Mercedes En İyi Motoru Yapabileceğini Göstermek İçin Formula 1'de

yazar:

kategori:

Mercedes, yeni turbo motorların geliştirilmesinde Renault ile ortaklık fikrini reddetti ve tamamiyle bağımsız bir şekilde yeni turbo motoru hazırlıyor.

Mercedes ve Renault yol araçlarında iş birliği yapıyor olsa da bu birliktelik Formula 1’e yansımadı.

Dieter Zetsche, yol araçlarındaki birlikteliklerinin Formula 1 çalışmalarına yansımayacağını söyledi.

Zetsche “Hayır. İşbirliği yapıyor olsak da birlikte reklam kampanyamız yok. Bizim pazarlama stratejimizin bir bölümü de Formula 1.”

“Formula 1’de genel bir motor olursa bu bizim ayrılmamız için bir sinyal olur.”

“Motorlar bizim için temel yeteneklerimizden birisi ve en iyi motoru yapabileceğimizi göstermek istiyoruz.” dedi.


Yorumlar

  1. samet  birol avatarı

    burda bazı arkadaşlar bilmeden konuşmuş daimlere ortaklığı renoult teklif etti dieterin acıklması var bize çok buyuk markalar geldi ama biz renoyu tercih ettık f1deki beraberliğimizden dolayı diye sonra renodan direk 1.6 dizeli almıyor arge merconun parça uretım renonun nissnda ınfınıtıve için mercodan direk motor sanzuman alacak renoda lux araclar uretmeye baslıcak tabı merco koçluguylan.merconun suanda renodan aldıgı tek 1.5 dizel var oda citan ve a nın bazı ıcın başka yok(ilerde smarta gelebilir) ama reno-nıssan mercodfan ust motor kalıte konfor adına baya bi yardım alcak. ha şunuda diyim düşük hacimli motor mercoda var 1.0 cc nın altında bılem var smartlara hic bakmadınız galıba 1.5 benzınlıde var. dünyanın en buyuk motor yelpazasi mercodadır bunu araştırın ondan sonra konusun bence. ben nerden bılıyorum elımde belgeler mevcut daimlerde çalısan arkadaşım var.ortaklıgın en buyuk özelliği maliyeti düşürmek mesela rulman sipariş edilecekse merco ıcın 1000 taneyse sımdı reno-nıssan-merco ıcın 5000 olacak bu yusden toptan olayından dolayı malıyet düşecek bu ve bunun gibi. ha ben mercocuyum ama renoylan ortaklıga gıttıgı ıcınde memnunnum.çünkü bence reno düşük hacımlı dunyanın en ıyı dizelini üretiyo şuanda

  2. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Geçmişte Mercedes gerçekten iyi işler yaptı.En iyi araçları ve motorları ,hem pist hem de yol versiyonlarında üretti.Ancak günümüzde tüketici beklentilerinin tamamını karşılamak çok zor.Büyük bir çoğunluk daha az tüketen otomobiller istiyor.Mercedes bu grubu görmezden gelerek çizgisini ortaya koydu.Konforu ön planda tuttu.Bu arada RENAULT güçlü fakat az tüketen motorlar üzerinde geliştirdi kendisini.Konfor geri planda tutuldu.F1 için yorumları ne olursa olsun bugün seri üretimde oluşturdukları ortaklık kesinlikle Mercedes için bir gelişim.Diğer taraf mevcut cirosal duruma bakıyor hepsi o.Motor gücü ise RENAULT da çok iyi olduğu gayet açıktır.

  3. Fiyat konusuna bisey diyemem.Dedigin gibi bu nedenden 1.6 motorlara yonelmis olabilirler.
    Ben sadece yakit konusunda bi sorun olmadigini solemek isdedim o kadar.Ama birazda olsun Mercedes biniyorsun o kadar olcak yani….

  4. Buradaki mevzu da o zaten. Mercedes 2.2 dizelin fiyatından kırpmasa hiç satamaz. Bu yüzden 1.6 dizellere yöneliyorlar.

  5. Siz Bu fiyatları yazınca biraz bakındım. 3.20d 135 bin den başlıyor c serisi 200 binden. Ağzım açık kaldı. 🙂 Hepsini geçtim 520d 200 bin tl. 😀 c220 donanım nasıl dolu olsun bari. 😀 Ayrıca 1.8 CGİ ile karşılaştırmak pek uygun değil keza çok fiyat kırılıyor ham fiyatta. Yoksa ham fiyatta dizelden daha pahalı olması pek olası değil c200 ün. Kırmaz ise satamaz. Kırdığı halde 5 serisi alınabiliyor. 😀 Ancak bu ÖTV oranından kaynaklanan fiyat farkının satışlara çok yansıdı mı bu da önemli. Keza c220 cdi İzmir'de çok fazla yok genelde c200 ve tabi ki c180. 🙂

  6. Yakıt olarak değil aslında, benim aracımda da 3.0 V6 mercedes dizeli var ve yakıt bahsedilen rakamlardan çok daha fazla değil. Olay ÖTV'de bitiyor.

    Örnek vereyim, şimdi mercedes c class fiyatlarına bakıyorum, donanım aynı: Fascination

    1597 cm3
    satış fiyatı: 69.310 TL
    ötv: %40
    son fiyat: 115.300 TL

    1796 cm3
    satış fiyatı: 77.119 TL
    ötv: %80
    son fiyat: 164.900 TL

    2143 cm3
    satış fiyatı: 74.945 TL
    ötv: %130
    son fiyat: 205.500 TL

    1.8 motorla 2.2 motor farkı ötvde böyle farkettiriyor. Adam 1.8 aracı daha pahalıya satmasına rağmen son satış fiyatı çok daha ucuz.

  7. Ülkemizde ki vergi dilimini düşünürsek 2.2 Cdi'nin rakipleri karşısında da hiç bir şansı yok maalesef. Tamamen ülkemize göre yorumdur.

  8. neye göre, kime göre ? artık düşük yakıt tüketimi demek ortalama 4.5 litrenin altı demek neredeyse… 2.2 cdi ile start-stop bile kullansan bu dereceye yaklaşamazsınız…

  9. Olay sadece hacim değil vergiler, bakım masrafları, fiyat, rakipler? Ayrıca ş.içi trafikte 2.1 lt motor 1.6 lt den daha fazla yakacatır uzun yolda bu fark biraz daha azalabilir ancak 1.6 nın lehinde kalır yine de. Sadece ağır yük ve yüksek süratte gidilidiği zaman 2.1lt motorun avantajı ortaya çıkacaktır. 3.5-4 lt yakabiliyor mu 2004 Mercedes c220 cdi? Yol bilgisayarı verisi değil hesap kitabını yaptınız mı?

  10. 2.2 Cdi zaten yakmiyorki 1.6 Lt motora ihtiyac dusyun..

  11. Küçük hacim li mi c220 cdi? küçük hacim dediğimiz 1.6 dizeller keza Mercedes tarihin de bile oldukça azdır 1.6 litre araçlar. Son yıllarda emisyon koşullarına uygunluk için küçük hacim turbo motorlar yaygınlaştı. Mercedes'in yaptığıhazır bir motor almaktır. AR-GE yapacak + geri bildirimler ile bu motoru geliştirmek yerine kendisini kanıtladığını düşünüdüğü rakibi olmayan bir firmadan motor alarak hem hızlı bir reaksiyon hem de maliyetini düşürerek müşteri yelpazesini genişletiyor. Avrupa da bir çok firma ortaklığa gidiyor. Mersedes tutkunu arkadaşları rahatsız eden şey Renault markasına bakış açıları. Önce Mercedes'e güvenmeniz yeterli bu kararı verirken ne testler ne görüşmeler yapmışlardır. Renault iyi bir fiyat vermiştir dci motorlar da kendi seviyesin de oldukça iyi bir referanstır anlaşmışlardır bu kadar kötümser bakmaya çalışmamak gerek. Türkiye sınırları için konuşuyorum. BMW'nin 1.6 lt hacmine düşmesi pazarda ciddi bir hareketlenmeye götürdü piyasayı. Mercedes reaksiyon gösterdi sadece.

  12. Okuyorumda kucuk hacimli motorlarda iyi dil yazılıyor.c serisi diesel bir mercdes kulanan varmi ne kadar yakit yaktigini bilen varmi.w124 kssa disel mercedes suren varmi Mercedesin hemen hemen herturlu aracini kullandim.2004c 220 elegance arac on numaraydi.yok yok aracta yakit az da ne olcak yani.
    Kisacasi Mercedesin yakit konusunda sikinti cektigine ben inanmiyorum.

  13. Adım gibi eminim 1.6 dCi tamamen Renault üretimi çünkü Renault'un yıllardır kullandığı 1.9 dizel'in yerine gelmiş bir motor.

    Renault bu motor için Formula 1’deki motor mühendisleriyle birlikte çalışmış ve tam 30 patent almış. Fransız üreticinin vermiş olduğu %20 daha az yakıt tüketimi verisinin tam açılımıysa şu şekilde: %5 hacim küçültme %3 gücün üretildiği deviri düşürme %3 Stop&Start sistemi,%3 frenleme esnasındaki enerjinin geri kazanılması %3 düşük basınçlı EGR sistemi,%1 termal yönetim sistemi %1 değişken geometrili yağ pompası ve%0.5 değişen geometrili emme manifoldu.

    Bu verimli teknolojilerin yanında Formula 1 mühendislerinin bu motora en büyük katkısı (kare) motor yapısı çap ile strok aynı hacimde ters su akışı ve yağ kontrol yüzüğü teknolojisi gibi kompleks ve ileri teknolojilerin kullanılmasında gösteriyor. Bunlar sayesinde motor istenilen optimum sıcaklığa daha kısa sürede çıkıyor sürtünme olabildiğince azalıyor ve yanma daha verimli hale geliyor. Böylece motor daha az yakıt tüketip daha az enerji harcıyor.

    Mercedes'e verilen motorlara bakarsak 3-5 bg daha fazla oluyor bununda tek nedeni yazılım ile bg gücünün arttırılması. Renault'un genel olarak baktığımız da misyonu belli sınıfı belli hangi alanlar da olduğu belli Mercedes'in rakipleri Bmw ve Audi küçük motor da çığır açtı Mercedes ise maalesef bu alanda sınıfta kaldı ama Renault ile iş birliğine giderek bu eksikliklerini giderdi. Güzel bir ortaklık diye düşünüyorum Mercedes Renault'u ikna edebilseydi bu motor anlaşmasından sonra E segmentin de bir araba verecekti ve Mercedes üretim ban tından Renault olarak çıkacaktı şuanda Kango'nun Citan olarak üretildiği gibi ama kabul edilmedi en 2015 e ertelendiği bildirildi.

  14. Daha önce piyasa'ya çıktığını biliyorum, aslında benim demek istediğimi sen yazmışsın Mercedes'in kendi araçlarında kullandıgı motordan bahsetmiştim, direk alma gibi durum söz konusu değil.

  15. Diğer premium markalara ayak uydurmaya çalışıyor Mercedes. BMW-PSA ortaklığı, Audi'nin VAG grup bünyesin de bulunması pek çok avantajı da getiriyordu. Hatta BMW-Toyota dizel ortaklığı da var. Volvo Ford motor gamından, şasisine kadar yaralanıyor. Mercedes'in seçimi ise Renault oldu ki Renault dizel konusun da çok iyi bir durumda. Küçük revizyonlar ile kendilerine uyarlıyorlar bu motorları. Günümüz de maliyetleri düşürmek için markalar birbirleri ile hem yarışıp hem de ortaklık kurmak durumunda. Mercedes geç bile kaldı şahsi düşüncem.

  16. 1.6 dci 130 hp Mercedes ile ortaklık açıklanmadan önce piyasaya çıktı. 1.6 dci Twin-turbo 160 hp ise Mercedes ile ortak çalışma olabilir bilmiyorum ancak Renaul üretimi tamami ile bu motorlar. İlla ki Mercedes'in parmağı dokunur ancak bu sadece kendi bünyesinde ki araçlar için geçerli olacaktır diye düşünüyorum. Sadece üst kapaktan 4 hp almış görünüyor Mercedes 1.5 dci lar için konuşuyorum. 😀

  17. Daha düne kadar Mercedes'in F1'de devam edip etmeyeceği belli değildi, Concorde anlaşmasını imzalamamışlardı. Böyle olunca V6 turboyu geliştirmeye gerek olmayabilirdi ve belki kapalı kapılar ardından isim de olsa bir ortaklık düşünülmüş olabilir. Boşuna yatırım yapmamak için.

    Mercedes'in yol otomobillerinde Renault ile anlaşması maliyet düşürme politikasının ve şu an elinde uygun motor olmamasının sonucu. Pazarda hızlı tepki verebilmek için alınmış bir karar. Şu an kendi motorlarını hazırlıyor olabilirler. Çünkü dışarıdan aldığın motor asla kendi ürettiğinden daha ucuz olmayacaktır. Biliyoruz ki artık Mercedes top-class bir firma değil. S class'ın arıza oranları devasa rakamlara çıkmışken ve ön çeker compact otomobiller yapmaya başlamışken böyle bir şey kaçınılmaz.

  18. 1.6 dcı, benim bildiğim mercedes-reno ortak ar-ge üretimi.

  19. Renault'un F1 de ki tarihini aç biraz oku neyi ne yapmışlar bir gör öncelikle. Renault hangi motoru öğrenmiş Mercedes'den bana söyler misin? Ne Renault kullanırım hatta nefret ederim bir çok arabasından ancak ( Küçük hacimli dizel motorlarda Renault'un kapısını çalan Mercedes'tir. Bunları bildiğini var sayıyorum) iş formula 1 ise günlük ürettiği araçlar ile kıyas mı yapıyorsun? Renault'un güçsüz olduğu zamanlar çok oldu Formula 1 tarihinde 2005-2006 sezonların da fabrika takımı olarak hangi yönü güçsüzdü bana sıralayabilir misin? Geçtiğimiz sezon ne konu da güçsüz ve güçlüydü bana sayar mısın? Yazılarını okuyorum inanılmaz bir küçümseme var bu takım olsun, şahıs olsun, marka olsun değişmiyor. Üslubun inanılmaz antipatik. Nelere dayanarak Renault'un bir şeyler çalıp çırtığından dem vuruyorsun? Motordan anlamıyorlar dediğin markanın Turbo motor ile F1 tarihin de ilk zaferelere imza attığının farkında mısın? Renault'un en büyük sorunu bütçedir ve teknik ekibini hayal bile edemezsin. Şampiyon oldukları seneler de 3. büyük bütçeye sahip takım bunlar değil miydi? Kesin bir dil ile kan kusmak neyin nesidir bu takıma. 4 yıldır takımlar şampiyonluğun da adı yazıyor. Biraz saygı duy eleştir ancak saygı duy. Anlamaz diyor bir de şaka gibi.

  20. Çok acımasız bir yorum olmuş. Mercedes 1950'lilerin sonlarından 90'ların ilk yarısına kadar Formula 1'de yoktu. Bu arada Renault 1977-78'de Formula 1'e girdi. Formula 1'deki ilk turbo motorlardan birini üretti. 92-97 yılları arasında V10 motorlar ile aralıksız şampiyon oldu. 2005 ve 2006'da fabrika takımı olarak Formula 1 tarihinde Ferrari'den sonra şampiyon olan ilk takım oldu ve bunları yapan Renault tek başına motor üretmeyi beceremiyor(!). Evet, Renault'un bütçesi ve personeli az, ama buna rağmen son iki sezonun motor şampiyonu. Son dört yılın şampiyon takım motoru. Elindeki kısıtlı bütçe ve personel ile ''para babası'' Ferrari ve Mercedes 'i yeniyor. Formula 1 gibi bir yerde Ferrari ve Mercedes ile mücadele eden tek genel otomobil üreticisi. Sırf bu yüzden saygıyı hak ediyor bir kere.

  21. Böyle bir şeyin olmasın istemem açıkcası nedeni ise bir elin beş parmağını geçmeyecek sayıda motor üreticisi var bu birliktelik ile bu sayı daha da aza düşecek bu da sporda rekabeti etkiler. Mercedes A180 serisin de Renault'un 1.5 dCi güç ünitesini kullanıyor yeni Mercedes Citan Kango'nun kardeşi ve üzerin de yine 1.5 dCi görev yapıyor Yeni Mercedes C serisin'de de yakın da Renault sport F1 tarafından geliştirilmiş 1.6 dCi görev yapacak. Bu ortaklık güzel ama F1 de buna benzer ortaklıklar bilgi alış verişi güzel olmaz diye düşünüyorum.

  22. Başka bir sayfada polemiğe girme pahasına söylediğim Renault motor yapmayı mercedesten öğrendi iddiası burada kanıtlandı.Ayrıca Motor geliştirme pahasına başka bir üreticiyle ortaklık yapacaklarınında kanıtı. İşte Renault bu. Yardım alacağı ve adının ortaklık olarak alacağı takım ha Ferrari olmuş ha Mercedes farketmez. Yeterki ondan bundan data aşırdığı sezon sonu şampiyon üretici sıfatını alabilsin. haberler beni her zaman doğrular doğrudan yada dolaylı ama sonuçta doğrular. Toro Rosso iddiasında sallıyor diyenlere gelsin. Adam kapalı bir şekilde diyorki Renault geldi bizden ortaklık talep etti ama biz sadece Mercedes adıyla en iyi olduğumuzu göstermek istiyoruz diyor. Demekki bu Renault v8 v6 farketez her takımla ortaklık yoluna gidebilir çünkü saf olarak en iyi motor olmadığının farkında. Mühendis grubuda fazla değil çünkü ona buna ortaklık yapacağım diye para bayılıyorlar adam çalıştıracak paraları yok. Çünkü motordan anlamıyorlar bu açık. Bu bizim ülkeyi yönetenlerin kafasına benziyor birazda.Japonyaya 3 dolara susam satıp peşin parayla ekonomiyi sıcak gösterip, Sudandan 25 yıl vadeyle 11 dolara ithal etmeye benziyor. yeterki bize Renault olarak iyi desinlerde diğer çalışanların geleceği önemli değil onlar isterse aç gezsin demeye geliyor. Kafa aynı bizim ülkeyi yönetenlerin kafası. Geleceği düşünmeyip 10-15 sene bulunduğu sürece onu bunu satarak bazı şeyleri iyi göstermek ama gelecekte dımdızlak ortada kalmak. Kendisi kalmayacak sonuçta, yansın dünya benden sonra tufan kimin umrunda diyorlar☺ ☺ ☺

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir