Nasıl Başlamıştı, Bak Nasıl Bitti?

yazar:

kategori:

Renault Kimi Raikkonen’le anlaşmak için elinden gelen her şeyi yapmıştı ama maalesef başarılı olunamadı. 2010 F1 sezonunun sone ermesiyle Renault, F1 projelerinde değişikliğe gitti ve sporda motor tedarikçisi olarak yer alacaklarını belirtti. Renault, Enstone’de kalan %25 hissesini de takımın %75 hissesine sahip olan Genii sermayeye devretti. Anlaşmalara bağlı kalınarak 2011 sezonunda takımın adı Renault olarak kalacaktı ve öyle de oldu. Takım 2011 sezonu pilotlarını açıkladı. 2010 sezonunda R30 ile harikalar yaratan Robert Kubica birinci pilot; Rus sponsorlar tarafından desteklenen Vitaly Petrov ikinci pilot olarak açıklandı. 2011 araç lansmanları başladı ve arkasına testler.  Renault R31 aracında R30’dan izler görmek mümkün değildi. Takım paket üzerinde oldukça sıkı çalışmış ve ekip Robert Kubica etrafında toplanmış, her şey yolundaydı ta ki Kubica’nın kazası olana kadar. Bu kaza ile takımın bütün planları sekteye uğradı. Kubica’nın yerine kimin geçeceği uzun süre konuşuldu. Takım bir kez daha Buz adamın kapısını çaldı ama sonuç yine olumsuzdu. Bu aşamadan sonra Kubica’nın yerine geçen pilotlar maalesef bekleneni veremedi ve de bana göre paketi açamadılar ve maksimumu elde edemediler, Takım da bunu görmüş olmalı ki sezonun ellerinden kayıp gittiğini görerek fabrikada teknolojik olarak, teknik olarak yatırıma gitti.

Kısacası neydi peki bu yatırımlar? Takım Mclaren ile simülasyon anlaşması imzaladı ve bu simülasyon için yeni bir bina inşa etti. Modern F1’de test yasaklarının olması ile simülasyonun önemi bir hayli derece arttı. Takım rakipleri karşısında bu alanda geride kalmıştı ve bu adamla seviyeyi eşitledi.

Rüzgâr tüneli: Takım rüzgâr tüneli %35-40’lardan %60’a çıkarttı ve bu şu demekti: artık ekip rüzgâr tünelini daha etkili kullanıp daha fazla veri elde edip etkili bir gelişim sağlayabilecekti ve öyle de oldu.

Kâbus gibi geçen 2011 sezonunun nihayet sonuna yaklaşılmıştı. Takım pist üzerinde etkili işler yapamasa da arka planda büyük işler çıkarmayı başarmıştı.  Fabrikada teknik ve teknolojik gelişimler göz doldurucuydu zor geçen bir sezondan sonra. Takım patronu çok sevilmeyen ama bana göre saygıyı hak eden Eric Boullier bir kez daha Kimi Raikkonen ile görüştüklerini, temasta olduklarını belirtti. Birçok kişi buna inanmadı ve başka iddialar ortaya atıldı.  O da bunların üzerine telefon görüşmelerini gösterebilirim dedi doğal olarak.  Artık herkes Kimi Raikkonen’in ciddi olarak F1’e tekrar döneceğini söylüyordu. Günler geçtikçe bu söylentiler hız kazandı. Kimi gibi harika bir pilotla iki takımın ilgilendiği ortaya çıktı. Biri efsane Williams takımı, diğeri ise yeni adı ile Lotus takımıydı. Williams Kimi’nin istediği ücreti karşısında anlaşma sağlayamadı. Lotus takımı ise Kimi’yi takıma katmak için elinden gelenin en iyisini yaptı ve Kimi ile anlaşmayı başardılar. Her iki taraf bu anlaşmadan memnun olduklarını dile getirdiler. Kimi ise Lotus’un projeleri karşısında etkilendiğini gelecekte yapacaklarından heyecan duyduğunu, anlaşmada bunların etkili olduğunu dile getirdi.  Artık her şey tamamdı. Takım Kimi için 2010 F1 aracı ile test düzenledi ve Buz adam formundan bir şey kaybetmemişti.

2012 sezonu lansmanları başladı ve takım kod adı E20 olan aracı tanıttı. Arkasına testler başladı. Lotus takımı ve Kimi iyi dereceler elde ettiler ve bir anda herkesi umutlandırdılar. Benim için de bu umut vericiydi. 2011’e göre büyük adımlar atılmıştı hem fabrikada, hem pilotlarda, hem de pist üzerinde. Nihayet sezon başladı ilk yarış pek tatmin edici değildi. Sezonun ilk yarışlarında Kimi’nin direksiyon problemleri can yakıcıydı. Takım bunun için büyük mücadeleler verdi ve direksiyonu Kimi’nin istediği kıvama getirmeyi başarmışlardı sonunda. Takım artık iyi sonuçlar için sabırsızlanıyordu ve sonunda Bahreyn’de takım her iki pilotuyla podyumdaydı. Birileri bu sonucu hayal bile edemezdi ama takım ve Kimi bunu başarmışlardı.  Kimi birçok kez ikinci üçüncü sıralarda yarışları bitirdi. Artık Kimi’yi destekleyen bu ekibi destekleyen herkes yarış galibiyeti için sabırsızlanıyordu. Bu da oldu ve herkesi mutlu etti. Özellikle de beni çünkü Buz adam Renault motoru ile ilk yarışını kazanmıştı ve takımının da 2008 Japonya Fuji’den sonra yarış galibiyetiydi.  Brezilya’da sezon sona erdiğinde Kimi Raikkonen pilotlar klasmanında üçüncü sıradaydı. Böyle bir sonucu hiç kimse beklemiyordu ama takım elindeki bütçeyle Kimi için elinden gelenin en iyisini yapmıştı.

Gelelim 2013 sezonuna. Sezona kazanarak başlandı. Bu herkesi heyecanlandırdı çünkü takım elindeki bütçe ile yine elinden gelenin en iyisini yapmıştı. Yarış sonunda Kimi’ye sorulan sorular arasında “Diğer devlere karşı mücadele edebilecek misiniz?” sorusunun yanıtı “Bizim Red Bull-Ferrari-Mclaren-Mercedes kadar bütçemiz yok ama onlarla mücadele edebilecek bir teknik ekibimiz var. Elbette para en büyük parça ama bizim elimizdeki bu” demişti.  Takım yine bu sezon için elinden gelenin en iyisini yapıyor. Birçok önemli ismi kaybetti ama piste getirmiş oldukları uzun şasi ve güncellemeler halen devam ediyor ve kendi çaplarında iyi sonuçlara imza atıyorlar.

Lotus Kimi ile anlaşmak için büyük mücadeleler verdi ama maalesef başarılı olunamadı. Kimi’nin en büyük isteği takımın Renault ile bağlarını güçlendirmesiydi ama başarılı olunamadı. Bunun dışında birçok güçlü sponsorluk anlaşması ama yine başarılı olunamadı. Bu anlaşmalar da başarısız olunmanın nedeni sponsorların ter etütlerinden kaynaklanan sorunlar. Şu anda Quantum anlaşmasında olduğu gibi. İsteyen istediği yere gidebilir ama bir pilot çıkıp F1 basınının önünde iki sezondur yarıştığı ekipten ayrılma nedeninin para olduğunu söylerse bu incitici olur.  Hoş bir durum değil. 2012 sezonu sonunda Lopez Kimi’ye 21 Milyon euro ödeme yapıldığını açıkladı. Bu olanlar 2012’de neden olmadı? Yoksa Ferrari güvencesi, koltuk garantisi mi cesaret verdi Kimi’ye?

Takımın Grosjean’ı ön plana çıkarmaya çalıştığı söyleniyor. Aksine ben öyle düşünmüyorum. Zaten hızlı olan, uzun şasi ile de hızının üzerine hız ekleyen Grosjean var. Takım Kimi için Abu Dhabi’ye kısa şasiyi getirdi. arabada kendini daha rahat ve hızlı olması için. Kırılan bir parça ile sıralamalardan ihraç edildik, ama bunun bilerek yapıldığını söyleyenler var. Hangi takım milyon dolarlar kaybetmek ister ki?

Alan Permane ile yaşanlar talihsizce hiç hoş değil. Eric Boullier’in Kimi’den ayrıca özür dilediği söyleniyor. Sonra da takımdan özür diledi. Bir kişinin hatası 600 kişilik bir ekipte 599 kişiye mal edilmemeli.  Bu ekibe son iki yılda E20-21 gibi sıkı paketler yarattıkları için minnettarım. Her ne kadar kıymeti bilinmese de.

Kimi’nin geçen hafta Maranello’da olduğunu tüm F1 dünyası biliyor ve bu ziyaretten sonra, son iki yarışa çıkamayacağını açıklaması ne kadar manidar? Umarım Kimi Ferrari’de başarılı olur, başarılı bir ameliyat geçirip tekrar eski sağlığına kavuşur.

Nasıl başlamıştı, bak nasıl bitti?

Hakan KÖŞ


Yorumlar

“Nasıl Başlamıştı, Bak Nasıl Bitti?” için 25 yanıt

  1. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    rai bütün f1 severler icin yarışması istenen bir pilottur son 2 yılda yaptığı kıyasıya mücadeleler tekerler tekerlege yapılan ataklar (schumiyle 2 ustanın 2012 brezilyada yaptığı) ve dışarıdan yapılan çok güzel ataklarla bize lotusla son 2 yılda seyir zevki kattı rai yi izlemek herkese zevk verir ve öyle yada böyle lotusla f1 e geri döndü bu yüzden lotusa tşk etmemiz gerekiyor raiyi bize kazandırdıgı icin lotus olmasa belki f1 e bile dönmezdi orasını bilemeyiz olayların bura gelmesini kisme istemezdi fakat rai her seferinde yaptığı gibi f1 de sadece yarışmak icin vardır durum ciddi olmasaydı rai yi izlerdik zaten bu kadar abartılması saçma o yüzden rai nin kararı doğru bence maaşını felan geçtim yarışmaması gerçekten yarışamayacak durumda olmasından kaynaklı.

  2. ayni durumda gro olsa kimi de ona destek verir 2008 massa ya yaptigi gibi. ama enin vettelim bunu yapacak kisilige sahip degil.bunu butun dunya ya bizzat kendisi gosterdi malezya da.bilmem dikkat etin mi kac vettel fani var yada kac kimi alo hami. vs fani var bu sitede. saygilar..

  3. IHANET.birader kimi yi sevmiyo olabilirsin ma lutfen abartma.diger pir pilotun boyle bir olayla karsilamasinda ne yapardi cok merak ediyorum telsizden kufur yemesini.lastigi bitmis frenlere olmayan iki saniye gibi buyuk farkla hizli olacan ve gecerken elin ayagina dolasacak.nedense hicbir pilotan bir yorum bir demec gelmedi ne garip.

  4. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Başarısız olsa bile ben yine burada olacağım emin olabilirsin.

  5. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    O kadar çok yazmışsın ki bende farklı bir şey demeni bekledim okurken.Ben zaten maneviyatı olmadığından bahsettim pilotajlığına laf etmedim kesinlikle.

  6. IHANET ? birader tamam Kimi yi sevmiyor olabilirsin ama abartma lutfen.merak ediyorum diger bir pilota talsizden boyle bir tlimat verselerdi ne yaparlardi. hic bir pilotan bir yorum bir elestiri gelmedi.

  7. Ellerine Sağlık Hakan durumu çok güzel özetlemişsin.

  8. Herkese çok teşekkür ederim.

  9. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Eğer Hulk gelirse dediğin gibi bir batış kesinlikle olur. Adamda kör talih var. Nereye gitse o takım yavaşlıyor, batıyor diyelim. 🙂 Pilotaj ayrı konu.

  10. Kimi'nin manevi duyguları yoktur zaten. Bunu birçok defa hareketleriyle dile getirdi. Ancak bu onun pilotluğunu ne derece de sorgulamamıza işarettir anlayamadım doğrusu. Aklınız sıra Kimi'yi kötülemek için her türlü fırsatı kullandığınızı düşünüyorsunuz. Özellikle de sen ne o bu kadar çok mu korkuyorsun Kimi'den ?
    2009' da Massa kaza yaptıktan sonra dediler ki Kimi şöyle kötü insan böyle kötü insan. Ogün hastaneye gitmedi ve ertesi gün çıktı yarıştı. Adam profesyonel gitmek zorunda değil, gitmesi de gerekmiyor zaten herşeye kendi ülkemizde ki psikolojiyle yaklaşmamak lazım. Evet gidebilirdi. Bir çok pilot muhtemelen giderdi. Ama Kimi'nin gitmeyeceği belliydi O adam için ailesinden başka önemli, birşeylerden fedakarlık etmeye değer birisi yok. Yapmak zorunda mı hayır işte sizler bunu kabul edemiyorsunuz. Ben olsam gider miyim diye düşünüyorum. Gitmek birşey kaybettirmez belki ama sırf insanlar hakkımda iyi birşeyler desin diye de kusura bakma ama hiç öyle ortamları çekemem…
    Ferrari'den ayrılış şekli ortadayken yine de o takıma dönüyorsa bu bile adamın dünyada bir çok manevi değere önem vermediğini gösterebilir. Ben memnun muyum hayır ama saygı duyuyorum sonuçta Kimi'yle evlenmeyeceğim. Onun boşvermişliği hayatımda önemli olsa da yine de bir yerlerde Onun tüm hareketlerini kendime örnek almayacak kadar da zekiyim. E daha ne olsun ki o zaman…
    Yaptığın sırf Kimi'ye laf olsun diye onu kötülemek ama boş bir insan olduğunu buradaki herkes biliyor. Evet Lotus'tan para için ayrıldığını söylemesi çokta doğru bir açıklama değildi. Ancak adam her zaman %100 doğruları yapacak diye bir kural da yok. Bazen her insan yanlış hareketler ve davranışlar sergileyebilir. Profesyolence paranın çok olduğu takıma gitti. Gitmemesini tercih ederdim ama bu onun seçimi bize saygı duymak düşer. Lotus takımı kusursuz yönetemedi bir çok süreci. Yapılan bir çok hamle olayarı iyiye ****ürmek yerine tam tersine kötüye ****ürdü.
    Ama yine de herşeye rağmen Kimi'ye saygı duymak zorundasın. Bak biz sana bile cevap yazma nezaketinde bulunuyoruz. Demek ki bazen saygı duyulabiliyor…

  11. Eline sağlık. Bir Lotus hikayesi.

    Dikkat ediyorum da, Lotus son üç yılda gönderdiği her pilotla sorun yaşadı. Heidfeld'in yaşadıkları, Petrov'un tartışmalı kovulması, Raikkonen… Bakalım ileride Grosjean için neler söyleyecekler. Ya da Fransız olduğu için yapmazlar.

    Lotus nedense her sezona iyi başlayıp sonra geride kalıyor. 2011'de ilk iki yarışta birinde Petrov diğerinde Heidfeld podyumdaydı sanırım. Sonrası gelmedi. Allison'ın da yokluğunda hepten batacaklarını düşünüyorum. Sauber.

  12. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Takımın "multi 21, finişe bu şekilde geleceksiniz, yarış bitti, pozisyonunuzu koruyun" emrine uymayarak, egosuna yenik düşen, o 7 puana hiç ihtiyacı olmadığı halde Mark Webber'in muhtemelen emeklilik kararı almasına yol açan, hanesine 1 galibiyet daha yazabilmek uğruna takımı baltalayan, takımı değil kendini düşünen, ve senin tabirinle takımına ihanet eden Sebastian Vettel değil mi?

    Çakma efsaneniz biraz yavaş bir otomobile düşünce biz burada olacağız ama bakalım siz burada olacak mısınız? Bir insanın başarıları sayesinde gelip burada ahkam kesen, egosunu tatmin etmeye çalışan insanlarsınız siz.

  13. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Mark Webber kaç kez DNF oldu sen onları hesaba katıyor musun? Malezya'da Multi 21 skandalıyla çalınan puanlarını, yine Japonya'da 3 pit stratejisine döndürülüp elinden alınan galibiyetini.

    Toro Rosso'lar kaç kez Red Bull gelince kenara çektiler? Onları hesaplayalım mı?

    Bir de tur bindireceği pilota bak, tur bindireceği pilota, hem de daha uzun mesafe varken yol vermesini söyleyen tarihteki muhtemelen tek pilot olan Vettel'i ne yapacağız??

  14. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    "Raikkonen gelmeden önce de Lotus benzer bir performansı gösteriyordu."

    Hayır göstermiyordu. 2010'da Kubica 130 küsür puan aldı demişsin zaten. 2011'de ise durum ortada. Yukarda verdiğim gibi. Anlatmak istediğin şeyi anlıyorum fakat tırnak içinde verdiğim ifaden yanlış. Benzer dediğin zaman yakın, aşağı yukarı aynı anlamına gelir ama arada uçurum var. Ortada kesinlikle benzer bir performans yoktu Lotus düzenli olarak podyuma çıkabilen bir takım değildi.

  15. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen
    Kimi’nin geçen hafta Maranello’da olduğunu tüm F1 dünyası biliyor ve bu ziyaretten sonra, son iki yarışa çıkamayacağını açıklaması ne kadar manidar?

    Atalarımızın çok güzel bir lafı vardır; öyle saça böyle tarak…

    Bu arada emek harcayıp, yazmışsın. Eline sağlık.

  16. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Raikkonen ile Petrov ve Heidfeldi bir tutuyorsan o senin bileceğin iş. Zaten büyük puanlar almasa büyük pilot diyemezdik ona dimi ? Bırakta o kadar farkı olsun.

    İyi bir pilot geldiğinde takımın neler yapabileceğini 2010'da görmüştük. Kubica 137 puan toplamayı başarmıştı. Takımı dipten çıkarmadı yani, takım orta sıralarda mücadele ederken onun gelmesiyle birlikte galibiyet için mücadele etmeye başladı. Buda Raikkonen'in farkını gösteriyor. Demek istediğim budur

  17. Sen ne ihanetinden bahsediyorsun hala? Algılamada sorun var sanırım, diğer haber başlıklarının altında yediğin cevaplar yetmemiş anlaşılan.

  18. eline saglık admin güzel yazı.baba nın da mekanı cennet olsun. muslum baba saygılar

  19. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Sezon başında Romain şampiyonluk umutları için Kimi'ye kaç kez yol verdi onları hesaba katıyor musun ?

  20. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    2011 Renault: 73 Puan Petrov: 37 Puan Heidfeld: 34 Puan Senna: 2 Puan

    2012 Lotus F1: 303 Puan Raikkonen: 207 Puan Grosjean: 96 Puan

    2013 Lotus F1: 297 Puan Raikkonen 183 Puan Grosjean: 114 Puan

  21. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Yazı güzel ellerine kollarına sağlık. Kimi bu kadar insanın heycanlandırılmasını sağlayan Lotus Renault takımına resmen ihanet etmiştir kendisinden beklenmeyecek bir harekettir.Kendisi oldukça profesyonel biridir ancak manevi duygularının olmadığını bu hareketiyle tescil etmiştir.Maneviyata önem vermeyen kim olursa olsun yitip gitmeye mahkumdur Alonso ve Rai aynı takımda tam bir uyum içinde olacaklardır Ferrari boşuna seçmemiştir Raikkonen'i.

  22. raikkonen'in altında bi redbull bi ferrari olmadığı için çok büyük beklentilere girmemek lazımdı. son iki sezonda lotus'la bize güzel yarışlar izletti. genel anlamda performansı iyiydi. ancak takım olarak çok fazla strateji hataları yaptılar. para meselesi çok gündeme geldi. bu konuda raikkonen'e çok görmüyorum. sonuçta bir anlaşma yapmışsınız ve alacağınız bir para var. sürekli yarışlara çıkıyorsunuz ve para alamıyorsunuz. bu hoş bir durum değil tabiki. sanırım rai sezon başında para konusunun böyle olacağını bilseydi onu bu sezon büyük ihtimal lotus'ta görmezdik. neyse acısıyla tatlısıyla iki sezon geçirdik. f1 zaten son yıllarda garip bir hal aldı. dünya şampiyonu pilotlar yarışlarda eriyip kayboluyorlar. inşallah seneye daha zevkli bir sezon geçiririz.

  23. başlığı görünce herkes gibi direk rahmetli müslüm gürses geldi aklıma sonrasında haberi bile düşünmedim.arabesk dinlediğimiz yıllarda müslüm babanın müziği orhan babanın sözleri denilirdi.ferdi tayfurcular kusura bakmasın kendisine ağlayan şarkıcı denilirdi:) tabi 1990 larda 🙂

  24. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Lotus'un son yıllarda ki hızını sadece Raikkonen'e bağlayamayız. Çünkü Raikkonen gelmeden önce de Lotus benzer bir performansı gösteriyordu. Tabi galibiyet alabilecek pilota sahip değillerdi. Raikkonen takıma ne kattıysa Lotus'ta ona birşeyler kattı. Williams'ta olsaydı belkide şuan çok farklı şeyler konuşuyor olurduk.

    Ellerinize sağlık gerçekten çooook güzel bir yazı 🙂

    Benim de aklıma direk Müslüm Gürses geldi, hatırlattığın için ayrı teşekkürler :))

  25. bak başlığı görünce direk Müslüm Gürses üstadımız canlandı kafama

    ee sözleri yazmak farz olur

    En güzel duygular silindi gittiiii. Nasıl da sevmiştim bilirsin seni ayrıldık sevgilim doymadım sana.

    (güzel yazı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir