Jarno Trulli

yazar:

kategori:
Jarno Trulli
 Doğum Tarihi  13/07/1974
 Doğum Yeri  Pescara
 Ülke  İtalya
 Medeni Hali  Evli 2 çocuk
 Boy  173
 Kilo  60
 İstatistikler

 Yarış Birinciliği

 1  İlk Yarış  1997 Melbourne
 Kazandığı Puan  183  En iyi derecesi  1
 Katıldığı Yarış  184  2006 Derecesi  12
 Pole Pozisyon  3  2007 Derecesi  13
 Podyum  7  Takımı  Toyota

 Geçmiş

 Jarno birçok dünya ve İtalyan karting şampiyonasında birinci oldu.Benetton patronu Flavio Briatore 1995 in ortalarında onun Alman Formula 3 şampiyonasına katılmasını sağladı.Bu şampiyonada kalan iki yarışı KMS takımı adına kazandı.

Aynı şekilde 1996 da da şampiyonayı kazandı.Formula 1 de piste çıkması Flavio Briatore ile 1997 de oldu.Minardi takımının pilotu Tarso Marques in değişmesi gerekiyordu.Böylece Jarno onun yerini aldı.Avusturalya da yarışarak 17. sırada kalktığı yarışı 9. sırada bitirdi.Ama sezon performans eksikliği ve mekanik hatalar yüzünden zor geçti.

Fransa gp sinde Marques geri döndü ve Jarno Montreal de sakatlanan Oliver Panisin yerine Prost takımına geçti.Almanya gp sini 4. bitirdi.Avusturya gpsinde motorunun patlamasından önce yarışın yarısından fazlasını lider götürerek herkesi şaşırttı.1998 de Prost takımı ile anlaştı.En iyi derecesi Belçika’daki altıncılıktı.

1999 sezonu onun için pekte güzel geçmedi.ama sezonun sonlarına doğru sıralama turlarında bazı başarılar elde etti. Motorların dayanıksız olması onun yeteneğini göstermesini engelledi.

Eddie Jordan bunu fark ettikten sonra 2000 sezonu için Trulli yi Heinz-Harald Frentzenin takım arkadaşı olarak Damon Hill in yerine aldı.Burda bazı güçlü yarışlar çıkartı.Tüm sene boyunca ön gridde Mclaren ve Ferrari pilotları dışında o yer aldı.Diğer pilotların kazalarına karışması ve EJ10 da ki motor sorunları nedeniyle bu ön sırada başlamaları puana çeviremedi.

2001şampiyonasında güçlü sıralamalara rağmen sürekli zorluklar yaşadılar.2002 de Giarno Fisichella ile yer değiştirilmesiyle Renaulta geçen Jarno kendiini kanıtlayabilesi için bir fırsat yakalamıştı.Sezonu pilotlar klasmanında takım arkadaşı Jenson Button un 5 puan gerisinde 9 puanla bitirdi.En iyi sonuçları Monaco ve İtalya da 4.bitirerek yaşadı.

2003 te Button takımı bıraktı ve yerine yükselen yıldız Fernando Alonso geldi.2003 yılını pilotlarda sekizinci sırada bitirmesine rağmen kendisini takım arkadaşının gölgesinde kaldığını hissetti.

Trulli nin 2004 sezonu açık bir şekilde 2 ye ayrılabilir.İlk bölümü Avusturalyadan Fransa Gpsine kadar olan güzel yarışlar çıkardığı bölüm, diğeri ise Silverstone den Monza ya kadar olan sporda çok kötü anlar yaşadığı dönem.Mayıs ayında yapılan Monaco Gpsinde pole pozisyondan başlayarak ağırlığını koyan bir pilotun birkaç ay sonra güçlü Renault aracıyla hiç bir varlık gösterememesi açıklanması zor bir durum.Ama Trulli bunu gerçekten yaşamış bir pilot.

Spa da alınan pol pozisyonuna rağmen 2005te Trullinin Renault takımı ile yarışmayacağı açıklandı.İtalga gpsinin ardından Trulli nin takımla ilişkisi kesildi ve sezonun son iki yarışında Toyota takımına katıldı.Tüm bu yaşananlara rağmen Trulli 6. sırada bitirmeyi başardı.

2005 e 2004 teki gibi muhteşem bir başlangıç yaptı.İlk 5 yarışta 3 defa podyuma çıktı.ama sezonun devamında pekte iyi sonuçlar elde edemedi.TF105 etkileyici araçtı ve Trulli markalarda 4. sıraya çıkarmak için büyük bir çaba gösterdi.Ama son yarışlarda pek varlık gösteremedi ama onun yerine takım arkadaşı Ralf Schumacher puan kazandı.

Trulli 2006 sezonuna kötü bir başlangıç yaptı.İlk yarışlarda sorunlar yaşadı ve puan alması uzun zaman aldı.Trulli sezonu 15 puanla 12. sırada tamamladı.

2007 sezonunda sadece 4 yarıştan puanla ayrılan Trulli sezonu 8 puanla 13. olarak tamamladı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir