BMW Mekanikerine KERS Şoku!

yazar:

kategori:

Kinetik Enerji Dönüşüm Sistemi (KERS)’in güvenliği ile ilgili soru işaretleri bugün Jerez’de bir kez daha akıllara geldi.

Jerez’deki test gününde, BMW mekanikeri KERS’in monte edilmiş olduğu araca dokunduktan sonra bir elektrik şoku yaşadı.

BMW Sauber, Christian Klien ile bugün 2009 aero paketine benzer bir paket ile testlere başladı ve KERS’in gelişimini yürütüyorlardı.

Klien, sabah saatlerinde üç turu tamamladıktan sonra pite döndü. Pit alanında aracını durdurduktan sonra bir mekaniker aracı garaja almak için araca yöneldi ancak araca dokunduğu anda elektrik şokunun etkisiyle kendini yerde buldu.

Takım üyeleri tarafından yerden kaldırılan mekaniker acilen tıbbi merkeze nakledildi. Ancak önemli bir rahatsızlığının olmadığı belirtildi.

Klien bu olaydan sonra piste dönmedi ve muhtemelen takım sabah ne olduğunu anlamadığı sürece bunu yapmayacak.

Takım içinden bir sözcü "Bugün Jerez’deki KERS testi sırasında, araç pite döndüğü anda bir kaza yaşadık. Mekaniker araca dokundu ve elektrik şokunun etkisi altında kaldı."

"Sol elinde ve sol kolunda küçük sakatlıklar meydana geldi. Pistin tıbbi merkezindeki kontrollerden sonra test takımına geri döndü. Şu anda kazayı araştırıyoruz." diye konuştu.

Jerez’deki bu pit alanı kazası tam da Red Bull fabrikasındaki yangın alarmında bir hafta sonra yaşandı. KERS’in güvenliği hakkındaki sorunlar bu sene takımlar arasında oldukça fazla konuşuldu. Ancak yapılan gelişimler ile sistemin 2009 için hazır olmasına çalışılıyor.

Toyota takım patronu John Howett ise bu konuda "Bana kalırsa bu tip sorunlar başından beri masadaydı. Voltaj sorunu, akü sorunu, aküleri taşırken kaynak sorunuolacak. Yüksek hızlı değişken çarkı kullananlar sorun yaşayacaklar."

"KERS’in algılanması çok basit. Ancak yerine getirmek inanılmaz zor. Yol araçlarındaki uygulama yarış araçlarından tamamen farklı." diyor.


Yorumlar

  1. Kontrol kalemi sadece 220 v için değildir orta gerilim için de özel kontrol kalemleri vardır.

    2.si elektrik çarpması için bir döngü oluşması lazım 🙂 araç içinde ondan çarpmaz. Tıpkı elektrik hattına konan kuşları elektrik çarpmaması gibi. Yani toprakla bağlantısı yok.

    Bence arkadaşın dediği bir sistemle araç pite girdiğinde bir noktaya temas eder ve tüm elektrik toprağa akıtılır.

  2. evet kıyafeti elektrik geçirmiyor nomex fakat zaten yere basmadığı için araçla teması önemli değil. yere bastığı anda bir eli de araçta olursa ve elinde eldiven yoksa ya da ayağındaki ayakkabı yeterince izole değilse çarpılır.

  3. hilal nur balkaş avatarı
    hilal nur balkaş

    pilotların kıyafetleri elektrik geçirmiyor diye biliyorum o yüzden onlara bişey olmamış olabilir bence.Bu yaşanan gerçekten ilginç.Ne diyim geçmiş olsun

  4. mekanikerler orta gerilim hatlarında kullandıkları araca yaklasırken topraklama arabası kullancaklar önce arabanın toprakla temasını saglayacak sonra yanasacaklar.

  5. Kaçak Elektrik Tespit Tutanağı tutmuşlar mı?

  6. Sürücüye birşey olmaz çünkü aracı yerden 4 lastikle izole ediyorsunuz. Tıpkı elektrik tellerindeki kuşların çarpılmadığı gibi. Garip olan araç üzerinde elektrik oluşması. Bence bu kaçaktan falan değil, hareketle oluşuyor.

  7. kaan kaanhan avatarı

    bence kers işinden vazgeçseler daha iyi olacak, bataryaları kullanıp atacaklar hiçte çevreci değil, o bataryalarda zararlı kimyasallar var, zehir desek yeridir. birde kullanımdaki tehlikeler filan :S

  8. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    bmw de Türk mühendisler yok deil mi kers için şüpheye düştüm bi an 🙂

  9. Onur Poyraz avatarı

    Sürücünün tulumu korumuştur. ayrıca elinde eldiven var.

  10. ahmet özkan avatarı

    sürücüye nie bişi olmamış yaw. binerken o hiç mi dokumadı??????

  11. ucuz olsun diye kaçak elektrik çekmişlerdir 😀
    tavsiyem aracın kıç tarafına elektrik sayacı taksınlar :)))))

  12. SREK!!! Bu iş patlar.

  13. Tehlikeli gercekten, sol kol da darbe yemesi daha kotu olmus cunku kalp sol tarafta, sanirim KERS ile birlikte yeni kurallar cikarilacak, mekanikerler araca ilk dokunacakken sag elleriyle dokunacaklar, pilotlar araca binerken bismillah deyip sag ayakla binecekler 🙂

  14. bu akü ve bataryalar tüm takımları zorluyacak gibi hep sorun oluşturen şey bunlar.

  15. onur aybars avatarı

    Acaba aracı şaselemenin bir faydası olmaz mı? Pit-stop alanındaki yaylar gibi veya yanıcı madde taşıyan kamyonlardan salınan zincirler gibi… (?)

  16. kaan kaanhan avatarı

    BMW nin aracı Reaktöre dönmüş, üzerine trafolardaki gibi kurukafa-kemik işareti koymak lazım 😀 warning electircal shock hazardous 🙂 kaç volta çarpıldı acaba.. şakası bi yana birileri ciddi yaralanmadan işallah bu sorunlar aşılır.

  17. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    sürücünün kıyafeti eldivenleri elektirik geçirmiyoo
    sen f1 in neresindesin arkadaşım

  18. hayır sürücünün canı daha değerli manasından demedim yanlış anladın demek istediğim sürücüye niye bişi olmuyor sonuçta aracın içinde oturuyor ama dışardaki mekaniker dokunmayla elektrik şokuna maruz kalıyor..geçmiş olsun mekanikere

  19. kontrol kalemleri sehir sebekesi 500v-220v icindir. gövdeye bir kacak varsa
    ancak bunun icin özel koruma röleleri kullanmanız gerekir.yok eger bu statik elektrik yükü ise isiniz iyice yaş.

  20. inanılmaz. ve mekanikerin başına gelen üzücü

  21. sinan  bilir avatarı

    gerçekten inanılmaz,benzin ikmali filan olsa tüm araç alevler arasında kalabilirdi.mekanikerinde baya canı yanmış gibi demekki voltajda baya yüksekmiş 😀 ilginç bi olay umarım çok fazla zaman kaybetmez BMW.gelecek sene müthiş olucak.

  22. Sürücülerin canı mekanikerlerin canından daha mı kıymetli? : )

  23. içindeki sürücüye bişi olmuyor iyiki?:S

  24. ferhat korkut avatarı
    ferhat korkut

    hadi hayırlısı daha neler göreceğiz.

  25. inanılmaz bir şey bu. çok tehlikeli

  26. kaan kaanhan avatarı

    araçta elektrik kaçağı var demekki :)) dokunmadan önce kontrol kalemi ile bakmak lazım 😛

  27. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    formula 1 de olanlara bakın:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir