Alonso: “En İyi Dönem V10 Dönemiydi”

yazar:

kategori:

Fernando Alonso, Formula 1’de sürüş açısından en çok keyif aldığı dönemin V10 motorların olduğu dönem olduğunu söyledi.

Formula 1’de 3. farklı motorunu kullanacak olan Alonso, daha hafif ve güçlü araçların olduğu dönemin kendisi açısından en keyifli sürüşlerin olduğu dönem olduğunu söyledi.

Alonso “Gerçek şu ki her dönem farklı ve kendilerine göre yegane konumdalar.”

“Kişisel olarak ben 3 dönem geçirdim: V10 döneminde kariyerime başladım ve 2005’e kadar o motorları kullandım. 2005’ten 2010’a kadar V8’leri iyi performans seviyesinde kullandık. 2010’dan sonraki dönemde ise Pirelli ile sürüş stillerimiz değişmek zorunda kaldı.”

Ne olursa olsun ben bunların içerisinde ilkini yani çok hızlı ve hafif araçların olduğu dönemi tercih ediyorum. O araçlar mevcut araçlardan 150 – 200 kg daha hafifti ve neredeyse 1000 beygir güç üretiyordu. O seneler kesinlikle çok heyecanlıydı.” dedi.


Yorumlar

“Alonso: “En İyi Dönem V10 Dönemiydi”” için 13 yanıt

  1. Kesinlikle V10’du.

  2. Codemasters şu 2005 Yılının Felan Oyununu yapsada bi oynasak ya 😀 monzada bi 450 dedirtsek 😀

    1. PS2’de 2005 yılının oyunu var, çok iyidir, baya oynamıştım ilk çıktığı zamanlar hatta sırf onun için almıştım ps’i…

  3. Honda ve Toyota’nın V10’ların son yarışına 1,000-HP ile geldikleri söyleniyordu.
    Bu sezon bir çok yarışı izlemedim bile.Bir iki tanesini izlerken uyuyakaldım.

  4. arkadaşlar harikasınız

  5. elbette v10lar ile eglencelidir. kendisi bir tam sezon bile olmayan bir zaman diliminde kisitli elektronikleri olan v10lari kullandi ki bir minardi suruyordu. ferrari’nin bile tc’yi avusturya’da kullanmaya basladigi, yanlis hatirlamiyorsam elektronik yardimlari ispanya’da butun halinde kullanan tek takim olan mclaren’in son turda mika ile yolda kalisini animsarsak belki butun sezon elektronik yardimlardan yoksun surmustur. onun disindaki butun kullandigi v10 araclar drive by wire denilen elektronik coplukleriydi. gaz pedalinin ac ve kapa olmak uzere iki fonksiyonu oldugu, pilotun gorevinin sadece direksiyon cevirmek oldugu yillar. karsilikli telemetri sistemi hangi yil yasaklandi tam hatirlayamasam da ki 2003 sonunda oldugunu varsayiyorum. yasaklandiktan sonra pilotun bir diger gorevi direksiyon uzerindeki dugmeleri kurcalamakti. virajlardaki cekisin, gaz miktarinin dahi ezberletildigi elektroniklerle donatilmis araclari kullanmak zevkli olmali. simdi de farkli sayilmaz durum. motor haritalarini bir sekilde cekis kontrol ya da kalkis kontrol gibi kullanabiliyorlar. bir de renault motoru en fazla 870 beygiri gormustu 2004’te. ferrari 930’a, mercedes 940’a kadar ulasabilmisti. 1000 beygire en yakin araclari suren sadece Ralf ve JPM vardi , 960 kusur ile. fernando biraz reklam yapmis yine, rakamlari bol tutmus. cicegi burnunda amerikan tipi f1ciler yanlis bilmesin istedim sadece diye de not duseyim. fernando iyidir.

    1. hmmm benim bildiğim kadarıyla 2001 ispanya da çekiş kontrolü sıralama turlarında kapatıp turlamıştır. O yarışta çekiş kontrolüyle rahatsız olan takım Williamstı diye biliyorum. Bilinenin aksine Minardi İspanya GP’si ile birlikte çekiş kontrolü kullanmıştır, ne kadar iyi olduğu tartışılır tabi, takımın hali durumu belliydi o yıllarda da… Renault’un 2004’te ki motoru tork konusunda iyi olup maksimum güçte sıkıntı çekse de 2005 motoru yeni motor kurallarına rağmen performans kazanmış, 900 civarını görmüştür.

      Fernando’nun rakamları bol tuttuğu doğrudur, fakat bu rakamlar hakkında konuşurken sadece kendi kullandığı otomobillerden bahsetmediğini de anlayabiliriz…

      Çekiş kontrolün olmaması görece işleri zorlaştırsa da, oluklu lastikler ve daha güçlü motorlarla pilotların işi sadece görece kolaydı, limitte sürüp hızlı olmak her zaman zordur

      bunlarda benim görüşlerimdir…

      1. serbest birakilan sadece cekis kontrol sistemi degildi. bir cok surucu yardimi serbest birakildi o sezon. cekis kontrolun yaninda kalkis kontrolu, full otomatik vitesler vs. williams sistemi ilk olarak avusturya’da deneyip monaco’da kullandi. avusturya’da sadece kalkis kontrolu kullandilar. iki william’da msc’nin yaninda firladi, sonra dokulduler. ferrari ispanya’da sadece kalkis kontrolu kullanmisti. mclaren, renault, jaguar, bar ve jordan’in bir sekilde kullandigini hatirliyorum. ote yandan yeni kurallari butun halinde uygulayan sadece mclarendi. minardi, arrows, prost’un kullanip kullanmadiklarini bilmiyorum. stoddart epey gurultu cikarmisti sistemlerin masrafindan oturu.
        bu arada 2005 hususunu tamamen unutmusum. haklisin. renault gercekten digerleri guc kaybederken guclenmisti 2005’te. 72 derece’den 90’a gectikleri sene.
        bir de fernando ile ilgili olarak, yukarida kendisi surus deneyiminden bahsetmis, anlasildigi kadariyla kendi surus deneyiminden. surmedigi araclarin hissettirdiklerinden bahsetmesi sacma olurdu.

        1. 2000 Minardi’nin Cosworth motoru, 2001 Benetton’un Renault motoru, 2001 Minardi’nin Cosworth motoru, 2002 Jaguar’ın Cosworth motoru 🙂 V10’dan bahsedecek çok tecrübesi var adamın…

  6. O zamanlar saf performans vardı ama motorlar yarıştan sonra çöpe atılıyordu. Çok güçlü motorlar ama ortada dayanıklılık yok. Drag motorları da 5000 beygir sonuçta. Şimdi ekonomi de bambaşka.

    Ama bence V8’lere hiç dokunmadan KERS’in gücünü artırsalar yeterliydi. GT sesli F1 araçlarını göreceğiz artık.

  7. hayatımda ilk kez fernando dan içinde politika olmayan bir demeç duyuyorum

  8. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Ne olursa olsun ben bunların içerisinde ilkini yani çok hızlı ve hafif araçların olduğu dönemi tercih ediyorum. O araçlar mevcut araçlardan 150 – 200 kg daha hafifti ve neredeyse 1000 beygir güç üretiyordu. O seneler kesinlikle çok heyecanlıydı.” dedi.

    Kesinlike öyle. Yok lastiği koruyacağım, yok yakıt tasarrufu derken işin iyice suyu çıktı. Önceden saf hız vardı. Şimdi iş tamamen aracı nasıl finishe getirebilirim düşüncesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir