeden yapilabileceginden felan bahsediyor. Ayrica Illegal bir sey varmi diye diger takimlarinda calismalari varmis. Tc icin illa diferansiyel sistemiyle olacak diye bir sey yok. ( atesleme gecikmesiyle) cekis kontrolunu yaptigi icin fia motor haritalari icin bir sinirlama getirmisti. Inandigim redbull bir seyler yapiyor ama ne.

  30. 2000 2004 schumi,ye yapılanların aynısı vettel,e yapılıyor . yok şöyleydi yok böyleydi dediler sonra bir sürü kural değiştirdiler sırf Schumi,nin şampiyon olmasını engellemek için yaptılar . ama ne oldu yıllar sonra vettel adında bir pilot çıktı hepsini darma duman etti . yine aynı oyun yine aynı senaryo . bu seferde vettel,in şampiyon olmasını enlemeye çalışıyorlar .

  31. Bu kıyas biraz alakasız olmuş zira bu tırtırtır sesi sadece F1 araçlarından çıkmıyor.

  32. Aracın sesi normal değil. Birşeyler illa ki var. Ama bana göre takımların itiraz etmemelerinin nedeni fia ya da bernie. F1de seneler içinde neler döndü ne anlaşmalar yapıldı hiç bilmiyoruz. Kendi tuttuğum takım dahil nerdeyse tüm takımların belli dönemlerde kayırıldığını veya gizli olarak desteklendiğini düşünüyorum. En basitinden renaultda işler kötü giderken f1den ayrılmayı düşündüğünü söyleyen takım ne hikmetse 2yarış sonra uçmaya başlamıştı. Alonsoyu severim,renaultu da severim ama düşüncem böyle. Her takımla böyle işler çevrildiği için takımların birşey diyebilme hakları kalmıyor doğal olarak. Demek ki takımlar bir yaptırımla tehdit ediliyor fia ya da bernie tarafından.
    Şu an da redbulla üstünlük sağlaması için yardım ediliyor. Tabiki de newey gibi bir deha ve vettel gibi iyi bir pilot da bu üstünlüğe oldukça katkıda bulunuyor.
    Benim şahsi görüşüm 2014te de redbull üstünlüğü izleyip 2015te mclaren honda üstünlüğünü görme ihtimalimiz var. Hadi ordan demeyin brawnın 2009daki halini gördük.

  33. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Çalışan demir paslanmaz. Çalışın sizde yapın. Redbull taraftarı olmaktan gurur duyuyorum.

  34. TifoAlo HRT avatarı

    Buda 2011 daha iyi karşılaştırma için.

  35. TifoAlo HRT avatarı

    Bence 2010 daki egzoz sesine daha çok benziyor

  36. Bu iddia TC'den çok daha mantıklı.Araç aynı RB7'de olduğu gibi viraj ortalarında tabiri caizse horlama yapıyor.Haberdeki videoda bu videodaki kadar baskın bir ses olmaması tabi ki çok doğal,o zamanki kadar etkin bir sistemi zaten kullanıyor olamazlar.

  37. vettel,in başarısını bile araca bağlıyorlar .. m . webber hangi aracı kullanıyor ne hikmetse hep alonso,ya geçiliyor start,ta webber . arkasında dolanıp duruyor sonra. vettel,le webber arasında kaç saniye oynar

  38. TifoAlo HRT avatarı

    Webberin motor sesi nasıl acaba?

  39. tyler durden avatarı

    şimdiye kadar hep bu tarz haberlere yorum yapmayıp uzak kalmaya çalıştım çünkü ortada somut bir kanıt olmadıgı sürece söylenenler bir karalamadan öteye gidemeyecekti. yenemiyorsan çamur at zihniyetini her zaman kınamışımdır ama hiçbir dönemde de bu kadar ayyuka çıkmamıştı bu tarz eleştiriler, şu an gerçekten zirve yaptı ve bende artık kendimi tutamayacağım. kesinlik içeren bir ifade kullanamam tabiki ama bu işin içinde bir pislik olduğu hissi artık benimde içimde iyiden iyiye oluştu… ne yapıyorlar bilemiyorum ama fia yı bir şekilde ya kandırıyorlar yada içerde yaptıklarının üstünü örtecek bir takım ilişkileri mi var bilemiyorum. redbull un tüm yarışları ve şampiyonlukları teker teker incelenmeli bence. ( kişisel fikrimdir laf atıpta polemik başlatmayın lütfen )

  40. üstteki video açılmıyor.ama benim paylaştığımda 2007 RA107 hondanın spadaki frenleme ve çekiş esnasında çıkardığı ses neredeyse aynı.çünü 2-3 saniye fark modern f1 de sürüşle çıkarılacak bir fark değil.mutlaka tc var başka yolu yok. difüzör bile 1 saniye çıkarır.hak yiyenin yediği boğazında kalsın.

    video

  41. Bir ara bazı takımların antistall sistemini kalkışta ve yavaş viraj çıkışlarında avantaj olarak kullandıkları haberi vardı. Renault da sene başında yeni bir şey bulduk diyordu.

    Anti-stall birinci sınıf TC efektidir aslında. Yeter ki doğru ayarlansın.

  42. Kime neye göre daha büyük bir onur ? Alonso fanlarına göre "görece" bir onur. Vettel fanlarına göre tam tersi. Ama tarih bu şekilde yazılmıyor biliyorsun 🙂 F1 tarihine bakarsan sporda Alonso ve Kimi den bile daha büyük yer edinmiş pilotlar kariyerlerini noktaladı ama F1 her zaman yeni kahramanlar yarattı. 10 yıl sonra şuan ki gridden geriye birkaç pilot kalır ama Formula 1 yine kendi efsanelerini yaratır.

  43. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Videoda ilk vettel sonra rosberg geliyor arada bariz fark var seslerde.Ama illa illegal bişey arayanlara rbr aracı diyorum başka bişey demiyorum gerçekten kural dışı bir olay olsa fia hadi fiayı geçtim diğer takımlar var şikayet falan eder bişeler olurdu ama yok gibi duruyor kurallar dahilinde %5'e indi kullanım diye biliyorum ama sanki %5'ten fazla gibi..diğer taraftanda olsa konu takımlardan tarafından gündeme gelirdi bir illegallik yok sanırım…

  44. Neden olmasın.
    Geçen paylaşılan linkler üzerinden benzerleri ile araştırılarak konuya biraz daha hakim olmaya gayret edilebilir. "Engine Torque Map and Pedal Map"
    Sesler gayet güzel, tıkırında. 🙂

  45. newey motor haritalamasından anlamaz, farklı uzmanlık alanıdır. Herşeyi abartmayın bu kadar.

  46. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Madem öye düşünüyorsun ilk ben söyliyim :). Alonso'nun bırak ispanya zaferini o pistlerde tur atıyor olması bile daha büyük onurdur. Bu pistlerden Alo giderse, Kimi, Lewis giderse Vettel isterse ölene kadar şampiyon olsun.. Kimin umurunda..

  47. Legal oldugu kesin, zaten korede sorun yasycaz ayaklarını yaptılar. Aslında yaptıgı yeni degil 2011 deki sistemin aynısı tek fark değişen eksoz kuralıyla nasıl basardıgı.

  48. Eminim az sonra vettelin korede azami hız sorunu yaşayacağı haberi yayınlanır 😀 😀

  49. Evet garip bir ses var ama Fia zaten bunlari cok SIKI denetliyor, arac illegal demedikleri surece kazandiklari yarislar legaldir, baska soze gerek yok bence..

  50. vallahi newey gibi düzenbaz bir insan yoktur sanırsam sporda insan nasıl oluyorda 2.5 sn fark atabilir diğer mühendisler aptalmıkı bu kadar tabıkı değilidr ama onları aptal yerıne koymak budur vicdanı sızlar umarım bır gun mucadele ederek kazanmak her zamana daha ıyıdr ucakla yarısmak gibi bir durum koymak adil değildir acizliktir eminim bu adam uzay aracı yapsa uzaya saniyeler içinde varır miietin yıllarca yapamadıgı yapar yok boyle birsey kınıyorum redbullu kim ne derse desin

  51. Söylemek istediğim RedBull illegal araç, Vettel de hileli araçla şampiyon oldu etiketini yapıştırıp Alonso da bu durumda gönüllerin şampiyonu ilan edilmesi. Hatta Alonso'nun İspanya zaferi Vettel in 4 şampiyonluğuna bedeldir gibi saçma birşey de kesinlikle duyarız. Alonso nun en hızlı olmayan araçla verdiği şampiyonluk mücadelesine yeteneğine zaten lafım yok.

  52. ALonso oldukça temiz bir araçla sürekli mücadele ederek gönüllerin şampiyonluğunu zaten almışdır. Meşhur mücadelesini yaptığı insanında saygısına sahipdir 2008 de avantajına kaza yaptığı söylenilen adamın dahi saygısına sahipdir. Yeni güncellemeleri denedikden sonra İspanya yarışının parçalarını takıp yarışan ve podyum yapan adam elbette gönüllerdedir.

  53. bunu yarışı izlerken fark etmiştik ve forumlarda söyledik. neyseki birileride görmüş. gecikmeli ateşlemeyle gaz uretip yere df uretiyorla korede df cok gerekli degil . vettel bunu bildigi için rahat konusuyor tek seferlikti diyerek. İlginç olan weber sessiz kalmaya devam edecekmi çifte standarta.

  54. Araç FİA denetimlerinden geçtiğine göre kural dışı bir durum yok. O yüzden birkaç saniyelik videoya bakıp RedBull suçlu demesin kimse. Ses TC sistemine değil EBD ye benziyor ama bunun denetimi de zaten yapılıyor. Belki Newey yine gri alan bulmuştur kim bilir. FİA, F1 i gök kuşağı renklerine boyasa da Newey o griyi yine bulacaktır. Diğerleri de ağlayıp sızlayacaktır. Yıllardır aynı tartışmalar yapılıyor artık hepimiz bıktık. Gri alanı bile illegal kabul edip Alonso gönüllerin şampiyonu yapılacak bu sene belli oldu.

  55. Newey aero etkiyi iyi bliyor ve bunun kaymağını çok iyi yedi.Bunun kaymağını yemekle kalmadı Vettel ide durduk yere seri şampiyon yaptı.RedBul un başarısının üzerine başarı ekledi. Hepsine tamam dedikde çünkü iş yapmış ve başarılı olmuş insanlar var.Çok iyi bir organizasyon kurmayı başarmasına rağmen Domenicalli ye,ALonso ya yada Ferrari ye ne demeli. Ufak gri sahalı avantajlarla seneyi koparıp giden aracın hemen arkasındaki ALonso nun hakkı nedir?

    Ranault nun şu motor haritalama ve egzoz kullanımıyla DF kazancını aktif hale getirme münasebetiyle yaptığı kazanç ve bunu başararak yaptığı fark ile diğer motorları egale etti.Güçsüz ve az benzin harcayan motor diğer motorların hepsine salvo atıyor.Benim dikkatim… bu motorların artık ömürlerinin öğrenilmesi zamanıdır.Bakalım RBR nin motorları ne zaman selam verecek.

  56. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    biraz konuşulur sonra unutulur.bu iş biraz it ürür kervan yürür e benzedi.Konuşanlar ancak çenesini yoruyor.son 4 yıl Neweye tahsis edilen yıllar olark hatırlanacak.

    araçla ilgili birçok farklı detay ortaya çıktı.hamurdan yapılma burun-kanat çırpan ön kanat-önkanattan sarkan kablolar-aracın altındaki delikler-drs açınca alttan çıkan kıvılcımlar-motordan gelen farklı sesler-
    bunlar şimdilik aklıma gelenler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir