Red Bull Çekiş Kontrol İçin KERS'i mi Kullanıyor?

yazar:

kategori:

Özellikle Singapur’daki üstün performansın ardından Red Bull’un zekice ancak yasal bir motor haritası kullandığı iddia edilmişti.

El Confidencial’ın iddiasına göre Red Bull, bir şekilde KERS’i kullanarak çekiş kontrol sistemi kullanıyor. Sürekli olarak KERS’te yaşanan sorun da bu sisteme bağlı.

Adrian Newey ise bu iddiaları yalanlıyor. Newey “KERS’ten avantaj sağladığımızdan şüpheliyim. Herkes gibi KERS konusunda çalışıyoruz ancak diğerleriyle benzer bir kullanışa sahibiz.” dedi.


Yorumlar

  1. beyler ben redbulun neden bu kadar hızlı olduğunu buldum.nedenmi videoda izleyin redbulun sol tekerleği ile sol aynası daha büyükde ondan.onun için vettel virajlara daha erken girip pardon dışarıdan girip daha erken ,yine pardon içeriden çıkabiliyor.ahanda ispatı inanmayan videoyu izlesin 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=B1kBYzrfN00

  2. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Dediklerinde kesinlikle doğruluk payı var adrian newey o dediklerini yapsa zaten F1'de işi olmaz ama Red Bullda tasarımda newey tasarlar yada diğerleri bişey tasarlar newey son noktayı koyar diğer takımlarda bu işi 8-10 kişi yapıyor ve yinede 1 newey olamıyor özelliklede ferrari acınacak durumları var Bence redbull çok iyi bir motor haritalaması buldu be bunu yasal bişekilde çok iyi kullanıyor kerslik bi durum yok bence

  3. Formula 1'e veya FIA'ya her işte her neyse "Ne biliyorsanız yapın beyler. Herşey serbest" diyebilen adam gerekiyor demek ki.

    Motor geliştirme? Serbest olsun, üreticiler geliştirebiliyorlarsa gelsinler. Çekiş kontrol? Edebiliyorlarsa etsinler. Sezon içi test? İngilterede test yapılacak tonlarca yarış pisti var, bir tek Ferrari'ninki mi problem oluyor? Bassınlar testi arkadaş.

    91'de bile herşey serbestken pistte garaj takımı ve motor üreticisi sayısı bundan daha fazlaydı.

  4. Sen KERS in ekranda görülen halini tam kullanım olarakmı ele alıyorsun? Peki öyleyse bir seferde aniden pilin şarj olması konusunda ne düşünüyorsun?Bahsedilen sistematik senin kavrayabileceğin kadar basit bir şey olsa aracı monte eden mekanikerler dahi küçük düzeltmelerle sistemi araca uygularlardı.Taaa geçen sene Valensiya dan beridir arıza çıkaran RedBull lar bu sistemin üzerine çalışıp duruyorlardır.

    1980 lerde A10- Tunderbird diye bir hem avcı hemde bombandıman özellikde bir Amerikan yapımı uçak vardı.Bu uçakda kanat ın üst kısmına delikler açılıp bir hava akışı sağlanarak sürtünmenin azaltılması ve oldukça yüklü (tahrip özellikli silahlar) olan uçağın aero sistemi kazançları ile daha aktif bir silah gücü haline getirilmişdi.O zamanın en iyi mermi atan sisteminede sahipdi ama o kanat yapısı uçağa büyük vasif katıyordu.

    Bilmem dikkatinizi çektimi… A-10 Tunderbird de küçük ve oryante olarak seri delikler vardı ama benim gördüğüm kadarıyla RBR nin aracının ön kanat ından daha büyük ve belkide birkaç delikden oluşan bir şey var.Sürtünme azaltma amaçlımıdır bilemiyorum ama düşük basınçlı bir havanın alt flaplara aktarılması ve havanın ön kanat a kaldırma kuvveti uygulamasının önlenmesi amaçlı olabilir.Webber yada Vettel aracından inerken kanatlara baktığımda görmüştüm.Sanırım bir kalem çapında delik olsa gerek.

  5. Araçta ne kadar kers kaldığını biz bile tv ekranından görebiliyorsak, hangi virajda kers birikmiş hangi saniyede kaç amperlik kers kullanılmış, sıcaklık bunlara bağlı olarak ne yönde değişmiş gibi küçük bir kısmını benim bile tahmin edebildiğim 1 yarış boyunca bilgisayarlara aktarılan ve daha sonra takım takım, uzun uzadıya analiz edilen, grafik ve şemalara dökülen ve hatta benzer dataları takımların kaydettikleriyle de karşılaştıran bir programları da vardır. Sonuçta kers kullanımının ve takibinin ve hatta buna bağlı otomotiv sektörü için geliştirilen teknolojilerin tv ekranındaki pil resminden ibaret olmadığı kesin.

  6. Eyvallah. Ancak öyle bir düşüncem yok, kural kitapçığına sadıklık üzerine birşey kesinlikle beslemiyorum. Besleyemem de zaten bu kadar yıllık teknik işlerin okumaları ile. Hatta biraz önce kural kitapçığını inceliyordum iyi denk geldi. 🙂
    http://argent.fia.com/web/fia-public.nsf/EBD2ABC9403C5610C1257A85005017D1/$FILE/2014_F1_TECHNICAL_REGULATIONS_-_Published_on_20.07.pdf
    Aradığım birşey vardı. 5.10 lu 8'li bölümleri tekrar tekrar inceledim bir noktada boşluğu değil açık denetim var mı yok mu süreci net mi değil mi şeklinde ve uygulanabilir mi. Kuvvet buldu ancak netlik kazanmadı. Web üzerinden de aradığım şeylere dair hiçbirşey bulamadım. Ümidim de yoktu zaten.:)
    KERS üreticilerinin sitelerinde dahi basit düzeyde dökümanlar bulunmuyor hani. ERS yeni bir fikir değil epey eskiye gidiyor web kitaplıklar üzerinden araştırıldığında da çok eski veriler gelebiliyor ancak karşına F1 de ki üniteler ise henüz çok yeni sadece F1 de kiler de değil. Otobüs, otomobil, kaçıcı vs diferansiyelden ers uygulamaya azıcık birşeyler buluyorsunuz sadece sevindirmekten öteye giden gram birşey yok yani.
    Böyle durumlarda ise ekseriyetle yazıların kimler, hangi grouplar tarafından yazıldığına bakarım. Söylentileri kast ediyorum. İçli dışlı birileri değilse söylentidir gece rüyasında düşünmüş ancak bu kadarını tahayyül edebilmiş der geçerim.:) Bir patronun şarap içerken düşündükleri gibi. 🙂
    Neyse bu kısımları geçelim. Benim derdim gri noktalar değil zaten olamaz da öyle bir seviye yok bizlerde. Ancak dünyada da yok ki son yıllarda artık inceleme fakirliği yaşanıyor neredeyse. Aklının çok üzerinde dönmeye başladı demek ki işler artık ve sonucuyla verisizlik, tahayyül fakirliği yaşanıyor. Kötü bir durum bu bizim okuma, veri açlığımızı giderecek bir durum değil.

    Gri noktalar değil demiştim ki o kadar basit hareket ediliyor ki temel düzenekler hatıra getirilmeden amiyane tabirle söylentileyeyim de nasıl olursa olsun deniyor. Lastik izi örneği de böyle mesela. Adam gibi pist tecrübesi olan adam bunu yayamazdı öyle de oldu. 🙂 Bir tane patron, teknik adamın çıkıp konuştuğunu duymadınız doğal bir süreci konuşup da ne yapacak adamlar.:) Ama gel de anlat. Hak vermiyor değilim manalandırmaya çalışıyor insanlar.

    Yine neyse deyip devam edelim yazının geri kalanına gelirsek. Matematikçi değilim sözelim ancak söz konusu teknik olunca ispat, delil benim için önemli. Mühendis olamam anlayışına sahip olmaya çalışırım ancak. Hisler gibi noktaların dışında ki aslında onlar da verilere dayanır ancak ben işin mühendisi olmadığımdan verisine erişip, değerlendiremem. Bu siteyi, yorumlar bölümü na uygun, zorlayıcı olsa dahi grafikler, çizimler ile doldurabilirim yer aldığım bazı forumlarda uyguladım ancak çok vakit yiyor bu derlemeler, bir sayfaya taşımak. Buna vakit harcamak istemiyorum pozisyonum da uygun değil. Velhasıl technical matematikseldir sözel değil benim de hayranlığım tek başına yeterli görmesem bile bu yönde çünkü yarım yamalak da olsa diğerini becerebiliyorum. İnsan erişemediğine hasret duyar.:)

    Nükleerleri sayısal yapar ancak onu sözelci atar, kullanır. Ayrılmaz ikili. Örnekle Newey abi ise sözelci değildir.

  7. En büyük hatayı nerede yapıyorsun biliyor musun? kural kitaplarının her türlü organizasyonda eksiksiz işleyeceğini ve bunu yapan organizatörlerin her türlü kuralı kontrol edeceklerini düşünmen. Yok öyle bir Dünya kardeşim bugün Bernie amcan rüşvetten yargılanıyor ve 1 yıl mahkemesi erteleniyorsa pek tabi Charlie abinde yargılanabilir. Bu işler kağıt üstünde kural kitabiyla olmuyor. Yuvarlak yüzlü cümle kurmek mesele değil. Muhtemelen beyninin sol tarafını kullanıp aritmetik düşünüyorsun ve herşeyi delille ispatlama içgüdün var. Fakat unutmaki Dünyaya sözelciler hükmeder.Beynin sağ tarafını kullanan şizofren nitelikli kişiler hükmeder. Ve asla sayısal verilerin onların yanında prosedürden öteye geçmez.

  8. Geçen de bir arkadaş burada bunu dile getirmişti. Çeşitli kişilerde internet de yazdılar. Bana hiç mantıklı gelmiyor zaten yeterli nüansları da yakalayamadım yazılanlardan. TC uyduruğundan daha dikkate değer birşey olarak görülebilirdi aslında.
    KERS'in temel dinamikleri ve sonuç ölçekleri ile kesinlikle oynayamazlar. Motor optimizasyonu konusunda güzel kod satırları, farklı bakış bulmuş olabilirler ancak bu da zaten illegal olamaz. Herkesin önünde böyle bir ihtimal var ancak hiç de kolay bir süreç değil.
    Birçok kişi KERS ünitesinin yarış kontrol tarafından gözlendiğinden habersizdir sanırım. Sensörler ile DRS ve bunun, birkaç şey daha tüm araçlardan veri merkezinde toplanıyor ve bu kanal ilk önce takım sunucularından geçmiyor. Sıralama ve yarışta ers sisteminin takibini nasıl yapıyorlar sanıyorsunuz?
    Araçlarda da yüksek veri işleme kapasitesine sahip böyle bir Ai bulunmuyor.
    Çerçevesini ise ancak bu kadar bilebiliriz. F1'den bı tip şeylerde neredeyse 0 veri akışı var. Çünkü bunlar üreticilerinin sırları. Biliyorsunuz takımlar bunları satın alıyor. Temel düzenekleri FIA yönetimli ihaleler kadar olmasa da kontrolü, onayından geçiyordur herhal.
    Kısaca gücün uygulanmasında bir optimizasyon olabilir mi olabilir ancak bunu diğerlerinin de uygulamadığını kim söyleyebilir. Başarı sonuçta paket işidir milisaniyelerin birleşimidir.
    Bu ise çıkış bacağında bir süreç, gücü manage işi. Traction control ifadesi ise çok uçuk ve garip oluyor. Bu söylenti olarak kalmaktan öte birşey olamaz bunu ancak ERS üreticileri söylerse söyler FIA gerçek olsa bile böyle birşeyi yakalayamaz. Tek yönlü bir üniteyi ise çift yönlü kullanmak traction için bu olabilir ancak çok akıl zorlayıcı. Box bazında aşırı zorlayıcı bir olay olur bu. Traction Whell bacağında uygulanan birşey krank başında değil. Siz Turbo Charge'ı çift yönlü kullanabilir misiniz? buna hangi box dayanır.

  9. yok diyenden korkacaksın

  10. Red Bull'un bir şey bulması değil, bulduğu şeyin çok temel bir sürücü yardımı olması beni rahatsız eden; Çekiş kontrol… Kurallar dahilinde olsa da pilotun işini acayip kolaylaştıran ve hata yapma ihtimalini azaltan bir sistem gibi gözüküyor bu. Aracı ilk kez iyi olup da yarış kazanan pilot tabi ki Vettel değil, fakat böyle bir sistem gerçekten mevcutsa -ki olduğunu varsayarak yorum yapıyorum- başarısının değeri benim gözümde düşer, ve tabi bu hiç bir şeyi değiştirmez 🙂 Yuhalanması tabi ki hoş değil bu adamın, tasvipte etmiyorum, ama taraftarların kim olursa olsun pilotun kendi yeteneği ile kazandığını görmek ister diye düşünüyorum, legal yada değil, sürücü yardımı olmamalı…

    Bu arada belki de böyle bir sistem yok, kim bilir 😉

  11. Little Bambi avatarı

    Redbull'un illegal birşeyler kullandığından en ufak şüphem yok. Sadece birilerinin bunu kanıtlayacak yeterli delileri bulması gerekiyor. Redbullun yasaklanan tüm sistemleri diğer takım mühendisleri tarafından bulunup itirazlar ile yasaklatılmıştır..

    En son bariz örneği geçen sene tabanda yer alan deliklerdir. İş patlayınacaya kadar FIA bu sistemi bildiği halde rb nin yarışmasına hatta kazanmasına izin vermiştir. Son gri bölge , kırmızı nokta diye geçiştirmiştir.

  12. şimdi şunu önce açıklığa kavuşturalım; Eğer bir araç rakiplerinden hızlıysa ya bir şeyi daha efektif kullanmıştır, ya da yeni birşey bulmuştur. Eğer bu yenilik kurallar dahilindeyse tamamen yasaldır. Gözümüzle göremediğimiz yardımcı bir sistem aracı hızlandırdı diye bu yasal değildir sahte şampiyonluk vs diye peşinen suçlu bulmak son derece yanlıştır.
    Tabi bu durumu kurallar dahilinde bir yenilik geliştirilmişse diye söylüyorum. Ama çift katmanlı difüzör gibi yasaklanmış bir sistemi gizli gizli kullanıyorlarsa ve FIA buna birşey demiyorsa o zaman her türlü karşı çıkmaya hakkımız vardır.
    Burda gözüken şey, ''her ne kadar benim için rakip takım da olsa'' Redbull'un kurallar dahilinde aracı hızlandıracak bir yenilik getirmesidir. Bu durumda istemeyerek de olsa tebrik etmek gerekir. McLaren da düşünebilseymiş keşke diyorum ama rekabet böyle birşey işte.

  13. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    +1

  14. Serhan Acar'in bana yazmis oldugu bir mailden aklimda kalanlari aktarayim: "Tum takimlar ve muhendislerde kurallardaki gri noktalari bulma yarisi var maalesef. Hic hos olmasa da bir sekilde mevcut kurallari zorlamayi ve yonetmelikteki aciklari bulmaya calisiyorlar. "

    Onemli bir ornek: Ferrari de 2007'de esnek taban yapmisti. Ron Dennis ortaligi ayaga kaldirmksti Avustralya sonrasinda. Yonetmelikteki acik da cok basit bir seyden kaynaklaniyordu: taban aeordinamik parcalar arasinda gecmiyordu. Simdi kalkip da diger takimlar bunlari yapmiyormus gibu konusmaya gerek yok. Ferrari de firsatini bulmustu, yakalandi. Yakalanmasaydi super bir avanfajla devam edecekti sezonun kalaninda da

  15. Evet ismim Günay, böyle de hitap edebilirsin kardeşim.

    Yorumunun sonunda dediğinden bahsediyorum işte. Diğer takımların yaptığına bakmaktansa bir şekilde sorunları çözme yoluna gitmek gerek. Takım sorun çözemiyorsa zaten başarıyı haketmiyordur. 2009'a kadar da Red Bull vardı ama ne yapabiliyorlardı?

    Takımlarda böyle yenilikler gördükçe heyecanlanıyorum. Formula 1'in mantığı bu zaten, gelişim ve teknoloji kullanımı. Bir şeyler gelişmeyecekse, yeni konseptler denenmeyecekse gitsinler Dallara'ya şasi ürettirsinler, Mecachrome da motor yapsın bunlar yarışsın. Lotus'un önden çıkışlı egzozu, Mclaren'in acayip L sidepodları, Ferrari'nin burnundaki delik, jant kapakları vs bunlar çok ilgimi çekiyor, çünkü risk alıp bir şeyler deniyorlar.

  16. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    İsminiz Günay ise isminizle hitap ediyim.
    O saydıklarınız ayın yılın başı nadiren olan ve gözle rahatça görülebilen veya farkedilebilen şeyler ama redbullun hemen hemen her gün gizli bişeyleri ortaya çıkıyor.Peynir burun-kablolu kanat- delikli taban-kanat çırpan ön kanat-kesik kesik lastik izleri ve daha hatırlamadığım birçok şey.Neden sürekli redbulun araçları internette hareketli gif olarak karşımıza çıkıyor.
    mclaren fdak icat edeli 3 sene oldu.Bu zamandır mal gibi oturuyorlar mı yoksa işin dalaveresine mi bakmıyorlar.Şimdi diğer takımlardaki mühendislerin hepsi aptal mı yoksa yasal olmayan işlere mi bulaşmak istemiyorlar.Diğerlerinin bişeyler yapamaması onların aptallığını mı yoksa yasal olmayan işlere bulaşmak istememelerini mi gösterir.
    Ferari cant kapağından beri bişey bulmuyor olabilir çünkü çok daha vahim sorunlarla uğraşmaktan bişeyler icat etmeye fırsat kalmıyor.

  17. cok umrumuzdasın inanmazsan inanma bunlarda bi yorum yapıyolar sanki f1 bunlar yönetiyor

  18. tolgakaranlik avatarı
    tolgakaranlik

    Kesinlikle katılıyorum, oturup ağlayacağınıza baktınız yasal diyorlar toptan geçeceksiniz. Bir gazeteci bu sistemi keşfedebiliyorsa Ferrari'lerin McLaren'ların bunu bulabilmesi lazım

  19. Ferrari zamanında jant kapaklarını yapana kadar kimsenin aklına gelmemişti. Mclaren f-duct yaptı, diğerlerinin aklına gelmedi.. Brawn GP çift katmanlı difüzör yaptı, diğerleri kalakaldı. Bunların hepsi kurallara uygundu. Birileri bir şeyler yapıyorsa bu onları çalışkan ve zeki mi yapar, yoksa dalavereci mi?

    Bu sene içerisinde Ferrari'nin yaptığı ve avantaj sağladığı düşünülen bir tane yenilikten bahset. Geçen sene Mclaren ne yapmış? Yapamayan takımlar yapamadıklarını kabul edip oturacaklar. Güncellemeleri de mi FIA'dan bekliyor Ferrari?

  20. Yabancı bir kaynakta buna benzer daha detaylı bir haber okumuştum tamamen yasal olduğu söyleniyor. Renault izin verilen elektronik sistem üzerine böyle bir şeyi geliştirdiği söyleniyor. Newey amcaya her şeyin bağlanması da ayrıca güzel Maşallah tasarımcı aerodinamikçi Motorcu kersçi Newey amca 🙂 Böyle bir şey olamaz yahu herkesin işi farklı Takımda 610 kişi var 600 Red Bull'un 10 tanesi Renault'un 610 kişiden sadece her şeyi yapan bulan Newey amca değil bunu hiç bir mantık kabul etmez.

  21. diğerleride kafalarını çalıştırsınlar yapıcak bişey yok

  22. Ki Fia son 2-3 yildir Redbull'un onunu kesmeye calisiyor, kac tane sistemini yasakladilar adamlarin..

  23. Kardesim bu nasil bir paronoya yahu 🙂 Ayrica Newey'in yillardir f1 de oldugunu biliyorsun ama kariyerini bilmiyorsun, bir arastir bakalim bu sivri zeka Williams'da Mclaren'de neler yapmis.. Ve Fia'nin 2000 li yillarda Ferrari ile tecrube ettigi SIKICI dominasyon doneminden bir tane daha istemesi hic bir mantiga sigmaz, bu kendi bacagina SIKMAK tan baska birsey degildir..

  24. Frank Williams zamanında bir söz söylemişti, tam kelimesi kelimesine hatırlayamayacağım ama

    "Çok hızlı olduğunuzdan dolayı eleştirilmek ve bunun altında birşey aranması güzeldir, çünkü bu işinizi çok iyi yaptığınızın kanıtıdır" gibi bir sözünü hatırlıyorum.

    Red-bull ve Vettel ile ilgili ne zaman böyle bir haber görsem, aklıma sadece bu geliyor artık, en iyiye her zaman çamur atılır, kıskanılır.

  25. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Kesin kullanıyorlardır illegal bişey. Ağızlarıylan kuş tutsalar inanmıyorum yasal olduklarına. FIA bulamıyor deniyorda, bulmak istiyormu acaba bu tartışılır.

    Bir adam ne bulmuş olabilirki 4 senedir kimse yenmeyi bırak yanına bile yaklaşamıyor. Bu adam gökten düşmedi ya 4 sene evvel. Ondan evvelde yıllarca F1 deydi, o zaman neden fark yaratamıyordu.

    Benim kanımca FIA bunlara bu sene sonuna kadar müsade etti bilerek. Renk olsun biraz diye. Ferrari/Mclaren egemenliği az durulsun diye. Seneye kurallar değişince durum değişecektir diye tahmin ediyorum.

  26. abdurrahman o arkadaşımızın ismi günay.günay buda abdurrahman tanıştığınıza memnun oldum:)

  27. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Redbull Kers destekli çekiş kontrol kullanabilir buda bazılarına koyabilir.İşin şakası bir tarafa arkadaşın biri '' Kimse yeniliğe karşı değil ama herkes bunları kullanarak yarışırsa daha gerçek bir mücadele olur.'' demiş redbull siz yapamıyorsunuz aha buyrun bakın araç böyle yapılır deyip bilgileri diğer takımlara falan versin istersen eşit yarışmak için hiç güleceğim yoktu.Kafayı çalıştıran bu sporda başarı elde eder olay budur.

  28. Nasıl adalet değil? Adaleti sağlayan FİA nın kuralları mı? Bu kurallara aykırı bir durum var mı? Yok. Onaylı bir araç, yasal bir araç. KERS ile ilgli bir şey buldularsa ve yasal ise biraz kendine bakacaksın. FİA denetiminden geçmek öyle kolay değil Araç muayenesi gibi sanmamak gerek.:) Asıl sorunun Kendisinde olduğunu biliyor diğer takımlar. İlk sezon deniyordu kurallar değişti iyi reaksiyon gösteremedi büyük takımlar ama işin aslı öyle değilmiş demek ki. F1 in bu duruma gelmesinde en büyük suç büyük takımların bir şey yapamaması Redbull ve Vettel'in başarıları değil. FİA da suçlanabilir ki ne kadar kötü yönetildiği ortada fakat büyük takım isen her koşulda büyük olacaksın. Bu büyük takımlara büyük bir ders oldu seneye kural değişiklikleri ile eski saygınlıklarını kazanmalılar. Ben mclaren'in çok çalıştığını düşünüyorum mesela. Seneye Mclaren'in sezonu olabilir.

  29. SÜrekli olarak birşeyler getiriyorlar ki bu bir başarıdır ama yakalanıp kullanamayıncaya kadar bunu kullanıp avantajını yaşıyorlar.2011 dahil bize duyurulmayan ve hafta sonlarında reddedilen bir dünya parçaları olmuşdur.FIA nın yakalayamadıklarını seri şekkilde kullanmaya devam ettiler.50kg test dediler 100 dediler 150 dediler… hepsinde kapasite kaybedip sonra kendilerini adapte edip hızlanıyorlar.Bunu hep yapadılar ve bu bir başarıdır ki takım şampiyonluğu haklarıdır.Diğer güçlü pilotların yanında Vettel in kopup gitmesi… aslında insanların 'yuuhhh ' serzenişinin sebebidir.RedBull a kimsenin bir diyeceği yok da işde böyle nimetinden bedavadan faydalananlar var.

  30. Araç onalı mı? Onaylı. Bunda daha nasıl bir sorun olabilir ki? Bir sürü dalavere yapanlar diğer takımlar. Baktılar işin teknik kısmı ile baş edemediler başka yöntemlere başvuruyorlar. Ki çoğu takımda kabul ediyor aracı işin içinde olmayanlar bir görüntü bir ses duyuyorlar bu araç yasal değil diye çığırmaya başlıyorlar. Başarıyı kabullenmek lazım artık. Ben kabullendim artık.:D

  31. Geçen seneden beri söylüyorum bu adamlar KERS i başka bir şekilde çalıştırıyorlar diye… Geçen sene ilk hızlandıklarından alternatörlerini yaktılar.Hiçbiri çıkıp demedi ki biz aşırı kullandıkda ondan oldu.Bu aslında sadece KERS ile olan bir durum değil işin aslı Renault un geliştirmiş olduğu bir şey olsa gerek.

    .Maksimum hızda sorun yaşaması gereken Renault motorlar bir anda uçmaya başladı.Start sonrası Hamilton u yada Rosberg i Jet gibi geçmeler buda yetmedi… bu sistemin son hali bir geri dönüşüm uygulaması olsa gerek ki Vettel in benzini artmış ve bunu motora yüklenerek harcaması isteniyor.

    Kimse yeniliğe karşı değil ama herkes bunları kullanarak yarışırsa daha gerçek bir mücadele olur.Bakın ki; şu an en iyi pilot olarak bir talimat pilotu gösterilebiliniyor.Raikonen,Hamilton ve ALonso nun yanında esamesi okunmayacak adam herkesi solladı.Bu bir gerçektir ama adalet değildir.

  32. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    xtrabit o kadar mühendisin teknik adamın içinde kural dahilinde buluş yapabilme kapasitesine sadece newey mi sahip.Diğerleri angut mu.Bi kere de başka aracın bir parçasından söz edilse de duysak ne olur.

  33. Kurallar dahilinde bir buluş yapanı dalavereci olarak adlandırmak mantığa uygun mudur?

    Esnememesi gereken kanat esniyorsa ve testten de geçiyorsa bu söylenebilir, ancak böyle bir durumda bunu konuşmanın arkasında farklı bir durum vardır.

  34. F1 i öyle bir hale getirdiler ki yenilik yapan illegal birşey yapmış sayılıyor. Artık F1 de yeni birşeyler yasaklandı. Avantaj sağlayacak ufacık bir gelişmede illegal etiketini yapıştırıyorlar hemen. Yavaş aracı değil hızlı aracı eleştirmelerinden anlaşılıyor ki fanlar da artık yenilik istemiyor. Araçlar aynı kalsın pilotlar yarışsın istiyorlar. F1 tarihinde her zaman hızlı araçlar kazanmıştır bu kural bugün de geçerli.

  35. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Şampiyonanın resmen içine ettiler.Bir sezona bu kadar dalavare haberlerinin damga vurması hiç hoş değil.Bir yandan pirelli diğer yandan redbul sezonun içine ettiler.

    Biz niye yuhalanıyoruz Niye pis kokular hep bizim aracımızdan geliyor.Ateş olan yerden niye duman çıkıyor diye soruyorlar.

  36. Bİ SAKINCASI MI VARDI?… Adamlar ne yapsa eleştiriyorlar,kafa var sende kullan dibi.

  37. ferrari team avatarı

    Mümkündür..Neweyde ' aynen , kers i geliştirdik ' diyip te bu iddayı onaylıcak değildi herhalde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir