Mclaren'den Yeni 4 Pedallı Direksiyon!

yazar:

kategori:

Mclaren takımı, aracın da aeordinamik ve mekanik geliştirmelerinin yanında teknik gelişmeleri de sürdürüyor.

Takım Almanya GP’de bu gelişimlere bir yenisini kattı. Normalde bir direksiyonun arkasında vites düşürmek ve yükseltmek için 2 pedal kullanılıyor ancak son çıkan haberlere göre Mclaren takımı Almanya’da 4 pedallı bir direksiyon kullandı.

Bu direksiyonun  üst bölümünde bulunan pedallar normal işlevini yani vites düşürüp yükseltme görevini gerçekleştiriyor. Yeni alttaki 2 pedal ile ise pilotlar aracın tork gücünü ayarlayabildiler kendileri.

Pilotlar bu 2 pedalı aynı anda kullanması ile aracın her viteste en uygun tork ayarlarını düzenleyebiliyorlar ve böylece viraj çıkışlarında lastiklerin patinaj yapması engelleniyor ve daha sonra güç kaybı riskini azaltıyor.

Ancak kurallara göre pilotlar vites değiştirirken tork ayarlarının değiştirilemeyeceğini belirtiyor. Bu pedallar ile vites değişimimnde anlık tork ayarları kullanılmış oluyor.

Konu ile ilgili yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.

Düzeltme: Çevrilen haberde 4 pedaldan bahsediliyor ancak daha önceden vites pedallarının yanında debriyaj seviyesini dengeleyen bir pedalda bulunuyordu ve 4 adet pedal vardı. Bu bakımdan Mclaren yeni pedallar ile direksiyonda 6 adet pedal kullanmış oluyor.


Yorumlar

  1. ehehe evet abi haklısın Lewisin motorunuda incelemeye almış FIA Almanya Gpsinden sonra sene başından beri kimsenin motorunu incelemeye almayan FIA ne işse Lewisin motorunu incelemeye alma ihtiyacı hissetti 🙂

  2. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    hadi ya bak şimdi çok üzüldüm şenolcum:DD ben de ceza gelmesini takımın karantinaya alınmasını filan bekliyordum bu haberi şimdi okudugumda ama senin yazını görünce üzüldüm:DD
    2 yarış hızlı olduk,herşeyimizi incelerler artık bu kadarına da pes valla..en güzel yazıyı ahmet kardeş yazmıs..yarım saniye geriden yarım saniye ileriye gecen ve bunu kısıtlı geliştirme programlarıyla yapan takımı alkışlayacagına çamur atanlar var..ilginc valla devam edin:DD biz böyle de mutluyuz..macaristan da almanyadaki farkı da özleyebilirsiniz dikkat edin:DD

  3. http://i260.photobucket.com/albums/ii14/defjam99b/vlcsnap-4107409.jpg Bu pedallar sene başından beri varmışda bizim haberimiz yokmuş 😀

  4. Nedeni şu:Vodafanun yunan genelkurmayını dinlediği,elde ettiği bilgileri öncelikle ingiliz gizli servisine aktardığı,bunları kullanarak şantaj ve manuplasyon yaptığı artı bunların üstüne dinlemeyi farkaden yunanlı telekomniksyon mühendisini öldürdüğü iddaasıyla yunan makamlarınca hakkında dava açılmıştır. Ümitsizliğe hiç gerek yok.Onlarda olmayan öyle bir şey varki bizde; onu koruyalım yeter.Çanakkale açıklarında çok echelon dipte yatıyor şu anda yaa!

  5. kaan kaanhan avatarı

    nie ceza alalım dostum suç mu işliyoruz, gerçi psikolojimizi bozdular ne yapsak ceza yicekmişiz gibi geliyor artık 🙂

  6. Abi gündeme getirmeyin böyle şeyleri ceza alıcaz ya..

  7. belki buna arkadaşların dediği gibi kural boşluğu denilebilir ama sonuçta manuel çalışan bir sistem…pilotun dışarıdan bir müdahale ile torku ayarlıyor olması TC nin olmaması anlamına geliyor bence …ama şimdi şu sorulabilir …önceden de pilotlar bir düğme yardımı ile çekiş kontrolü ayarlayan sistemi devreye sokuyorlardı….bunun da yaptığı farklı bir şey değil ki denilebilir…işte otomatik olarak sistemin değilde pilotun tork ayarını yapması bu sistemi legal kılar …ama tabiki bu kol denildiği çalışıyorsa…yoksa eski TC düğmesinin kola dönüşmüş hali ise o zaman bir şey diyemeyeceğim…sakın yanlış anlaşılmasın Lewisin hafta sonu sürüşünü küçümsemek veya gölgelemek için bir şey demiyorum…hakikaten çok müthiş sürdü…ama takım arkadaşı ile bile bu kadar fark olması ya kendisinin çok farklı olduğunu veya başka birşeylerin farklı olduğunu gösteriyor…yada bu legal olabilecek sistemi heikkiden daha iyi kullanıyor…zati kabul edilebilri bir şeyse hemen diğer takımlar da kullanmaya başlar ve aradaki fark bundan dolayı açılmış ise hemen kapanır büyük ihtimalle…

  8. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Öncelikle Ali Veli kardeşim buralarda olmaya çalışıyorum :))
    Sonrasında Fuad arkadaşım Ali Veli nin yazdıklarının doğruluk derecesi var(ne kadar olduğu muaallak) fakat kim doğrular dersen o biraz zor işte sebebide gayri meşru bir işi kimse ben yaptım demez ve büyük paraların olduğu yerlerde arkaplanda her zaman dönen dolaplar vardır

  9. onur aybars avatarı

    "Abdullah Çelik" kardeşim; vallahi üzdün beni. Yazdıklarımın espiri mahiyetinde olduğunu anlayamayacak kadar uykusuz kalmışsın sanırım.

  10. ali veli, hocam, bildiğim dediğin şeyleri açıklasan,biraz açık konuşsan da biz de anlasak..olmaz mı .)

  11. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    ali veli kardeş…dediklerinden şunları çıkardım. şimdi vodafone'a sahip olan güçlü oluyor. bundan mclaren'den öncede ferrari vodafone'a sahipti bu yüzden arka arkaya şampiyonluklar kazandı. olay böyle mi yani?

  12. kaan kaanhan avatarı

    Kova neden hızlı olmadı, bu soruyu bende merak ediyorum, yanlış görmediysem Hami den farklı olarak Kova nın sağ hava giriş(yağ soğutma radyatoru)burda daraltılmış değildi bunun drag etkisini azaltmakta en iyi yollardan biri olduğunu biliyoruz. belki Kova bu direksyonu kullanmamıştır Hami de denemişlerdir dicem ama neden kullanmasınki, tur başına 1 sn fark nasıl açıklanır? sürüş sitilim arka lastiğimi eritti bahanesi her yarış söylenmez herhalde 🙂

  13. Yahu şenerim nerelerdesin sen?…

  14. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Vodafone Türkiye de belki onun içindir :))

  15. SORUYU bide kendimize soralım ne olduda Mclaren öne geçti ŞİMDİLİK!?Olayları iyi analiz edersek şu çıkıyor:Evet bu casusluk oyunu geçen yıl olduğu gibi bu yılda mc larenı durduracağı düşünülüyordu en azından daha hıncını alamamış salyalarıyla ortada dolaşan mosley ve F1 in resmi! hüviyetli şahısları her an tepesine binmeye hazırlardı Mc larenın.Sonrasında olaylar değişmeye başladı birileri cesetlerden bahsetti,ardında malum skandal ve kısa süre öncede her iki taraf da bu işi kapatalım dedi hemde yazılı açıklamayla.Peki neden?iyi işte rakipi kıskıvrak ettin gelişiime sınır loydular,parayıda aldın artık hayır kurumumu başka yermi bilinmez! baştan beri bu iş sonuna kadar gidecek diyen Luca di montze şimdi ne oldu?Anlatalım; önce max yüksek dozlu bir uyarı geldi ve ona basitliğini gösterdiler sonra sırada ferrari vardı ve onunda kuyruğuna bastılar hemde ne basış.Artık onlarda geri adım atmak zorunda kaldı.Kuyruk acısını duyan max gibi onlarda köşeye sıkışmıştı.İşte ne olduysa bundan sonra oldu.Mc laren sezonu monacoda açmıştı!Haug sezon başılıyor diyordu.Birileri MP4-23 ün üzerinde kirli elleri çektirmişti.Buraya kadar olanlar az çok böyleydi ve şaha kalkan mersedesin yıldızıydı.Şimdi tüm bu olaylarda tertip komitesi kimdi?Ben de bilmiyorum.Ama max in görüntülerinin ortaya çıkmasında kim varsa baş aktörlerden biri o.ve bana göre,bunu bazı şeyleri bilerek buraya yazıyorum; vodafone bu işin en güçlü ismi.Çok BÜYÜK bir GÜCE sahipler.Örneğin ECHELON kaçışın, gizliliğin olmadığı bir yer.İstihbarat ve bilgi deposu.Devleti yıkıp,yeniden kuracak kadar.Tabi bunları buraya niye yazdın diye düşünenler de olacak.İstedim ki en azından düşünmeleri bile uyanmalarına yardımcı olur.Amaan alt tarafı bir GSM operatörü demek gafletine düşmezler.Neyse biz olacakları izlemeye devam edelim,zaten hep öyle yapmıyormuyuz hangi olaya biz yön verdikki?Yunan genelkurmayı ile vodafone mahkemelik olmuştur haberiniz olsun.Neden mi?

  16. Bu sistemin çok büyük bir etkisi varsa neden Kovada etkili olmadı,bence gelişimi sadece buna bağlamak saçma olur…

  17. Bir Ferrari taraftari olarak Mclaren`in bu pedal sisteminin illegal oldugunu sanmiyorum, asagida arkadaslarinda dedigi gibi zaten arac karantina altinda, boyle bir sistemi uyguladilarsa mutlaka FIA`nin onayini almislardir, FIA`nin bazen mantiksiz kararlari olsada bu spora kattikari inkar edilmemeli, gercekten cok buyuk emek sarfediyorlar ve ben tarafsiz olduklarina gonulden inaniyorum.. Ayrica Mclaren`in bu kisitli gelistirme programina ragmen cok cok iyi gelistiklerini goruyoruz ve bu takdir edilecek bir yetenek, helal olsun 0,5 sn geridelerdi simdi 0,5 sn ondeler, tekrar tekrar tebrik ederim..

  18. Hamiltonun Hockeniem pole turunu 10 kere izledim ama 42. saniyede benim gördüğüm Hamilton zaten u virajını dönmüş ve kısa dızlükte sol parmağını yukarı kaldırıyor.Acaba orada dokunuyor mu yada bir refleks olarak mı yapıyor kestirmek imkansız bence.Bakalım Fia araştırır bunu.Varmı bir ihlal ortaya çıkar.

  19. kaan kaanhan arkadaşın gönderdiği resim kesinlikle 6 kollu. Evet arkadaşlar. Bu sistem geçerli ise Ferrari bu yıl sezon sonunda havlu atacak demektir. Ama bizim 1-2 tane duble yapmamız lazım. Yoksa iş çok zora girecek.

  20. İşin iç yüzünü öğrenmeden atıp tutmayın McLaren hakkında. FIA bi açıklama yapsın bakalım. Gerçi FIA kesin yasaklar ama.

  21. kaan evet eskiden 4 müş şimdi 6 olmuş sanırım. ayrıntı yok tam olarak dediğim gibi. delinin birisi kuyuya bir taş atmış şu anda herkes onu tartışıyor her yerde.

    kimisi motor haritası diyor kimisi çekiş kontrol yasağını deldi diyor. bekleyip göreceğiz.

    onur aybars benim kimseyi uyutmama ya da yanlış bilgi verme gibi bir niyetimde yok. eğer ortaya çıkan her konuyu öğrenmek istemiyorsanız o da sizin takdiriniz

  22. onur aybars avatarı

    Haberde yeni direksiyonun "Almanya"da kullanıldığı yazıyor. Daha önceki onboard görüntülerle işimiz yok yani.

    "Abdullah Çelik" kardeşimin gecenin bir yarısı bizi uyutmamak için çalışıp didindiğinin farkındayım 🙂 Verdiğin ilk videoyu izledim. Lewis o 42. saniyede sol el baş parmağı ile direksiyonun sol yukarısında olan, üzerinde "+10" yazan ve ne işe yaradığını bilmediğim yeşil butona basıyor. Yani pedalla felan uğraşmıyor.

    McLaren'in geçen sezon başına gelenlerden sonra yasaklı bir işe kalkışacağını sanmıyorum. Zaten MP4-23 karantina şartlarında üretilen bir araç 🙂 Kural boşluğundan faydalanma olabilir.

  23. Ben özellikle aynı durumla karşı karşıya dedim aynı durumda demedim.Kural açığından faydalanmış da oladabilir olmayadabilir demek istedim yani.Olaylar tam net olmadığı için kesin bişe demedim.

  24. kaan kaanhan avatarı

    Speedboy bunun kural açığı olduğunu nerden biliyorsun ki, dur bakalım sabret biraz, ferraride kullanıyormuş aynı şeyi, farkı, 2 değil 4 farklı motor haritası kullanılabilmesi deniyor.. ilerleyen zamanlarda öğreniriz ayrıntısını.

  25. Bu mclaren i çok seviyorum.yavaş yavaş ferraryiye benziyo.
    Önce ferrari casus dediler kendileride casus damgası yedi.ferrari kuraldaki açıktan faydalanıyo esnek taban kullanıyo dediler şimdi kendileride aynı durumla karşı karşıya.
    Daha neler görecez bekleyelim.

  26. kaan kaanhan avatarı

    Abdullah orda 6 adet pedal var sanırım, bahsedilen 4+2(yeni olan). 4 pedal halihazırda herkesin kullandığı sistem deniliyor…
    bu resimde 6 adet olduğu daha belli gibi eğer yanlışlık yoksa.
    http://img183.imageshack.us/img183/488/lewisbu2.jpg

  27. ilginç doğrusu. mc laren bence fia nın koyduğu kuralların boşluklarından yararlanarak çıkarmış bunu. tebrik etmek lazım. yakında kural dışımı değilmi görürüz artık

  28. kaan kaanhan avatarı

    sezon başında Mc kullandığı direksyonu hatırlayan varmı..

  29. olabilir mesela Serhan acar'ın söylediğine göre SChumacher tek taraftan vites arttırıp düşürebiliyormuş bu sayede sağ taraftaki fren ayarı ile daha rahat oynuyabiliyormuş yani böyle şeyler var F1 de..Biz neyin ne olduğunu şuan bilmiyoruz zaten kural dışı olsaydı çoktan FIA hallederdi merak etmeyin 🙂

  30. http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/0e5cf97ff045459f4acd164
    ee854288acb1ace5a95f42efe067aaaf3edb7a4523fc132b9c460904434007214
    17f92be44dae7bc0fabf3118434

    abdullah'ın verdiği videoyu izlerken tesadüf gördüm bunu. 2 hafta önceki s.stone yarışı onboard hamilton videosu. 18. saniyede bridge virajını çıkarken ve 45. saniyede copse virajında da aynı abdullah'ın verdiği videodaki gibi vites düşürmediği halde direksiyonun sol tarafında bir kulakçığı serbest bıraktığı net olarak gözüküyor.

  31. ferraridede var bu 4 pedallı direksiyon hemde bayadır var bence start leveler olarak kullanılıyor bu mesela yağmur olduğu zaman farklı bir leveli seçiyor..Autosport.com forumunda AFCA nikli bir arkadaş açıklamış ne işe yaradığını..

  32. kaan kaanhan avatarı

    Fia nın sesi çıkmadığına göre demekki sorun yok ancak uygun görse bile ileride bir bahane uydurup yasaklamayacağı anlamına gelmez tabi 🙂 yanlış hatırlamıyorsam Reno nun kullandığı kütle zımbırtısı 1,5 sene sonra yasaklanmıştı, herhalde arkadaşlara 1,5 sene sonra vahiy gelmişti biyerlerden 🙂

  33. eğer bu pedallar bu işe yarıyorsa ve abdullah kardeşimin verdiği bilgi doğrultusunda apaçık şekilde kural ihlali yapılmış oluyor bunu başka şekilde açıklamak imkansız. pedalın görevi belli, kurallar belli. anlamadığım, ya mclaren'in çok sağlam kanıtı var bizim bilmediğimiz, yada adamlar resmen gelin bize ceza kesin diye açık davetiye çıkarıyorlar.. bakalım ne çıkacak arkasından. eğer hakikaten bunu açıklayacak geçerli bir bilgileri yoksa bu mclare artık işin suyunu çıkardı. zorla diskalifiye olmaya yer arıyor demek lazım.

  34. bence takım bunu göz göre göre yapmış olamaz başka bir işe yarıyordur ben zaten çoktan biliyordum bunu FIA da eminim biliyordur çünkü araçlar sürekli inceleniyor hele McLarense çoktan gereken yapılmıştı o yüzden kural dışı bişi olduğunu sanmıyorum..

  35. Konu ile ilgili ayrıntılı resimler ya da videolar olmadığı için tam bilgi sunamıyoruz ancak youtube'da bulunan bir videodan mantık yürütebiliriz.

    http://www.ktunnel.com adresine girdikten sonra arama bantına http://uk.youtube.com/watch?v=CuXZz1uWSSs adresini yapıştırıyoruz.

    Videoda 42. sn dikkatimi çekti, vites düşürme olmamasına rağmen Hamilton sol parmağını kaldırıyor pedala basarmış gibi. Hızlanma anında vites yükseltirken direksiyonun sol bölümü ile bir işi olmayacağı için bu bahsettikleri şey olabilir.

    FIAnın torklarla ilgili buldugum kuralları da şu şekilde:

    9.8 Torque transfer systems :
    9.8.1 Any system or device the design of which is capable of transferring or diverting torque from a slower to a faster rotating wheel is not permitted.
    9.8.2 Any device which is capable of transferring torque between the principal axes of rotation of the two front wheels is prohibited.

  36. el ile kullanılan bi pedaldan nasıl torku ayarlayabiliyolar walla helal olsun diyelim, fia'yı göreve çağırmaya gerek görmüyorum, zaten tetikte bekliyolardır ama bu işte mantıklı olmayan bişiy var, adamlar böyle bi teknolojiyi geliştirirken kurallara illaki bakmışlardır, muhtemelen dahice bir savunmaları olacaktır, böyle açık bi kuralı görmemiş olma ihtimalleri bu haberin yanlış olma ihtimalinden daha az

  37. kaan kaanhan avatarı

    bir nevi manuel çekiş kontrolu gibi bişe.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir