Aptal Sezon, "Akıllı" Şampiyon

 2012 sezonuna göre daha da dominant olan Red Bull ve Sebastian Vettel, 19 yarışın 13’ünü ilk sırada bitirdiler. Red Bull’un kazandığı 11 polün 9’unda da Vettel’in imzası vardı. Lastik kurallarının değişmesi ve zaten aerodinamik anlamda daha dengeli bir otomobile sahip olan Red Bull için bu rakamlar şaşırtıcı değil kuşkusuz. Gridin en dengeli ve dayanıklı otomobili olmalarının yanında pit ekibi ve yarış mühendislerinin de iyi bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz. Red Bull’ların pit-stop’larda zaman kaybettiği bir yarış hatırlamıyorum ben.

   Sebastian Vettel’e gelirsek.  İyi otomobile sahip olmanın avantajını çok iyi kullandı bu sezonda da. 3 Dünya Şampiyonluğu bulunan bir pilot. Özgüven gibi bir probleminin olmamasının yanında, ben de dahil olmak üzere “Başka bir araçta görelim Vettel’i “ sözlerine pek takılmadığını düşünüyorum. Ancak 2014’ün kendisi için esas test sezonu olacağını kendisi de biliyor. Akıllı dememin nedeni ise zamanında Toro Rosso’dan Red Bull’a geçtiği sezonu göz önüne alırsak kariyerinin en doğru kararını o dönemde verdiği kesin. Son derece akıllı ve şanslı bir pilot kendisi.

   Sezonu markalarda 2.sırada bitiren Mercedes , bir önceki sezona göre saf hız anlamında ilerleme kaydettiğini herkese gösterdi. Ancak lastikleri kullanmada ciddi sıkıntılar yaşadılar. Lastik kuralının değişmesine kadar Red Bull’a az çok kafa tutuyorlardı. Ancak değişen kurallar sonucunda lastik  aşınması onların ya hızını etkiledi yada sıralama turlarını. Sıralama turlarında yüksek tempo ile ilk çizgileri kapsalar da yarış için yeteri kadar koruyamadıkları lastikleri onların hızını düşürdü genellikle.  Bu nedenle bu sezon kazandıkları 8 pol pozisyonundan yalnızca 3’ünü Grand Prix galibiyetine çevirebildiler. Bu sorunu daha çok Lewis Hamilton’ın yaşadığını söyleyebiliriz.

   Bu sezonu yalnızca 2 galibiyetle tamamlayan Ferrari ve Alonso’ya(Massa’yı konuşmaya gerek var mı ?)  değinelim.  Çin ve İspanya’da kazanan Alonso’nun Ferrari’ye çok şey kattığı kesin. Ancak ya Ferrari’nin Alonso’ya ? Değişen kurallar ve 2009 sonrası çehresi değişen Formula 1 sezonlarında Ferrari’nin Red Bull’un bu kadar geride kalması dehşet verici. Bu sezon görünürde gittiği küçülmeyle “Bizden bu sezon hiç bir şey beklemeyin “ diyen Mclaren’i çıkarırsak Ferrari takımı koca sezonu 2 yarış galibiyeti (Bunlar da Fernando’nun becerisi ön plana çıkıyor) ile tamamladı. Hiçbir yarışa ilk çizgiden başlayamadılar. Lastik işinin değişmesi onları sezonun ortalarından itibaren daha da geriye götürdü zaten.

  1966’dan beri Formula 1’de olan Mclaren bu sezonu hiç  Grand Prix zaferi yaşayamadan bitirdi. Perez’le olan birliktelikleri sona ererken , bu berbat sezondan Button’ın dediği gibi önemli dersler çıkarmış olmalılar. MP4-28 kötü bir hatıra olarak Mclaren tarihine geçti. Dayanıklılık olayında bu sezon adeta zirve yapsalar da benim gibi Formula 1’in eski müdavimlerini “sıfır” çektikleri sezonda kahrettikleri kesin.

   Az parayla çok iş yapan Lotus vardı birde. Lastik koruma stratejisi ile iyi işler yaptılar.Değişen kural onları da vursa da bu sezonu 1 Grand Prix zaferi ve 14 podyumla tamamladılar. Grosjean kendi geleceği için umut verici bir sezon geçirdi. Raikkonen’in takımdan ayrılmasıyla gelecek sezon ne yapacakları ise meçhul.  Ekonomik sıkıntıları bolca medyada yer aldı bu sezon.

   Çoğu kişi Red Bull’un ve Vettel’in saltanatının bu sezon sona erdiğini konuşuyor. 2014’ün “köklü” değişiklikleriyle ,2013’ün ikinci yarısında 2014’e yönelen Mclaren,Mercedes ve Ferrari’nin 2014’te Red Bull’u yıkacağı görüşü hakim. Ben de tam katılmamakla birlikte Red Bull için 2014 sezonunun zor geçeceğini düşünüyorum. Adrian Newey ve iş arkadaşlarının başını ağrıtacak konu ise muhtemelen motor olacak. Daha doğrusu motor kaynaklı bir aero sorunu olabilir. V6 motorlarının kullanılacağı 2014 sezonunda , Red Bull takımı eğer bizim bilmediğimiz özel bir çalışma ile 2013 sezonunun bir kısmını kullanmadıysa motora uygun aerodinamik gelişme gösteremezlerse sıkıntı yaşayabilirler.

     2014 Formula 1 sezonunun heyecan ve rekabet dolu olması dileğiyle.

 

    ANIL  YAZAR / TRF1.net

    Twitter.com/AnilYazar


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir