Güle Güle Bir Pilottan Daha Fazlası !

yazar:

kategori:

Mark Alan Webber (27 Ağustos 1976)


Avustralya Queanbayan doğumlu Webber genç yaştan itibaren spora olan merakı ile kendini farkettirmeye başladı. Öyle ki rugby, futbol, bisiklet, tenis, formula 1, moto gp gibi pek çok farklı sporu seviyor ve takip ediyordu. Webber 14 yaşında kartinge başladı, 17 yaşında New South Wales Şampiyonasını ilk sırada tamamladı. Daha sonra kendini Avrupa’da ispatlamak üzere İngiltere’ye rotasını çevirdi.

 

F1’e Uzanan Yolculuk

 

1995 yılında Webber Avustralya Formula Ford şampiyonasını dördüncü sırada bitirdi. “Bir çok pol almıştım, ancak yarışlarda çok sabırsızdım ve araç hakkında teknik olarak hiçbir fikrim yoktu.”

Formula 1 koltuğuna ulaşmak için Webber’in Avrupa’da yarışması gerekiyordu. 1996’da Formula Ford şampiyonasında bir yönetici olan Ann Neal ile ilişkisi başladığında Avrupaya gelebildi ve sponsorlar bulabildi. Bu arada Ann Neal ile ilişkisi halen devam etmektedir. Doğrusu bu ikilinin sadakati beni şaşırtmıştı. Aşağıdaki linkten bu ikiliyi görüp şaşırabilirsiniz 🙂

http://cdn-3.motorsport.com/static/img/mgl/1500000/1530000/1531000/1531100/1531193/s1_1.jpg

18 yaşındaki Webber İngiltere’ye taşındı ve memleket özlemine rağmen şampiyonayı Kristian Kolby’nin arkasında ikinci sırada bitirdi. Daha önemlisi, Brands Hatch’da düzenlenen çok prestijli Formula Ford Festivalinde kazandı.

F1 takım patronlarının dikkatini çekmeye başlayan Webber, F1’in destek serilerinden birisi olan Formula Holden’ın Melbourne etkinliğinde yarıştı ve ikinci yarışı kazandı.

Formula 3’e geçiş için genelde önce Formula Renault serisinde yarışmak idealdir. Ancak Webber bütçe eksikliğinden dolayı Renault serisini atladı ve doğrudan (Avustralyalı) Alan Docking’in  F3 takımına geçti. Çaylak sezonunda dördüncü sırada bitirdi. Önündekiler ise Jonny Kane, Nicolas Minassian ve Peter Dumbreck’ti.

Webber & Zonta

Webber 1996 Avustralya GP’de Mercedes’in motorsporları şefi Norbert Haug’la tanışmıştı. 1997 boyunca FIA GT şampiyonasında bir yarışa çıkmaya çalıştı ve A1-Ring’deki testi başarıyla atlattıktan sonra 1998 sezonunda kendisine bir koltuk bulabildi.

Mercedes seriyi domine etti ve 10 yarışın tümünü kazandı. Zaferlerin yarısı Webber ve takım arkadaşı Bernd Schneider’e gitti. Diğerleri ise diğer aracın pilotları Klaus Ludwig ve Ricardo Zonta’nın oldu. Webber sezonda iki kez yarış dışı kalmıştı. Birisi bir jant sorunu, diğeri ise pilotaj hatasıydı. Silverstone’da Schneider ve Webber yeni CLK’nın tanıtımından önce V12 GTR ile son yarışlarını kazanmışlardı.

————————————————————————————————————————–

Webber’in Ölümden Döndüğü An

Bir sonraki yıl FIA GT serisi iptal edilince Webber koltuksuz kaldı. Sonra ise Mercedes klasikleşmiş Le Mans felaketine imza attı.

Yeni CLK La Sarthe pistinde aerodinamik olarak stabil olmadığını kanıtladı. Webber’in eski F3 rakibi Dumbreck, Mulsanne düzlüğünde yüksek hızda havalanarak taklalar attı. Mercedes bunun üzerine diğer aracını da yarıştan çekti.

Webber’in de süreceği araç da yarıştan çekildi. Her iki durumda da TV kameraları sadece olayın sonrasını kaydedebildi.

Çarşamba günkü ilk taklasından sonra araca geri dönen Webber aynı şeyi Cumartesi sabahı da yaşadı:

Bu deneyimden sonra Webber tek koltuklu yarış serilerine dönmeye karar verdi.

2000-01: Formula 3000 Dönemi

Webber F3000 Aracıyla Monaco'da

Webber Mercedes’in CART’da yarışma önerisini reddederek Paul Stoddart’ın Formula 3000 takımına katıldı. Ayrıca Benetton F1 ile teste çıktı ve 2001 sezonu için takımın yedek sürücüsü olarak duyuruldu.

Benetton’da ciddi miktarda kilometre boyunca testlere çıkan Webber, şampiyonada kullandığı çok daha yavaş F3000 aracına kendini ayarlamakta zorluk çektiğini de kabul etmişti.

F3000 Aracıyla Sevdiği Monaco Pistinden Galibiyetle Ayrıldı

Webber şampiyonayı gelecekte Jaguar’da takım arkadaşı olacak Justin Wilson’ın önünde ikinci sırada bitirdi. Imola, Monako ve Magny-Cours’da kazandı, ancak bir kaza serisi nedeniyle sadece iki yarışta daha puan alabildi.

Webber’in aracının yavaşlığına ayak uyduramadığı durumlardan birisi Spa’da 240 km/saat hızındaki kazasıydı:

http://www.youtube.com/watch?v=VgNLGo-chIQ

Fakat Webber’in saf hızı Formula 1’de yarışacak potansiyele sahip olduğunu kanıtladı. Halen Benetton’un patronu Flavio Briatore tarafından menajerliği yürütülen Webber nihayet 2002’de Stoddart’ın Minardi takımında yarışmaya başladı. Paul Stoddart(Avustralyalı) Minardi takımını almasa idi muhtemelen Mark F1 koltuğuna maddi imkansızlıklardan ötürü oturamayacaktı.

Buraya kadar okuduklarınız Webber’in F1 kariyerine girişini anlatmaktadır. İkinci bölümde F1 kariyeri ile birlikte yazarın kendi duyguları ve anıları da yer alacaktır 🙂

Not: Yazının bu bölümünde xtrabit racing’in daha önce f1 fanatic sitesinden çevirdiği derlemeden yararlanılmış ve düzenlenmiştir. Kendisine teşekkür ediyorum.


Yorumlar

  1. Mark Webber'in Formula 1 öncesi hayat hikayesini merak edip de detaylı araştırmamıştım. Bu yazı iyi oldu bilgilenme açısından. Teşekkür ederiz Kadir Çam nam-ı diğer Mark Webber.

  2. webber için üzgünüm hakettiğini alamadan giden pilotlardan biri yazık ettiler vesselam bu yazımdan nem kapmayın sonrada topatutmayın arkadaş bn tarafsız bir f1 izleyicisiyim ama pilotların bu şekilde ayrılmak zorunda kalması can sıkıcı bir çok neden var tabiki f1 eski f1 değil artık beeee bu bile yeterli bi sebep

  3. Teşekkür ederim ikinci bölümü yolladım, birazdan yayınlanır diye umuyorum. Dürüst ve mizah dolu yönüne son bölümde değinicem 🙂

  4. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Avatardan tanıdım. 🙂
    İkinci kısmı da bekliyorum.

  5. Yazıyı yazan aslında ta kendisi 🙂 Ufak bir nick değişikliğine gitmiştim yakın bir zamanda 🙂 Teşekkür ederim bu arada, şuan 2. kısmı yazıyorum.

  6. monaco da havuza atlayışı filan 10 numaraydı bea 🙂

  7. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Site de Kadir Çam adlı bir üyemiz vardı. Onun adına çok güzel bir yazı olduğunu düşünüyorum.
    Elinize sağlık.

  8. Webber gibi dusurt ve mizah dolu bir pilot ben daha goremem galiba …
    Gule gule dostummm 🙁

    Elinize saglik..ikinci bolumu merakla beklicem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir