Formula 1 2008 Sezonu İlk Yarı Özeti

yazar:

kategori:

Almanya Grand Prix’si öncesi Formula 1 2008 Dünya Şampiyonasının ilk yarı özeti:

Avustralya Grand Prix – Mart 16

Ferrari Melbourne’ün sıcağında erirken Lewis Hamilton, McLaren’i ile zafere ulaşmayı bildi. 23 yaşındaki İngiliz yıldız, yarışı kontrol etmeyi başardı ve damalı bayrağı BMW pilotu Nick Heidfeld’ten yaklaşık beş saniye önde gördü. Williams pilotu Nico Rosberg de onları takip etti.

Durum: Hamilton 10 puan, Heidfeld 8, Rosberg 6.

Malezya Grand Prix – Mart 23

Ferrari, Dünya Şampiyonu Kimi Raikkonen ile geri döndü ve galibiyeti almayı başardı. Takım arkadaşı Felipe Massa ise yarışı tamamlayamadı. Brezilyalı pilotun bu durumu Polonyalı Robert Kubica’nın o ana kadar kariyerindeki en iyi sonucu alarak (ikincilik) podyuma çıkmasını sağladı. McLaren pilotu Heikki Kovalainen de podyuma çıkan son isim oldu. Lewis Hamiton ise yarışı beşinci sırada tamamladı.

Durum: Hamilton 14puan, Raikkonen 11, Heidfeld 11.

Bahreyn Grand Prix – Nisan 6

Ferrari bu kez de Felipe Massa ile galibiyete ulaştı. Kimi Raikkonen’in de ikinci olmasıyla takım sezonun ilk 1-2 galibiyetine ulaştı. Üçüncü sırada ise kariyerinde ilk kez yarışa pol pozisyonundan başlayan BMW pilotu Robert Kubica vardı. Takım arkadaşı Nick Heidfeld dördüncü olurken Lewis Hamilton kabus gibi bir yarış geçirdi ve yarışı 18. sırada tamamladı.

Durum: Raikkonen 19puan, Heidfeld 16, Hamilton, Kovalainen ve Kubica 14

İspanya Grand Prix – Nisan 27

Kimi Raikkonen güneşli İspanya yarışında kariyerinin 17. yarış galibiyetini elde etti. Felipe Massa’nın da ikinci olmasıyla Ferrari ikinci 1-2 sonucunu kutladı. Lewis Hamilton üçüncü olurken Robert Kubica da dördüncü sırada yer aldı. Heikki Kovalainen ise yüksek hızda lastiğinde meydana gelen patlak sonucu pistten çıkıp bariyerlere gömülerek kötü bir haftasonu geçirdi.

Durum: Raikkonen 29puan, Hamilton 20, Kubica 19, Massa 18

Türkiye Grand Prix – Mayıs 11

Yarışa polden başlayan Felipe Massa, son iki yılda olduğu gibi tekrar İstanbul’da galibiyete ulaşan isim oldu. Üç pit stop stratejisiyle yarışan Lewis Hamilton ise ikinci sırada tamamladı yarışı. Dünya Şampiyonu Kimi Raikkonen ise üçüncü sırada yer aldı. Lewis Hamilton, Türkiye GP 24. turda 12. virajda sezonun o ana kadar olan en iyi geçişini gerçekleştirdi Massa’ya karşı ve geçici olarak yarışta liderliğe yükseldi.

Durum: Raikkonen 35puan, Massa 28, Hamilton 28, Kubica 24

Monako Grand Prix – Mayıs 25

Yağmurun hakim olduğu yarışta Lewis Hamilton sergilediği harika performans sonucu ilk Monako zaferine ulaştı. Yarışın ilk turlarında bariyerlere çarparak lastiği patlayan Hamilton bu zaferle şampiyonada liderliğe yükseldi. Robert Kubica ikinci sırada yer alırken Felipe Massa da üçüncü oldu. Kimi Raikkonen ise dokuzuncu oalrak yarıştan puansız ayrıldı.

Durum: Hamilton 38puan, Raikkonen 35, Massa 34, Kubica 32

Kanada Grand Prix – Haziran 8

Robert Kubica bir yıl önce çok ağır bir kaza geçirdiği Montreal’de bu kez kariyerinin ilk galibiyetini elde etti. Nick Heidfeld de yarışı ikinci sırada tamamladı ve böylece BMW takımı hem yarış kazanma hedefine hem de 1-2 sonuca ulaşmış oldu. Lewis Hamilton ve Kimi Raikkonen ise pit çıkışında yaşanan ilginç kaza neticesinde yarış dışı kaldılar. David Coulthard da Red Bull takımını üçüncü olarak podyuma çıkarmayı başardı. Yarışın ardından Hamilton’a pitteki kaza nedeniyle ceza verildi.

Durum: Kubica 42, Hamilton 38, Massa 38, Raikkonen 35

Fransa Grand Prix – Haziran 22

Ferrari, Magny-Cours’daki yarışı domine etti. 27 yaşındaki Brezilyalı pilot sezonun üçüncü ve kariyerinin sekizinci galibiyetini alarak liderliğe yükseldi. Ancak yarışta lider durumda bulunan Kimi Raikkonen’in yaşadığı egzos sorunu da Massa’ya yardımcı oldu. Soruna rağmen Fin pilot yarışı ikinci sırada tamamladı. Podyuma çıkan son isimse Toyota takımından Jarno Turlli oldu. Cezası nedeniyle yarışa 13. sıradan başlayan Lewis Hamilton, şikanı düz geçtiği gerekçesiyle yarış içinde bir ceza daha aldı ve yarışı 10. sırada tamamlayabildi.

Durum: Massa 48, Kubica 46, Raikkonen 43, Hamilton 38

Britanya Grand Prix – Haziran 6

Lewis Hamilton şiddetli yağmur altında yapılan kendi evindeki yarışta galibiyete ulaşan isim oldu. BMW pilotu Nick Heidfeld de yağmurda gösterdiği yüksek performans ile birlikte yarışı ikinci sırada tamamaldı. Honda pilotu Rubens Barrichello ise üçüncü oldu. Hamliton evindeki bu yarışı en yakın rakibine 68.5 saniye fark atarak tamamladı. Böylece Hamilton sezon içinde üçüncü zaferini elde etti ve bu yarışı kariyerinin en iyi yarışı olarak nitelendirdi.

Durum: Hamilton 48, Massa 48, Kimi Raikkonen 48


Yorumlar

  1. cihan çelik avatarı

    evet en hızlı turlar hep KİMİ RAİKKONEN'e ait

  2. en hızlı turların sahibi belli yazmaya gerekmi war:)

  3. Cok guzel bir calisma olmus ellerinize saglik, birde Fastest Lap lari yazsaydiniz tam super olacakmis 🙂

  4. mutlu kökçü avatarı
    mutlu kökçü

    cook güsel olmuş,tskkurler trf1 😉
    forza ferrariiiii

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir