FIA Yakıt Akışını Kontrol Etmeye Hazır

yazar:

kategori:

FIA V6 turbo motorların kendini göstereceği radikal kural değişiklikleri aynı zamanda yeni yakıt sınırlamaları ile birlikte geliyor.

Araçlarda kullanılacak yakıt akış sensörünü üreten firmalar hata oranını yüzde 1.5’a kadar geliştirmekte sıkıntı yaşadılar, ancak bir üretici bunu başardı.

Seçilen üretici Gill Sensors mevcut hata oranını daha da geliştirmek için çalışmaya devam edecek.

Gill Sensors’ün yakıt akış sensörünün şu an FIA’nın doğruluk gereksinimlerini karşıladığı açıklandı.

Yarışta azami 100 kg yakıt kullanılabilecekken yakıt akış miktarının saatte 100 kg’ı geçmemesi gerekiyor.


Yorumlar

“FIA Yakıt Akışını Kontrol Etmeye Hazır” için 21 yanıt

  1. [img]https://pbs.twimg.com/media/BhtxKYBCQAEC5GW.jpg[/img]

    https://pbs.twimg.com/media/BhtxKYBCQAEC5GW.jpg

  2. Elbette cihaz mühürlü olacaktır. Benim bahsettiğim cihaza dokunmadan aldatmak. Birisi patlatabilir belki bunu.

    Dediğin gibi daha yoğun yakıt işi çözecektir ama bildiğim kadarıyla yakıt içeriği de sıkı denetleniyor.

  3. Muhtemelen onu tasarlayan aldatma yöntemlerini de biliyordur… "Herkes aynı parçayı değiştirmeden, elini bile sürmeden kullanacak." gibi bir kuralla karşılaşabiliriz.

    Ama mantıken debiyi olduğundan daha az göstermek gerekiyor… Bunu sağlamak için ise "dead water" dediğimiz yerin alanını daha da küçük hale getireceksin veya giriş basıncını düşüreceksin. Şu an önümdeki formülün yalancısıyım 🙂

    Bunları sağlamak için de tümsek dediğim bölümün çapı daha da azaltılabilir. Yakıt yapısıyla oynanabilir. Çok yolu var.

    —-

    Gerçi en basiti adam gibi yakıt koymak arabaya. Ferrari'nin 2014 motoru tanıtılırken gösterilen video'da Shell'den adamları da konuşturmuşlardı güzel güzel. Boşuna çalışmıyor adamlar :))

  4. Mühendis değilim ama teknik mevzulara meraklıyım. Biraz anlar gibi oldum, doğru anladığımın da farkında değilim 🙂 Bana bernoulli dersen aklıma Bernoldi gelir.

    Peki acaba sistemde hiç hava filan oluyor mu? Olursa ne olur? Sistemi şaşırtmak için neler yapılabilir? Ben olsam içine çelik fren hortumunu salardım klavuzla, öte yandan çıkarırdım, içeriye de basınç verirdim motor haritasına benzer şekilde değişken. Sonra bas hortumdan yakıtı 🙂 Yer mi?

  5. Notlarıma baktım hacı açıp…

    Bir boru düşün, içindeki herhangi bir bölümde çapı azalt (yoldaki tümsek gibi düşün kesiti). Engeldeki basınç ve ilk basınçla engeldeki alan ve boru alanının bernoulli denklemine sokulması gibi basit bir mantığı var.

    Ancak hata çıkaran bölüm şu: Senin ikinci alanın bir "bilinmeyen"… Çünkü tümseğin tam ortasında değil, tümseği biraz geçtikten sonra en küçük alana erişiyorsun. "dead water" bölgesi denmiş defterde, dersi alalı 1.5 sene geçti ancak bu kadar anlayabildim deftere bakarak :))

  6. Yakıt konusunda takımlar mutlaka gri alan bulmaya çalışacaklar illegal gizli depo gibi birşey olabilir.Sezon başlangıcı çok eğlenceli olacak.Motor konusunda Ferrari ve Mercedes bence redbulldan daha avantajlı.

  7. Bu akış sınırı sıralama için. Yarışta mecbur kısacaklar.

  8. ALison un yakıtla ilgili açıklamalarını dikkatle okursanız ALonso nun simülasyon sonrası geri bidirimleriyle ilgili birşeylerden bahsetmesi yanında yokuş aşağı kısımda nelerin kullnımının dikkate alonacağındanda bahsetmiş.Geri dönüşümden elde edilen elektrik enerjisinin aracın fazla itmeye ihtiyacı olmadığı yerlerde kullanılacağını andırıyor.

  9. Biraz bakmıştım bunun için, kendi sitelerinde Ultrasonic Fuel Flow Meter yazıyor. Nasıl çalıştığı hakkında da en ufak bilgim yok.

  10. Sanırım yeni araçlarda olması gereken yakıt miktarı 100 kg dır ve bu yakıtla 1 saatden fazla süren yarışları bitirmek zorunluluğu varken maksimum kullanma sınırıda gelmiş.Yani… kanımca yakıt akış miktarını bolca harcayıp yarışı yarıda dahi bırakma ihtiyacı güdseniz dahi bunu bir kaç turda başaramamanız adına bir akış hızı belirlenmiş.Adeta … yarış anında bolca çılgınlık gösterileri yapma arzusunda olanlara gem vurmak gibi birşey olmuş.Zaten… bu sezon pilotların yakıt harcama durumlarının rkranlara düşeceğide söyleniyordu ki bu sistematik hem bu pozisyonu gösterirken hemde yakıt akış hızınıda ayarlayacak.

  11. Aslında otomatikman "debi" sensörü denebilir "yakıt akış sensörü" yerine. Eminim haberde "mass flow rate" diye geçiyordur… Tamam flow akış demek ama, mass flow rate'in Türkçe mühendislik karşılığı kütlesel debi oluyor. 100kg/h birimini gören herkes bunun kütlesel debi olduğunu anlar zaten o yüzden dümdüz "debi" deme taraftarıyım. 🙂

    Sensörlerin farklı tipleri var, venturi type falan…Finaller bitsin adamların sensörü incelicem, akışkanlar mekaniğinden nefret ederim ama merak ettim şimdi.

  12. aragazadnan avatarı

    yokus asagı motoru stop ettırırler artık

  13. Hahaha Melbourne'de 1.50 de dönerler heralde bu sene 😀 Spa'da 3.00 felan :S 😀

  14. Gaz pedalını kim daha hassas okşarsa o pilot işi götürecek diyebiliriz. Bu firma F1 e birçok sensör sağlıyor.

  15. Turbo motorlar abanılırsa inanılmaz güçler üretebiliyorlar. Bu yüzden işin tehlikesi de artıyor, bir de ola ki bir firma çok çok güçlü motor yaparsa sıralamada uzayabilir, onun da önüne geçiyorlar. Bu benim de sevmediğim bir şey ama FIA kafasıyla bakarsak mantıklı görünüyor.

  16. bazı gereksiz stratejik riskler olabilir, örneğin ben ilk turlar basıp farkı açayım son turlarda tasarrufla liderliği korumaya çalışayım gibi. Sonra gereksiz zorlamalar yüzünden motor sporlarının zirvesinde araçların yarısı yolda kalabilir büyük rezillik olur. Bunu engellemek öncelikli amaç.

    Saat olayına fazla takılma o hesaplama birimi saat seçilmiş. Örneğin saatte 300 km hesaplaması gibi. Saniyelik ve dakikalık tüketimleri saate vurup hesaplıyorlar. arkadaşın dediği gibi muslukları sonuna kadar açıp büyük riskler alınamaz nedenini söyledim. En fazla FIA'nın belirlediği kadar risk alabiliyorsun stratejiyi ona göre kuracaksın. Dakikaya vurursak 100/60=1,66 kg. Dakika olarak 1.66 kg harcayabiliyorsun en fazla. Yani takımların zorlayıp harcayabileceği en yüksek yakıt miktarı dakikada 1.66 kg, oda tüm aracı limitlerine kadar zorlarsan. Sürekli bu limitlerde gidersen yolda kalırsın zaten. Yani bunu ilk turlarda veya son turlarda yada pitstpo zamanlarında takımlar kendi stratejilerine göre belirleyecek. Değişik strateji yarışlarıda izleyeceğiz.

  17. Ve burası motorsporlarının zirvesi Formula 1…lastiği bitirme, yakıtı harcama…daha neler göreceğiz kim bilir?

  18. Bu benimde aklima geldi de sonucta adam yakitini yaris bitinceye kadar yetirebiliyorsa engellemenin ne manasi var, biri muslugu acarsa digeri de acacak, Kers gibi dusun..

  19. Zaten tüm yarışlar yakıt tasarruf modunda geçecek, ama bazen maximum güc gereksinimlerinde, örneğin ilk turlar sıralamalar gibi takımlar istedikleri kadar musluğu açamayacaklar..

  20. Bi dakka ya, 100kg yakitla yaris bitirecekler ve saatte 100kg dan fazla yakit harcayamayacaklar, zaten tum yarislar 1 saatten fazla surmuyormu? Sensore neden gerek duyuluyor ki? 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir