Dennis, Kovalainen'in Destekleyici Rolünü Kabul Etmiyor

yazar:

kategori:

Ron Dennis, Heikki Kovalainen’den Lewis Hamilton’un şampiyonluk mücadelesinde ona destek vermesini istedikleri söylentilerini reddetti.

Geçtiğimiz günlerde Sir Jackie Stewart, Hamilton’un şampiyon olması için Kovalainen tarafından desteklenmesi gerektiği söylemişti. Ancak Dennis bunu kabul etmiyor ve Hamilton’un buna ihtiyacı olmadığını, takım arkadaşından bunu istemeyeceğini söylüyor.

"Sir Jackie’ye çok büyük saygım var. O grand prix yarışlarının gerçek şampiyonlarından. Biz yapıcı eleştrileri daima kabul ediyoruz ve İngiltere’de Lewis’e olan bağlılık yüzünden birçok insan tavsiyelerde bulunmaya meraklı."

"Ancak Sir Jackie motorsporlarından 35 yıl önce 1973’te ayrıldı ve spor bu süre içersinde çok yol kat etti. Onun önerisine göre Lewis’in dünya şampiyonluğu Heikki’nin yardım etmesine bağlı ve Heikki’nin görevi Lewis’i desteklemek Ancak durum bu değil."

"Gerçek şu ki, Lewis’in ekstra bir yardıma ihtiyacı yok. O ve Heikki iyi birer takım arkadaşı ve ikisi de bireysel olarak rekabetçiler. Kendi kararlarını da kendileri verirler."

Dennis ayrıca Mclaren’in her iki pilotuna da eşit muamele etmeye devam edeceğini de tekrarlıyor.

"Yıllardır sürücülerimize eşit muamele ediyoruz ve eşit fırsatlar veriyoruz. Bu değişmeyecek."


Yorumlar

  1. arkadaşa katılıyorum kovaya izin verildiğinde rakabetçi oluyor izin olmadığı zaman meydandaa

  2. Sinan Şahin avatarı

    "O ve Heikki iyi birer takım arkadaşı ve ikisi de bireysel olarak rekabetçiler. Kendi kararlarını da kendileri verirler." tamam ham. rekabetçi ama kova.nın öyle olduğunu hiç sanmıyorum. o sadece yeri geldiğinde, izin verildiğinde rekabetçi oluyor. kendi kararlarını kendilerinin verdiklerine de inanmıyorum. daha doğrusu bu ron.un söyledikleri sözlerinin çoğu yalan…

  3. Evet kalitesine yakışmayan hareketler yaptı ona bişe demiyorum padokman. Yine de ilk senesini geçirdiği bir takım için hiçte fena değildi diye düşünüyorum.

    Mclaren disiplinli olduğunun hesabını mı verecekmiş dedin bende ona cevaben yazdım o cümlemi padokman. Griddeki bütün takımlar disiplinlidir bana göre. Ancak çıkıpta bir takım diğerini hiçe sayar gibi disiplinden bahsederse işte ona itirazım olur. O zaman Ferrari'de disipli olmasının hesabını mı veriyor değişen kurallarla?? O kadar disiplinliyiz ki açıkları en güzel şekilde yakalıyoruz. ;))

  4. Disiplin kelimesi neden en son mclaren için kullanılıyor bunu biraz açarmısın bülent kardeşim…Birde Montoyanın formdan düşmesinin en büyük nedeni yeni doğmuş çocuğu olarak gösteriliyor bilmiyorum ne kadar doğru,sezon başındaki saçma sakatlığı ve yarışlardaki saçma kazaları örnek olarak istanbul yarışı verilebilir,montoya çok kaliteli bir pilot ama kalitesine yakışmayan hareketler yaptı,mclaren de gönderdi..bana göre bir sorun yok,takım felsefeleride önemli bence pilot kadrosu oluşturulmasında bazı ülke pilotları bu felsefeye uymakta sorun yaşıyorlar…kuzey ülkelerden gelen pilotlar zorluklara karşı birazdaha dayanıklı oluyorlar sanırım

  5. İşte bu daha güzel oldu saolun trf1.net.

  6. padokman; Ben araları bozuk demedim ki? Sadece olayı aktardım. Zaten Coulthard bu demeçleri 2007 yılında verdi. Bu beyanları etmesi takımı ziyaret etmemesi için bir neden değil??

    Ayrıca o kadar "disiplinli" bir takımdı ki son turlarda lastikleri kopardı, aynaları kırılırdı rüzgardan (!).. J.P. Montoya'nın Schumi'li dönemde Schumacher'e neler çektirdiğini söylemek istemiyorum. Kalitesini burdan anlayabilirsiniz bu pilotun. Acaba Williams BMW'de bu kadar iyi olan bir pilotun McLaren Mercedes'te neden bu kadar sönük olduğunun yanıtını da size bırakıyorum. Disiplinmiş.. Bu kelimeyi en son siz kullanın.

    Evet yanlış hatırlamıyorsun o da hızlı turunu atıyordu. Ancak yine ben yanlış hatırlamıyorsam Schumi'nin son hızlı turu Alonso'dan daha iyiydi. Yani gidip oralara park etmesi içinde bir neden yoktu.

    İmaj kaybetmemek için özür diledi kelimesi bana göre çok çok çok saçma bir yorum. Ramazan kendini Ron'un yerine koy bir saniyeliğine empati yap. Ron'un yerinde olsan önce reddedip sonra özür dilediğini bir düşün. İmaj böyle mi kurtarılıyor ????

  7. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    couldhard en parlak dönemini mclarende yaşadı. kimi mclarende parladı, hakkinen, senna, prost, bunlar bile takım içinde 2 numara yok diyorlar sen hala yok o öyle dedi bu böyle dedi dedilere inanma derler:). peki çalanlar kimler? dennis neden özür diledi. karşısındakine laf anlatamadınmı çaresiz imaj kaybetmemek için bazı şeyleri sineye çekeceksin. ama böyle rezillik fia ya ve formulaya yeter. gördük dünya basını neler yazdığını sizin dünyanız italyan medyasından ibaret. brezilya medyası bile mclareni haklı görmüşken siz italyan kafalılara laf anlatmak nafile size laf anlatanakadar özür dilersin geçersin karşıya.

  8. Ayrıca şu ferrarini geçtiği McLaren sayısını 3le çarpıp McLaren in geçtiği ferrarilerle karşılaştırsak yine denk olmuyo dimi :d

  9. evet arkadasım ferrari yine P1 olucak çünkü fia indi piste .şimdide hamiltonun puanını siler P1 olurlar:D
    Bu insanlar hiç mi yavaşız diyemezler
    şurda yağmur vardı ondannnn..
    şurda egsoz borusu koptu ondannn ..
    şurda lastik değiştirmedik ondann..
    şurda pilot gribal enfeksiyon geçiriyordu ondannn..
    bu etkenlerin hiçbiri olmazsa yarış mı oluyo sanki :):):)

  10. O yüzden Coulthard geçen haftalarda Wokingi ziyaret etti,araları çok bozuk Denisle sonuçta ona ayırımcılık yapılmıştı..ne kadar yüzsüz adammış bu.:))Ron neden özür diledi önünde Reno örneği vardı,çalışanının kabahatini kabul edip özür diledi özür dileyince ceza almayacağına dair örnek var önünde,ferrari destekli Fia ile mücadele etmesi ona geçen sene şampiyonayı kaybettirdi bu senede aynı şey olsa şampiyonada gider,sponsorda kaybeder,yönetici olarak "şekil" icabı bunu yapmak zorunda kaldı…
    j.Montoya veya Kimi neden ayrıldı sence bu takımdan,ayrımcılık yapıldığı içinmi,kime ayrımcılık yapıldı ikiside ayrıldı,Kimi şampiyon olmak istiyordu ayrıldı,Montoya kendi kuyusunu kazdı zaten,performansı ortadaydı…Şaşaalı Williams günlerine karşı çöküş içindeki Mclaren günleri..Mclaren neyin hesabını verecek miş,disiplinli takım olduğunun mu??Şumi olayına değinmek istemiyorum o adamı severim,yanlış hatırlamıyorsam şuminin arkasından da alonso hızlı turunu atıyordu….

  11. Bülent kardeşim harika bir yorum yapmışsın tebrikler.

  12. Sn Ramazan bey; Ben bunu daha öncede yazdım. Senin görmen için yine yazarım. Hırsızlık suçu çalınan eşyayı kullanınca oluşmuyor. Direkt olarak çalınca oluşuyor. Kullanıp kullanmaması mevzu bahis olan konu değil. Zaten Hırsızlık suçundan dolayı McLaren suçlu bulunmuştur ve cezaya çarptırılmıştır. Ayrıca Ron'un özür mektubu halen hafızalarımızdadır. Yorum yaparken saptırmadan yapalım.

    Gelelim park eden araca. Schumacher'in o viraja gelmeden önceki 2 sektör derecesine bakarsan ne kadar hızlı geldiğini anlarsın. Tabi sizin gibi gözlükle izleyenler yavaş çekimde izlediği için park etmiş gibi görürler. Ayrıca bize bu konuda laf atanlar Coulthard'ın erken frenajını bi hatırlasınlar tabi hatırlamak isterlerse?? O frenin nelere mal olduğunu da..

    Sizin bulduğunu berilyumlu o MÜTHİŞ motor yenilik, Ferrari'nin bulduğu esnek kanat (ne hikmetse ortada yasak olduğuna dair bir kuralda olmaksızın) suç. Kokuşmuşluğu sen takım patronuna sor. Sana en iyi o anlatır. Coulthard – Hakkinen zamanından sonrasında Coulthard'ın "Ron yarıştan önce Hakkinen ile konuşurdu fakat benim yüzüme bakmazdı, baksa bile sende bu çerçevede davranacaksın" beyanlarını verdiğini ben çok çok çok iyi hatırlıyorum. Acaba şimdi yarışırken bir şeyleri başarmaya çalışan pilot mu kokuşmuş yoksa eşitlikten ve dürüstlükten bahsedip pilot ayrımı yapan ve özür mektubu yayımlayan takım patronu mu kokuşmuş??

    Barrichello Ferrari sayesinde Barrichello oldu. Sizin sayenizde değil. Bence o konuda en son konuşacak sizlersiniz. Ayrıca siz önce J.P. Montoya ve Kimi'nin hesabını verin. Tabi verebilecek yüzünüz kaldıysa.

  13. yha ferrariyle suanda dalga geçen zihniyeti anlayamyrm ben renocuyum ama ferrarinin bu sezonki ezici üstünlüğünü görmemeyenlere yuh diyorum ferrari iki yarıstır yavas kalıyor silverstoneda yanlıs lastık seçimi burada yanlıs ayarlar ferrariyi cok kucumsuyosunuz mcacılar ama goruceksınız ferrari en kısa zmnda P1 i geri alcaktır bence ferrari hala sızden once aradaki puan farkı da bunu kantlyor sampıyonlugu ılan ettınız resmen ama durun son gülen iyi güler monzayı bekleyip görelim takvimin en hızlı pisti orası değilmi kimin en hızlı oldugunu orda görücez şimdi takvımın en yavas pisti hungororıng ve ardından takvimin en hızlı pisti bekleyip görelim kim NO:1

  14. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    mclaren sanki her zaman normal şartlar altında ferrarileri geçtide :)) nedense hep massa-raikkonen sorun yaşamış oluyor. ne yani stratejiyle yarış kazaan takım bir ferrari mi var? pitten geçmeyi bırak artık ferrari onu bile yapamıyor.

  15. Fia incelemeye başladı.
    Tabi şampiyonluk zor olur.Başlar puanlar silinmeye..Ferrari fiayla ele ele 😀
    sadece pitten araç geçebilen efsane bu sene de şampiyon olucak muhahaha

  16. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    raikkonen power sen hiç konuşma sen git massaya teşekkür et ki geçen yıl 10 öndeyken yavaşlayıp yol verdi yol vermek öyle değil böyle olur:))). ama sizde öenmli değil barichelloyu harcayan bi takımın taraftarlarısınız alışıksınız. bizi eski pilotlarımıza soracaksınız hakkinene, couldharda, prosta öyle trişkadan konuşuyoruz

  17. sizin şampiyonluğunuz çok zor siz sineklerle yarışın

  18. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    Bülent şahin aynı mclarende aracı incelenmiş ve suç sayılacak hiç bir parçaya rastlanmamıştır. bize dışardan gelen pilot ve elemanların yüzünden başımız yanmıştır bunu herkes biliyor senin gibi. ha elimizde neler vara gelince 2006 da dasaskas a park edilen bi ferrari, bir gecede paramparça olmuş aracı tamir eden jan tod, esnek tabanla kazanılmış yarışlar, yenilikçi amartisorler, esnek kanatlar, ferrari için düzenlenmiş lastik markası olayı, mclarenin bulmuş olduğu berliyumlu müthiş motorun yasaklanması, michelinin geliştirdiği lastik olukları mesafesinin yasaklanması, 97 jack villeneuve olayı,efsane pilotunuzun kokuşmuş hileleri daha sayalım mı bülent bey…

  19. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    Alonso hayranları mclaren eğer eşitsizlik yaptıysa bunu alonsoyu kayırarak yapmıştır, 2007 monaco hamilton alonsoya yaklaşıyor 10 sn lik fark 3 sn ye ye kadar indi telsizden hamiltona "hızını koru" evet alonsoyu çok koruduk ama o düşük çenesini tutamadı. daha 2006 da fisi ve takımı reno için neler dediğini de unutmuş değiliz adamınız bu işte onu iyi tanıyın. hamilton ben 2. pilot olmaya değil şampiyon olmaya geldim diyor siz hamilton alonsoya destek vermedi adam alonsodan daha hızlıysa ne yapsın.

  20. "F1 de sadece bir tane örnek takım var oda McLaren" vay be.. Biz başka bir F1 seyrediyoruz herhalde.. Aynı McLaren değil mi Hırsızlık suçundan dolayı suçlu bulunan. Aynı McLaren'in takım patronu değil mi ilk önce böyle bir şey yok deyip sonra "özür mektubu" yayımlayan. Tarih açacakmış vatandaş. Açacaksan aç hadi. Bir bakalım elimizde neler var??

  21. sizin şu eşitlik muhabbetinizdenn gerekten çok sıkıldım. Alonso ya eşit davranılmadı deyip duruyorsunuz. Başka bişey yok. Allah için şu Alonso yu düşünerek yorum yapmayın. Öyle bi konuşuyorsunuz ki Alonso a sanki Hamilton dan 1 saniye daha yavaş bi araç vermişiz. McLaren bunu yapmadı kardeşim. Hamilton ayalarını iyi yaptı. Ayrıca Hamilton un müthiş bir pilot olduğunu sokun o kafanıza artık. Adam çok iyi arkadaşım varmı ötesi. Aracı iyi olsun size söylüyorum ne Kimi ne Massa ne Alonso ne de Kubika o adamla başa çıkamaz. Artık Mclaren e çamur atmayı bırakın o F1 de sadece bir tane örnek takım var oda McLaren. Savunacak biyiniz yok tarihi açtırmayın önünüze.

  22. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    bide su var iki pilot esitdir sezon basladiginda ama arayi acan puan olarak arkada kalan azdaha esitdir bu f1 de böyle olmustur eyer iki pilot esit olmaya devam ederse gecen yil gördük alonso ve lewis esit olduklari icin her yaris da bir birinden puan caldilar ve kimi onlara yetisti ve samp oldu.tebrik ederiz tabiki onun icin ilk 8 yaristan sonra kimin puani coksa ona destek vermek lazim simdi ferrari ne zamana kadar esit lik uyguluyacak diyer pilot arayi acana kadar sonra arayi acani destekleyecek yoksa lewis güle oynaya samp olur tabiki dilegim de bu vs vs vs

  23. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    silber haklisin sonuna kadar

    konusan konusun rakip takim taraftarlari isleri bu konusacaklar onlar kendi pilotlarina baksinlar madem bizimki yol verdi sizinkiler niye yol verdi önce bunu sorgulayin yagmurda süremezler samp mücadelesi yapan rakibine yol veririler aaaaaa bu kadar da olmaz ben olsam masa yi coktan sutlardim cocuk lewis i gördügü yerde otoyu kenara cekip yol veriyo sanki mclaren e caliyiyor siz önce bunlari sorun kendi pilotlariniza biz kendi pilotlarimizi yazalim sizde kendi pilotlarinizin beceriksizliklerini yazin vs vs vs

  24. herkes almanyada lewisin kovalaineni gecisini konusuyor fakat aynı yarısta pite lewis yerine kovalaineni cagırdıgını konusmuyor..eger her ikisini de alsaydı kovalainen cok geride kalacaktı ve puan alması cok zor olacaktı fakat belki pitten 2.cıkar diye kovalaineni aldılar..bunlar niye konusulmuuyor acaba??isinize mi gelmiyor yoksa..kovalainenin yerine lewisi alsalardı burda yine basbas bagırıp duracaktınız ama..acaba kim tek taraflı gozluklerle bakıyor cok merak ediyorum..sen takım arkadsına oranla 1 sn yavassan hem kendini hemde takım arkadasını tehlikeye atmanı istemiyorsan yol verirsin heikkinin de yaptıgı bu..ama biz cok iyi biliriz kenardan yol ver talimatıyla bir pilotu 1.yapıldıgını..actırmayın eski defteri..

  25. kaan kaanhan avatarı

    kovy yavaş kaldı ve yavaş kalmaya devam ediyor daha öncede söyledik ya hızlı gideceksin yol vermeyeceksin yada hızlı gidemiyorsan söyledikleri gibi takım arkadaşının hızına saygı gösterip yol vereceksin, bu yavaşlık hangi sebepten olursa olsun, belki eksoz kopmuştur yavaşsınızdır yada ayarlarınız kötüdür vs.. puan farkı 30 olmuş, bana kalırsa zaten bu saatten sonrada Kovy yavaş kaldığı pistlerde yol vermeye devam etmeli ancak Hami ile aynı veya en azından yakın performansta giderse mücadele olmalı derim. hem Hami den yavaş kullanıyor hemde 30 puan fark açılmış, massa kimiye 30 puan fark atsaydı(veya tersi) yada alonso piqe ye 30 fark yapsaydı siz ne düşünecektiniz biraz objektif olun. Ron eşit davranmaya devam edecez demiş zaten Hami için farketmiyor hızlı sürüp puanlarını alıor. Tuğba arkadaşımız az ama öz yazmış önemli noktalardan biride "eşitliğin dengesi".. yavaş pilotunuzun mermi gibi giden pilotunuzu yavaşlatması da ne derece dengeli bir eşitliktir?..

  26. Dennis in eşitlik kavramını tartışman için F1 in bütününe de bakman gerekli.Eşitlik denilince hep eşitlik her zaman eşitlik demek olmuyor F1 de.Başkalarını hiç eleştirmiyorsunuz eleştiremiyorsunuz aslında gerekde yok çünkü onlar gözümüzde bunu her zaman yapan insanlar olarak göründüğü için yadırgamıyoruz. ama Ron Dennis eşitlikten bahsediyor aaa saldır.

    Kimi Raikkonen gördüğü her seçeneğe tıklayan insanlar tek taraflı gözlüğe en iyi örnektir !

  27. burak yüksel avatarı
    burak yüksel

    siz niye böyle gereksiz bir tartışmaya girdinizki biz burada ferrariyi,reanultu savunmuyoruz sadece dennisin eşitlik kavramını tartışıyoruz biz sizin de tek taraflı gözlük kullandığınızı biliyoruz geçen sene kiminin şampiyonluğunda çoğu mclaren taraftarı neler yazdı neler bunları söyletmeyin bize

  28. sen ilk önce bir
    gel geç top 10 u yap bak bakalım içinde mclaren var mı:D
    bir yarışta heikki yol vermiş diyip duruyorsunuz massa heikkiden daha iyi yol verdi aa pardon onun rengi başkaydı.
    size göre ne yapması gerekiyordu.
    2 mclaren aracı kavgalı olsun arkada 1 sn den fazla hızlı olan arkadasına yol vermesin birbirleriyle çarpışsınlar vs. sizde podyuma çıkın.ayrıca o 2 araç starttada mücadele ettiler ama yol verme olmadı size göre olmuştur tabi.
    bazı gözlükler tek yönlüdür.
    Almanyanın en iyi pilotu
    hamilton sonra piqu olmuş.
    siz busunuz işte.
    hamilton sonra SC olması lazımdı:)

  29. hangi takım olursa olsun iki pilottan biri star dunya şamp ya da daha etkileyici ise o daha eşittir, bu her takımda böyledir uzatmaya gerek yok…

  30. ayrıca ben mc laren le renaultu falan karşılaştırmadım ki. siz neden buna ihtiyac duydunuz ki? farkındaysanız ben renault ta bi eşitlik var diyip onu savunmadım. sadece ron dennisin eleştidim. çünkü söylediği koca bi yalan.

  31. bencede bu tartışma çok yanlış. önce pembe gözlüklerinizi çıkarın

  32. evet cok güzel yarıstryosunuz ıkı pılotunuzu alo heikki cekil kenara oglum lewismiz geçeecek sakın dırenme yarısma buysa dıycek sozum yok

  33. bu tartışma yanlış
    önce
    Pilotları arasında çekişmeye izin veren başka takım varmı bana onu söyleyeceksiniz sonra konuşuruz

  34. Takım ne yapmış nasıl yavaşlatmış alonsoyu gösterin.büyük bir pilot olabilirsiniz çaylaka geçilmeyi hazmetmek zorundasınız.McLaren kimseye super insan muamelesi yapmaz.Alonso bunları istememiş sevmemiş olabilir istediğini yaptı gitti.
    Renault la mclareni bir tutman yanlış.05-06 da nasıldı renault?o zamandan örnek ver.
    ayrıca
    heikki mazeretini bulmuşsunuz her zaman aynı şeyler heikki nin yol vermediği pilot mu kaldı.

  35. eşitlik kavramını senin için uzun uzadıya açmak isterdim ama bunu yapan sözlükler varken ben uğraşmayayım. komik olan ne biliyomusunuz. olmadığı halde var olduğunu insanlara inandırmaya çaılşması. kazanmak için böle bir yolu seçmiş olabilirler ama bizi yani kamuoyunu neden aptal yerine koyuki.

  36. Mc laren bizde eşitlik olmayabilir ama emin ol mclaren de bizden daha beter en azından gecen sene bızım ıkı pılotumuzda esıttı ama sızın hıcbır zmn esıt ıkı pılotunuz olmadı heıkkı kac yarıstır kenara cekılıyor yol vermek ıcın acaba heıkkı renodayken fısıcoya kac kere yol verdi

  37. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Hiçde fena yapmamışız harcamakla harcamasaydık renault alonsoyu rüyasında görürdü veya kırmızı kar yağınca ayrıca sizde memnun oldunuz ve hiç değilse bazılarını memnun etmeyi başarabilmişiz siz kimleri memnun edebildiniz sayarmısınız ;
    Bunu yazmaktan sıkıldım bazı arkadaşlar anlamamaktan sıkılmadı fabrika takımlarından hangisi iki sürücüsünden birini kayırmıyor bunu yapmayan garaj takımları ;garaj takımları f1 sporunun ruhunu yansıtır fabrika takımları ise sadece kazanmayı onun içindirki alonsonuz renaultunda takılmaya devam etsin ferraride olabilir fakat 2009 da değil ;
    Sporun sadece kazanmak olmadığını hatırlarsanız tekrar yazmaya başlayın yok anlamazsanız yazı yazmaya biraz ara verin lütfen bu zamandada düşünün neden derseniz çünkü yazılanlar hep aynı yere çıkıyor ve aynı yemeği ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyorsunuz

  38. burak yüksel avatarı
    burak yüksel

    biri bu dennise eşitlik kavramını anlatsın hamilton için alonsoyu harcadınız be nasıl eşitlik bu

  39. tuğba aycan avatarı

    bence mclaren eşitliği dengede tutmayı beceren takımlardan biri 🙂

  40. eşitlik sana göre nasıl onu anlat bize.
    renault buna en iyi örnek mi diyecektin:)
    asıl komiklik nerde bakalım.

  41. bu adama biri eşitlik kelimesinin anlamını anlatması lazım. yanlış biliyo muhtemelen o yüzden kendinden emin tekrar edip duruyo. komil duruma düşüyo.yazık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir