Montezemolo: "F1 Simülatörleri Şaka Gibi"

yazar:

kategori:

Formula 1’in sezon içi test yasağı takımları simülatör teknolojisine yönlendirdi. Di Montezemolo bunu tekrar düşünmenin zamanının geldiğini düşünüyor.

“Bu şaka gibi. Fiorano ve Mugello’da test yapmak yerine bu berbat, yapay makinalara devasa miktarda yatırım yapmak zorunda kaldık.”

“Eğer birisinin test yapmaya parası yoksa GP2’de veya go kartla yarışması veya basketbol oynaması daha iyidir. Yeni sürücülerin araçları sürebilmesi ve deneyim kazanabilmesi için testleri istiyorum.”

“Ayrıca halk için daha fazla fırsat vermek isterim, çünkü F1 haftasonları arasında sessizlik var. Hiçbir şey yok, hiçbir şey.”

“Test yapmak sponsorlar için de iyi bir fırsattır. Her ay bu berbat simülatöre yatırım yapmaktan daha ucuzdur. Gelecekte bunu tartışmalıyız.”

Montezemolo maliyetlerin yüksek olduğunun farkında, ancak kısıtlı testlerin F1’i aptallaştırdığını düşünüyor.

“Futbolda şampiyonlar liginde mücadele etmek istiyorsanız iyi oyuncular almalı ve bazen günde beş kez bile antrenman yapmalısınız. Bu bir yarış.”

“Bunun saçma olduğunu düşünüyorum. Test yapmamız engellenirken yol araçlarına aktaramadığımız aerodinamik için rüzgar tünellerine devasa miktarlarda para harcıyoruz.”

“Tutucu görünmek istemiyorum. Eğer daha fazla test yapabilseydik lastiklerdeki skandal ortaya çıkmayabilirdi, çünkü test yapamamak Pirelli için bile çok zor.”


Yorumlar

  1. Ben hic bir takimin domine etmedigi bir f1 istiyorum. Bu kadar acik ve net.

  2. Testler maliyetleri düşürmek için yasaklandı. Dediklerin olması gerekenlerdir, ama şu şartlarda mümkün görünmüyor.

    Takımların ilk antrenmandan çok önemli veriler toplayamadığını biliyoruz. Gerek pistin kirli hali, gerek aracın setupının tamamlanmamış olması takımları sadece şanzıman oranları, temel setup, pit alanı kaybı ve yakıt tüketimi verileri toplamaya itiyor.

    Araçları bir şekilde yarış pilotları lastik ve motor harcayarak sürüyor. İlk testte yarış pilotunun başarıp da çaylak pilotun başaramayacağı önemli bir şey öğrenildiğini sanmıyorum. Hem böylece çaylak pilotlar sezonda tüm pistlerde sürebilir ve temel tecrübeyi edinebilir. Mevcut ekonomik şartlarda en mantıklısı bu gibi görünüyor.

  3. iyi güzel diyon da hayır kurumu değil ki bu f1

    anca redbull gibi

    paravan takım kurarsın, orda yetiştirirsin pilotunu

  4. Keşke şu söylediklerinde samimi olsan.Neden bu testleri istemediğini biliyoruz.Ferrari güçlenmesin diye.

  5. Baştan sona kadar haklı olan bu sözleri sırf Patronların Patronu Luca Di Montezemolo söyledi diye muhalefetlik edenler var

  6. baştan sona tüm söyledikleri doğru.

  7. Tabi senin icin hava hos kendine ait bir pistin var istedigin kadar test yapabiliyorsun . Bir parcayi defalarca kilometrelerce test yapabilecek kadar maddi kaynagin var. peki kucuk takimlar ne yapsin ?

    montenin hayali 2000 yıillarin baslari . sınırsız test artik cok uzak f1de.

  8. Büyük takımlar Küçük takımlara genç sürücülerin F1 e alışmalarını sağlamak için destek olabilir ya da Küçük takımlara yarışlarda bir miktar para ödeyerek hem destek olmuş hem de sürücü yetiştirmiş olurlar. Zaten son daki 2 takımın diğerlerine rakip olması zor. Fakat bu sefer de pist üstün de sorun oluşabilir. O ayrı bir boyut. 😀

  9. zaten lastik sınırından dolayı yarış pilotları bile limitli sürüş yaparken çaylak pilot şartı koymak bence işe yaramayacaktır. bir seansa böyle bir limit koyup üzerine o pilot için ekstra lastik falan veriyorsan ne ala… bu seferde motorlar fazla yol yapıyor diye sıkıntı olur… yani bence ekstra test günü yapıp, o test günlerine zorunlu çaylak pilot+ekstra motor vs. gibi bir şey yapsalar daha iyi olur. Hem takımlar serbest test yapar, hem çaylaklar sürüş yapar

  10. Haklısın, ancak genç pilotlar F1 aracı süremiyor diye şikayet edenler de Caterham/Marussia değil, kendileri.

    Sonunda FIA'nın işe el atıp ilk cuma antrenmanına çaylak pilot şartı koyması gerekecek.

  11. Gelecekte, çok masraf oluyor bazı yarışları simülatörde yapalım demesinler de bu haline razıyız. Dünya ataletini aşmış ve her turu bir öncekinden daha hızlı atarak sonsuz devire doğru yol alırken bu gereğinden ''konvansiyonel'' bir demeç olmuş. Spor, spor olmaktan çıkalı çok oldu (ve buna en çok kendileri sebep oldu) bu herif neyin kafasını yaşıyor? Biz de istiyoruz MonteKinte.

  12. ortası bulunmalı. Simulatör bir çok açıdan faydalı, ama gerçek testlerede ihtiyacı var Formula 1'in. Neden bazı yarışlardan sonra o pistte 1 gün daha kalıp test yapılmıyor ayrı bir test gününden öte… Catalunya, Silverstone, Austin olmak üzere en az 3 ayrı pistte 2 şer ekstra günden toplamda 6 gün test yapılabilir…

  13. Caterham ve Marussia genç sürücülere o cuma gününü satıyor, onlara iyilik olsun diye vermiyor. Büyük takımların böyle bir sıkıntısı olmadığından tabiki mevcut sürücülerini kullanıyorlar. Ferrari, Mclaren, Red Bull gibi takımlar zaten kısıtlı olan testleri yarış pilotlarıyla değerlendiriyor…

  14. formula 1 'i formula 1 yapan sporu ve aracları 2000 li yillarda zirveya cıkaran kısaca bu testlerdir arkadaslar. yıllar yılı testler meyve vermiş ve spor tarihinin en hızlı en efanevi araçları ve pilotları meydana gelmiştir. hatta 90 lardan hakinen şumi alonso raikonen hamilton .
    KISACA : MONTE İÇİN '' ADAM HAKLI BEYLER DAĞILIN '' bu sporun antremanıdır test . sporun ruhunda var arkadas yasaklamakta nedir paran yoksa yarısma ulen .

  15. Yeni sürücülerin araçları sürebilmesi ve deneyim kazanabilmesi için testleri istiyorum.

    Bu önemli bir sorun aslında. Caterham ve Marussia gibi takımlar bile Cuma günleri genç pilotlara yer verirken bundan şikayet etmelerine rağmen kıllarını kıpırdatmayan büyük takımları görüyoruz. Ferrari, Mclaren, Red Bull, ne işe yararsınız siz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir